مطبوعات کشور به طور روزانه مهمترین و برجسته ترین رخدادهای داخلی و خارجی را پوشش می دهند. این در حالی است که بخش زیادی از خبرها، یادداشت ها، گزارش ها، گفت وگوها و ... به انعکاس شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه اختصاص می یابد؛ موضوعی که توجه ویژه به آن اهمیتی فزاینده دارد.
گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ موضوع های یادشده را که انعکاس قابل توجهی در روزنامه های صبح چهارشنبه 22آذر 1396 داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بررسی کرده است.
** حذف کنکور؛ باید و نبایدها
آزمون کنکور در همه جای جهان به صورت های متفاوتی برگزار می شود و این مقوله ارتباط مستقیمی با شرایط روحی و روانی دانشآموزان و خانواده های آنان دارد. چندسالی می شود که حذف کنکور بر سر زبان ها افتاده که این مساله از مخالفان و موافقانی نیز برخوردار است، این روزها سازمان سنجش از مخالفان برگزاری آزمون کنکور است و مبنای پذیرش دانشجو را بر پایه نمرات مدارس می داند.
روزنامه «ایران» با درج گزارشی با عنوان «کنکور سخت جان؛ زیر ضرب منتقدان» می نویسد: حذف کنکور موضوع جدیدی نیست. چند سالی است که خبرهایی از حذف کنکور به میان آمده، تا جایی که مجلس شورای اسلامی قانون سنجش و پذیرش دانشجو را تصویب کرد که از دلایل تصویب قانون سنجش و پذیرش دانشجو ضرورت حذف کنکور و اعمال سوابق تحصیلی بوده است. با این حال آنچه امروز برای همگان مشخص شده است این است که سازمانها هنوز به نتیجه قاطعی در زمینه حذف کنکور نرسیدهاند تا جایی که این روزها هر وزارتخانه، آن یکی را محکوم به کم کاری میکند. البته برخی از کارشناسان، حتی مسئولان دولتی معتقدند که مافیای کنکور هرگز اجازه نخواهند داد که کنکور حذف شود، حتی برخی از کارشناسان میگویند با حذف کنکور از یک طرف فلسفه وجودی سازمان سنجش زیر سؤال میرود واز طرف دیگر شرکت تعاونی خدمات آموزشی کارکنان این سازمان از این محل درآمد دارد و اگر کنکور حذف شود برای این کارکنان چه فکری کردهاند و منبع درآمد اهالی این سازمان چه خواهد بود. موضوعی که رئیس سازمان سنجش در گفتوگو با «ایران» به آن واکنش نشان داد و گفت: این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد ما موافق حذف کنکور هستیم. این موضوع را بارها در جلسات مختلف اعلام کردیم اما حذف کنکور تنها برعهده وزارت علوم و سازمان سنجش نیست. ما هیچ منفعتی در برگزاری کنکور نداریم. برخی از افراد میگویند که شرکت تعاونی کارکنان سازمان سنجش سهمی از این موضوع میبرد.
روزنامه «جام جم» با درج یادداشتی با عنوان «کنکور حریف ندارد!» می نویسد: امروزه گروه زیادی در کشور به دنبال سوءاستفاده از علاقهمندی جوانان به دانشگاه هستند و با برگزاری کلاسهای آموزشی بیکیفیت و برگزاری آزمون باعث ایجاد مافیای عظیم مالی شده و جیب مردم را خالی میکنند، بنابراین حذف کنکور میتواند جلوی این مافیا را بگیرد. گردانندگان این موسسات و آموزشگاهها بخوبی میدانند که حذف کنکور و اجرای قانون به نفعشان نیست. این درحالی است که اگر آنها بهدنبال افزایش سطح علمی دانشآموزان هستند، میتوانند مطالب علمی مناسب ارائه دهند نه اینکه صرفا آزمونهای آزمایشی و کلاسهای کنکور برگزار کنند.از سوی دیگر در حال حاضر تعداد قابلتوجهی از صندلی دانشگاهها هم خالی است به این مفهوم که کنکور کارایی گذشته را هم ندارد. اما برگزاری کنکور شرایطی را رقم زده که هنوز میتوان استرس و اضطراب طولانی مدت ناشی از آن را بین دانشآموزان و حتی خانوادهها مشاهده کرد.
