شناسهٔ خبر: 22988565 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

‎موگرینی: اجازه نمی‌دهیم برجام نابود شود

صاحب‌خبر -
 

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر این‌که روابط اروپایی‌ها و ایران پس از حصول برجام وارد مرحله‌ای جدید شده است، گفت: نمی‌توانیم اجازه دهیم توافقی که کارساز بوده و به اهدافش رسیده است، از بین برود.
به گزارش ایسنا، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنان خود در نشست مقدماتی پارلمان اروپا در استراسبورگ با اشاره به این که تنش‌ها در سوریه، یمن، بیت‌المقدس و
شبه‌جزیره کره ادامه دارد و جهان این روزها خطرناک شده است، گفت: با توجه به این وضع ، ادامه اجرا و حفظ توافق هسته‌ای با ایران یک ضرورت است. ما نمی‌توانیم یک تنش دیگر در خاورمیانه و یک بحران هسته‌ای دیگر را تاب بیاوریم. ما نمی‌توانیم تحمل کنیم که اعتبار یک توافق چند جانبه که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده است، تضعیف شود و همچنین نمی‌توانیم توافقی را که کارساز بوده و به اهدافش رسیده است، از بین ببریم .
موگرینی با بیان این‌که توافق هسته‌ای برای امنیت اتحادیه اروپا، منطقه و فراتر از آن ضروری است، اظهارنظر کرد: این توافق به ویژه با توجه به بحران هسته‌ای با کره شمالی بسیار اهمیت دارد. ما با توافق هسته‌ای توانستیم قویترین نظام راستی‌آزمایی را ایجاد کنیم. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون ۹ بار تائید کرده است که ایران به تمام تعهدات هسته‌ای‌اش عمل می‌کند.
بنا بر گزارش پایگاه اینترنتی اتحادیه اروپا، وی در ادامه گفت: ۱۲ سال مذاکرات به شدت سخت تحت رهبری اتحادیه اروپا سبب شد تا به این نتیجه دست پیدا یابیم. مذاکره مجدد بر سر توافق یا بخشی از آن به هیچ عنوان یک گزینه نیست و هیچ‌کس نمی‌تواند با حسن نیت این‌گونه تصور کند که این یک راه معتبر برای دنبال کردن است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: پس از آنکه ترامپ استراتژی جدید آمریکا در قبال ایران را اعلام کرد، ما اروپایی‌ها موضع خود را بسیار شفاف نشان دادیم. حفظ این توافق در چارچوب منافع مشترک ما و بهترین راه برای آمریکا‌ست تا به نگرانی‌هایش در زمینه امنیتی که نگرانی ما هم هست، رسیدگی کند.
موگرینی با تاکید بر این که برنامه موشکی بالستیک ایران و منطقه برای اروپا هم نگران‌کننده است، بیان کرد: اما این مسائل نباید در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دخیل شود و باید به شکلی مناسب و جداگانه رسیدگی شود. نابود کردن یک توافق هسته‌ای که کارساز است ما را در موقعیتی بهتر برای بررسی موارد دیگر قرار نمی‌دهد بلکه خلاف آن واقع خواهد شد.
وی ادامه داد: ما همواره در تماس‌ با ایران همین کار را انجام می‌دهیم و درباره تمامی مسائل روی میز، از همکاری گرفته تا موارد دشوار، تمام موضوعات منطقه با یکدیگر رایزنی می‌کنیم.
این مقام ارشد اروپایی تصریح کرد: بیش از دو سال است که روابطی بسیار صریح با ایران داریم؛ همیشه درباره اختلاف نظرهایمان باز هستیم و همواره تلاش می‌کنیم بهترین راه را برای حل آنها بیابیم. این رویکرد به علاوه، مذاکرات ما در باره حقوق بشر را هم پیش برده است. ما هنوز اختلاف‌نظرهای قطعی با ایران داریم، اما با یکدیگر توافق کرده‌ایم که روی نتایج ملموس تمرکز داشته باشیم.
موگرینی گفت که از زمان حصول توافق هسته‌ای روابط اتحادیه اروپا با ایران وارد مرحله‌ای جدید شده است که همیشه هم آسان نیست و موانعی دارد، اما یک مرحله جدید است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه سخنان خود به روابط تجاری میان دو طرف اشاره کرد و گفت که سطح این روابط در نیمه اول سال ۲۰۱۷ در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۱۶، ۹۴ درصد افزایش داشته است.
وی تصریح کرد: صادرات نفت به زمان پیش از تحریم رسیده و میلیاردها بدهی نفتی بازگردانده شده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در حال گسترش است و دولت ایران اعلام کرد که این سرمایه در مقایسه با سال گذشته رشد ۵۵ درصدی داشته است. هرچند بخش بانکداری و مالی به دلیل یک سری مسائل هنوز مشکلاتی دارد اما کار مهمی برای بهبود این وضع از سوی طرف ایرانی انجام شده است.
