![متفکر فلسطینی: تصمیم ترامپ سه پیامد مثبت برای فلسطینیان داشت](http://img8.irna.ir/1396/13960925/82765076/n82765076-72055352.jpg)
در ادامه متن کامل گفت و گو با منیر شفیق آمده است:
*ایرنا: ارزیابی شما از نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول چیست؟ آیا این نشست انتظارها را تامین کرد؟
**منیر شفیق: نتایج این نشست به دور از انتظارها بود و تناسبی با چالشی که با تصمیم ترامپ درباره قدس ایجاد شد، نداشت. این نشست همچنین متناسب با سطح اقدامات تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین نبود. با وجود این، اجماع کشورهای اسلامی و عربی و اجماع نسبی کشورهای جهان در مخالفت با تصمیم آمریکا را باید مهم دانست. این مساله می تواند موضع رژیم صهیونیستی را تضعیف کند و به تصمیم ترامپ ضربه بزند و در نتیجه هم آمریکا و هم اسرائیل را در انزوا قرار دهد. این مساله از نظر سیاسی مهم و قابل توجه است.
*ایرنا: در بیانیه نشست استانبول آمده که کشورهای اسلامی بر «قدس شرقی» به عنوان پایتخت فلسطین تاکید می کنند. آیا این به نوعی شناسایی حق رژیم صهیونیستی بر «قدس غربی» نیست؟
**منیر شفیق: این بیانیه از نظر ایدئولوژیک در بردارنده یک خطر بزرگ است. به این دلیل که کل شهر قدس اسلامی و فلسطینی است و ما نباید حق رژیم صهیونیستی بر قدس غربی را به رسمیت بشناسیم. باید با کل موجودیت اسرائیل مخالفت کرد و شناسایی آن غیرقابل قبول است. بویژه اینکه ما مدت هاست که شاهد دادن امتیاز به طرف مقابل بدون هیچ مابه ازایی هستیم. من نمی دانم دلیل طرح «ابتکار عربی» چه بود. طرحی که به اسرائیل پیشنهاد داده که اگر دولت فلسطین تاسیس شود، کشورهای عربی این رژیم را به رسمیت می شناسند. این طرح بسیار غلط بود. به این دلیل که آنچه باید مطالبه شود تشکیل دولت فلسطین نیست بلکه تاکید بر پایان اشغالگری بدون قید و شرط در کرانه باختری و قدس و نیز تخریب شهرک ها است. آنچه در سال 1967 رخ داد از نظر همه کشورهای جهان اشغالگری است و اقدام برای آزادسازی نیز مشروعیت بین المللی و قانونی دارد.
*ایرنا: کشورهایی که با تصمیم ترامپ مخالف هستند به این دلیل است که آن را پایان دهنده به روند صلح می دانند. اما شما به طور کلی با منطق سازش مخالف هستید. ممکن است این تضاد را توضیح دهید؟
**منیر شفیق: تصمیم ترامپ تجاوز به ملت فلسطین بود و حقوق مسیحیان و مسلمانان در شهر قدس و کل فلسطین را هدف قرار می دهد. این تصمیم همچنین دست اسرائیل را برای یهودی سازی قدس باز می گذارد. همچنین روند موسوم به صلح و راه حل دو کشور نیز با این کار آسیب می بیند. البته این راهکارها به معنای از بین بردن مساله فلسطین است. تصمیم ترامپ قرار است به آنچه به «معامله قرن» موسوم است، بیانجامد. کشورهای عربی که با این معامله موافق بودند احتمال چنین تصمیمی را از سوی ترامپ نمی دیدند. این تصمیم ضربه محکمی به حامیان آمریکا در منطقه زد.
*ایرنا: اما برخی اطلاعات حاکی از آن است که این کشورها پیشتر با این تصمیم آمریکا درباره شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی موافقت کرده بودند.