در ادامه این یادداشت که به قلم علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، نگاشته شده، آمده است: لازم به یادآوری است که دامن زدن به این اضطراب امری ناپسند بوده و تاثیر منفی در جامعه دارد.این درحالی است که باید برای پرورش نسل آینده کشور برنامههای مناسبی داشت، زیرا اگر آنها که مدیران آینده این کشور هستند، بدرستی تربیت نشوند نمیتوانند در حفظ ارزشهای کشور تاثیرگذار باشند.حذف چنین دغدغهای از زندگی دانش آموزان و خانوادههایشان، حذف مافیای کلاسهای تقویتی و خالی بودن صندلیهای دانشگاه از مجموع دلایلی است که موضوع حذف کنکور را ضروری نشان میدهد.در کنار این مجموعه دلایل، باید عنوان کرد مجلس برای حذف کنکور قانون هم تصویب کرده و این قانون به تائید نهایی شورای نگهبان رسیده و برای اجرا، ابلاغ هم شده، اما متاسفانه هنوز این قانون اجرایی نشده است.
روزنامه «عصر اقتصاد» در مطلبی با عنوان «معیارهای جایگزین کنکور باید مورد اعتماد جامعه باشد» به گفت وگو با ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش و آموزش کشور پرداخت و نوشت: ما اعتقاد داریم چه کنکور باشد یا نباشد در هر نقطه بخواهیم یک سری از رشتهها و دانشگاه را جدا کنیم آن نقطه مشابه یا معادل کنکور میشود و توجهات به آن سمت حرکت میکند چراکه همواره متقاضی در برخی رشتهها و دانشگاهها بیشتر است و برخی دانشگاهها برای خانوادهها ایده آل هستند بنابراین با هر معیاری هم بخواهیم در مورد ورود داوطلبان به دانشگاهها تصمیمگیری کنیم آن معیار باید براساس وضعیت موجود کشور باشد و بتواند اعتماد داوطلبان و خانوادهها را به خود جلب کند. براساس نظرسنجیهایی که از داوطلبان و مردم صورت میگیرد سازمان سنجش و آموزش کشور که یک دستگاه اجرایی است توانسته اعتماد اجتماعی بالایی را به خود جلب کند.
در ادامه این گفت وگو می خوانیم: بنابراین خواسته ما این است که آن معیارهایی که افراد براساس آن وارد آموزش عالی میشوند باید اول بر اساس عدالت آموزشی صورت بگیرد و افراد احساس ظلم نکنند دوم ضوابط ورود به دانشگاهها روشن و شفاف باشد و سوم قابل پاسخگویی به داوطلبان و خانوادهها باشد. اگر بخواهیم اشکالات و ایرادات وضعیت فعلی کنکور را بیان کنیم مطمئناً آن ایرادات بیشتر است اما نکته قابل توجه این است که ابتدا باید برای حذف کنکور جایگزین قابل اعتمادی داشته باشیم و براساس آن افراد را وارد دانشگاه کنیم و دوم اینکه این جایگزین قابل اعتماد مردم باشد و تصمیم باید از قبل به اطلاع مردم و داوطلبان برسد تا براساس آن بتوانند برنامهریزی کنند.
** حادثه آفرینی دوباره اردوهای دانش آموزی
چندسالی می شود بخش چشمگیری از خبرهای حوادث به تصادفات جاده ای، آمار و ارقام تلفات آن اختصاص دارد. خبر واژگونی اتوبوس اردوی دانش آموزی به مناطق جنگی مشهور به «کاروان راهیان نور» بار دیگر حادثه آفرید و در جریان این تصادف پنج دختر، 2 معلم و یک کمک راننده کشته شدند.
