شناسهٔ خبر: 22988896 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

یادداشت؛

تلنگر زلزله به مردم و مسئولان/ شایعه کرمان را می لرزاند

کرمان – سه زمین لرزه بالای شش ریشتر کرمان، امنیت روحی و روانی مردم کرمان را به هم ریخته اما این لرزه ها هنوز هم نتوانسته مدیریت بحران در کرمان را از خواب چندین ساله بیدار کند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر – گروه استان ها، امیررضا محمودی: شهروندان کرمان این روزها شرایطی را تجربه می کنند که کمتر در سایر شهرهای ایران روی داده است، زمین لرزه های پی در پی و سه زمین لرزه بالای شش ریشتر و صدها زمین لرزه بین چهار تا شش ریشتر که از هیچ قاعده و اصولی برخوردار نیستند و کارشناسان زمین شناسی را هم گیج کرده است.

این زمین لرزه ها اگر در پایتخت روی می داد چنان مسئولان را تکان می داد که از خواب بی توجهی و عدم مدیریت بحران خارج شوند.

کرمان با قریب به یک میلیون نفر جمعیت طی روزهای اخیر عدم مدیریت بحران در متن جامعه را به وضوح تجربه کرد.

استانی که ۱۸ گسل فعال دارد و یک سوم کشته های زمین لرزه های صد سال اخیر را داشته است و زمین لرزه بخشی از زندگی ساکنانش محسوب می شود به سادگی زمین لرزه را فراموش می کند و این فراموشی هم شامل مردم می شود و هم مسئولان.

این ادعا با طرح چند سوال اثبات می شود در شهر کرمان تا کنون برای آموزش مردم در زمان بحران و رفتارهای منطقی چه اقدامی انجام شده است؟ برای نوسازی خانه های موجود در کرمان که ۸۶ خانه غیر مقاوم را شامل می شود چه کاری صورت گرفته است؟ کدام سالن مقاوم در برابر زمین لرزه در کرمان ساخته شده و چه طرحی در زمان بحران به مردم معرفی شده است؟ در واقع مردم در زمان بحران در شهر چه باید انجام دهند؟

در زمین لرزه های اخیر کرمان حدود ۱۰۰ نفر زخمی شده اند که همه این افراد در زمان فرار مصدوم شده اند این یعنی حتی به مردم آموزش داده نشده که در زمان بروز زمین لرزه چه کار باید انجام دهند.

شب گذشته رفتار مردم و هجوم به پمپ بنزینها و کمبود سوخت و شارژ چند باره مراکز عرضه سوخت یعنی عدم آموزش، حضور مردم در معابر عمومی در خودرو ها یعنی عدم معرفی سالنها و مساجد مقاوم توسط رسانه ها به مردم، ترافیک شدید در زمین لرزه دو روز قبل یعنی عدم آموزش ترافیکی در زمان بحران و عدم حضور ماموران راهنمایی و رانندگی در سطح شهر، مختل شدن شبکه های ارتباطی یعنی عدم آشنایی مردم در خصوص استفاده صحیح از امکانات ارتباطی در زمان بحران و در نهایت انتشار فیلمی که از برخورد با یک مدیر استان که اکثر مردم ایران آن را دیدند. همه اینها یعنی مدیریت بحران نداریم.

مردم کرمان آشنایی کاربردی با چیدمان صحیح منازل برای جلوگیری از خسارت ندارند، هیچ امکان مشخصی برای استفاده از تسهیلات برای مقاوم سازی در اختیار عامه مردم قرار ندارد و اکثر مانورهای زمین لرزه مدارس و دانش آموزان را هدف قرار داده که این مانورها هم اکثرا نمایشی برگزار می شود و دهها مورد دیگر که نشان از عدم وجود مدیریت بحران در بین مردم و مسئولان دارد.

فقط در زمان بروز زلزله است که جلسات مدیریت بحران تشکیل و مصوبات اجرا می شود و نام مدیریت بحران برآن گذاشته می شود اما این فرهنگ نه در مسئولان وجود دارد و نه مردم.

همچنین عدم اطلاع رسانی صحیح و ممنوع المصاحبه شدن برخی از مسئولان در خصوص زمین لرزه مردم را در نوعی ابهام اطلاعاتی قرار داده است و شایعاتی از جمله تاثیر هارپ بر زمین لرزه های اخیر کرمان و پیش لرزه بودن زمین لرزه های فعلی منتشر شده و در فضای مجازی دست به دست می چرخد.

شایعه بروز زمین لرزه بزرگ و فعال شدن گسلهای مجاور هر چند از نظر علمی قابل تایید و یا رد نیستند اما شهر را می لرزانند و کسی نیست به مردم توضیح دهد.

مسئولان کرمان باید به این درک برسند که هر گونه توسعه ابتدا نیاز به امنیت دارد و مدیریت بحران و مقاوم سازی و ایجاد ساز و کارهای تعریف شده در زمان بروز حوادث گام اول جذب سرمایه و توسعه استان کرمان است.