![](http://www.javanonline.ir/files/fa/news/1396/9/20/385033_355.jpg)
رئیسجمهور روسیه در سفری از پیش اعلام نشده به سوریه، دستور خروج بخشی از نیروهای روسی را از این کشور صادر کرد، اما در عین حال گفت که روسیه یک پایگاه هوایی و یک پایگاه دریایی خود را در سوریه به صورت دائمی حفظ خواهد کرد. در همین حال جنگندههای روس در حمایت از ارتش سوریه در ادلب جبهه جدید مواضع تروریستها را بمباران کردند تا پوتین نشان داده باشد که این فرمان استراحت به نیروها در شرایطی است که مجموع نیروهای متحد با دولت سوریه دست برتر را در این کشور دارند و مهمترین گروه تروریستی یعنی داعش عملاً تار و مار شده است. در عین حال رئیسجمهور روسیه هشدار داد که در صورت سربرآوردن دوباره تروریستها مورد حملات سختتری قرار خواهند گرفت.
ولادیمیر پوتین، با حضوری غیرمنتظره در پایگاه هوایی روسیه در لاذقیه سوریه ضمن دیدار با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه گفت که تصمیم گرفته بخش عمده نیروهای روس را که در سوریه مستقر هستند به خانه برگرداند و در همین حال پایگاه هوایی حمیمم در استان لاذقیه و پایگاه دریایی خود را در طرطوس نگه میدارد. پوتین طی بازدید از پایگاه هوایی حمیمم گفت: «بخش بزرگی از نیروهای ما از سوریه خارج خواهند شد. نیروهای روسیه و سوریه توانستند گروهی از تروریستهای بینالمللی را با بالاترین توان نظامی در کمی بیشتر از دو سال، شکست دهند.» وی با تقدیر از نظامیان روسی در سوریه گفت: «شما پیروزمندانه به نزد خانوادههای خود بازمیگردید... اگر تروریستها بار دیگر قد علم کنند، حملاتی را انجام میدهیم که مانند آن را تا به حال ندیده باشند.» رئیسجمهور روسیه افزود:« ما هرگز کسانی را که در نبرد با تروریسم در سوریه کشته شدند، از یاد نمیبریم... ما بهخاطر تلفات دست از نبرد با تروریسم برنمیداریم، زیرا خاطره آنها به ما نیروی اضافی جهت ریشهکن کردن شرارت میدهد.» به گزارش خبرگزاری روسی ریانووستی، پوتین گفت: «به وزیر دفاع و رئیس ستاد دستور دادهام عقبنشینی سربازان روس را به پایگاههای دائمیشان آغاز کنند.» رئیسجمهور روسیه پس از سوریه به قاهره پایتخت مصر رفت و در آنجا قرار است با عبدالفتاح السیسی، همتای مصری خود دیدار و گفتوگو کند.
گشودن جبهه حلب
نیروهای ارتش سوریه با هدف حمله به مقر اصلی شورشیان در استان ادلب، عملیات نظامی خود را در حومه شمال شرقی استان حماه و منطقه جنوبی ادلب با پشتیبانی روسیه تشدید کردند. نیروهای دولتی سوریه و همپیمانان برای اولین بار در طول بیش از سه سال گذشته مواضع گروههای تروریستی را در بخشهای جنوب شرقی ادلب مورد هدف قرار دادند. نیروهای ارتش سوریه با هدف رسیدن به ادلب از سمت صحرا و دگرگون کردن معادله نظامی در مناطق حد فاصل بین حومه حماه و ادلب در حال پیشروی هستند و بر چند روستا در داخل مرزهای اداری ادلب مسلط شدهاند. یک منبع میدانی که با نیروهای دولتی میجنگد به خبرگزاری آلمان گفت: نیروهای ارتش سوریه ظهر یکشنبه به مواضع افراد مسلح النصره در دو شهرک امتریکه و الظافریه در اطراف استان ادلب حمله کردند. این منبع اظهار داشت: نیروهای حملهکننده توانستند دو شهرک مذکور را به تصرف درآورند و درگیریها در ورودیهای دو شهرک بسیار شدید بود. این در حالی است که هیئت تحریرالشام (النصره سابق) و برخی گروههای ارتش آزاد سوریه اعلام کردند که تجهیزاتی را به حومه حماه فرستادهاند تا روستاها و شهرکهای این مناطق را از ارتش سوریه پس بگیرند. ارتش سوریه اعلام کرده که کنترل روستاهای ام تریکه، امحزیم، بلیل و تله رجم الاحمر را در دست گرفته و مخالفان را مجبور به فرار کرده است. شورشیان سوری در سال ۲۰۱۵ توانستند کنترل استان ادلب را در دست بگیرند. این استان، تنها استانی است که به طور کامل در دست شورشیان است. روزنامه والاستریتژورنال با بیان اینکه گردهم آمدن مخالفان سوریه در استان ادلب مقدمهای برای بزرگترین جنگ نهایی در سوریه خواهد بود نوشت که جنگ آتی و بمباران شدید هوایی از سوی روسیه و سوریه در استان ادلب خواهد بود چراکه گروههای زیادی مثل داعش، جبهه النصره، فتحالاسلام، احرارالشام و دیگر گروهها در آنجا هستند.