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «تصادف مرگبار اتوبوس راهیان نور» نوشت: انگار قرار نیست تصادف اتوبوسهای دانشآموزی به پایان برسد. در حالی که همین چند وقت پیش واژگونی یک اتوبوس حامل دانشآموزان نخبه بیش از 40 کشته و زخمی برجا گذاشت، بار دیگر خبر میرسد دانشآموزان دچار حادثه شدهاند و بر اثر واژگونی اتوبوسی در جاده سوسنگرد حداقل هشت نفر جان باختهاند. تصادف و جان باختن شهروندان هر قدر هم که تکرار شود، عادی نخواهد شد. خبرهای مربوط به حوادث جادهای همچنان تلخ و درآور هستند و زمانی که قربانیان این حوادث جوانان، نوجوانان و به طور کلی کسانی باشند که از تعبیر «آیندهسازان کشور» برای آنها استفاده میکنیم، اخبار حتی تلختر و دردناکتر هم میشود. در سالهای اخیر بارها شاهد وقوع تصادف در جادههای کشور بودهایم؛ تصادفاتی که دانشآموزان را به کام مرگ میکشاند. 10 شهریور امسال واژگونی اتوبوس حامل دانشآموزان نخبه هرمزگانی بیش از 40 کشته و زخمی برجای گذاشت. علاوه بر قربانیان این حادثه، تعدادی از دانشآموزان نوجوان همچنان مصدوم هستند و حتی شاهد قطع نخاع برخی از آنها بودهایم.
روزنامه «ایران» در مطلبی با عنوان «سوگواره دختران در سوسنگرد» به گفت وگو با مرتضی نظری رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت آموزش و پرورش پرداخت و آورد: اتوبوس دانشآموزان دختر از شهرستان نظرآباد استان البرز راهی خوزستان بود که عصر دیروز درکمربندی سوسنگرد با یک دستگاه تویوتا برخورد کرد. پس از اعلام این حادثه، تیمهای امدادی راهی محل سانحه شدند و پیکرهای دختران را ازمیان آهن پارهها بیرون کشیدند. اما متأسفانه هفت تن ازآنها به علت شدت جراحات وارده جان باختند ومجروحان برای درمان به بیمارستان گلستان اهواز اعزام شدند. 5 کاروان راهیان نور دارای اسکورت و امنیت کامل بودند. اما متأسفانه یکی از اتوبوسها دچار حادثه شد، که تاکنون آمار دقیق از تعداد تلفات و زخمیها نداریم.
در ادامه آمده است: تعداد سرنشینان اتوبوس 39 نفر بود و از میان زخمی شدگان که دانشآموزان دختر اعزامی از کرج به مقصد خوزستان بودند حال هفت نفر وخیم گزارش شده که برای درمان به بیمارستان گلستان اهواز اعزام شدهاند. این سانحه در ساعت 17 سهشنبه در کمربندی سوسنگرد رخ داده است. یک منبع آگاه که خواست نامش ذکر نشود نیز گفت: با توجه به تعداد کل سرنشینان اتوبوس و واژگون شدن آن پس از تصادف، تعداد زخمیهای این سانحه بهطور قطع بیشتر از هشت نفر است. تعدادی از زخمیهای این سانحه به بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز وتعدادی دیگر به بیمارستان گلستان اهواز منتقل شدهاند.شهرستان دشت آزادگان در غرب استان خوزستان واقع شده است.
** شادی؛ حلقه مفقوده سلامت روان و امنیت جامعه
شادی حالتی است که پس از برآورده شدن امیال انسانی ایجاد میشود. فراوانی و میزان عاطفه مثبت، میانگین رضایت مندی در یک دوره و فقدان احساسات منفی از جمله مواردی است که شادی را برای افراد حاصل می کند. برخی کارشناسان و جامعه شناسان بر نقش و اهمیت شادی در زندگی شخصی فرد تاکید دارند و آن را از مهمترین علت های ارتقای سلامت روان افراد جامعه می دانند.
