شناسهٔ خبر: 23054245 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بايد طرح‌هاي آمايش سرزميني آب محور داشته باشيم

وزير نيرو: در لايحه بودجه سال 97 رقمي، حدود 300 ميليون دلار براي تکميل و تسريع طرح‌هاي آبرساني روستايي در نظر گرفته شده است،

صاحب‌خبر -

بايد طرح‌هاي آمايش سرزميني آب محور داشته باشيمبه‌ گزارش خبرگزاري صداوسيما ، "رضا اردکانيان" با حضور در برنامه «تهران بيست» شبکه تهران و در پاسخ به سوال مجري اين برنامه مبني بر احتمال افزايش قيمت آب و برق در سال آينده، گفت: تاکنون تصميمي در دولت براي گران شدن آب و برق در سال آينده گرفته نشده است.

وي افزايش قيمت آب و برق را نيازمند مجوز مجلس شوراي اسلامي دانست و افزود: در پي آن هستيم تا هزينه تمام شده کاهش يابد تا تمام بار بر دوش مصرف کننده نيفتد. وقتي کالايي قيمت واقعي نداشته باشد صرفه جويي در آن معنادار نيست؛ حتي اگر لازم باشد بايستي در حوزه کشاورزي يارانه داد تا آب در قيمت واقعي عرضه شود.

وزير نيرو تصريح کرد: در کلانشهرها، تلفات آب در شبکه مطرح است، اما در سطح ملي تلفات آب در خطوط انتقال، استفاده نکردن از پساب، استفاده نادرست از آب در کشاورزي هم مطرح و مهم است و هم‌اکنون طبيعت بيش از گذشته ما را به اين فکر رسانده و بايد بدون اينکه به فکر انتقال آب از راه دور باشيم، بايد مصرف منابع موجود را درست کنيم.

اردکانيان خاطرنشان کرد: در استفاده از منابع زيست محيطي، دوره‌اي به نام مديريت عرضه نام گذاري شده است که به دليل کم بودن جمعيت و فزوني منابع در دسترس، به مقدار نياز و تقاضا عرضه صورت مي‌گيرد، اما با افزايش جمعيت مديريت توآمان عرضه و تقاضا مطرح مي‌شود که بايد وضعيت مصرف نيز تغيير يابد.

وي با تاکيد بر اينکه دولت براي استفاده از پساب برنامه‌هاي خوبي دارد، عنوان کرد: در دنيا لغت فاضلاب حذف شده و همه اين‌ها به نام‌هاي ديگر و در رنگ‌هاي مختلف ياد مي‌شود، مانند آب خاکستري که بايد پس از تصفيه، استفاده مجدد در بخش‌هاي مختلف شود.

وزير نيرو افزود: به جاي اينکه آب را از نقاط دور منتقل کنيم بايد به فکر نحوه استفاده از آب موجود باشيم اگر به اين موضوع نپردازيم آب هاي جديد براي مدتي مي توانند پاسخگو باشند ولي پس از مدتي مشکلات فعلي با ابعاد بزرگتري خود را نشان خواهد داد.

اردکانيان بيان کرد: در کلانشهرها، تلفات آب در شبکه مطرح است، اما در سطح ملي تلفات آب در خطوط انتقال، استفاده نکردن از پساب، استفاده نادرست از آب در کشاورزي هم مطرح و مهم است و هم‌اکنون طبيعت بيش از گذشته ما را به اين فکر رسانده و بايد بدون اينکه به فکر انتقال آب از راه دور باشيم، بايد مصرف منابع موجود را درست کنيم.

وي با تاکيد بر اينکه در 100 روز نخست دولت دوازدهم بيش از 215 هزار انشعاب جديد آب شهري، روستايي و فاضلاب شهري واگذار شده است، اظهار کرد: فزايش مشترکان جديد بخش برق به 255 هزار مشترک در اين دوره صد روزه انجام شده و دو تصفيه خانه جديد به ظرفيت اسمي بيش از 30 هزار مترمکعب در روز در استان ايلام و البرزبه بهره‌برداري رسيده است.