ادامه رقص کردی- ضدترکی امریکا
چندین روزنامه ترکیهای از جمله دیلیصاباح، ینیشفق و حریّت گزارش دادند که تسلیحات جدید امریکایی شامل خودروهای زرهی و مسلسلهای سنگین میشود. بر این اساس، نیروهای امریکایی دور جدید کمکهای نظامی را از طریق منطقه کردستان عراق و سپس استان «حسکه» در سوریه به دست نیروهای دموکراتیک کُرد و یگانهای مدافع خلق سوری رساندند. این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا در تماس تلفنی با «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیهای خود، وعده داده بود حمایت تسلیحاتی از کردهای سوریه را متوقف کند.
آغاز مذاکرات ژنو
هشتمین دور مذاکرات درباره سوریه در ژنو با نظارت استفان دیمیستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه روز دوشنبه دوباره از سرگرفته شد، در حالی که هدف از این کنفرانس دستیابی به راهحلی سیاسی برای پایان دادن به جنگی است که از حدود هفت سال قبل در سوریه در جریان است و این بار هیئت دولت سوریه روز یکشنبه برای ازسرگیری مذاکرات با مخالفان سوری در ژنو وارد این شهر شده اما به نظر میرسد مذاکرات ژنو 8 هم به دلیل کارشکنیهای هیئت مخالفان شکست بخورد. این در حالی است که منابعی نیز پیشبینی کردند کمیتهای مشترک برای تدوین قانون اساسی تشکیل شود. پس از آنکه امریکا با روسیه درباره اعمال فشار بر سوریه جهت بازگشت هیئت دمشق به ژنو برای مذاکره رایزنی کرد، هیئت دمشق یکشنبه وارد ژنو شد و امروز (سهشنبه) جلسات گفتوگو میان هیئت مخالفان و هیئت دمشق با نظارت دیمیستورا آغاز خواهد شد.
دیمیستورا دور قبلی مذاکرات ژنو میان هیئت دولت سوریه و هیئت مخالفان را در تاریخ ۲۸ نوامبر با هدف بررسی اصلاحات قانون اساسی و برگزاری انتخابات کلید زد اما بشار جعفری، رئیس هیئت دولت سوریه در مذاکرات ژنو یک روز بعد در تاریخ ۲۹ نوامبر وارد ژنو شد و تنها دو روز بعد این مذاکرات را ترک کرد. جعفری گفت: مخالفان با اصرار خود بر این مسئله که بشار اسد، رئیسجمهور سوریه نباید در مرحله انتقال سیاسی در سوریه هیچ نقشی داشته باشد، مسیر مذاکرات را مسدود کردند. در پی پافشاری هیئت مخالفان سوری بر لزوم برکناری بشار اسد، به محض تشکیل هیئت انتقالی برای تصویب قانون اساسی و برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری، هیئت دمشق از مذاکرات خارج شد. به این ترتیب مذاکرات به مدت یک هفته متوقف شد اما نرمش امریکا که از زبان رکس تیلرسون اعلام شد باعث شد هیئت مخالفان لحن خود را کمی نرم کرده و پس از بازگشت هیئت دمشق مذاکرات ژنو را ادامه داد. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا در کنفرانس حمایت از لبنان در پاریس گفت: نمیتوانیم بگوییم اسد باید کنار برود زیرا او رئیسجمهور سوریه است. هیئتی که به نیابت از او در مذاکرات شرکت میکند، هرگز این مسئله را نخواهد پذیرفت.