به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، نشست کارشناسی با موضوع «فرآیندها در خاورمیانه و تأمین امنیت آسیای مرکزی» با حضور کارشناسان مسائل سیاسی و مذهبی از جمله «تلاتبک مصادیقاف» دبیر کل سابق امور افغانستان در سازمان ملل، «قادر ملکاف» کارشناس مسائل مذهبی و «بخت بکیبایف» کارشناس مسائل سیاسی قرقیزستان در «بیشکک» برگزار شد.
در این نشست مشکلات امنیتی در خاورمیانه و افغانستان نسبت به کشورهای آسیای مرکزی مورد بررسی قرار گرفت.
قادر ملکاف کارشناس مسائل مذهبی و رئیس مرکز تحلیلی «مذهب، حقوق و سیاست» با اشاره به حوزه دینی قرقیزستان اظهار داشت: حوزه دینی این کشور تحت تأثیر مستقیم قدرتهای خارجی قرار دارد.
این کارشناس گفت: در همه کشورهای جهان با جمعیت مسلمانان فرایندهای برگشت به ارزشهای اسلامی نه تنها در بخش فرهنگ، آداب و رسوم بلکه سیاست هم شکل میگیرد و تحت تأثیر ایدئولوژیهای مختلف با توجه به عدم اقتصاد، علم و بهداشت در حال رشد است.
ملکاف با اشاره به استفاده از وهابیت به عنوان ابزار سیاسی توسط برخی کشورهای عربی تصریح کرد: این اسلحه از کنترل حامیان آن خارج در حال خارج شدن است و در نتیجه منجر به فروپاشی دولتها و سرنگونی رژیمها میشود.
وی تصریح کرد: امروز ما شاهد ایجاد اتحادیههای غیرمنطقی با حضور کشورهای اسلامی هستیم که در آنها عربستان سعودی، آمریکا و رژیم صهیونیستی به عنوان یک تیم عمل میکنند.
این کارشناس اظهار داشت: ما مسلمانان به اتحاد عربستان سعودی به عنوان کلیددار «مکه» و «مدینه» با کشورهایی نظیر آمریکا و رژیم صهیونیستی چه واکنشی نشان میدهیم؟ «ریاض» از قدرتهای غیراسلامی که در فلسطین به مسلمانان ظلم میکنند حمایت میکند و این نشانه بحران عمیق اسلام است.
در ادامه جلسه تالاتبک مصادیقاف دبیر کل سابق امور افغانستان سازمان ملل متحد و کارشناس مسائل امنیت آسیای مرکزی اظهار داشت: تهدیدات افراطگرایی و ایدئولوژی ناشی از افغانستان، پاکستان و ناتو وجود دارند اما باید درک کرد که تهدید اصلی در کشورهای خودمان قرار دارد و آن فعالیت غیرمؤثر دولتهای آسیای مرکزی است.
وی گفت: مسائل حل نشده اجتماعی و اقتصادی کلید ورود سازمانهای افراطی و تروریستی است و هنگامی که مردم غذا، امنیت و عدالت ندارند به بازیگران خارجی مراجعه میکنند.
این کارشناس عنوان کرد: همواره پشت سازمانهای تروریستی قدرتهای مختلفی قرار دارند که افراطگرایی و تروریسم همواره سلاحی برای رسیدن به مقاصد سیاسی بود.
دبیر کل سابق امور افغانستان سازمان ملل با اشاره به اینکه بسیاری از شهروندان قرقیز که در صفوف داعش حضور دارند جوان هستند، تصریح کرد: ریشههای گسترش افراطگرایی در عدم فعالیت کافی و مؤثر مقامات دولتی در بخشهای اجتماعی و اقتصادی است.
این کارشناس خاطرنشان کرد: با توجه به این تحولات باید در حال حاضر دولت مشکلات اجتماعی و اقتصادی مردم خود را حل کند و جنبشهای مختلف از جمله اسلامی نباید ممنوع شوند.
وی در پایان گفت: همکاری نهادهای امنیتی کشورهای سازمان پیمان امنیت جمعی، ایران، افغانستان، پاکستان، چین و دیگر کشورهای منطقه باید تقویت شود زیرا بدون روابط نهادهای امنیتی تأمین صلح و ثبات در منطقه ممکن نیست.
انتهای پیام/ح
∎