روزنامه «همشاگردیها»، «هتل»، «ماجراهای خانواده تمدن»، «باغچه مینو»، «روزگار قریب»، «تبریز در مه» و همین طور «کلاه پهلوی»، از مشهورترین آثار او به عنوان بازیگر است. آخرین تصویری که از فیاضیِ 64 ساله در تلویزیون دیدیم، تله فیلم «یوسف هور» محصول سال 1391 بود. البته «کلاه پهلوی» هم که به تازگی پخش شد سال ها قبل ساخته شده است. با او به واسطه کمرنگ شدنش در تلویزیون و دلایل این اتفاق برای او و برخی همصنفانش گفتوگو کردیم که خواندنی و قابلتامل است.
بهجای بازیگر باتجربه، اقوامشان را میآورند
فیاضی با بیان این که این روزها به کتابفروشی و نوشتن روی آورده است، میگوید: «متاسفانه مثل خیلی جاهای دیگر، سینما و تلویزیون هم درگیر فساد شده و کارگردانان و فیلم سازان ترجیح میدهند به جای بازیگر آموزش دیده و با تجربه، یکی از اقوام خود را به کار بگیرند که لازم نباشد دستمزد یک هنرمند را به او بدهند و فیلمشان ارزانتر تمام شود. هنرمندان هم سن و سال من، خود را وقف هنر کردند ولی الان کسی به یادشان نیست. گاهی حس می کنم ما خودمان را وقف کردیم برای هیچ! خیلی اوقات پیش آمده برای کار کردن با کارگردان ضعیفی که با اصول اولیه فیلم سازی آشنا نیست، کلی انرژی گذاشتهام و آخر سر، کار خوبی در نیامده است.»
ما سیاهیلشکر مراسم هستیم
بازیگر سریال «روزگار قریب» اضافه میکند: «باز من بین هم سن و سالهایم، پُرکار ترم ولی آدم از تلویزیون و سینما چیزهایی میبیند که دلش میشکند. هرچند به تازگی در دو فیلم «نرگس مست» کار «سید جلالالدین دُری» و «کار کثیف» به کارگردانی «خسرو معصومی» ایفای نقش کرده ام اما به شکل کلی به این نتیجه رسیدهام که بیخیال شوم و انتخاب کردم که بیشتر وقتم را در کتاب فروشیام بگذرانم. منتها مشکلات بازیگران را غیر از صنفشان، چه کسی باید حل کند؟ ما انجمن سینمایی ایران را داریم که جز مرگ یادی از هنرمندان نمیکند، حتی تولدمان را تبریک نمیگوید. همه مراسم افتتاحیه و اختتامیه هم برای نور چشمیهاست و امثال بنده بهخاطر وجود سیاهی لشکر در برنامه ها دعوت میشویم، بدون ذرهای حمایت! این انجمن سینمایی است که باید فهرست کارگردانان و فیلمسازان را چک کند و از آنها بخواهد یادی هم از بازیگران قدیمی کنند.»
بازیگران قوی در کارهای ضعیف شرکت نمی کنند
فیاضی با گلایه از سازمان سینمایی اضافه میکند: «اگر شما صدایی از انجمن سینمای ایران شنیدی، من هم شنیدهام! اگر شما خبری یا حمایتی از بازیگران نسل قبل دیدهای، من هم دیدهام! در حالی که مشکلات اقتصادی و روانی گریبانگیر هنرمندان هم سن و سال من شده و نیاز به توجه دارند. ولی متاسفانه فهرست بازیگران آثار تصویری را بازیگران پرحاشیه ای مثل سحر قریشی و امثال آن پر کردهاند. دورهای از سینما و تلویزیون بود که بازیگران بزرگی مثل فردوس کاویانی، آزیتا لاچینی و.... در تلویزیون و سینما بازی میکردند و روز به روز به محبوبیتشان افزوده میشد ولی به مرور فراموش شدند. البته برخی از آن ها مثل آقای کاویانی به دلیل بیماری و از دست دادن حافظهشان کم کار شدهاند اما بقیه به خاطر ضعیف بودن کارها، نبود پیشنهاد کاری و امثال این از یاد رفتهاند.»
رضا فیاضی بازیگر تلویزیون: امثال سحر قریشی جای هنرمندان بزرگ را گرفته اند
رضا فیاضی را با «دنیای شیرین» و قبلتر از آن، با «قصههای تابهتا» به یاد می آوریم. سریالهایی که توانست در میان کوچک و بزرگ خانواده محبوب شود و بازیگرانش را حسابی معروف کند. بعد از آن فیاضی در آثار نوجوانپسند زیادی ظاهر شد و به حق، به محبوبیت فراوانی دست یافت.
صاحبخبر -
∎