دکتر حسن روحانی از زمانی که بر مسند ریاست جمهوری نشست با هر گونه محدودیت در اعلام دیدگاهها بهویژه در حوزه مدیریت اجرایی کشور مخالفت کرد و خواستار آن شد تا صاحبنطران به ارائه دیدگاههای خود و به نقد دولت بپردازند، چرا که معتقد بود مسیر پیشرفت از جاده نقد و اصلاح میگذرد.
به گزارش اعتدال، بر همین اساس بود که او مدیران و معاونان خود را از میان شخصیتهایی انتخاب کرد که بتوانند به پیشرفت کشور و تحقق اهداف دولت کمک کنند که از جمله این مدیران
اسحاق جهانگیری است.
بخش اعظم رزومه جهانگیری در اتباط با امور مرتبط با سازندگی است، چنان که در سال ۱۳۵۸ در جهاد سازندگی ریگان بم کار خود را شروع کرد و بعد از مدتی بهعنوان مسئول جهاد سازندگی جیرفت مشغول به کار شد. در سالهای پس از آن هم استاندار اصفهان و وزیر صنایع شد و از اعضای ارشد حزب کارگزاران سازندگی هم هست. بنابراین تجربه کاری به او آموخته که باید برای پیشرفت و رفع موانع چه کاری انجام دهد. هر از چندگاهی هم زمزمه اختلاف میان او که معاون اول رئیس جمهور است با روحانی منتشر میشود که چندان با واقعیت تطبیق ندارد اما نباید فراموش کرد جهانگیری شخصیتی است که رکگویی ویژگی بارز آن است؛ یعنی اهل تعارف در اداره بخشهایی نیست که به او سپرده شده است. به نوشته مهر؛ او شامگاه دوشنبه در شورای اداری خوزستان که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر جهاد کشاورزی، رئیس سازمان محیط زیست و دیگر مسئولان ملی و استانی برگزار شد، تعارف را کنار گذاشت و گفت: «متاسفانه برخی مدیران بیانگیزه آویزان کشور شدهاند که نه تنها خود شجاعت کنار رفتن ندارند بلکه کسی هم شجاعت کنار زدن آنها را ندارد و گویی این مدیران باید تا آخر روی جهیزیه جمهوری اسلامی بمانند.» برخی این اظهارات جهانگیری را دلیلی بر اثبات اختلاف او با رئیس جمهور عنوان کردند اما غافل بودند برای معاون اول رئیسجمهور این اختلافات معنایی ندارد و از سوی دیگر باید پذیرفت جهانگیری برای تداوم جایگاه خود حاضر به مماشات نیست چرا که تمایلی به خدشهدار شدن پرونده حضورش در مسئولیتهای مختلف ندارد.
مدیریت باید خلاق باشد
جهانگیری به نکته مهمی اشاره کرد که همان وضعیت مدیریت در کشور است و میداند بقای مدیران بیانگیزه در مناصب مختلف چه ضررهایی به برنامههای از پیش تعیین شده برای کشور دارد و برای همین بود که دیروز با بیان اینکه به جهت مدیریتی در برخی از مسائل مشکل داریم، گفت: «مدیریتهای کشور باید مدیریتهایی خلاق و توانمند باشند و مدیران باید مدیرانی شجاع، باانگیزه و پای کار باشند و از توان و جسم خود مایه بگذارند تا کشور به خوبی اداره شود.» وی اظهار کرد: «یکسری مدیر بیانگیزه آویزان کشور شدهاند، به شکلی که نه خودشان انگیزه کار کردن دارند و نه کسی شجاعت دارد تا آنها را از کار برکنار کند.» آنچه جهانگیری به آن اشاره کرد موضوعی است که بسیاری از مدیران با تجربه کشور به آن اذعان دارند. برخی مدیران از دولتهای قبل حضور دارند و نه تنها در راندمان پیشرفت کشور نقشی ندارند بلکه بعضا به سنگاندازی در مسیر تحقق اهداف دولت مستقر مشغول هستند و هر گاه انتقادی به آنان شود با سیاهنمایی از وضعیت دولت سعی در تبرئه خود میکنند. برای این دسته از مدیران تنها موضوعی که اهمیت ندارد بالا رفتن کیفیت خدمات و رضایت جامعه است چرا که دلگرم به ایجاد نارضایتی در جامعه و آغاز تحرکات برای انتخاباتهای بعدی به نفع جریان متبوع خود هستند. از سوی دیگر برخی مدیریتها مسن هستند اما علاقهای به کنار رفتن از مسند مدیریت ندارند که چندی پیش باز هم جهانگیری به این موضوع اشاره کرده و گفته بود: «مسائلی که مسئولان و مردم را آزار میدهد با اتکا به جوانان قابل حل است. به جهت سیاستگذاری برای جوانان عقب هستیم و متاسفانه مدیریت کشور تا حدی مسن شده است و شکاف نسلی در مدیریت زیاد شده و تا حدودی گرفتار پیری هستیم.»
