شناسهٔ خبر: 23000813 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو بین‌المللی فرانسه | لینک خبر

کنفرانس پاریس برای مبارزه با گرمایش زمین: چرخش اندکی بسوی سرمایه گذاری در بخش انرژی پاک

نشست «سیارۀ واحد» که به ابتکار و دعوت امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در حمایت از توافق آب و هوایی پاریس روز سه شنبه در این شهر تشکیل شد، با قبول و اعلام تعهداتی در جهت کُند کردن استفاده از منابع سوختی فسیلی و تامین منابع مالی لازم برای سرمایه گذاری در بخش انرژی پاک پنجره‌های امید کوچکی بسوی آینده گشود. پنجره‌هائی کوچک، زیرا تعهدات بر عهده گرفته شده در این نشست پاسخگوی تهدیدهای یاد آوری شده در آن نیست.

صاحب‌خبر -

امانوئل ماکرون، در گشایش نشستِ روز سه‌شنبه ۱۲ دسامبر/۲۱ آذر در پاریس، با اشاره به آهنگ کنونی مبارزه با گرمایش زمین، تاکید کرد که «در مبارزه با افزایش دمای کره زمین در حال باختن هستیم، زیرا آنچنان که ضرورت دارد سرعت عمل نداریم». وی گفت که هدف گردهمائی پاریس آنست که نشان دهیم «زمان عمل فرا رسیده» است.

اگر تعهدات اعلام شده در این نشست به اجرا گذاشته شود، ده ها میلیارد یورو به مبارزه با گرمایش زمین اختصاص خواهد یافت. درست است که برخی از این تعهدات کاملاً تازه نیست، اما تائید دوبارۀ آنها گام تازه‌ای در راه عملی شدن محسوب می‌شود. بانک جهانی، این چنین اعلام کرد که از سال ۲۰۱۹ به بعد از هر گونه تامین سرمایه برای طرح‌های اکتشاف و استخراج نفت و گاز خودداری خواهد کرد. شرکت بیمه فرانسوی «اَکسا» اعلام داشت که از این پس احداث نیروگاه‌های زغال را بیمۀ نخواهد کرد. بانک فرانسوی «ب.ان.پ پاریبا» نیز تعهد کرد از تامین سرمایه برای طرح‌هائی که آلوده زاست خودداری کند.

در همین حال، بسیاری از نهادهای عمومی و موسسات خصوصی تعهداتی را در جهت سرمایه گذاری در طرح‌های تولید انرژی پاک بر عهده گرفتند. با این حال، این تعهدات به نیازهای واقعی پاسخ نمی گوید. بر اساس برآورد کارشناسان، گذارِ از انرژی های فسیلی به انرژی های پاک، نیازمندِ ۳۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری سالانه بمدت ۳۰ سال است. آژانس بین المللی انرژی سرمایه گذاری‌های لازم برای محدود کردن گرمایش زمین و توسعۀ انرژی‌های پاک را از حال تا سال ۲۰۵۰، به ۴۴۰۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده‌است.

رهبران بیش از پنجاه کشور جهان، دبیران کل سازمان‌های بین‌المللی، نمایندگان ارشد ده‌ها کشور دیگر، شماری از فرمانداران و شهرداران آمریکائی که بر خلاف تصمیم دونالد ترامپ از توافق پاریس حمایت می کنند، مدیران شمار فراوانی از شرکت های چند ملیتی بار دیگر حمایت خود را از ضرورت مقابله با گرمایش زمین اعلام کردند و در بارۀ یافتن «راه ‌حل‌های عملی» در این راستا به گفتگو پرداختند.

امانوئل ماکرون، رییس جمهوری فرانسه، که در پی خروج ایالات متحد آمریکا از توافق جهانی آب و هوایی پاریس، در صدد ایفای نقش رهبری در عرصه مبارزه با گرمایش زمین است، با اشاره به وضعیت هشدار دهنده وضعیت آب و هوایی خطاب به رهبران جهان حاضر در نشست پاریس هشدار داد: اگر وضعیت به همین شیوه پیش رود و نتوانیم در برابر افزایش گرمایش زمین اقدامات لازم را انجام دهیم، دست کم سه یا چهار کشوری که هم اکنون رهبران آنها در این نشست حضور دارند، خود و ساکنان سرزمین آنها تا ۵۰ سال دیگر بر روی کره زمین وجود نخواهند داشت.

