ایران آنلاین / تاکید بر توجه به حقوق بشر محور مشترک سخنرانان نشست تخصصی «انعکاس موازین حقوق بشری ایران» بود که صبح امروز با حضور دبیر شورای عالی امنیت ملی ، وزیر امور خارجه و دادستان تهران، در مجتمع فرهنگی شهید بهشتی قوه قضاییه برگزار شد.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در این نشست تاکید کرد که توجه ایران به حقوق بشر ناشی از اصول و الزامات قانون اساسی است. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه هم با بیان اینکه غنیترین منابع را در حوزه حقوق بشر در اسلام داریم گفت که اما تمرکز ما بیشتر در بحث اخلاق بود در حالی که غربیها بر حقوق تمرکز کردند. عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران هم در این نشست بر ضرورت حمایت وزارت خارجه از پیگیری پروندههای قضایی ایران در عرصه بینالمللی تاکید کرد.
علی شمخانی در سخنان خود اصل برائت و رافت را سنگ بنای نظام قضایی مبتنی بر آموزه های دین حنیف اسلام دانست و گفت: رعایت دقیق آیین دادرسی کیفری در تعیین تکلیف پرونده های مختلف و دقت در صدور قرارهای مختلف و توجه به دلایل قانونی برای بازداشت از ضرورت های کیفی سازی نظام رسیدگی قضایی در کشور است.
به گزارش ایرنا، دبیر شورای عالی امنیت ملی، توجه جمهوری اسلامی ایران به حقوق بشر را ناشی از اصول و تکالیف اساسی و الزامات قانون اساسی دانست و افزود: اگرچه نظام سلطه با فضا سازی های مغرضانه وسیاسی به دنبال به چالش کشیدن جمهوری اسلامی ایران به بهانه های حقوق بشری است، اما این موضوع نباید مانع مراقبت مستمر ما و برطرف کردن نقاط ضعف احتمالی باشد.
شمخانی مهم ترین تهدید امروز کشور را کاهش اعتماد مردم به کارآمدی نظام در ابعاد مختلف اعلام کرد و افزود: گفتار و رفتار صادقانه کارگزاران نظام در بخش های اجرایی، قضایی و تقنینی شاخص اصلی حفظ و بسط کارآمدی نظام در ذهن جامعه است .
وی به ضرورت مبارزه بدون تنازل با فساد به عنوان مهم ترین عامل کاهش اعتمادجامعه به کارآمدی نظام تاکید کرد و ادامه داد: رسانه ها باید با زبان گویا و بدون لکنت و در سایه مصونیت قضایی تام نسبت به اطلاع رسانی دقیق در مورد فساد اثبات شده در هرسطحی اقدام کنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی برضرورت تبیین به هنگام و جامع ظرفیتهای قانونی حقوق بشری در ایران تاکید کرد و افزود: ما ضمن آن که نباید اجازه بدهیم موضوعات قضایی ما تبدیل به مسئله امنیت ملی شود، بلکه باید تلاش کنیم تا سردمدار حقوق بشر اسلامی در جهان شویم.
ظریف: حقوق بشر برای ما یک ارزش راهبردی است
وزیر امورخارجه هم در سخنان خود گفت: حقوق بشر از دو بعد داخلی و بینالمللی مهم است و هردوی آن با توجه به مفهوم تغییر قدرت در دنیا مد نظر ماست. محمدجواد ظریف افزود: ما غنیترین منابع را در حوزه حقوق بشر در اسلام داریم اما تمرکز ما بیشتر در بحث اخلاق بود و غربیها بر حقوق تمرکز کردند.وی ادامه داد: بنابراین ما در تولید ادبیات حقوق بشر کمتر به این حوزه پرداختیم و خیلی موفق نبودیم البته این به آن معنا نیست که ما در حوزه حقوق بشر کم داریم بلکه به معنای این است که ما تمرکز دیگری داشتیم.
به گزارش صداوسیما، وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش گفت: همه کشورهای اطراف ما یا در چتر ناتو هستند یا قدرت هستهای دارند و حیات و ممات آنها به قدرتهای بزرگ وابسته است که با یک عطسه ترامپ میلرزند و یا با خنده آن سرخوش می شوند و این وضع منطقه ماست.