روزنامه «ایران» با انتخاب یادداشتی با عنوان «طفلی به نام شادی دیریست گم شده» نوشت: مفهوم شادمانی برای نخستینبار در سال 1390 (2011.م) در این سطح اهمیت پیدا کرد و همچون رقیبی برای متغیرهای سنتی مثل «درآمد سرانه» یا «تولید ناخالص ملی» مورد استفاده قرار گرفت. گزارش سال 1396 (2017.م) برای سنجش شادمانی، 6 متغیر را در نظر گرفته است که عبارتند از؛ سطح درآمد، پشتیبانی اجتماعی، درازای عمر در عین تندرستی، اعتماد به دولت و شغل، آزادی برای انتخاب مسیر زندگی شخصی و بخشندگی. ترکیب این متغیرها بر حسب مدل نظری به کار گرفته شده، سطح خوشنودی از زندگی و رضایت از وضعیت موجود را نشان میدهد و از این رو، آیینهای برای نمایش شادمانی قلمداد میشود. این شاخصها در کنار رضایت مستقیم از زندگی برحسب حس و حال افراد قرار میگیرد که با پرسشنامه یا مصاحبه ارزیابی میشود. نتیجه این دادهها بر محوری بین عدد صفر و 10 مرتب میشود و بین 150 کشور، سنجیده شده و رتبهبندیشان بر حسب شادمانی را نشان میدهد.
در ادامه می خوانیم: پایین بودن سطح شادمانی بر این مبنا قاعدتاً باید به طور طبیعی از کم بودن منابع تولید «قلبم» (قدرت، لذت، بقا و معنا) ناشی شود. یعنی اگر مثلاً در اثر اغتشاشی سیاسی یا شکست در جنگ یا بروز انقلاب، نهادهای یک جامعه ضعیف و ناتوان شوند، یا در اثر همهگیر شدن مرضی، بدنها بیمار شوند و عمر کوتاه گردد، یا منابع اقتصادی لازم برای تغذیه فرهنگ یا سرگرمی و تفریح مردم اندک باشد، طبیعی است که شادمانی اندکی را داشته باشیم. یعنی سرراستترین توضیح برای پایین بودن شادمانی، فقر منابعی است که «قدرت» و «لذت» و «بقا» و «معنا» را تأمین میکنند، که خود پشتیبان شادمانی جمعی هستند. نکته عجیب درباره ایران زمین آن است که در این قلمرو سطح شادمانی از آنچه که از منابع انتظار داریم بسیار پایینتر است. یعنی که ما در کشورمان با نوعی «فقر شادمانی» روبهرو هستیم، در شرایطی که قحطی منابع تأمین شادمانی (یعنی سرچشمههای تولید «قلبم») چندان اندک نیست. این بدان معنا است که احتمالاً در کشورمان پایین بودن سطح شادمانی به اختلال در مدیریت منابع پشتیبان «قلبم» (قدرت، لذت، بقا، معنا) مربوط میشود و نه خود این منابع.
روزنامه «آرمان» در گزارشی با عنوان «انسان های موفق و شاد چگونه رفتار می کنند» نوشت: فرمول به خصوصی برای موفقیت و شادی وجود ندارد اما همه انسان های موفق ویژگیهای رفتاری معینی دارند. هر یک از ما تعریف منحصر به فردی از موفقیت داریم. به نظر بسیاری، موفقیت در وهله اول با پول و ثروت تخمین زده میشود. گر چه واضح است که موفقیت جوانب مهم دیگری هم دارد. برای بعضی از مردم مهم این است که بتوانند وقتشان را آن گونه که میخواهند سپری کنند. برای برخی دیگر توانایی کمک به نیازمندان مهم است. معیار هر چه باشد، در شخصیت همه انسانهای موفق ویژگیهای به خصوصی مشاهده شده است. با این حال همه آنها چند ویژگی رفتاری مشابه داشتند که باعث موفقیت شان شده بود.