دبیرکل سازمان ملل متحد: باید اعتمادسازی کرد

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، دیگر سخنران این نشست، با بیان اینکه مشکل اصلی تنها تامین منابع مالی نیست، یادآور شد که «مشکل عمده در مبارزه با گرمایش زمین، وجود اعتماد لازم در این زمینه است».

دبیر کل سازمان ملل متحد با اشاره به تعهدات پیشین کشورهای ثروتمند جهان در قبال مبارزه با افزایش دمای کره زمین گفت «باید قبل از هر اقدامی، جهان را نسبت به تعهدات مالی کشورهای ثروتمند آگاه سازیم. کشورهای ثروتمند جهان متعهد شد‌ه‌اند تا سال ۲۰۲۰، سالانه یکصد میلیارد دلار برای مقابله با گرمایش زمین سرمایه‌گذاری کنند.

آنتونیو گوترش افزود: سرمایه گذاری در حوزه انرژی‌های سبز هم باید به ابزاری موثر در جهت مقابله با بحران گرمایش زمین از سوی کشورهای در حال توسعه تبدیل شود. بدین ترتیب اعتماد میان طرفین برقرار خواهد شد

نشست «سیارۀ واحد» و اهداف آن:

در نشست «سیارۀ واحد» در پاریس دو هدف عمده، تامین منابع مالی و جلب اعتماد کشورهای جهان در جهت مبارزه با گرمایش زمین، دنبال شد.

دستیابی به منابع کافی مالی به منظور کاهش گازهای گلخانه‌ای و مقابله با گرمایش زمین، با خروج ایالات متحد آمریکا، دیگر کشورهای پیشگام در این زمینه را با دشواری روبرو ساخته است. ایالات متحد آمریکا پس از چین، دومین کشور تولید کننده گازهای گلخانه‌ای در جهان است.

دونالد ترامپ در ماه ژوئن گذشته با به اجرا گذاشتن یکی از وعده‌های انتخاباتی خود، خروج آمریکا را از پیمان آب وهوایی پاریس اعلام کرد. ایالات متحده آمریکا، پیش از این، از جمله حامیان اصلی توافق آب و هوایی پاریس بود که در دسامبر سال ۲۰۱۵ با حضور بیش از ۱۹۰ کشور جهان در چارچوب توافق‌های بین‌المللی سازمان ملل متحد به تصویب رسید.

حاضران و غایبان بزرگ نشست «سیارۀ واحد»:

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا، ژان کلود یونکر، رییس کمیسیون اروپا و مقامات ارشد سیاسی بیش از پنجاه کشور جهان از جمله حاضران نشست روز سه‌شنبه در پاریس بودند.

با وجود عدم حضور دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در نشست «سیارۀ واحد» در پاریس، دیگر مقام‌های برجسته سیاسی، فرهنگی، هنری ... از جمله آرنولد شوایتزنگر، بازیگر و فرماندار پیشین ایالت کالیفرنیا، بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، مایکل بلومبرگ، بنیانگذار موسسه اقتصادی-سرمایه‌گذاری بلومبرگ و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در دولت باراک اوباما، از جمله چهره‌های برجسته آمریکایی در نشست بودند که در سخنرانی‌های جداگانه، حمایت خود را از لزوم مقابله با گرمایش زمین اعلام نمودند.

حضور این چهره‌های برجسته اقتصادی بیانگر آن بود که دونالد ترامپ در امر پافشاری بر استفاده از انرژی‌های فسیلی که از عمده‌ترین عوامل افزایش دمای کره زمین است از حمایت بسیاری از مدیران عالیرتبۀ اقتصادی و نیز مقامات منطقه‌ای و شهری برخوردار نیست.

برچسب‌ها: