شناسهٔ خبر: 23078057 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تحلیل المیادین از رقابت منطقه ای میان آمریکا و روسیه

تهران - ایرنا - شبکه خبری 'المیادین' در تحلیلی با اشاره به شکست آمریکا و متحدانش در منطقه و طرح این سوال که آیا روسیه واقعا نیروهایش را از سوریه خارج کرده یا خیر، نوشت: رقابت میان واشنگتن و مسکو برای حضور قوی تر در منطقه همچنان ادامه خواهد داشت.

صاحب‌خبر -

در تحلیل المیادین آمده است: آمریکا و متحدانش به طور مستقیم به شکست خود در سوریه اعتراف نکردند. در هر صورت، ناکامی آنها در تحقق اهدافی که در آغاز جنگ سوریه ترسیم کرده بودند، عملا به معنای شکست طرح سیاسی آنها است، از این رو به دنبال روش هایی دیگر برای تعامل با واقعیت و کاستن میزان این ناکامی ها هستند.
این شبکه خبری افزود که در همین راستا از زمان ورود 'دونالد ترامپ' به کاخ سفید، آمریکایی ها راهبرد روشنی درباره سوریه ارائه ندادند. اختلافات جدی در این باره میان پنتاگون، وزارت خارجه و کاخ سفید وجود دارد. از همین رو برای نهادهای تصمیم گیر کاخ سفید درک سیاست های ترامپ با توجه به اختلال شخصیت و خط مشی تندی که دارد، آسان نیست.
المیادین نوشت: زمانی که روسیه تصمیم به مداخله در جنگ سوریه گرفت، تحلیل گران در پی یافتن پاسخی به این سوال برآمدندکه 'چه کسی پیروز می شود، باراک اوباما یا ولادیمیر پوتین'.
رسانه های روسی پیشتر از پایان ماموریت علیه 'داعش' و خروج نیروهای روسی از سوریه خبر دادند و اعلام کردند که این کشور همچنان با هدف نظارت بر مرحله آتی، اوضاع سوریه را پیگیری می کند.
المیادین افزود که پس از گذشت چندین ماه، روشن شد که برای پاسخ دادن به این سوال که چه کسی برنده میدان جنگ در سوریه است، باید مواضع و نقش چهار طرف منطقه ای یعنی ترکیه، ایران، عربستان و اسرائیل مورد بررسی قرار می گرفت.
این شبکه اضافه کرد: پیش بینی عقب نشینی مستقیم نیروهای دو قدرت بزرگ آمریکا و روسیه از منطقه برای هر کدام از این دو کشور، دشوار می باشد، اما نکته مهم اینجا است که این دو کشور برای حفظ منافع خود از چه خط مشی و روشی با توجه به تغییرات منطقه ای و بین المللی بهره می گیرند.

***روسیه جای آمریکا را در منطقه گرفت
المیادین افزود: ناظران درباره آمریکا تقریبا اتفاق نظر دارند که واشنگتن در سوریه بیشتر از یک سال است که به نفع روسیه عقب نشینی کرده است. روسیه نیز با همکاری با ایران و ترکیه توانست واقعیت جدیدی بر خلاف آنچه کشورهای غربی می خواستند، در خاورمیانه تحمیل کند.

