شناسهٔ خبر: 23032131 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صمت | لینک خبر

عوارض خروج پول زور برره‌ای است

صاحب‌خبر -

قصه افزایش عوارض خروج از کشور که تبدیل به شوخی دنیای مجازی و ده‌ها یادداشت رسانه‌ها و کاریکاتور مطبوعات شده یک ویژگی مهم‌تری هم پیداکرده و آن موضع‌گیری و پاسخ‌های مسئولان محترم دولتی است.

جناب مونسان، معاون محترم رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان گردشگری در شبکه‌های مجازی توییت کرده که باید سفر ارزان در سبد زندگی همه ایرانیان فراهم شود، ایشان تاکید کرده‌اند: «معتقدم اجرای هر تصمیمی باید متناسب با وضعیت اقتصادی مردم باشد. ای‌کاش تصمیم‌گیران افزایش عوارض خروج از کشور، نظرهای کارشناسی سازمان میراث فرهنگی و فعالان و متولیان بخش گردشگری را جویا می‌شدند. برای تعدیل موضوع هنوز هم دیر نشده و نهایت تلاش خود را برای اصلاح ارقام به کارخواهم بست.»
 محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری هم درباره افزایش عوارض خروج از کشور فرموده‌اند: «من هم در فضای مجازی با این انتقادها روبه‌رو شدم، اما یکی از منابعی که برای کمک به اقشار ضعیف جامعه در نظر گرفته‌شده، همین عوارض خروج از کشور است، با این حال دولت همواره به نظرهای مردم توجه کرده و هر جا که با واکنش اجتماعی مناسبی روبه‌رو نشده، نظر نهایی خود را با خواست مردم تطبیق داده است. ما این انعطاف را خواهیم داشت که اگر در تصمیم‌های دولت، فشاری به قشری از مردم بیاید در آن بازنگری کنیم.» که امیدواریم بازنگری کنند.
 اما از همه مهم‌تر پاسخ جناب دکتر نوبخت سخنگو و معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه است، یعنی کسی که طراح این افزایش نرخ به‌شمار می‌آید. دکتر نوبخت انسان فرهیخته و اندیشمندی است که نمی‌دانم به چه ضرورتی در برنامه تلویزیونی پاسخی ارائه می‌کند که با هیچ چسبی به گردشگری داخلی نمی‌چسبد.

 


خبرنگار می‌پرسد در لایحه بودجه عوارض خروج از کشور یکهویی ۲۲۰هزارتومان شده، قضیه چیست؟ مردم سفر بروند یا نروند؟
دکتر نوبخت می‌فرمایند: «بالاخره دارندگی برازندگی است و ما زمینه بزرگی برای گردشگری در داخل کشور داریم، همه گله می‌کنند که چرا به اینها رسیدگی نمی‌شود، چه موزه‌ها و چه آثار باستانی، همیشه سازمان میراث فرهنگی انتظار دارد برای جذب گردشگر فرصت ایجاد کنیم، حالا کسانی که برای گردشگری به کشورهای خارجی می‌روند، یک مقدار به زمینه گردشگری کشور خودشان هم کمک کنند، از این نظر ما بسیار سپاسگزاریم و این را یک نوع مشارکت عمومی در زیرساخت‌های گردشگری کشورمان تلقی می‌کنیم، به همین جهت در بودجه امسال برای گردشگری، منابع ویژه‌ای دیده‌شده که از همین ارقام است. دنیا هم همین کار را می‌کند، بعضی از کشورهای همسایه اظهارنظر می‌کردند که حالا نام کشور را نمی‌برم که اغلب گردشگران هم به آنجا می‌روند، رئیس‌جمهوری‌اش به رئیس‌جمهوری ما می‌گفت، این‌همه جاده و هتل و آثار توسعه‌ای که هست از دولت یک ریال پول نمی‌دهیم و همه را بخش خصوصی انجام می‌دهد، همه باید مشارکت داشته باشیم، همان‌طور که به کشورهای دیگر می‌رویم به کشور خودمان هم بپردازیم و زیرساخت‌های گردشگری را فراهم کنیم.»
بدیهی است این نوع دریافت عوارض نام مشارکت عمومی ندارد و به‌طور کامل اجباری است و به قول شخصیت برره‌ای سریال مهران مدیری پول زور است و از طرف دیگر با توجه به اظهارنظر رئیس سازمان گردشگری کشور، ربطی به گردشگری داخلی و موزه‌ها و آثار باستانی هم ندارد و سایر جملات که هرکدام پاسخ خاص خودشان را می‌طلبد.
اما اینکه دولت نیازمند است و فکر می‌کند باید بخشی از نیازهای مالی خود را که حدود ۳۰۰۰میلیارد تومان می‌شود از مسافران سفرهای خارجی و زائران عتبات عالیات که تمکن مالی بهتری دارند بگیرد بحث دیگری است که هیچ ارتباطی به گردشگری داخلی و زیرساخت‌ها و کشورهای همسایه و قصه عمه خانم و خان‌باجی‌ها ندارد که بخواهیم هر موضوعی را به صحرای کربلا ربط بدهیم.
صداقت در اطلاع‌رسانی و توجه به افکار عمومی و احترام به مخاطبان نخستین وظیفه دولتمردان است که نتیجه آن را بارها شاهد بوده‌اند. مردم کمی صداقت و احترام می‌خواهند. می‌خواهید کسری بودجه‌ها را جبران کنید، مشکلات را با مردم به‌روشنی طرح کنید، برای گران کردن هر چیز، صغرا و کبرا نیاز نیست، بودجه‌نویسی را با برنامه‌ریزی مبتنی بر عملکرد سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها انجام دهید، به مردم توضیح دهید که بودجه ناشی از گران کردن نفت، بنزین، گازوییل، نان و سایر عوارض را چگونه و برای چه مواردی می‌خواهید خرج کنید. توضیحات صادقانه شما را مردم بیشتر و بهتر باور می‌کنند و همه با نیت حفظ منافع ملی کمک خواهند کرد.
ناصر بزرگمهر/ مدیر مسئول



نظر شما