تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل و همچنین تصمیم به انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به این شهر، علاوه بر یهودیان ساکن در اسرائیل، جمعیتی دیگر را نیز خشنود کرد.
این افراد اوانجلیستها یا همان پیروان کلیسای انجیلی هستند که معتقدند با به رسمیت شناخته شدن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، جهان به پایان خواهد رسید، مرحلۀ «آخرالزمان» آغاز خواهد شد و درنهایت مسیح دوباره به زمین برمیگردد.
استقبال اوانجلیستها از تصمیم دونالد ترامپ (شاخهای از پروتستانتیسم و بزرگترین فرقۀ مسیحی در آمریکا) در حالی است که پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان با این تصمیم دونالد ترامپ مخالفت کرده است.
بیشتر بخوانید: چه کسانی پشت پردۀ تصمیم ترامپ درباره بیتالمقدس بودند؟
باید توجه داشت که موضع سیاسی اوانجلیستها در قبال بیتالمقدس، ریشه در الهیات پیروان این آیین دارد.
پیروان این مذهب اطلاعات چندانی از موضوعات سیاسی خاورمیانه ندارند اما در بسیاری از موضوعات طرفدار اسرائیل هستند. زیرا برای آنها تعهدات مذهبی بر همه چیز اولویت دارد.
اهمیت بیتالمقدس و اسرائیل برای آنها، به باورهایشان دربارۀ «معبد سوم» برمیگردد.
از دهه ۷۰ پس از میلاد مسیح و زمانی که رومیها «معبد دوم» را از بین بردند، هیچ معبدی متعلق به یهودیان در مسجدالاقصی وجود ندارد. اما بر اساس پیش گوییهایی که در کتابهایی مانند دانیل، متیو، کتاب آخر عهد جدید و نامه دوم به تسالونیکیان آمده است، معبد سوم «Tribulation Temple» در بیتالمقدس ساخته خواهد شد و ساخت این معبد، آخرالزمان را به ارمغان خواهد آورد.
اوانجلیستها به درگیریهای میان اعراب و اسرائیل در سرزمینهای فلسطینی به عنوان مرحلهای گذار و از پیش مقرر شده مینگرند که در کتابهای مقدسشان نیز به آن اشاره شده است. آنها به بازگشت یهودیان به سرزمین مقدس اعتقاد داشته و معتقدند هرچه تعداد یهودیان در اسرائیل بیشتر باشد، مسیح زودتر ظهور خواهد کرد.
آنها جنگ و ویرانیِ بزرگ برای رسیدن به مرحلۀ ظهور را موضوعی اجتناب ناپذیر میدانند و بر این اساس حتی با برخی از اقداماتی که در سطح بینالملل برای برقراری صلح جهانی انجام میشود، مخالفند.
با این وجود باید توجه داشت که تمام اوانجلیستها از این تصمیم دونالد ترامپ استقبال نکردهاند. از جمله اینکه اخیرا شماری از جمعیت اوانجلیستهای ساکن بیتالمقدس با امضای نامهای خطاب به رئیس جمهوری آمریکا اعلام کردند که مطمئن هستند چنین تصمیمی تنها منجر به افزایش تنفر، درگیری، خشونت و درد و رنج در بیتالمقدس میشود و پیروان این فرقه را از هدف اصلیشان دور خواهد کرد.
ممنوعیت حضور دگرباشان جنسی در ارتش آمریکا و انتصاب یک قاضی محافظه کار در دیوان عالی این کشور نیز از دیگر اقدامات دونالد ترامپ بود که راستگرایان مسیحی از آن استقبال کردند.
شهر بیتالمقدس در سال ۱۹۴۷ میلادی و پس از تقسیم شدن سرزمینهای فلسطینی به دو بخش توسط سازمان ملل، موقعیت ویژهای پیدا کرد. از آن زمان، این شهر نه توسط دولت اسرائیل و نه توسط فلسطینیها بلکه توسط یک شورای بینالمللی زیر نظر سازمان ملل اداره میشد و بر همین اساس، ایالات متحده آمریکا و بسیاری از ملتها سفارتخانههای خود را در شهر تلآویو دایر کردند.
بیتالمقدس در سال ۱۹۶۷ میلادی بطور کامل به تصرف اسرائیل درآمد، با این وجود تا دسامبر سال جاری میلادی، حاکمیت اسرائیل بر این شهر توسط هیچ کشور و یا سازمان بینالمللی به رسمیت شناخته نشده بود.
تنها در آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی وزیر خارجه روسیه بیانیهای را منتشر کرد که در آن آمده بود کشورش بیتالمقدس غربی را به عنوان پایتخت اسرائیل در نظر میگیرد و بیتالمقدس شرقی را پایتخت دولت «آینده» فلسطین. با این وجود سفارت روسیه در اسرائیل نیز همچنان در شهر تلآویو باقی ماند.
در سال ۲۰۱۶ میلادی در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هنگامیکه دونالد ترامپ عرصه را در حزب جمهوریخواه برای خود تنگ دید و احتمال پیروزی سناتور تد کروز در مقابل دونالد ترامپ در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان قویتر شد، او وعدۀ انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس را مطرح کرد.
وعدهای که کارساز واقع شد و به این ترتیب بنا بر اعلام مرکز تحقیقات پیو در آمریکا (Pew Research Centre) هشتاد درصد از راستگرایان مسیحی از جمله اوانجلیستها و نوکیشان این فرقۀ مذهبی اعلام کردند که به دونالد ترامپ رای دادهاند.