در ادامه می خوانیم: یکی از مهم ترین معیارهای موفقیت پایداری و شادی در شرایط بحرانی است. انسان های موفق در شرایط بحرانی مسیر و هدف شان را گم نمیکنند و با این عمل به الگویی قابل اتکا برای اطرافیانشان تبدیل میشوند. اگر قابل اعتماد نباشید، دستیابی به هر سطحی از موفقیت برای تان تقریبا غیر ممکن است. اعتماد کردن به انسانهای موفق آسان است زیرا افکارشان را واضح بیان میکنند و همیشه صادق و شفاف هستند. حتی اگر با ایشان موافق نباشید، موضع خود را تغییر نمیدهند. انسانهای موفق متوجه هستند که با افزایش موفقیت شان، همواره بر تعداد افرادی که با آنها موافقند، افزوده میشود اما به این گونه مسائل توجه نمیکنند. انسان های موفق و شاد میدانند نظر مثبتی که مردم نسبت به آنها دارند باعث نمیشود که دیگر مرتکب اشتباه نشوند.
روزنامه «جوان» در گزارشی با عنوان «آرامش بدهید تا آرامش و نشاط بگیرید» می نویسد: برای داشتن آرامش باید هدف و برنامه ریزی داشت. افرادی که برنامه ریزی خاصی ندارند همیشه به هم ریخته هستند و با استرس کارهایشان را انجام می دهند پس نمی توانند آرامش داشته باشند. بنایراین باید برنامه ریزی و هدفگذاری را جزو اصول زندگی مان قرار دهیم. این برنامه ریزی حتی به سبک تغذیه و خواب ما هم ربط دارد. آرامش واقعی و مستمر زمانی نصیب ما می شود که مهارت کنترل خشم را یاد بگیرد و بتواند بگیرد و بتواند در زمان عصبانی بودن خشمش را کنترل کند و آرامش است و شناخت خشم و کنترل آن می تواند در به دست آوردن آرامش فرد سهم عمده ای داشته باشد.
در ادامه می خوانیم: هیجان ترسم و خشم کنار هم می آیند. ما در کنترل ترس یاد بگیریم که خیال را از واقعیت جدا کنیم. مثلا نترسیم که اگر حرف خود را بزنم ممکن است کارم را از دست بدهم یا رابطه ام دچار مشکل شود. همیشه بعضی از رفتارهای نامزدم مرا اذیت می کند دوست دارم رفتارهایی را که آزام می دهد به او بگویم اما می ترسم رابطه ما دچار مشکل شود یا او را ناراحت کرده و از دست بدهم اما رفتارهایش هم دیگر برایم قابل تحمل نیست. نگرش های خودتان را به چالش بکشید. فقط و فقط اینجا شما آرامشتان را از دست داده و خودتان را اذیت کرده اید بدون اینکه آن شخص حتی کاملا شنیده باشد که شما چه گفتید. آرامش و نشاط سهم افرادی است که به آرامش فقط فکر نمی کنند بلکه برای رسیدن به آرامش تلاش وسعی می کنند آرامش را به اطرافیانشان هدیه دهند و در این صورت آرامش نیز به آنان هدیه می شود.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**9131
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
«بررسی مطبوعات»
حذف کنکور با واکاوی کارشناسانه و علمی
تهران- ایرنا- پشت سر گذاشتن سد کنکور و ورود دانش آموزان به دانشگاه ها از حساسیتهای بالایی برخوردار است و برای خانواده ها نیز اهمیت دارد. بنابراین برای حذف کنکور باید معیارهای جدیدی با توجه به دیدگاه های کارشناسانه، علمی و منطقی تعریف شود تا شرایطی مساوی برای افراد به وجود آید.
صاحبخبر -
∎