شناسهٔ خبر: 23057596 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

دعوت از مبتکران فاقد مدرک دانشگاهی برای حمایت از محصول و ایده آنها

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: این دانشگاه از مبتکرانی که فاقد مدرک دانشگاهی هستند اما صاحب ابتکار و تجربه هستند برای حمایت از محصول و ایده آنها دعوت می کند.

صاحب‌خبر -
بسیاری از تحقیقات ما در دانشگاه ها واقع بینانه نیستبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ، فرهاد رهبر در حاشیه پانزدهمین گردهمایی معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در جمع خبرنگاران درباره بکارگیری نخبگان و حمایت از طرح های آنها در دانشگاه آزاد اسلامی افزود : متاسفانه در کشور مدرک گرایی به عنوان یک ضایعه شکل گرفته است، دانشگاه آزاد اسلامی مبتکرانی که در کشور فاقد مدرک دانشگاه هستند اما صاحب ابتکار و نوآوری و تجربه بالا هستند مورد حمایت قرار می دهد و این افراد می توانند ایده و ابتکار خود را با حمایت این دانشگاه به یک محصول تجاری سازی تبدیل کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: این افراد (نخبگان فاقد مدرک دانشگاهی) فاقد دانش نگارش هستند اما مدرک مناسب با دانش تجربی و ایده و ابتکار به آنها اعطا می شود.
وی همچنین درباره نوع حمایت دانشگاه آزاد از محصولات پژوهشی افزود: در نمایشگاه امسال یکی از محصولات برتر خودرویی بود که توسط دانشگاه آزاد اسلامی قزوین طراحی و ساخته شد و ما از چنین محصولاتی حمایت لازم را برای ارتقای تولید و ساماندهی انجام می دهیم.
رهبر در پاسخ به سوال خبرنگار ما درباره تجاری سازی محصولات پژوهشی ارائه شده در نمایشگاه پژوهش و فناوری امسال افزود : همه محصولات ارائه شده در نمایشگاه پژوهش و فناوری امسال دانشگاه آزاد اسلامی منطبق با بازار و نیاز کار است و هر کدام از آنها می توانند شغلی جدید ایجاد کنند اما حلقه مفقود شده میان امر پژوهش و تجاری سازی محصولات، عرضه در بازار کار است.
وی گفت: این محصولات پژوهشی ارائه شده توام با خطر برای تجاری سازی شدن هستند و باید در این عرصه مورد حمایت مسئولان و پژوهشگران مبتکر قرار گیرند.
رهبر همچنین درباره روند آموزش و پژوهش در دانشگاه ها گفت: ما اگر بخواهیم از این نسل دانشگاه آموزش محور خارج شویم و به دانشگاه پژوهش محور برسیم باید فرهنگ سازی درست داشته باشیم تا بتوانیم شغل جدید ایجاد در دانشگاه ها ایجاد شود .
وی افزود : هم اکنون میزان پذیرش دانشجو در مقطع دکتری و اشتغال آنها در دانشگاه ها برای تدریس به حد اشباع رسیده است و باید برنامه ریزی درست و متناسب با تحول فکری شکل بگیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همچنین با اشاره به طرح آمایش رشته ها در این دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه آزاد اسلامی در ارائه و اجرای طرح آمایش رشته های دانشگاهی توفیق زیادی نداشته است و در این راستا طرح تعاون اساتید یک دانشگاه در واحد دانشگاهی دیگر باید شکل گیرد.
 