موگرینی همکاری در زمینه استفاده صلح‌آمیز هسته‌ای را از دیگر ابعاد توافق هسته‌ای دانست و گفت: همکاری هسته‌ای صلح‌آمیز ما برجام را از طریق شفاف سازی بیشتر تقویت خواهد کرد. این همکاری برای ما و حتی برای مردم ایران بسیار اهمیت دارد. من از شما می‌خواهم به یاد بیاورید که جوانان ایرانی، دختران و پسران و نه حتی جمعیت جوان این کشور توافق هسته‌ای را جشن گرفتند.
بنا‌بر‌این، معتقدم وظیفه داریم به این مردم و رهبری ایران نشان دهیم که به نفع آنها ست دروازه کشورشان را باز نگه دارند و همکاری بیشتری داشته باشند چراکه این کار منافع بیشتری را عاید آنها خواهد کرد. این به نفع آنها و به نفع ما‌ست.
وی همچنین تاکید کرد: توافق با ایران از یک تنش هسته‌ای در خاورمیانه جلوگیری کرد و نشان داد دیپلماسی بهترین راه برای غلبه بر مشکلات باقی‌مانده و قدیمی است که گاهی اوقات حلشان غیرممکن به نظر می‌آید. این چیزی است که فراموش نکرده‌ایم، چراکه معتقدیم یک تعامل ضروری و دیپلماتیک با ایران می‌تواند به نفع کل منطقه باشد و از تنش منطقه‌ای که جهان را بی‌ثبات خواهد کرد، جلوگیری کند.
نشست‌ کمیسیون در وین
درهمین حال هماهنگ‌کننده کمیسون مشترک برجام میان ایران ‌و ۱+۵ در بیانیه‌ پایانی این نشست در وین که صبح چهارشنبه در هتل کوبورگ برگزار شد اعلام کرد: شرکت‌کنندگان بر ضرورت اجرای مستمر لغو تحریم‌ها به نحوی که تحقق موثر منافع مربوطه که در برجام پیش‌بینی شده است را ممکن سازد، تاکید کردند.
به گزارش ایسنا، متن این بیانیه به شرح زیر است: در تاریخ ۱۳ دسامبر ۲۰۱۷ نشست کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در وین برگزار شد. این هفتمین نشست کمیسیون مشترک از زمان روز اجرایی شدن برجام (۱۶ ژانویه ۲۰۱۶) بود. بر اساس مقررات برجام، کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر اجرای این توافق هسته‌ای را برعهده دارد.
ریاست نشست کمیسیون مشترک بر عهده خانم هلگا اشمید دبیرکل سرویس سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپایی به نمایندگی از خانم موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپایی بود و در این نشست کشورهای ۱+۵ (چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا) و ایران در سطح مدیران سیاسی و معاونین وزیران خارجه شرکت داشتند.
این نشست فرصتی فراهم آورد برای پرداختن به اجرای برجام از منظر تعهدات هسته‌ای و تعهدات مرتبط با تحریم‌ها، به علاوه مسائل مرتبط با کانال خرید برجام. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نهادی که طبق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مسئول نظارت و راستی‌آزمایی تعهدات مرتبط با هسته‌ای ایران است، به تازگی، نهمین گزارش خود را صادر کرده است. طرف‌های برجام از این واقعیت که آژانس مجددا پایبندی مستمر ایران به تعهدات خود را تائید کرده، استقبال کردند.
شرکت‌کنندگان به نحو مبسوط فرآیند مرتبط با رفع تحریم‌ها را در پرتو یک نشست کارگروه اجرایی شدن لغو تحریم‌ها که روز گذشته برگزار شد، مرور کردند. شرکت‌کنندگان بر ضرورت اجرای مستمر لغو تحریم‌ها به نحوی که تحقق موثر منافع مربوطه که در برجام پیش‌بینی شده است را ممکن سازد، تاکید کردند. آنان بر اهمیت مستمر پرداختن به هر گونه چالشی در این زمینه در چنین مجامعی اذعان دارند .
کمیسیون مشترک همچنین اجرای پیوست سوم برجام در باره همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای را مورد بحث قرار داد و در این چارچوب از سمینارهایی که اخیرا توسط شرکت‌کنندگان در برجام برای حمایت از این کار برگزار شده است، استقبال کرد .
تمام شرکت‌کنندگان پایبندی مستمر خود به تعهدات برجامی را مورد توجه قرار داده و بر ضرورت تضمین اجرای موثر آن در همه بخش‌های مربوطه با حسن نیت و در فضایی سازنده تاکید کردند.
عراقچی رئیس هیات ایرانی شرکت‌کننده در کمیسیون مشترک برجام عصر دیروز در ادامه دیدارهای دو جانبه خود با نمایندگان کشورهای ۱+۵ با توماس شانون معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی و رئیس هیات آمریکایی دیدار کرد.
وی با هلگا اشمید معاون خانم موگرینی،یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و روسای هیات‌های آلمان، فرانسه، چین و روسیه هم دیدار کرد.
گفته های سخنگوی کاخ سفید
ازسوی دیگرسخنگوی کاخ سفید با بیان این که هیچ ضرب‌الاجلی برای کنگره در زمینه برجام وجود نداشته است، گفت: اگر اصلاحات مناسب برای توافق هسته‌ای در کنگره و توسط متحدان آمریکا انجام نشود، توافق پایان خواهد یافت.
