شناسهٔ خبر: 23058921 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

پویایی و به روز شدن دین، ثمره وحدت حوزه و دانشگاه است

گروه اجتماعی: معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه اصفهان گفت: وحدت حوزه و دانشگاه باعث می‌شود که دین پویا، به‌روز و از انزوا خارج شده و این دو نهاد، به عنوان مرجعیت علمی و ارزشی شناخته شوند.

صاحب‌خبر -

حجت‌الاسلام جعفرشانظری، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه اصفهان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از اصفهان، اظهار کرد: یکی از شعارهایی که حضرت امام(ره) تاکید زیادی روی آن داشتند، اصل وحدت بود و این تاکید اشاره به ضرورت وحدت اقوام، مذاهب مختلف، فرق اجتماعی با گرایش‌های گوناگون سیاسی است.
وی افزود: مبنای وحدت مبتنی بر آرمان‌ها و اصول مشترکی است که انقلاب اسلامی نیز بر اساس آن شکل گرفت و همه سلایق و افکار مختلف به‌حرکت بر آن محور، دعوت شده‌اند.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه حضرت امام(ره) به صورت خاص بر موضوع وحدت حوزه و دانشگاه نیز تاکید کردند، گفت: حوزه و دانشگاه به‌عنوان دو نهاد علمی، مبنای مبانی فکری جامعه در عرصه سیاست، منشأ تولید علم و توسعه کشور هستند و باید در تولید علم به یکدیگر کمک کنند.
وی با بیان اینکه ریشه بحث ضرورت وحدت میان حوزه ودانشگاه، به بحث تاریخی تعارض، تمایز، تعامل و یا تکامل علم و دین بازمی‌گردد، تصریح کرد: حوزه نماد بارز در بحث دین، آموزه‌های دینی و وحیانی  و دانشگاه نیز در حوزه دانش بشری فعال است و اگر این دانش بشری و آموزش‌های وحیانی، با متد علمی  تلفیق شوند، می‌توانند علم را توسعه داده و دانش را جهت‌دار کنند.
شانظری افزود: درست است که نهاد دانشگاه به لحاظ ساختاری در یک مقطع تاریخی در کشور ما به وجود آمده، اما به لحاظ محتوایی حوزه‌های قدیم ما در دانش پزشکی، نجوم، ریاضیات، طبیعیات، الهیات و ... فعالیت می‌کردند، در واقع همه دانش‌ها در حوزه کهن ایران و تمدن ایران وجود داشته است.
وی ادامه داد: تعامل فکری این دو نهاد یعنی دانشگاه (با نگاه توام به آینده و به روز بودن) و نهاد حوزه (با رویکرد توجه به منابع پیشین و سنتی)، سبب می‌شود که بتوانیم سنت را به‌روز و وحدت حوزه و دانشگاه را به‌گونه‌ای معنا کنیم که نه از سنت عبور کرده و گذشته خود را به بوته فراموش بسپاریم و نه در سنت بمانیم و هیچ نگاهی به آینده نداشته باشیم.
این استاد فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه اصفهان بیان کرد: علم و دین مانند دو بازو عمل می‌کنند، در واقع علم بدون دین نمی‌تواند کاربرد و ارزش متعالی را برای انسان رقم بزند و پرسش‌های انسان را در حوزه اخلاق و معنویت پاسخ دهد. دین نیز بدون رویکرد علمی و کارشناسی، عقیم و کور خواهد بود، از این جهت تاکید حضرت امام بر وحدت حوزه و دانشگاه، وحدت بنیادی می‌باشد. اما متاسفانه اکنون این وحدت در حد شعار باقی مانده است.
شانظری درخصوص دستاوردهای وحدت حوزه و دانشگاه اظهار کرد: تولید علم به خصوص در حوزه علوم انسانی و جزیی‌تر آن یعنی علوم اجتماعی، سیاسی، مدیریت اقتصادی و ... از دستاوردهای این وحدت است. این وحدت باعث می‌شود که دین پویا،  به‌روز و از انزوا خارج شده و این دو نهاد، به عنوان مرجعیت علمی و ارزشی شناخته شوند.
وی تاکید کرد: انتظار دانشگاه از حوزه این است که حوزه  دانشگاه را به چشم یک  یک نهاد علمی ببیند، نهادی که  که دانشمندان در آن به تولید علم مشغول هستند و دیگر اینکه حوزه، نگاه سیاسی و غربزده نسبت به دانشگاه نداشته باشند. از طرفی، حوزه تعامل علمی خود را در بخش تدوین کتب علمی و مناظرات علمی با دانشگاه بیشتر کند.

 

کد خبرنگار : 1303

برچسب‌ها: