شورای امنیت سازمان ملل متحد در حال بررسی پیشنویس قطعنامهای با این مضمون است که هر تصمیمی برای تغییر موقعیت بیتالمقدس اثر قانونی نداشته باشد.
در صورت تصویب این پیشنویس که به ابتکار دولت مصر تهیه شده است، تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت اسرئیل نیز لغو خواهد شد.
این پیشنویس یک صفحهای در میان ۱۵ عضو شورای امنیت توزیع شده است و انتظار میرود که در اوایل هفته آینده به رای گذاشته شود.
برای تصویب آن نیاز به ۹ رای اعضای شورای امنیت است و اگرچه به گفته دیپلماتها بسیاری از دولتها با این پیشنهاد مصر موافقند اما گمان میرود که درنهایت این پیشنویس توسط آمریکا وتو شود.
دونالد ترامپ در اوایل ماه دسامبر، سیاستی را که برای سالها توسط روسای جمهور پیشین کشورش اجرا میشد به کناری نهاد و طی نطقی بیتالمقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت. او همچنین اعلام کرد که سفارت کشورش در اسرائیل را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل خواهد کرد.
این تصمیم او خشم مسلمانان را همراه داشت و نگرانیهای جهانی را نیز در قبال پیامدهای این کار و آغاز دور جدیدی از خشونتها در خاورمیانه افزایش داد.
بیشتر بخوانید:
واکنشهای بینالمللی به انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس
چه کسانی پشت پردۀ تصمیم ترامپ درباره بیتالمقدس بودند؟
اگرچه بعید به نظر میرسد که با وجود حق وتوی آمریکا این پیشنویس در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شود، اما همین اقدام نیز منجر به منزوی شدن بیشتر آمریکا در جهان در موضوع بیتالمقدس خواهد شد.
در واکنش به این اقدام مصر، نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل بار دیگر به دفاع از تصمیم آقای ترامپ پرداخت و آن را تصمیمی «عادلانه و کار درستی که باید انجام شود» توصیف کرد.
بر اساس پیشنویس این قطعنامه «هر تصمیم و هر اقدامی که قصد تغییر شخصیت، جایگاه و ترکیب جمعیتی شهر مقدس بیتالمقدس را داشته باشد، هیچ اثر قانونی ندارد و پوچ و بیاعتبار است و باید مطابق با قطعنامههای مربوطه در شورای امنیت لغو شود». در ادامه همچنین از تمام کشورها خواسته شده است که از ایجاد دفاتر دیپلماتیک در بیتالمقدس خودداری کنند.
این پیشنویس همچنین خواستار آن است که تمام دولتها در موضوع بیتالمقدس مطابق قطعنامههای شورای امنیت عمل کرده و هیچ اقدامی را که برخلاف این قطعنامهها باشد، به رسمیت نشناسند.
پیش از این در دسامبر سال گذشته میلادی نیز قطعنامهای به تصویب شورای امنیت رسید که تاکید میکرد «هیچ تغییری در مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۷ میلادی از جمله در موضوع بیتالمقدس به رسمیت شناخته نمیشود؛ به غیر از موضوعاتی که پس از توافق طرفین از طریق مذاکرات حاصل شده باشد.»
در آن زمان این قطعنامه با ۱۴ رای موافق و رای ممتنع سفیر آمریکا در سازمان ملل در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما به تصویب رسید.