وی ادامه داد: در شرایطی که دنیا تصور می کرد که مردم از نظام جدا شده اند و یا با صندوق های رای قهر کردهاند با این فرمایش تاریخی مقام معظم رهبری که رای مردم حق الناس است و صندوق های رای حق الناس است و دیدیم که توجه به حقوق مردم چطور آنان را به صحنه آورد و باعث اقتدار نظام شد.
وزیر امورخارجه گفت: برای ما حقوق بشر یک ارزش راهبردی است یعنی حیات و ممات کشور ما به رعایت این حقوق وابسته است و این گونه نیست که ما بتوانیم امنیت و استقلال خود را و یا پیشرفت و توسعه خود را از خارج بگیریم بلکه ما به لطف خدا ناگزیریم برای همه اینها به مردم متکی باشیم.
ظریف گفت: بنابراین وقتی درباره حقوق بشر صحبت می کنیم در باره یک چیز لوکس یا مفهوم غربی و تحمیلی صحبت نمی کنیم بلکه درباره واقعیت ها صحبت می کنیم که ادامه حیات جمهوری اسلامی ایران را تضمین می کند به عنوان کشوری که بنایش را بر این گذاشته است که وابسته به خارج نباشد و از حقوق مستضعفان دفاع کند و در اجرای سیاست های مبتنی بر باورهای دینی و نیازهای ملی و راهبردی خودش ملاحظه کسی را نکند.
جعفری دولت آبادی : در حد توان به ادعاهای حقوق بشری پاسخ دادهایم
دادستان عمومی و انقلاب تهران هم در سخنانی یکی از موضوعات مهم در کشورمان را پیگیری پروندههای قضاییدانست و گفت: ضرورت دارد وزارت خارجه در خارج از کشور از این پیگیریها حمایت کند. اقدامات مهمی در خصوص پروندههای مختلف از جمله پیگیری اموال بابک زنجانی در خارج کشور با تلاش قوه قضاییه انجام شده است، اما با وجود این پیگیریها، باز هم اموال وی خارج از ایران شناسایی نشده است.
عباس جعفری دولت آبادی افزود: وزارت امور خارجه نقش دیدهبانی در خارج کشور را دارد و میتواند برخی پروندههای قضایی را که در خارج از کشور مطرح است به قوه قضائیه انعکاس دهد و نکته مهمتر حمایت وزارت خارجه از اقدامات دستگاه قضایی است.
وی ادامه داد: برخی پروندههای قضایی کشور با تدابیر قضایی پیگیری میشود و انتظار میرود وزارت خارجه از احکام صادره برای این پروندهها در خارج از کشور حمایت کند. این پروندهها در دستگاه قضایی زیاد است و اگر از حمایت دیپلماتیک برخوردار نشود ممکن است دستگاه قضایی مورد هجمه وارد شود.
دادستان تهران با اشاره به اینکه سال گذشته پیشنهاد تشکیل کارگروه ویژه برای پیگیری پروندههای قضایی در حوزه بین المللی را دادیم، افزود: تحقق این پیشنهاد میتواند به دادستانی و وزارت خارجه کمک کند تا پروندههای در دست رسیدگی دادستان تهران به خوبی پیگیری شود. وی ادامه داد: در قانون اساسی ایران که مبنای نظام حقوقی ماست تساوی در برابر قانون، حق دادخواهی، اصل برائت، حق برخورداری از حمایت قانون، حق داشتن وکیل، شغل و مسکن به خوبی تبیین شده است.جعفری دولت آبادی تاکید کرد: یکی دیگر از کارهای ما نظارت بر زندانهاست و در همه زندانهای استان تهران هم سرپرست و دادیار مقیم زندان مشغول به فعالیت هستتند. پیشنهاد میکنیم ستاد حقوق بشر NGOها (سازمانهای مردم نهاد) را برای قضات بازنشسته تشکیل بدهد تا بتوانند در بخش حقوق بشر تاثیرگذار باشند.
دادستان تهران گفت: در حد توان به ادعاهای حقوق بشری پاسخ دادهایم، اما تلاش میکنیم با حضور وزیر خارجه برنامه ریزی کنیم که به مواضع غیرمنصفانه و مغرضانه گزارشگران ویژه که خلاف واقع و برخی هم دروغ است، به خوبی پاسخ بدهیم./