شناسهٔ خبر: 23020628 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

مدير دفتر مديريت منابع آب حوضه‌هاي آبريز درياي خزر و درياچه اروميه:

رهاسازي 300 ميليون مترمکعب آب از سدها به‌ درياچه اروميه

صاحب‌خبر -

مدير کل دفتر مديريت منابع آب حوضه‌هاي آبريز درياي خزر و درياچه اروميه گفت: در سال آبي جاري 300 ميليون مترمکعب آب از سدهاي حوضه به‌سوي درياچه اروميه رهاسازي انجام مي‌شود.

سيد مرتضي موسوي با بيان اينکه در سال جاري سدهاي حوضه آبريز درياچه اروميه به‌خوبي مديريت شده‌اند و ميزان اعمال صرفه‌جويي لازم را با 3 درصد عقب ماندگي نسبت به تحقق اهداف، به ميزان 21 درصد اجرايي کرده‌اند، گفت: بايستي در مباحث جلوگيري از برداشت غير مجاز از منابع آب زيرزميني، جلوگيري از اضافه برداشت چاه‌هاي مجاز، جلوگيري از برداشت‌هاي غير مجاز آب‌هاي سطحي اهتمام بيشتري داشته باشيم. وي با اشاره به اينکه، بجز وزارت نيرو و وزارت جهاد کشاورزي بايستي ساير دستگاه‌هاي دولتي استاني و محلي و مردم به ويژه کشاورزان نيز در اين امر اهتمام داشته باشند، اذعان داشت: درياچه اروميه بدون مشارکت دستگاه‌هاي مرتبط و بدون کاهش مصرف، احيا نخواهد شد. موسوي با اشاره به اينکه سال گذشته متوسط بارش‌ها در حوضه درياچه اروميه 208 ميليمتر بوده که نسبت به سال ماقبل خود 36 درصد و نسبت به متوسط بلندمدت نيز 24 درصد کاهش داشته و در وضعيت نامناسبي براي احياي درياچه بوده و از سويي مصوبات دولت نيز به‌خوبي اجرايي نشده است، افزود: اين کاهش بارش و عدم اجراي پروژه‌ها در حد هدف‌گذاري شده باعث شد تراز درياچه اروميه با کاهش شديدي مواجه شود.

وي با بيان اينکه حجم آبگيري سدهاي اين حوضه در زمان کنوني 520 ميليون مترمکعب است در حالي‌که سال گذشته در چنين زماني 600 ميليون مترمکعب آب ذخيره شده پشت سدها بوده است، افزود: در زمان حاضر 31 درصد مخازن سدهاي منطقه اشباع شده و 69 درصد حجم مخازن خالي است.

مديرکل دفتر مديريت منابع آب حوضه‌هاي آبريز درياي خزر و درياچه اروميه درخصوص بارش‌ها با اشاره به اينکه بارش‌هاي اين حوضه از ابتداي مهرماه تاکنون نسبت به سال قبل با حدود 8 درصد افزايش به 73 ميليمتر رسيده است، افزود: اين ميزان نسبت به متوسط بلندمدت 6 درصد کاهش دارد ولي قضاوت بسيار زود است و اميدواريم تا پايان سال 96 از وضعيت بارش و روان آب بهتري در منطقه برخوردار باشيم.

وي با بيان اينکه در گذشته اين درياچه تا قبل از دخالت‌هاي انساني خود را با نوسانات بارش و شرايط اقليمي تطبيق داده و تراز اکولوژيک خود را حفظ مي‌کرده است، افزود: افزايش مصرف در حوضه آبريز درياچه اروميه در 20 سال اخير شرايط درياچه اروميه را وخيمتر کرده و از سويي نيز ميزان مصرف در منطقه، ناسازگار با شرايط بارش و روان آب، افزايش داشته و از سهم حقابه درياچه اروميه استفاده شده است.

موسوي با اشاره به اينکه تخصيص حوضه آبريز درياچه اروميه به ميزان 300 ميليون مترمکعب از محل سدها در سال آبي جاري صادر شده است تا براي احياي درياچه اروميه رهاسازي انجام شود، افزود: اين ميزان رهاسازي در اسفندماه سال جاري و فروردين ماه سال آينده از سدهاي بوکان و سد مهاباد و بخشي از آب سد حسنلو و سدهاي کم‎حجم ديگر مانند سد زولا، علويان، قلعه چاي و ساروق تحقق خواهد يافت.

وي در ادامه با اشاره به اينکه، نابساماني وضعيت بارش حوضه درياچه اروميه و افزايش مصرف آب زيرزميني در ساليان گذشته باعث شده تا بجاي تغذيه آب رودخانه، آب‏خوان‌ها تغذيه شده و بخش ناچيزي از آن به درياچه برسد، گفت: اميدواريم وضعيت بارش‌ها و روان آب‌ها بهبود يابد و آنچه که بايستي مديريت شود اين است که بدون هيچ اغماضي دخالت‌هاي انساني که سبب ايجاد شرايط کنوني شده است را تصحيح کنيم و مصرف را در بخش‌هاي مختلف نيز کاهش دهيم.

مدير کل دفتر مديريت منابع آب حوضه‌هاي آبريز درياي خزر و درياچه اروميه همکاري بين جهاد کشاورزي و وزارت نيرو را کمک موثري در کاهش مصرف دانست و افزود: در اين ميان نقش اساسي را جوامع محلي، مسئولان محلي، نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي، استانداران، فرمانداران، بخشداران و دهياران دارند تا بتوانند شرايط را به سمتي سوق دهند که با اجماع اين گروه‌ها شرايط براي احياي درياچه اروميه فراهم شود.