داریوش جاوید در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به اینکه در انجام هر کاری از جمله کارهای پژوهشی دو عامل سرمایه و نیروی انسانی موثر هستند هفته پژوهش میتواند زمان مناسبی برای تقدیر از پژوهشگران و تقویت بخشیدن به عامل نیروی انسانی باشد.
وی خاطرنشان کرد: موانع متعددی در راستای عملیاتی نشدن پژوهشهای سالهای گذشته وجود دارد که این موانع شامل روش سنجش و ارزیابی محققین، پذیرش فرهنگ تحقیق در جامعه، کمبود منابع مالی، عدم دسترسی آسان و کم هزینه به پایگاههای اطلاعاتی به روز دنیا، عدم وجود روحیه و فرهنگ انجام کار تیمی در خصوص پروژههای پژوهشی، عدم دریافت جایگاه معنوی و اجتماعی توسط محققین، عدم وجود مجلات علمی معتبر به اندازه کافی در رشتهها و شاخههای مختلف به گونهای که این امر باعث رجوع محققین و بهرهمندی از مجلات خارجی و بعضا در بسیاری از موارد افتادن به دام مجلات جعلی و کم اعتبار میشود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد اضافه کرد: در کشوری زندگی میکنیم که رهبر معظم و فرزانه آن سالها است تاکید فراوان به بحث علم، دانش، پژوهش و به خصوص تولیدات دانش بنیان دارد که این امر در محورهای اقتصاد مقاومتی، ابلاغی از طرف ایشان کاملا مشهود است.
جاوید تصریح کرد: در این راستا دانشگاهها و موسسات علمی به عنوان اصلیترین رکن پژوهش در تمام جوامع میتوانند بهترین مرجع برای اولویت بندی مسائل پژوهشی باشند.
وی بیان کرد: فراهم کردن منابع لازم مانند پایگاههای اطلاعاتی معتبر که در سطح دنیا موجود هستند به طوریکه یک محقق بتواند به آسانی و به طور رایگان به این منابع دسترسی داشته باشند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد ادامه داد: ایجاد بسترهای سخت افزاری مناسب مانند کتابخانه دیجیتال، کتابخانههای تخصصی و ارتباط خوب و پرسرعت با شبکههای اطلاعاتی از جمله اینترنت از جمله رکنهای پژوهش است.
جاوید اظهار کرد: ایجاد بستر مناسب برای اینکه محققین بتوانند به سادگی و بدون انجام بروکراسی اداری بالا، آثار و نتایج تحقیقات خود را انتشار دهند.
وی بیان کرد: تامین منابع مالی جهت انجام تحقیقات چه در بعد مخارج و هزینههای انجام تحقیق و چه در بعد رفع نیازهای معیشتی محققین از دیگر رکنها است که متاسفانه در حال حاضر میزان حق التحقیق تخصیص یافته براساس ساعت کاری است نه براساس ارزش و اعتبار کار از نظر علمی و محتوی کار.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد خاطرنشان کرد: ایجاد زمینه لازم جهت ارتباط هرچه بیشتر بین دانشگاههای داخلی با جوامع علمی دنیا از طریق برگزاری همایشهای علمی در سطح ملی و بینالمللی، اعزام اعضای هیات علمی جهت شرکت در کنفرانسهای داخلی و خارجی معتبر، تخصیص فرصتهای مطالعاتی به اعضای هیات علمی و موارد مشابه از دیگر رکنها است.
جاوید با بیان اینکه در همه برنامهریزیباید سه جنبه کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت مدنظر باشد، افزود: اصولا خود امر پژوهش، به ذات، برای جلوگیری از انجام کارهای تحقیق و بررسی باشد بنابراین قبل از تجویز هر نسخهای در خصوص پژوهش کشور و ساماندهی این حوزه باید به خوبی تفکر و برنامهریزی به خصوص با لحاظ کردن ابعاد فوق الذکر صورت پذیرد.
وی ادامه داد: جلوگیری از انجام کارهای تکراری، سوق دادن منابع مالی به سمت تولیدات دانش بنیان، تشویق به انجام کار تیمی در امر پژوهش، جلوگیری از انجام کارهای پژوهشی کتابخانهای که برخاسته از مسائل موجود در جامعه نیست و تدوین برنامه عملیاتی میتواند در دستورکار قرار گیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد گفت: در کشور ما شکاف جدی میان مراکز علمی و تحقیقاتی و بخشهای صنعتی و اجتماعی وجود دارد.
جاوید اظهار کرد: دانشگاهها به صورت جزیرهای یکسری مطالعات کتابخانهای را انجام داده که شاید در بسیاری از موارد اگر هم تلاش شود قابلیت اجرایی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته که از علم و پژوهش در عمل استفاده میشود مسائل و مشکلات از متن جامعه و صنعت دریافت شده و در دانشگاهها و مراکز علمی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته و نتایج حاصل از آن حتما قابلیت پیادهسازی را دارد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد بیان کرد: مقالات ارائه شده در کشور ما نه به طور صد در صد بلکه اکثرا شرحی به مقالات خارجی، مروری بر آنها و یا برگرفته از آنها است.
جاوید ادامه داد: بنابراین انجام اینگونه کارهای پژوهشی نتوانسته است فرهنگ غالب جامعه در استفاده از کارهای پژوهشی و ارتباط با دانشگاه باشد.
وی گفت: در واقع دستگاههای اجرایی به طور ملموس نقش تحقیقات انجام شده در دانشگاهها را در استفاده بهینه از منابع، رفع موانع اقتصادی، تسهیل در انجام امور، نوآوری و ... را باید مشاهده کنند تا آن وقت بتوان شاهد آشتی بین صنعت و دانشگاه بود.
انتهای پیام