به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) داوود ضامنی، معاون برنامهریزی، نظارت و ارزشیابی امور استانهای حوزه هنری با یادی از زندهیاد محمد مددپور از پژوهشگران شاخص این حوزه عنوان کرد: سه پرسش مطرح است که صاحبنظران دیدگاههای مختلفی را درباره آنها ارائه کردهاند و ضرورت دارد درباره آنها تأمل و اندیشه شود؛ اینکه انسان موفق کیست و چه ویژگیهای دارد. دوم آن که سازمان موفق به کدام سازمان گفته میشود و چه مشخصههایی دارد و پرسش سوم اینکه جامعه موفق کدام است؟
وی با بیان این مطلب ادامه داد: باید همه این پرسشها را در منظومه فکری انقلاب اسلامی قرار داده و به آنها پاسخ دهیم. حوزه هنری از سازمانهایی است که مولود انقلاب اسلامی است و در آستانه سی ۳۰ سالگی پیروزی انقلاب، چهارمین دهه فعالیت خود را پشت سر میگذارد. در این باره باید دیدگاههای صاحبنظران درباره سازمان موفق را مورد بررسی قرار دهیم که متوجه میشویم سازمانی موفق است که میل به پیشرفت و موفقیت داشته باشد.
به گفته ضامنی، سازمان موفق، امروزه چشمانداز مشخصی دارد و میداند که میخواهد به کدام نقطه عزیمت کند. در کنار سرمایه مالی، سرمایه انسانی مهمترین موضوع تلقی میشود و حوزه برای اینکه بخواهد در سالهای آینده موفق شود، باید روی سرمایه انسانی خود تکیه کند.
ضامنی ادامه داد: عوامل محیطی، فناوری و ... همگی روی سازمانها تاثیرگذار هستند، ولی مهمترین موضوع در این رابطه سرمایه انسانی است که به آن سرمایه نامشهود نیز گفته میشود. حوزه هنری طی 40 سال انسانهایی پرورش داده است که نمیتوان روی آنها ارزشگذاری مادی کرد که از آن جمله میتوان به مرتضی سرهنگی، علیرضا قزوه، شهید آوینی و محمد مددپور اشاره کرد که سرمایههای ملی کشور ما هستند.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: بر این اساس باید زمینه پرورش افرادی مانند آنها را فراهم کنیم. این رویه در استانهای کشور ما نیز وجود دارد و انجام شده است و افرادی که منظومه فکری انقلاب را دارند تربیت شوند؛ بنابراین در کنار متغیرهای ساختاری و منابع مالی باید روی توانمندسازی افراد متمرکز شویم.
ضامنی با بیان اینکه مطالعات نشان داد باید چارچوب نظری داشته باشیم، افزود: در بین اندیشمندان جامعه بیشتر سخنرانیها، نکات و جهتگیریها از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شده است در حالی که اغلب در رسانهها به مرجعیت و رهبری سیاسی ایشان پرداخته میشود. ما باید جهتگیریها و منظومه فکری ایشان را مورد نظر قرار دهیم. بر همین اساس مدلی را طراحی کردیم که 9 بعد دارد؛ اصول و مبانی، تمایز حوزه هنری نسبت به دیگر سازمانها، ویژگیهای مدیران و کارشناسان در افق آینده حوزه هنری، نقشه حوزه در بین سازمانهای فرهنگی و هنری، کارآمدی نیروی انسانی، نوسازی، تحول و ابتکارات، تولید، ترویج و تربیت و دستیابی به دانش روز ابعاد این مدل هستند.
وی با بیان اینکه با در نظر گرفتن این موارد حوزه میتواند موفقیت خود را داشته باشد و به اهداف شاخص و انقلابی خود دست یابد، گفت: امسال، سال آغاز این مدل و طرح بوده است. استان البرز مجری این طرح به شمار میآید و فاز اول آن امسال کلید میخورد. در پروسه ۴، ۵ ساله این طرح اجرایی میشود. دوره مهارتافزایی از جمله دورههای این طرح است که در استان البرز اجرا میشود.
این مقام مسئول از آثار بسیار خوبی که در سراسر کشور منتشر شده است یا کرد و گفت: در یک سال و نیم گذشته ۷۱ اثر پژوهشی در استانها به چاپ رسیده است که در دو ماه آینده روانه بازار میشود. ۲۴ اثر از این آثار در عرصه نقد و بررسی، ۲۱ اثر در حوزه ادبیات پایداری، ۷ اثر در حوزه تاریخ انقلاب و 8 ماکت است که در دو ماه آینده منتشر میشود.
به گفته وی، ۸ طرح پژوهشی از سال گذشته آغاز شده است که دو مورد آن ملی است و مراحل اولیه آنها به تصویب رسیده و تحقیقات نگارش آنها در حال انجام است و تا پایان سال جاری گزارش نهایی آن به اتمام میرسد.
ضامنی از آثار منتشر شده در حوزه پژوهش استانهای مختلف یاد و اظهار کرد: در آذربایجان شرقی ۴ اثر طی امروز رونمایی میشود که یکی از آنها اثری درباره استاد شهریار است. همچنین کتاب خاطرات خلبان سمندریان از این جمله به شمار میآید. در استان اردبیل ۵ عصر امروز رونمایی میشود که در این میان اثری از محمدرضا بایرامی و خاطرات مسعود تائبی به چشم میخورد. خاکریز طلایی اثر خودنوشت ایرج دولتنژاد نیز در این حوزه جای دارد. در شهر اصفهان نیز شاهد رونمایی از اثری در حوزه هنری هستیم که ترجمه ارزشگذاری فرهنگی است که رویکرد اقتصادی دارد. از خاطره تا داستان در حوزه تاریخ شفاهی است. رود زاینده شامل مبارزات مردم اصفهان در دوران پهلوی، اثر علیرضا عبدالهی از جمله این آثار به شمار میآید.
ضامنی همچنین افزود: در حوزه هنری شهر ایلام، مبانی جامعهشناسی هنر انقلاب اسلامی، مراحل پایانی نگارش را سپری میکند. حوزه هنری استان بوشهر نیز دلداده شامل خاطرات علیرضا ماهینی را به چاپ رسانده است. در استان چهارمحال و بختیاری دو اثر رونمایی میشود که یکی از آنها «تانیش» درباره خاطرات علیاکبر رئیسی است. تاریخ انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری از دیگر آثار این استان به شمار میآید.
وی اظهار کرد: این استان سه طرح پژوهشی نیز در دست انجام دارد که از آن جمله میتوان به زنان مبارز، روحانیون و شهدای شاخص اشاره کرد. در استان خراسان شمالی نیز دو اثر با عنوان آرزوی دیدار و آتش و آویشن که شامل زندگی 10 شهید است رونمایی میشود. در خراسان رضوی کتابهای امید شعر، نگاه نو، طنزسرایان و ... به چاپ رسیده است. همچنین در استان قزوین چهار اثر را شاهد بودیم که عقلانیت دین در فلسفه ابن سینا از آن جمله به شمار میآید.