 
بسیاری از تحقیقات ما در دانشگاه ها واقع بینانه نیست
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت:​ هم اکنون بسیاری از تحقیقات دانشگاهی واقع بینانه و مطابق با نیاز کشور نیست.
فرهاد رهبر در مراسم برگزاری پانزدهمین گردهمایی معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی که در سالن همایش های شهید مطهری برگزار شد، افزود​: باید آسیب شناسی در حوزه علم و فناوری شکل بگیرد و با توجه به برنامه ریزی ها باید راه را برای فعالیت پژوهشگران باز کنیم.
وی گفت:​ موضوع مدیریت دانش نخستین و مهمترین مشکل در امر پژوهش تلقی می شود و باید مدیریت دانش در سطوح مختلف مورد توجه قرار گیرد.
رهبر همچنین با اشاره به اینکه باید یک الگوی مدیریت علمی و مناسب در مراکز علمی و پژوهشی دانشگاه ها وجود داشته باشد، اظهار داشت: در سطح ملی، ما الگوی مدیریت علمی و مناسب در مراکز علمی و پژوهشی کشور در دانشگاه آزاد و در سایر دانشگاه نداریم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه رویکرد نظام مند در تحلیل نظام مندی های جامعه وجود ندارد،​گفت:​ چون رویکرد نظام مند در تحلیل نیازمندی های جامعه وجود ندارد بسیاری از تحقیقات ما غیرواقعی است و سالانه شاهد دفاع هزاران رساله دکتری در کل کشور هستیم اما راهبردی برای استفاده از این تحقیقات وجود ندارد.
رهبر با بیان اینکه مدیریت پژوهش در کشور ما ضعیف است، گفت:​ بسیاری از امکانات پژوهشی دانشگاه های ما بی فایده در گوشه ای افتاده است و فاصله دیوار بی اعتمادی بین عمل و اجرا در امر دانش و پژوهش شکل گرفته است و همه ما بخاطر اینکه چرا پژوهش ها مورد استقبال قرار نمی گیرد، گله مند هستیم.
وی در ادامه دلیل استقبال نشدن از پژوهش های دانشگاهی را تحقیقات مطابق با واقع در سطح جامعه دانست و افزود:​ بسیاری از تحقیقات ما واقع بینانه نیست و دانشگاه های ما در همان دانشگاه های نسل دوم باقی مانده اند چنانچه شاهد رشد و توسعه مقالات و تحقیقات در سطح دنیا هستیم اما بهره برداری از این تحقیقات بسیار اندک است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت:​ یک بی توجهی و بی اعتمادی میان مدیران به مدیران بالاتر در کشور وجود دارد و هر لحظه صحبت از ارتباط دانشگاه و صنعت می کنیم اما تحقیقات ما مورد نیاز بازار نیست چنانچه 80 میلیارد دلار در سال واردات محصولات است که اکثر شرکت ها نیازمند این فناوری هستند اما همه خریدها از خارج از کشور وارد می شود.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت سیستم گرنت استادان در سطح دنیا گفت:​ در دانشگاه و مراکز تحقیقاتی در سطح دنیا، یک استاد در اتاق نمی نشیند تا دانشجوی دکترا از طریق کنکور به آن معرفی شود و سپس تدریس آغاز و دانشجو فارغ التحصیل شود بلکه در دنیا سیستم گرنت اساتید راه اندازی شده است و استاد دانشگاه مسئله را از جامعه می گیرد و با تیم دانشجویی خود راهکار برای آن مسئله پیدا می کند و سپس آن را به جامعه برمی گردانند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه نظام آموزش عالی ما یک نظام آموزش محور است، گفت: ما فاقد ساختار مناسب برای پرورش پژوهشگر و محقق هستیم و متأسفانه پژوهش را فراموش کرده ایم و همه آموزش های ما ترجمه کشورهای دیگر است.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی 50 درصد آموزش عالی را تشکیل می دهد، گفت:​ اگر قرار باشد تحولی صورت گیرد باید از دانشگاه آزاد اسلامی باشد.
فرهادی گفت: ضعف سرمایه گذاری و توجه نکردن به زایش تفکر و توجه نداشتن به خلاقیت و ابتکار متأسفانه در دانشگاه های ما وجود دارد و اساساً باور به پژوهش در سطح ملی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه امروزه دیوان سالاری اداری در امر پژوهش وجود دارد، افزود: این دیوان سالاری اداری دست و پای همه محققان را بسته و استاندارد پژوهشی بسیار ضعیف است و نظام آموزش عالی کشور ساز ناهماهنگ می زند و در رفتار هارمونی (هماهنگی) ندارد و حرف ما با عمل یکی نیست و باید برای آن راه حل پیدا کنیم .
رهبر گفت: ​باید انگیزه تحقیق و نوآوری را در پژوهشگران بالفعل تبدیل و پژوهشگران را حمایت کنیم چنانچه پژوهشگر ما باید در اولین قدم احساس غرور کند و دومین گام فضای همکاری بین المللی در عرصه علمی باید ایجاد شود و در نهایت باید اعتماد میان دانشگاه و صنعت شکل گیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه امروزه مشکل جدید مردم، معیشت است، گفت:​ باید دولتمردان به حل مشکل مردم کمک کنند.
وی افزود: هم اکنون چقدر از دولتمردان ما در اتاق فکر خود و در دستگاه اجرایی خود از اندیشمندان دانشگاهی بهره گرفته اند؟ چقدر در تدوین بودجه ای که در سال 97 تقدیم مجلس شد، صاحبنظران دانشگاهی حضور داشتند.
رهبر اضافه کرد: ما اگر می خواهیم مسئله پژوهش در کشور حل شود باید برای امر پژوهش حرمت قائل شویم و دانشگاه های ما از دانشگاه نسل دوم به دانشگاه نسل سوم برسند، البته در این عرصه نیازمند رابطه دوطرفه میان صنعت، بخش خصوصی و دانشگاه ها هستیم.
وی اظهار داشت: مشکل امروز پژوهشگر کشور بازاریابی محصولات است و باید در این عرصه هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی فعال باشیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: البته محدودترین عامل ما فقط مسائل مالی نیست بلکه مدیریت دانش، فرهنگ دانش، آیین نامه و مقررات دست و پاگیر و در نهایت منابع مالی ازجمله دلایل محدودکننده در امر آموزش به شمار می روند.