بهرام قاسمی روز گذشته در نشست خبری که با وقفهای یک هفتهای برگزار شد در پاسخ به نخستین سوال در خصوص نتایج سفر بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس به تهران و این که آیا در این سفر در مورد مساله نازنین زاغری صحبتی شد، گفت: این سفر از پیش تعیین شده و به دعوت وزیر خارجه ایران انجام شد. وی ادامه داد: طیف وسیع و مجموعه زیادی از مسایل در حوزههای مختلف وجود داشت که در این سفر باید میان ایران و انگلیس مورد بحث و بررسی قرار میگرفت. سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات که وزیر خارجه انگلیس در تهران مطرح کرد موضوع خانم زاغری بود که با توجه به این که ایشان دو تابعیتی است و از نظر ما ایرانی تلقی میشوند و از نظر سیستم قضایی ایران محکوم هستند، دوران محکومیت خود را طی میکنند. قاسمیافزود: در نهایت وزیر امور خارجه اعلام کرد با توجه به مسایل انسان دوستانه این موضوع را دنبال و با مقامات سیستم قضایی ایران پیگیری خواهند کرد اما این مساله یک موضوع قضایی است و نهایتا با توجه به تفکیک قوا در ایران این موضوع در سیستم قضایی دنبال میشود و باید ببینیم چه خواهد شد.
قاسمیهمچنین در پاسخ به این سوال که برخی رسانهها «پوشه قرمز جانسون» را تیتر کردند، چرا وزارت امور خارجه برنامه دیدار وزیران خارجه ایران و انگلیس را به پوشش تصویری خلاصه کرد، گفت: در هیچ مذاکرات جدی سیاسی در هیچ جای دنیا رسانهها حضور ندارند و این امر پذیرفته شده در همه جهان است. وی افزود: نشست خبری بعد از دیدارها نیز براساس تفاهم طرفین است که برخی هیاتها به این موضوع علاقهمند و برخی علاقهمند نیستند و اجبار و قاعده مشخصی که حتما باید نشست خبری وجود داشته باشد وجود ندارد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: پرداختن به حاشیه برخی سفرها در رسانهها میتواند جالب و قابل توجه باشد اما گاهی خیال پردازیها و اغراق گوییهای زیادی صورت میگیرد و از چهره، لباس، کلاه ،کیف و کفش تفسیرهای عمیقی میشود که با واقعیت فاصله زیادی دارد. قاسمیدرباره آخرین رایزنیها برای پس گرفتن طلب ایران از انگلیس در سفر وزیر امور خارجه این کشور به تهران افزود: موضوع طلب ایران از دولت انگلیس که به گذشتههای دور مربوط میشود و در دست بررسی دو کشور بوده و به دلایل مختلفی به ثمر نرسیده است، از موضوعات رایزنی دو کشور است که در این باره در سفر آقای جانسون نیز مورد بررسی قرار گرفت. وی ادامه داد: طرف انگلیسی وعده داد در اسرع وقت موضوع را با جدیت دنبال کند و ایران نیز این موضوع را با جدیت دنبال میکند، البته دستگاههای اقتصادی نیز این موضوع را پیگیری میکنند.
مواضع ما در مورد مساله یمن روشن است و دخالتی در مسایل این کشور نداریم
قاسمی همچنین در پاسخ به سوالی درباره خبرهای منتشر شده از نتیجه کارگروههای تخصصی سازمان ملل مبنی بر این که موشک پرتاب شده از سوی یمن به عربستان ساخت ایران بوده است، گفت: در مورد گزارشی که به یکی از گروههای تحقیقاتی سازمان ملل منتسب کردید، خبری بود که در برخی از رسانهها منتشر شد که یک نوع خبرسازی با اهداف خاص است و هیچ اعتبار و سندیتی ندارد. وی ادامه داد: مواضع ما درمورد مساله یمن روشن است و دخالتی در مسایل این کشور نداریم، صرفا تلاش ما برای بیان مظلومیت مردم یمن است تا بتوانیم صدای این مظلومیت را در عرصه جهانی مطرح کنیم و این گونه اتهامات تکذیب میشود.
قاسمیگفت: هر آنچه در داخل یمن اتفاق میافتد به مردم و مقاومت یمن مربوط است و ارتباطی با جمهوری اسلامیایران ندارد. وی افزود: در مورد کمیته اشاره شده چنین کمیته ای وجود ندارد و آنچه در خبرها بود، خبرسازی است و پایه و اساسی ندارد.
