خروج آمریکا، دومین کشور بزرگ آلوده کننده جهان از توافق اقلیمی پاریس با تصمیم دونالد ترامپ و همچنین کمبود منابع مالی مورد نیاز برای سرمایهگذاری در این راه، از جمله چالش هایی است که در دستور کار نشست اقلیمی پاریس موسوم به "سیاره یگانه"* قرار دارد.
در آستانه گشایش این نشست جهانی، "امانوئل ماکرون" رئیس جمهوری فرانسه، در گفتگو با روزنامه "لوموند" فرانسه اعلام کرد: «بدون یک تجهیز گسترده و همهجانبه، بدون وارد کردن یک شوک عمیق به روش تولید و توسعه اقتصادی کنونی کشورهای جهان، به اهداف تعیین شده "کنترل افزایش گرمایش زمین در محدوده کمتر از ۲ درجه سانتیگراد در افق سال ٢١٠٠ میلادی" نخواهیم رسید».
در همین حال، "فرانک بینی ماراما"، نخست وزیر فیجی که ریاست بیست و سومین نشست جهانی اقلیمی در آلمان موسوم به "کاپ ٢٣" را بر عهده داشت اعلام کرد: چالش بسیار بزرگی در برابر ما قرار گرفته است و ما باید هرآنچه در توان داریم برای برداشتن این چالش بزرگ به کار بگیریم.
درنشست جهانی اقلیمی پاریس موسوم به "سیاره یگانه" که از پسا نیمروز سه شنبه ١٢ دسامبر در جزیره "سِگَن" رودخانه "سِن" و در غرب پاریس آغاز به کار کرد، حدود ۶٠ تن از رهبران، رؤسای جمهوری و نخستوزیران کشورهای جهان شرکت دارند.
از جمله شرکت کنندگان در این نشست، می توان به حضور "انریکه پنا نیتو" رئیس جمهوری مکزیک، "محمد ششم" پادشاه مراکش، رؤسای جمهوری و نخست وزیران کشورهای آفریقایی و کشورهای کوچک بسیار شکننده و آسیبپذیر جهان در برابر تغییرات اقلیمی اشاره کرد.
در نشست پاریس "ژان-کلود یونکر" رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، "آنتونیو گوترش" دبیر کل سازمان ملل متحد حضور دارند.
کشورهای چین، هند و کانادا، که از جمله بزرگ ترین کشورهای تولید کننده گازهای گلخانه ای در جهان هستند، در سطح وزیر در نشست پاریس شرکت میکنند.
هر چند دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به نشست پاریس دعوت نشده است، اما چندین نفر از شخصیتهای برجسته آمریکایی از جمله "بیل گیتس" میلیاردر آمریکایی و بنیانگذار شرکت بزرگ "مایکروسافت"، "مایکل بلومبرگ" شهردار پیشین نیویورک، "جری براون" فرماندار کالیفرنیا، در این نشست شرکت دارند.
نشست پاریس تلاش می کند تا شتاب تازهای به روند سرمایهگذاری و تخصیص منابع مالی در جهت گسترش انرژیهای پاکیزه و تجدید پذیر، بدهد.
آژانس بینالمللی انرژی، برای رسیدن به اهداف توافق اقلیمی پاریس و ممانعت از افزایش گرمایش کره زمین بیش از ٢ درجه سانتیگراد، برآورد کرده است که جهان باید هر ساله ملبغی معادل ٣۵٠٠ میلیارد دلار و به مدت ٣٠ سال در بخش انرژیهای پاکیزه، سرمایهگذاری کند؛ این موضوع را امروز "جیم یونگ کیم" رئیس کل بانک جهانی، به هنگام گشایش نشست جهانی اقلیمی پاریس موسوم به "سیاره یگانه" اعلام کرد.
مبلغی که با سرمایهگذاری سالانه کنونی در این خصوص که در حدود ٤٠٠ میلیارد دلار است، فاصلهای بسیار بزرگ دارد.
One Planet Summit *