وزير نيرو با اشاره به اينکه در اين مدت بيش از 600 روستا با جمعيت بيش از 350 هزار نفر آبرساني شده است، گفت: در جريان سفر اخير رئيس جمهوري به استان سيستان و بلوچستان نيز به بيش از 150 روستا آبرساني شده است.

اردکانيان خاطرنشان کرد: همچنين در طي 100 روز نخست دولت دوازهم 63 مگاوات نيروگاه‌هاي کوچک و 42 مگاوات نيروگاه‌هاي تجديدپذير نيز به بهره‌برداري رسيده است.

وي يادآور شد: در اين زمان زلزله کرمانشاه نيز به وقوع پيوست و بيش از 240 روستا و 7 شهر در زلزله کرمانشاه تحت تاثير مستقيم بودند که خوشبختانه با زيرساخت‌هاي موجود صنعت آب و برق توانستيم در کمترين زمان، خدمات را برقرار کنيم.

اختصاص 300 ميليون دلار در بودجه 97 براي تسريع طرح‌هاي آبرساني روستايي
وزير نيرو با اشاره به اينکه در لايحه بودجه 97 رقمي در حدود 300 ميليون دلار از منابع صندوق توسعه ملي براي تسريع و تکميل طرح‌هاي آبرساني در نظر گرفته شده است، ادامه داد:در اين لايحه هزار و 500 ميليارد تومان به منظور خريد تضميني برق نيروگاه‌هاي تجديدپذير پيش بيني شده است.

وی گفت:همچنين طبق برنامه ريزي صورت گرفته عوارضي به ازاي هر مترمکعب آب براي سرعت رساني به آبرساني روستايي نيز پيش بيني شده است.

اردکانيان به موضوع سدسازي نيز اشاره‌اي کرد و يادآور شد: هم‌اکنون 46 هزار سد بزرگ در دست بهره‌برداري در دنيا وجود دارد که نيمي از آنها در کشور چين است، زمان ساخت حدود 94 درصد اين سدها در نيمه دوم قرن بيستم بوده که کشورها تمرکز خود را بر روي آب‌هاي سطحي گذاشتند. اين دوره بايد دوره کوتاهي باشد که با رعايت مسائل محيط زيستي انجام شود.

وي خاطرنشان کرد: آنچه ما را در اين چرخه بلند خشکسالي و تغييرات اقليمي رخ داده و در مقابل سيلاب هاي وسيع ايمن کرده، اين سازه‌ها است، اما امروزه بايستي توجه بيشتري به ملاحظات زيست محيطي داشته باشيم. حقابه‌هاي تالاب ها بايد تامين شود و استقرارهاي جديد جمعيتي نيز متناسب با منابع آب موجود باشد و به طور کلي طرح هاي آمايش سرزميني آب محور داشته باشيم.

وزير نيرو ادامه داد: کشوري همچون ايران با ظرفيت روزهاي آفتابي که در اختيار دارد و با توجه به حرکت دنيا به سمت انرژي‌هاي پاک و اشتغال زايي خوبي که در اين بخش موجود است ما نيز همچون ساير کشورها تعهدات بين‌المللي در اين زمينه داريم و بايد به سمت توسعه نيروگاه‌هاي تجديدپذير حرکت کنيم بنابراين بايد چهار هزار مگاوات از نيروگاه هاي تجديدپذير براساس برنامه ششم توسعه راه‌اندازي شود.

اختصاص 1500 ميليارد تومان براي خريد برق تضميني نيروگاه‌هاي تجديدپذير
اردکانيان تاکيد کرد: ما بايستي خريد برق حاصل از نيروگاه‌هاي تجديدپذير را تضمين کنيم که مشوق اصلي سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي خواهد بود. بازپرداخت اين تضمين جزو دغدغه‌هاي وزارت نيرو است و در لايحه بودجه 97 رقمي در حدود هزار و 500 ميليارد تومان در نظر گرفته شده است.

