
به گزارش ایرنا، «سید اکبرآغا» روز سه شنبه در نشست نمایندگان 34 استان افغانستان و تعدادی از رهبران سیاسی و کارشناسان این حوزه در کابل گفت که اگر طرف های درگیر به برقراری صلح واقعی معتقد باشند، طالبان را می توان بر میز مذاکره حاضر کرد.
وی صداقت دولت افغانستان را برای برقراری صلح مورد تردید قرار داد و استدلال کرد: اگر این دولت صداقت داشت راهبرد جدید جنگی آمریکا را نمی پذیرفت و شورای عالی صلح نیز توانایی برقراری صلح در افغانستان را ندارد.
به گفته وی، اگر شورای عالی صلح از این توانایی برخوردار بود باید راهبرد جنگی آمریکا را رد و زمان بندی مشخصی را برای خروج نظامیان خارجی تدوین می کرد.
سید آغا گفت که اگر اراده برای برقراری صلح در عمل و صداقت در هدف وجود داشته باشد و نظامیان خارجی افغانستان را ترک کنند وی ضمانت می کند که گروه طالبان به گفت و گوهای صلح حاضر خواهند شد.
«گل رحمان قاضی» رئیس سابق کمیسیون تفسیر قانون اساسی افغانستان نیز در این نشست طرح خارجی ها برای صلح را ناکام دانست و گفت با حضور آنها صلح تامین نخواهد شد.
وی تصریح کرد که خارجی ها برای تامین صلح برنامه ندارند و سوال من از طالبان این است که آیا آنها طرحی برای صلح دارند و اگر دارند ارایه کنند.
به باور وی، جنگ افغانستان راه حل نظامی ندارد و طالبان باید از کشتار مردم این کشور دست بردارد و هر روز جنازه ای پیش خانه های مردم نفرستد.
در این نشست که شماری از کارشناسان سیاسی سخن گفتند یک محور مشترک در همه آنها بود و آن این نکته که سخنرانان مردم را به عنوان اصلی ترین آدرس برای صلح نام بردند و تأکید کردند که در راهبرد آنها مردم جایگاه نخست را دارند نه طرف های درگیر و اگر هر طرف درگیر به تلاش مردم برای صلح پاسخ مثبت ندهد، مردم در برابر آنها خواهند ایستاد و آن را مجبور به پذیرش صلح خواهند کرد.
در پایان این نشست جمع بندی از عوامل جنگ و راه حل های آن ارایه شد که حضور نظامیان خارجی، عدم حاکمیت قانون، فساد اداری و بی عدالتی، ضعف علمی، اجتماعی، سیاسی، عدم اتحاد بین مردم و کشمکش ها بر سر معادن به عنوان مهمترین عوامل موثر در تداوم جنگ یاد شد .
برای راه حل نیز آتش بس بی قید و شرط دو طرف جنگ، آغاز گفت وگوها و ضرب الاجل مناسب برای خروج نظامیان خارجی، اعلام افغانستان به عنوان یک کشور مستقل اسلامی، تضمین مردم سالاری و عدم وابسته در امور نظامی و سیاسی برشمرده شد.
در این راه حل افزوده شده است که تعیین مکان مناسب برای گفت وگو بین افغان ها به منظور حصول یک طرح پذیرفته شده ملی و نظام دولت توافق صورت گیرد و به خواست ها و پیشنهادهای طرفین توجه جدی صورت گیرد.
اکبر آغا همچنین در پایان این نشست از سفرهایش طی چهار سال گذشته به استان ها و شهرستان های افغانستان اشاره و ادعا کرد که بر اساس بحث و تبادل نظر مستقیم با مردم دیدگاه خود را برای تامین صلح مدون کرده است .
به گفته این فعال سیاسی افغانستان، شورای عالی راه نجات افغانستان که وی ریاستش را بر عهده دارد ، در گام اول 200 عضو برگزیده است و راه برای آنهایی که خواستار همکاری با این شورا باشند ، باز است و هیچ ممانعتی وجود ندارد و انتقادها از همه افراد، احزاب و طرف ها شنیده می شود.
وی گفت که طرح نهایی این شورا در یک نشست که بیش از چهار هزار تن از نخبگان، افراد با نفوذ، رهبران احزاب سیاسی، مقامات دولت و طالبان دعوت خواهند شد به بحث گذاشته خواهد شد تا نظریات خود را به اشتراک گذارند.
وی تصریح کرد: که هزینه های شورای عالی راه نجات افغانستان برای این نشست ها کمک مردمی است و هر فرد از 10 تا یک هزار افغانی کمک کرده است و در آینده نیز همین روش را برای تامین هزینه ها در پیش خواهند گرفت و این شورا از هیچ نهاد داخلی و خارجی کمک نمی پذیرد.
آنچه در این نشست بیان شد به نوعی همان شروط طالبان برای مذاکره صلح است که هرگونه گفت و گو را به خروج نیروهای خارجی منوط کرده و این در حالی است که نیروهای خارجی به رهبری آمریکا نیز خروج خود را به نشستن طالبان پشت میز مذاکره مشروط کرده اند.
راهبرد جدید نظامی آمریکا برای افغانستان که اواخر مرداد ماه سال جاری از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا رونمایی شد مبتنی بر افزایش نیروهای خارجی و ماندن تا پیروزی است.
آساق*291*1104*انتشاردهنده: 1577**حسن حسین زاده