**منیر شفیق: آنها این مساله را نفی کرده اند و بارها تکرار کرده اند که با آن مخالف هستند. واقعیت حکم می کند که مواضع علنی آنها را ملاک قرار دهیم. این مساله نفعی برای آنها ندارد. یک بار دیگر تاکید می کنم که مساله مهم منزوی کردن آمریکاست و نباید از اهمیت این مساله کاسته شود. ما نباید از طریق موضع گیری خود به هر روشی باعث کاهش این انزوا شویم. بهترین کار این است که ترامپ را به یک گوشه ببریم و همه نیروها نیز در این نبرد متحد شوند. اگر ما بتوانیم ترامپ و نتانیاهو را در موقعیت انزوا قرار دهیم موازنه قدرت به نفع ملت فلسطین خواهد بود. فرصت پیروزی زیاد است.
*ایرنا: آیا صحبت شما بدین معناست که تصمیم ترامپ تهدیدی است که می توان آن را تبدیل به فرصت کرد؟
**منیر شفیق: من معتقدم آمریکا از سه جنبه به ما هدیه داد. نخست اینکه تصمیم او به روند سازش و راه حل «دو کشور» که به معنای پایان مساله فلسطین بود، ضربه زد. دوم اینکه این تصمیم باعث شد تا بار دیگر به مساله فلسطین از ریشه و اساس نگاه شود و این سوال تکرار شود که فلسطین و قدس برای کیست؟ به ریشه های مساله برگشتیم. به این معنا که فلسطین برای ماست و نه برای آنها. اما مساله سوم مربوط به انتفاضه فلسطین است. تصمیم ترامپ باعث شکل گیری اعتراض های مردمی در مناطق اشغالی بویژه در کرانه باختری و قدس شد. این مناطق سراسر علیه اشغالگران بود اما همکاری امنیتی (بین تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی) مانع شدت گرفتن حرکت مردمی می شد. تصمیم امروز اما باعث حرکت فلسطینیان در مواجهه با دشمن اسرائیلی شده تا هدف از بین بردن بدون قید و شرط اشغالگری محقق شود.
*ایرنا: آیا شرایط برای انتفاضه سوم فراهم است و می تواند این هدف بزرگ (از بین بردن اشغالگری) را محقق کند؟
**منیر شفیق: شرایط اساسی برای انتفاضه فراهم است. ما شاهد آماده سازی انتفاضه سوم هستیم. از اکتبر 2015 فلسطینیان 340 شهید شهید داده اند و این وضعیت اسرائیل را در یک بحران بزرگ قرار داده است. نباید تحولات تابستان گذشته را فراموش کنیم؛ زمانی که دشمن از تصمیمش در نصب دروازه های الکترونیک برای مسجد الاقصی عقب نشینی کرد. در این مدت مردم ثابت کرده اند که قوی هستند و وقتی به خیابان ها بیایند و بایستند نتانیاهو بدون قید و شرط مجبور به عقب نشینی خواهد شد. شارون نیز مجبور به عقب نشینی از غزه شد.
*ایرنا: اما انتفاضه نیازمند تصمیم سیاسی نیز است. آیا اینگونه نیست؟
**منیر شفیق: تاکنون رهبران فلسطینی تصمیمی را که بر آن اجماع داشته باشند نگرفته اند. محمود عباس در سخنرانی اش در نشست سران سازمان همکاری اسلامی از انتفاضه نام نبرد. به رغم این، من معتقدم که مردم از رهبرانشان پیشی گرفته اند. گروه های فلسطینی به دنبال وحدت استراتژیک در مواجهه با این مساله هستند. بدنه مردمی جنبش فتح نیز خواهان انتفاضه است. قدرت ملت بسیار زیاد است و بعد از قدرت خدا، قدرت ملت قرار دارد. آنچه باعث شد اسرائیل در موضوع دروازه های الکترونیک عقب نشینی کند قدرت ملت بود. این یک نمونه است که می تواند در قدس و کرانه باختری نیز تکرار شود. آنچه می گویم تنها آرزو نیست. واقعیت می گوید که موازنه قدرت امروز به نفع دشمن صهیونیستی نیست.
خاورم**388**2054
انتشاردهنده: محمد خواجوئی