وي در پايان گفت: ما اگر معتقديم منابع انساني گسترده داريم بايد راهکارهايي براي به کارگيري آن ها نيز داشته باشيم؛ به طبع يکي از روش‌ها، تدوين مسئوليت‌ها و احراز شرايط است تا با مشخص کردن هر يک از آن‌ها و اعلام فراخوان ملي افرادي که واجد شرايط هستند بتوانند اعلام آمادگي کنند تا امکان انتخاب بهترين افراد فراهم شود.

حل مسأله زاينده‌رود بدون همراهي تمام ذي‌نفعان محقق نمی شود

وزير نيرو گفت: حل مسأله به صورت پايدار در حوضه آبريز زاينده‌ رود از اهداف اوليه وزارت نيرو است و اين امر قطعاً بدون کمک و همراهي تمام ذي‌نفعان اين حوضه آبريز محقق نمي‌شود.

همچنین «رضا اردکانيان» در سيزدهمين جلسه شوراي هماهنگي حوضه آبريز زاينده‌رود در حضور استانداران اصفهان، يزد، چهارمحال و بختياري و نمايندگان کشاورزان، وزارت صنايع و سازمان حفاظت محيط زيست اظهار داشت: در سال‌هاي ترسالي بايد به عوامل و فاکتورهايي چون افزايش بهره‌وري و راندمان آب در بخش‌هاي مختلف نهايت توجه را مي‌کرديم تا امروز به وضعيت کنوني کم آبي دچار نمي‌شديم.

وي افزود: به همين خاطر وضعيت کنوني پيش آمده برآيند خطاي همه ما در جايگاه‌هاي مختلف است و به همين خاطر نبايد کس خاصي را مقصر اين وضعيت جلوه داد.در اين شرايط نيز منطقي نيست که در زمان خشکسالي نيز تنها يک بخش را در مضيقه قرار دهيم و ساير بخش‌ها را به حال خود رها کنيم.

وزير نيرو تأکيد کرد: وزارت نيرو بر آن است تا در حوضه آبريز زاينده رود که از جمله حوضه‌هاي آبريز قديمي کشور است بتواند با همکاري و هماهنگي کليه ذي‌نفعان و ذي‌مدخلان در استان‌ها حوضه آبريز، الگويي را براي چيرگي بر چالش کم آبي و بحران آب طراحي کند.

وي ادامه داد: حل مسأله به صورت پايدار در حوضه آبريز زاينده‌رود از اهداف اوليه وزارت نيرو است و اين امر قطعاً بدون کمک و همراهي تمام ذي‌نفعان اين حوضه آبريز محقق نمي‌شود.

اردکانيان خاطرنشان کرد: تاکنون وضعيت طبيعي و موقعيت نسبتاً مناسب اقتصاد کشور به ما اجازه داده تا کمتر با مشکلات بنيادي کشور از جمله بخش آب درگير شويم اما امروز ديگر نه از آن وضعيت طبيعي و ترسالي‌هاي متعدد در کشور خبري هست و نه آن درآمدهاي بي حد و حصر نفتي و...، بنابراين امروز بايد همدلانه تر و کوشاتر در پي حل مسائل اين بخش و ساير بخش‌هاي اساسي کشور بود.

وي اضافه کرد: وظيفه وزارت نيرو ارائه آمار و اطلاعات شفاف در حوضه آبريز است تا بتوان از طريق اين اطلاعات به اجماعي در خصوص تدوين يک مدل اجرايي مناسب در مقياس استاني و حوضه آبريز به طور کلي رسيد.

وزير نيرو گفت: توجه به مسأله پساب و بازچرخاني آب در بخش‌هاي صنعتي و کشاورزي مي‌تواند در حل بحران آب در اين حوضه آبريز بسيار کمک کننده و تقليل دهنده مشکلات در اين حوضه باشد.