بالا رفتن سن مدیریت به شکل مستقیم بر راندمان کارها تاثیرگذار است چرا که فکر جوان سبب تولید اندیشه نو و انگیزه میشود. بر همین اساس بود که در زمان معرفی کابینه دوم روحانی برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس به بالا بودن سن برخی وزرای معرفیشده انتقاد کردند. جهانگیری دیروز به موضوعات دیگر هم اشاره داشت و اظهار کرد: «شرایط کشور و منطقه بر همگان روشن است؛ خوشبختانه توطئههایی که علیه ایران در منطقه طراحی شده به فضل الهی همه ناکام مانده و به موفقیت نرسیده است و جمهوری اسلامی نه تنها در کشور بلکه در منطقه و کشورهای دوردست از یک امنیت، ثبات و آرامش مثالزدنی برخوردار است.» وی افزود: «یکی از اهداف تاسیس گروه تروریستی داعش برهم زدن امنیت ایران بود اما تنها در موارد جزئی این گروه جنایتکار تحرکاتی انجام دادند. در این زمان نیز خوشبختانه در کشورهای عراق و سوریه پایان داعش با سربلندی اعلام شد.» معاون رئیس جمهور تصریح کرد: «رئیس جمهور آمریکا اخیرا فعالیتهای عجیب و غریب و احمقانهای انجام داده است. این کار ساده لوحانه با احساسات، افکار، دین و اعتقادات مسلمانان بازی و حتی احساسات جامعه جهانی را نیز تحریک کرد. وی مرکز شهری که تا بوده مرکز مورد توجه مسلمانان و قبله اول آنها بوده را به عنوان پایتخت اسرائیل اعلام کرد. خودش هم میداند این کار شدنی نیست و فقط یک حرکت نمایشی خواهد بود.» وی افزود: «دنیای اسلام علیه این کار ساده لوحانه به حرکت افتاده و همچنین نهادهای بینالمللی نیز در کنار آنها هستند؛ آخر این کار شکست است و این توطئه هم بینتیجه میماند.» جهانگیری بیان کرد: «به عنوان مسئولان جمهوری اسلامی گاهی اوقات فراموش میکنیم که در نظام جمهوری اسلامی، کشور بزرگ، پراهمیت و بانفوذی مثل ایران مسئولیت گرفتهایم به همین دلیل باید متناسب با این نظام حرکت کنیم. تا انسجام، وحدت و یکپارچگی بیشتر از قبل حفظ شود.»
فعالیت بیشتر
وی با اشاره بهاینکه در بُعد اقتصادی فعالیتهای بسیاری باید انجام شود، گفت: «محدودیتهای منابع کشور مبرهن است و باید به دنبال راهکارهایی برای حل مسائل و مشکلات در این زمینه باشیم؛ به طور حتم مردم از گرانی اذیت میشوند و به خاطر کاهش قدرت خرید رفاه آنها نیز کاهش پیدا میکند.» جهانگیری همچنین با اشاره به وضعیت اشتغال جوانان گفت: «به طور حتم با این وضعیت بیکاری تعداد زیادی از جمعیت کشور به ویژه جوانان تحصیلکرده آزار میبینند که البته این بحث مختص یک استان نیست.» معاون رئیس جمهور با بیان اینکه ما یک کشور یکپارچه و منسجم هستیم و باید برای حل مشکلات کل ایران بیندیشیم و جزیرهای عمل نکنیم، تاکید کرد: «اعتقاد دارم که میتوان از این مشکلات پیش رو گذر کرد.» وی افزود: «جمعیت بسیاری از کشورها رو به پیری است و به همین دلیل به دنبال جذب جوانان کشورهای دیگر هستند، اما خوشبختانه ما در ایران منابع و زیرساختها را در کنار نیروی انسانی خوب داریم.»
منبع: روزنامه آرمان