“سارا سندرز″ در پاسخ به سئوالی درباره نبود طرحی در کنگره آمریکا برای وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران علیرغم فرارسیدن ضرب‌الاجل قانونگذاران گفت که دولت به تلاش و تشویق برای پیشرفت در زمینه اصلاح توافق هسته‌ای با ایران در کنگره آمریکا ادامه می‌دهد.در واقع هیچ ضرب‌الاجلی برای اقدام تا پایان هفته تعیین نشده بود و دولت هم هیچ درخواستی از کنگره برای ارائه طرحی در زمینه بازگرداندن تحریم‌های مرتبط با برجام نداشته است.وی همچنین هشدار داد که اگر اصلاحات مناسب از طریق کنگره و متحدان آمریکا در توافق هسته‌ای انجام نشود، برجام متوقف خواهد شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ماه اکتبر از تائید توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ که در ژوییه ۲۰۱۵ حاصل شد، خودداری کرد و با این کار سرنوشت توافق را به کنگره سپرد.
اما همزمان با پایان ۶۰ روز فرصت اعضای کنگره برای تصمیم‌گیری درباه وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران و آینده توافق هسته‌ای برخی دستیاران قانونگذارن آمریکایی خبر داده‌اند که این هفته کنگره بدون آنکه درباره بازگرداندن تحریم‌های هسته‌ای تصمیمی بگیرد، از این ضرب الاجل که به پایان رسیده است، عبور خواهد کرد.بنابراین اجرای توافق هسته‌ای تا حدود یک ماه دیگر (دی ماه) که ترامپ بار دیگر باید تصمیم خود درباره تائید پایبندی ایران را اعلام کند، ادامه خواهد داشت.
بنابر این گزارش، کنگره با این اقدام و عدم اتخاذ تصمیمی درباره برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) توپ را در زمین ترامپ انداخته است و اعلام عدم پایبندی ایران به برجام احتمالا باعث از بین رفتن این توافق بین‌المللی خواهد شد.همچنین یک مقام کاخ سفید روز سه‌شنبه در این باره به رویترز گفت که دولت ترامپ اکنون موضوع تحریم‌های هسته‌ای ایران را به کنگره سپرده است و مایل به بازگشت این تحریم‌ها نیست.
رکس تیلرسون، وزیر امورخارجه آمریکا هم در دیداری غیر علنی با دیپلمات‌های آمریکایی با اعلام این که آمریکا فعلا در برجام می‌ماند، تاکید کرده است که این توافق نواقصی دارد که باید رفع شود .
در این میان، رهبران قدرت‌های اروپایی عضو برجام همواره با حمایت از توافق بر عدم تمایل خود برای تغییر، اصلاح یا مذاکره مجدد بر سر آن تاکید کرده‌اند .
قاسمی: برای هر وضعی درباره برجام آماد‌ه‌ایم
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که برای هر وضعی در قبال عملی نشدن تعهدات آمریکا در برجام آماده هستیم، از تدوین سناریو‌های مقابله با بدعهدی‌های آمریکا در قبال توافق هسته‌ای در هیأت عالی نظارت بر برجام خبر داد.
بهرام قاسمی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به پایان مهلت بررسی‌های برجام در کنگره آمریکا تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با هر وضعی در قبال عملی نشدن تعهدات آمریکا در برجام و ادامه کارشکنی‌ها و بدعهدی‌های واشنگتن در این زمینه آمادگی کامل دارد.
وی نحوه روند بررسی برجام در کنگره آمریکا را از مسائل داخلی این کشور دانست و افزود: آنچه برای ما اهمیت دارد، پایبندی دولت آمریکا به برجام است که باید تعهداتش را بهنگام و در زمان لازم انجام دهد و از کارشکنی‌ها، تخطی‌ها و بدعهدی‌هایش دست بردارد.
قاسمی اضافه کرد: ما این موضوع را پیگیری می‌کنیم و آنچه اهمیت دارد اجرای تعهدات دولت آمریکاست. آنچه جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای جهان و به ویژه دیگر شرکای حاضر در مذاکرات هسته‌ای از آمریکا انتظار دارند ،اجرای تعهدات این کشور در چارچوب توافق هسته‌ای است.وی درباره میزان آمادگی کشورمان به ویژه تدابیر هیات عالی نظارت بر برجام برای مقابله با اقدام احتمالی آمریکا در خروج از توافق هسته‌ای گفت: در صورت عملی نشدن تعهدات آمریکا و ادامه کارشکنی‌ها و بدعهدی‌های این کشور، برای هر وضعی آمادگی کاملی داریم و برنامه‌ها و سناریوهای متناسب را تدوین کرده‌ایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: این موضوع در هیات عالی نظارت بر برجام بررسی و برنامه‌ها و سناریوهای لازم تدوین شده است که در زمان لازم و در صورت نیاز این هیات، موضوعات و مواضعش را به طور شفاف و علنی مطرح خواهد کرد و اقداماتی را که در قبال وضع نابهنجاری که از جانب آمریکا ایجاد می‌شود، اعلام می‌کند.

برچسب‌ها: