در حالی روز به روز به مراکز غیرمجاز عرضه فرآوردههای خام دامی بهخصوص گوشت قرمز در استان ایلام افزوده میشود که عزمیبرای برخورد و نظارت در این حوزه وجود ندارد.
به گزارش مهر، گوشت قرمز و فرآوردههای خام دامیبه سبب داشتن پروتئین، مواد معدنی و اسید آمینههای ضروری نقش مهمیدر تامین نیازهای تغذیه ای جوامع بشری دارد اما تولید و عرضه گوشت در شرایط غیر بهداشتی تهدیدی جدی علیه بهداشت و موجب شیوع انواع بیماریها میشود که عواقب بسیار خطرناکی را به همراه خواهد داشت خصوصا زمانی که بحث بروز بیماریهای مشترک بین انسان و دام در میان باشد.
علی رحمانی یکی از شهروندان ایلامیدر زمینه فعالیت کشتارگاههای استان و اهمیت محصول تولید شده سالم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گوشتی که از کشتارگاه خارج میشود طبعا استانداردهای لازم را دارد.
وی گفت: بیماریهای مشترک بین انسان و دام به انسانها آسیب زیادی میزنند که اگر با آنها مقابله صورت نگیرد و کشتار دام زیر نظر دامپزشکی صورت نگیرد ممکن است این بیماریها به انسان سرایت کند و دردسر ساز باشند، در زمان خرید گوشت باید توجه داشته باشیم که گوشت از کجا تهیه میشود و ذبح آن کجا انجام میگیرد و همچنین آیا سازمان دامپزشکی بر عرضه این گوشت نظارت دارد.
وهاب پیرانی مدیرکل دامپزشکی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: طبق قانون در قوانین متعددی که مصوب مجلس شده وظیفه نظارت بر مراکز تولید، توزیع و نگهداری فرآوردههای خام دامی بر عهده سازمان دامپزشکی است، در ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی به صراحت اشاره شده که کشتار غیرمجاز دام ممنوع است.
وی گفت: در منطقه ششدار شهر ایلام یک کشتارگاه صنعتی وجود دارد و این کشتارگاه بسیار مجهز است که در سال ۱۳۷۵ در راستای محرومیتزدایی از منطقه استان ایلام و با توجه به بحث اشتغالزایی افتتاح شده است.
وی ادامه داد: کشتارگاه صنعتی ششدار در زمان افتتاح در حدود ۵ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است و خط تولید این کشتارگاه به صورت کامل شامل سردکن، سردخانه، سیستم تصفیه فاضلاب، و سالنهای کشتار است، همچنین در تمام مراکز شهرستانهای استان و در بعضی از بخشهای استان ۱۱ کشتارگاه سنتی در این راستا فعالیت دارند که این تعداد تحت نظارت شهرداریها هستند.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با اشاره به عرضه فرآوردههای گوشتی به صورت غیرمجاز که توسط برخی مراکز به صورت گسترده در سطح شهر انجام میشود، گفت: برای برخورد جدی با این مسئله از طریق تمام دستگاههای مرتبط عزم جدی وجود نداشته که باعث به وجود آمدن این وضعیت شده است.
وی گفت: چیزی در حدود یک هزار و ۷۰۹ عامل بیماری زا در انسان شناسایی شده است که ۸۳۲ مورد عواملی هستند که از دام به انسان منتقل میشوند و بیش از ۶۰ درصد آنها بیماریهای نوپدید هستند که ضرورت رعایت بهداشت فرآوردههای خام دامیو مواد غذایی را میرساند.
پیرانی تصریحکرد: در حال حاضر میتوان گفت حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد تامین نیازهای گوشت قرمز شهر ایلام از طریق کشتار غیر مجاز تامین میشود و هیچ گونه نظارتی بر روی این مراکز وجود ندارد.
وی افزود: بخش سلامت در این زمینه به چند قسمت تقسیمبندی میشود که بخشی از آن به عهده حاکمیت یعنی مرکز بهداشت و اداره دامپزشکی ارتباط دارد، بخشی توسط مردم و مصرف کننده هستند که این آگاهی را داشته باشند که برای حفظ سلامت خود و خانواده فرآوردههای بهداشتی مصرف کنند. وی ادامه داد: بخشی دیگر توسط تولید کننده است که در این راستا وظیفه دارند دام سالم و نیز گوشت سالم تولید کنند، همچنین بخش دیگر بحث عرضه کننده است یعنی عرضه کننده ای که در شهر این فرآورده را عرضه میکند وظیفه دارد که این چرخه را تکمیل کند و مواد بهداشتی سالم را به دست مردم برساند.
پیرانی تصریحکرد: با پیگیریهای به عمل آمده طرحی تحت عنوان ساماندهی مراکز غیر مجاز دام و طیور اجرا میشود که در این طرح هیچ مرکزی قرار بر این نیست که تعطیل و یا پلمب شود بلکه این مراکز ساماندهی خواهد شد.
وی تصریح کرد: هدف ما از انجام طرح این است که با توجه به وظیفه شرعی، قانونی و نیز دغدغه مردم که جزو وظایف دامپزشکی است در این طرح کشتار دام در کشتارگاه ذبح شرعی شود، همچنین بحث کشتار بهداشتی است به عنوان نمونه مراکز کشتار مهدی آباد و دیگر مراکز کشتار سطح شهر تحت نظارت ما باشد.
وی افزود: هر اندازه این مراکز ساماندهی شوند و مجوز داشته باشند اطمینان مردم و مصرف کننده نیز در این راستا بیشتر خواهد شد، قصابیها در هر نقطه از شهر میتواند وجود داشته باشند اما کشتار آنها تحت نظارت دامپزشکی باشد.
راضی ناصریفر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از بهداشتی بودن و سلامتی فرآوردههای خام دامی نباید غافل نباشیم، شرایطی که یک گوشت سالم باید داشته باشد در کشتارگاه شامل قسمتهایی از جمله سالن انتظار یا نگهداری است که در این سالن ۲۴ ساعت قبل دام وارد کشتارگاه میشود تا توسط دکتر دامپزشک معاینه و سلامت آن تایید شود.
وی ادامه داد: از دیگر قسمتهای کشتارگاه صنعتی ششدار قسمت خط کشتار است که دام در این قسمت ذبح شرعی میشود و بعد از خط کشتار زیر نظر کارشناسان دامپزشکی که وظیفه نظارت و بازرسی لاشه است، کاملا معاینه میشود و اجزای که غیر قابل مصرف و یا از نظر شرعی مشکل ندارند را جدا و توسط ماشین حمل گوشت به سطح شهر انتقال پیدا میکنند و در محل قصابیهای مجازی که زیر نظر دامپزشکی فعالیت دارند به مردم عرضه میشود.
مصرف سرانه گوشت در کشور ما حدود ۱۴ کیلو است و اهمیت این ماده غذایی بر کسی پوشیده نیست اما بهداشت و نظافت نیز برای مصرفکننده مهم و ضروری است.
با توجه به نقشی که مواد غذایی در سلامت انسانها دارند رعایت بهداشت و نظافت گوشت نیز از همان لحظه تولید گوشت تا لحظه ای که به دست مصرف کننده میرسد لازم و ضروری است، با توجه به این که در استان ایلام یک کشتارگاه صنعتی در منطقه ششدار وجود دارد نظارت بهداشتی و همچنین ذبح دام در این کشتارگاه توسط
کارشناسان انجام میگیرد.
جولان مراکز غیرمجاز عرضه گوشت در ایلام
صاحبخبر -