رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه گفته است که میخواهد روزی سفارتخانه این کشور را در بیتالمقدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین باز کند.
آقای اردوغان بار دیگر تصمیم اخیر دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به این شهر را محکوم کرده است.
این اقدام آقای ترامپ بطور گستردهای محکوم شده است.
ترامپ بیتالمقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت
پیشنویس قطعنامه محکومیت پایتخت شناختن بیتالمقدس به شورای امنیت رفت
رئیس جمهور ترکیه که در نشست حزب عدالت و توسعه در شهر قرامان صحبت میکرد، گفت: "ما قبلا بیت المقدس شرقی را به عنوان پایتخت دولت فلسطینی شناخته بودیم، اما قادر به گشایش سفارتی در این مکان نبودیم، به این دلیل که این شهر در اشغال است. انشاءالله سفارتخانهمان را در آن جا بازخواهیم کرد."
آقای اردوغان خاطر نشان کرد که کنسولگری ترکیه پیش از این در بیت المقدس شرقی بوده است.
هفته گذشته رهبران و نمایندگان کشوهای اسلامی در واکنش به تصمیم دونالد ترامپ در نشستی فوق العاده در استانبول شرکت کردند.
رهبران ۵۷ کشور مسلمان در این نشست از جهان خواستند "کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد و بیت المقدس شرقی را پایتخت آن بداند".
کشورهای اسلامی خواهان وضع محدودیتهایی علیه آمریکا شدند
اردوغان: آنچه اسرائیل با فلسطینیها میکند، گرگ با گوسفندان نمیکند
در بیانیه پایانی سازمان همکاریهای اسلامی تصمیم دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، "باطل و بی اعتبار" خوانده شد و از آمریکا خواسته شد که این تصمیم را لغو کند.
روسای جمهور ایران، ترکیه، افغانستان، لبنان، یمن و جمهوری آذربایجان و همچنین پادشاه اردن، امیران قطر و کویت و رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در نشست فوقالعاده استانبول حضور داشتند.
حق نشر عکس Getty Images Image caption شماری از رهبران و مقامات کشورهای اسلامی در نشست استانبول شرکت کردندموقعیت جنجالی بیت المقدس
شهر بیتالمقدس یا قدس یا اورشلیم برای پیروان سه دین یهودیت، مسیحیت و اسلام اهمیت تاریخی دارد. دولت آمریکا تا پیش از تصمیم اخیر آقای ترامپ هیچگاه این شهر را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت نشناخته بود.
مکانهای مقدس مذهبی برای یهودیت، اسلام و مسیحیت در این شهر به خصوص در شرق بیت المقدس قرار داد.
اسرائیل در جنگ ژوئن ۱۹۶۷ (جنگ شش روزه) شرق بیت المقدس را از اردن گرفت و در دهه ۱۹۸۰ میلادی 'یکپارچه' و پایتخت بودن آنرا رسما به قانون اساسی خود اضافه کرد که اعتراضات دیپلماتیک گستردهای در پی داشت.
اما بنابر قوانین بینالمللی و پنج دهه موضع رسمی دولتهای آمریکا، شرق بیت المقدس از سرزمینهای اشغالی محسوب میشود. فلسطینیان شرق بیت المقدس را برای پایتخت کشور مستقل آینده خود در نظر دارند.
براساس پیمان صلح ۱۹۹۳ میان دو طرف موقعیت نهایی شهر باید در مراحل نهایی مذاکرات صلح تعیین شود.