**پیشی گرفتن راهبرد روسیه بر راهبرد آمریکا در سوریه
این شبکه خبری اضافه کرد: واقعیت کنونی حاکم در منطقه طبق دیدگاه و سیاست روسیه شکل گرفته است، به ویژه پس از آنکه روسیه موفق شد ترکیه را با خود همراه کند و ایران نیز از این اقدام، استقبال کرد. این گام تاثیر مستقیمی بر پیشبرد دیدگاه و راهبرد روسیه در سوریه در مقایسه با طرح آمریکا در این کشور و خطوط راهبردی اش داشت که به طور خلاصه به آن اشاره می شود.
- مخالفت با طرح تجزیه سوریه از طریق مخالفت کردن با تحرکات و جنبش های انقلابی. تجارب پیشین سوریه ثابت کرد که برخی از این تحرکات در آغاز راه یا در میانه راهشان تبدیل به ابزاری برای پیشبرد منافع کشورهای خارجی می شوند.
- خاموش کردن شعله درگیری های قومی و طائفه ای. وجود این نزاع ها تهدید مستقیمی برای تنوع قومیتی روسیه نیز محسوب می شود.
- سوریه از آغاز جنگ، به سکویی برای بازیابی توازن قدرت های منطقه تبدیل شد و نبود مسکو در این میدان، به معنای نبود وزنه نقش بین المللی این کشور بود.
- روسیه در هیچ نزاع منطقه ای جدید، طرف درگیری نیست، بلکه تلاش می کند که اوضاع را آرام کند و برای برون رفت از آن، راه حل های سیاسی مطرح می کند. این نکته از مهمترین مواضع روسیه در قبال تجاوزات اسرائیل در سوریه است. همچنین مسکو در نزاع میان کردها و ترکیه چنین نقشی دارد.

** تفاوت دیدگاه های روسیه و آمریکا در سوریه
المیادین نوشت: دیدگاه روسیه در مقابله با تروریسم کاملا با دیدگاه آمریکا در این باره متفاوت است که به طور آشکار می توان آن را در جنگ سوریه مشاهده کرد.
این شبکه اضافه کرد: آمریکا بسیار سعی می کرد که با هدف اداره درگیری ها و حفظ موقعیت گروههای مسلح، از اقدامات گروه های تروریستی چشم بپوشد و آنها را در عملیات مختلف علیه ارتش سوریه و متحدانشان آزاد می گذاشت. این نخستین هدف آمریکا در نبرد سوریه بود، زیرا توقف نفوذ ایران در خاورمیانه، اولویت واشنگتن است، اما روسیه معتقد است که جنگ سوریه امنیت ملی این کشور را تهدید می کند.

**رقابت آمریکا و روسیه ادامه خواهد یافت
المیادین افزود: طبعا رقابت آمریکا و روسیه در خاورمیانه ادامه خواهد یافت، اما این بار با ادوات و مکانیزم های سیاسی. شاید هم به لحاظ امنیتی تداوم پیدا کند به ویژه از سوی آمریکا که خواستار حفظ حضور نظامی اش در سوریه با حمایت از متحدان کُردش است. درباره عقب نشینی نیروهای روسیه از سوریه بهتر است آن را 'استقرار دوباره' نیروهای روسی در این کشور بنامیم. اگر مسکو وارد این جنگ نمی شد، باید بهای سنگینی را در کوتاه مدت بابت رها کردن سوریه می پرداخت، اما از این پس ، حضور روسیه در سوریه بیشتر سیاسی و دیپلماسی خواهد بود و در چارچوب توافقات گسترده و فراوان با دولت دمشق به حیات خود ادامه خواهد داد.
این شبکه اضافه کرد که اما باید یاد آور شد که روسیه دشمن کُردهای همپیمان آمریکا نیست و این به مسکو و واشنگتن اجازه می دهد که خطوط تماس میان شان را با هم هماهنگ کنند.
طبیعتاً روسیه نمی تواند به طور کامل جای خالی که ممکن است به سبب عقب نشینی آمریکا از خاورمیانه حاصل می شود را پُر کند. از این رو همین ادامه بیشتر جنگ های نیابتی میان دو طرف برای عدم ورود به جنگی بزرگ میان آنها، لازم به نظر می رسد.
در ادامه این تحلیل آمده است: وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که 'روسیه معتقد است که ماموریتش در سوریه پایان یافته، اما ما معتقدیم که ماموریت مان هنوز به پایان نرسید است'. این سخن بیانگر آمادگی دو طرف برای حضور قوی تر و بیشتر منطقه ای در مرحله آتی است.
خاورم**9329**1651
مترجم: ندا بهبودی-انتشاردهنده:مسعودجعفریان

انتهای پیام /*