شناسهٔ خبر: 22954845 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا قدیمی | لینک خبر

واکنش بهکیش به نرخ ارز در بودجه ۹۷

دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی با بیان اینکه امواج فساد، دولتها را در خود غرق خواهد کرد، گفت: ارز ۳۵۰۰ تومانی در لایحه بودجه ۹۷، فسادزا است و رانت را توزیع می کند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری مهر: دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی با بیان اینکه امواج فساد، دولتها را در خود غرق خواهد کرد، گفت: ارز ۳۵۰۰ تومانی در لایحه بودجه ۹۷، فسادزا است و رانت را توزیع می کند.
 
محمدمهدی بهکیش در سومین همایش مبارزه با فساد با بیان اینکه فساد بیشتر شده است، پس باید دلایل آن را برشمرد، گفت: در اتاق بازرگانی بین‌المللی، یک فعالیت جدی برای مبارزه با فساد وجود داشته است که این فعالیت‌ها در بسیاری از کشورها، کمرنگ شده است. این در حالی است که این اتاق، دو تا سه محور اصلی برای مبارزه با فساد دارد که اولین محور آن، اقتصاد رقابتی است.

دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی افزود: محور دوم وجود یک قوه قضاییه پاک، شفاف و پاسخگو است؛ ضمن اینکه دولت هم باید شفاف باشد؛ در حالیکه اگر این ارکان وجود نداشته باشد، حتما فساد هم وجود خواهد داشت.

وی با انتقاد از وضعیت نرخ ارز در بودجه سال ۹۷ کل کشور تصریح کرد: وقتی که ارز در بودجه ۳۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است و این ارز تنها به عده‌ای تخصیص می‌یابد، پس مابقی باید ارز را از بازار آزاد تعیین کنند، پس همین جا فساد شکل می‌گیرد، بنابراین فعالان اقتصادی مجبور هستند که فشار و بار را با پرداخت‌هایی کم کنند.

بهکیش با بیان اینکه دونرخی بودن ارز، ریشه فساد است، خاطرنشان کرد: چه منافعی در این نرخ ارز نهفته است که کنده نمی‌شود، یا اینکه چرا باید تعرفه‌ها به یکباره امسال افزایش یابد، این در حالی است که تعرفه تفاوت قیمت داخل و خارجی است.

وی با انتقاد از افزایش چندبرابری عواض برای عدم خروج مردم از کشور و سفر آن‌ها به کشور‌هایی مثل ترکیه تصریح کرد: این راهکار نیست؛ بنابراین باید تفاهمی با مسئولان کشور صورت گیرد که این ریشه‌های فساد را خشکاند. البته اتاق بازرگانی تهران، مدلی را برای ارزیابی بنگاه‌های اقتصادی که از فساد آزاد هستند، را تهیه کرده که این کار خوبی است و کاری که دولت باید انجام دهد را بخش خصوصی شروع کرده است.

بهکیش خاطرنشان کرد: برخی از مقامات دولتی که باید در این جلسه شرکت می‌کردند، حاضر به حضور نشدند؛ پس صدای مبارزه با فساد را باید نزد چه کسی برد؟

وی افزود: ما به یک اقتصاد حمایتی در ۱۰۰ سال گذشته عادت کرده ایم، در حالیکه باید اقتصاد رقابتی شود. البته دولت هم علیرغم تاکید‌های مکرر بخش خصوصی مبنی بر اقتصاد رقابتی، کاملا عکس می‌کند. این در حالی است که درجه همسبتگی مبارزه با فساد با شفافیت بسیار بالا است.

دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی با بیان اینکه باید کشور‌هایی که در مورد مبارزه با فساد دقیق عمل کرده و رتبه‌های اول دنیا را دارند، بررسی کرد، گفت: نباید چرخ را از ابتدا اختراع کرد. نکته دیگر این است که به صورت مرتب گفته می‌شود که ۲۰ میلیارد دلار قاچاق وجود دارد، در حالیکه در کشوری که نیرو‌های امنیتی آنقدر قوی هست که کوچکترین ذرات را کنترل می‌کنند، چطور می‌شود که قاچاق را کنترل نکرد.

وی ادامه داد: تصور من بر این است که باید با دولت صریح‌تر صحبت کرد، نمی‌شود رئیس جمهور قبول کرده و بگوید که ۲۰ میلیارد دلار قاچاق در کشور وجود دارد و بگوید که می‌خواهیم با قاچاق مبارزه کنیم، بنابراین تصور من بر این است که در این منجلاب فساد، خود دولت‌ها غرق خواهند شد.

بهکیش با بیان اینکه رئیس جمهور عاقبت به خیر نداریم که ریشه اش هم در فساد است، گفت: روسای جمهور پس از اتمام کارشان، با مشکلات بسیاری مواجه می‌شوند، اگرچه کسانی که بیش از همه زیان می‌دهند، بخش خصوصی و تولیدکنندگان هستند که آن‌ها هم مجبورند برای اینکه کارشان در برخی جا‌ها برای تامین جامعه راه بیفتد، تن به فساد می‌دهند و این اگر عادت شود، بسیار بد است.

وی اظهار داشت: اگر بنا است که از تجربه کشور‌های بین المللی استفاده کنیم، باید تلاش شود که اقتصاد رقابتی شود. به این معنا که باید قوه قضاییه شفاف و پاسخگو شود.