امیدواریم در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر به نقاط مشترک ملموستری نایل شویم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره تصمیمات اتخاذ شده در نشست وزیران خارجه کشورهای حاشیه دریای خزر اظهارداشت: این نشست که در روزهای 13 و 14 آذرماه در مسکو برگزار شد نشست مهمیبود. قاسمیافزود: 21 سال از آغاز مذاکرات در مورد رژیم حقوقی دریای خزر میگذرد و در نهایت موفقیتهای مناسبی حاصل شده که بیشتر در مورد کنوانسیونی است که باید بعد از برگزاری تعداد دیگری جلسات فنی و کارشناسی به اجلاس آستانه برود و تکلیف کنوانسیون در آنجا روشن شود. وی تصریح کرد: فکر میکنم اگر وضعیت به همین شکل پیش برود، بتوانیم در اجلاس آستانه و اجلاس سران به نقاط مشترک ملموس تری در این خصوص نایل شویم. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: این کنوانسیون یک کنوانسیون خاص است که تنها اصول اساسی کلیات مربوط به دریای خزر و تکالیف کشورها در قبال وظایفی که در قبال آن دارند، مشخص میکند و جزییات تمامی موضوعات در آن قید نخواهد شد و در پروتکلهای ضمیمه و جانبی دیگر موضوعاتی که لازم است در آینده تنظیم خواهد شد. قاسمییادآور شد: گامهای مهمیبرداشته شده و تا حد زیادی کشورها با توجه به تفاهمیکه در بخشهای مهمیاز کنوانسیون داشتند، توانسته اند راه طولانی را طی کنند و بعد از 21 سال نهایتا به نقاط مشترکی برسند اما کار هنوز باید ادامه یابد.
بیانیه اتحادیه عرب از قدرت لازم برخوردار نبود
بهرام قاسمیدر پاسخ به سوالی پیرامون موضع گیری اتحادیه عرب در قبال تصمیم اخیر ترامپ اظهار داشت: بیانیه اتحادیه عرب آنگونه که انتظار میرفت از قدرت لازم برخوردار نبود. این بیانیه در حد آرمان و بحث فلسطین که اعراب آن را مسئله عربی میدانند، نبود. وی خاطرنشان کرد: یک بی توجهی و شاید یک سیاست خاص باعث شد که بیانیه در حد لازم و کافی نباشد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: انتظار ما و افکار عمومیدر جهان عرب و مسلمانان بیش از این بود که بعنوان بیانیه اتحادیه عرب منتشر شد. وی ابراز امیدواری کرد وضعیت منطقه، کشورهای عضو این اتحادیه را به واقعبینی و اجماع بیشتری هدایت کند چرا که این مسیر و این روند برای خود این کشورها هم میتواند خطرناک باشد. قاسمیدر عین حال گفت: بسیاری ازکشورهای اسلامیو عربی پیرامون آرمان قدس شریف مواضع جدیتر و راسخ تری داشتند وباید طی روزها و هفتههای آینده با تلاشهایی که صورت میگیرد اقدامات منسجمتری اتخاذ شود. سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: چهارشنبه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامیبرگزار میشود و امیدواریم در این اجلاس که ایران هم در سطح عالی در آن حضور خواهد داشت بتوانیم به نقطه مشترک مثبتتری دست پیدا کنیم.
سفر مکرون به تهران در دستور کار است
قاسمیدر پاسخ به سوال دیگری درباره سفر آتی رییسجمهوری فرانسه به تهران و موضع گیریهای اخیر وی در قبال سیاستهای منطقه ای و بحث موشکی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: روابط ایران و فرانسه روابط مهمیاست و بین دو طرف همواره رایزنیها وجود داشته و خواهد داشت. وی افزود: در دستور کار دو طرف سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران وجود دارد که این سفر انجام خواهد شد. درباره سفر آقای مکرون هم با توجه به اظهار تمایلی که شده بود و همچنین دعوت از ایشان این سفر در دستور کار قرار دارد اما تاریخ دقیقی برای آن مشخص نشده است. سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: به صورت منطقی باید بعد از سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران موضوع مورد بحث و بررسی و تفاهم قرار گیرد. وی با بیان اینکه ما نسبت به مواضع آقای مکرون مواضع خود را اعلام کردهایم، اظهارداشت: تصور ما این است که یک بدفهمیو بیدقتی در برخی از اظهارنظرهای مقامات اروپایی و حتی فرانسوی وجود داشته است که باید تصحیح شود. قاسمیافزود: سفر وزیر خارجه فرانسه میتواند سفر مهمیباشد و ما آمادگی داریم در این سفر مجموعه ای از مسائل جدی و موضوعات دیگر را با جدیت لازم با طرف فرانسوی مطرح کنیم. وی یادآور شد محورهای زیادی برای گفت وگو وجود دارد با این حال سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران میتواند به تصحیح بعضی از مواضعی که اتخاذ شده یا میتواند اتخاذ شود، کمک کند.
سفر هیات بحرینی به سرزمینهای اشغالی نابجا، خطا و شرمآور است
قاسمیدر ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در خصوص سفر هیات بحرینی به فلسطین که همزمان با تصمیم ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس انجام شده است گفت: سفر هیات بحرینی به سرزمینهای اشغالی میتواند چهره برخی کشورهای عربی را کاملا مشخص کند و این اقدامینابجا، خطا و شرم آور است. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا سفر هیات بحرینی به فلسطین میتواند حاکی از نوعی همکاری برخی کشورهای عربی با سیاست آمریکایی برای تصمیم اخیر ترامپ در معرفی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل باشد، اظهارکرد: من قضاوت نهایی نمیکنم اما برخی از علائم و تحلیلها وجود دارد که حکایت از این دارد برخی کشورهای بسیار محدود در جریان این اقدامات قرار داشتند و هماهنگیها با آنها صورت گرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به «مردمسالاری»:
وزارت خارجه مساله خانم زاغری را با دید انساندوستانه پیگیری خواهد کرد
صاحبخبر -