محمدرضا سوري
يك ماه پيش بود كه وقوع زلزله 7/3 دهم ريشتري دراستان كرمانشاه موجب شد تا12هزارخانه دراين منطقه ويران و به 45هزار واحد مسكوني نيز خسارت وارد شود. اين مهم موجب شد تا بسياري ازسازمانها براي تهيه كانكس اعلام آمادگي كنند كه از جمله ميتوان به قول مسئولان بنياد مسكن اشاره كرد. اما گذشت زمان نشان داد از 300 كانكسي كه به مناطق زلزلهزده كرمانشاه فرستاده شد تنها 100 عدد متعلق به بنياد مسكن بوده و مابقي از سوي نهادهای دیگرتهيه و فرستاده شده است. اين درحالي است كه به رغم بدقوليها در زمينه در اختيار قراردادن كانكس، تصاوير پخش شده در شبكههاي اجتماعي نشان ميدهد كه برخي از اين اتاقكهاي چوبي فلزي با كوچكترين بادي به لرزه افتاده و حتي متلاشي میشوند؛ موضوعي كه به شدت نيازمند بررسي مسئولان است.
21 آبان ماه بود كه زلزلهاي با قدرت 7/3 دهم ريشتر استان كرمانشاه را به لرزه درآورد و موجب شد هزاران تن از هموطنانمان دراين منطقه جان باخته يا زخمي شوند، علاوه بر آن شدت اين لرزشها به حدي بود كه تعداد قابل توجهي از خانهها در شهر و روستاهاي كرمانشاه تخريب شود. يك روز پس از زلزله كرمانشاه معاون بنياد مسكن كشور در سفري كه به اين منطقه داشت اعلام كرد: «براساس آمارهاي اوليه دستكم ۱۲هزار واحد مسكوني شهري و روستايي در زلزله اخير كرمانشاه به طور صددرصد تخريب شدند.» عزيزالله مهدياني افزود: «علاوه بر اين تخريبها زلزله به45 هزار واحد نيز آسيب رسانده كه به شدت نيازمند بازسازي هستند كه بايد دراسرع وقت انجام گيرد.» اين درحالي بود كه به گفته اين مسئول برخي از مناطق روستايي زلزلهزده در استان كرمانشاه نيز به طور كامل ويران شده و نيازمند بازسازي هستند.
قول فرستادن 3هزاركانكس
تخريب تعداد بالاي خانههاي مسكوني دراستان كرمانشاه موجب شد تا مسئولان امدادرساني اعلام كنند با توجه به سرماي شديد منطقه نميتوان به چادر اكتفا كرد، لذا مردم منطقه براي حفاظت از برودت هوا و وزش بادهاي شديد به شدت نيازمند اسكان در كانكس هستند. رئيس سازمان مديريت بحران كشور كه پس از وقوع زلزله براي مديريت بحران و بررسي نياز زلزلهزدگان به كرمانشاه سفر كرده بود اعلام كرد: «با توجه به تخريب 12 هزار واحد مسكوني و آسيب ديدن 45هزار واحد مسكوني، ديگر جا دارد از كانكس استفاده شود.» اسماعيل نجار افزود: «از آنجا كه اين منطقه جزء استانهاي سردسير كشور است و با توجه به آغاز فصل زمستان و نامناسب بودن نصب چادر،مردم منطقه براي اسكان موقت تا زمان تكميل خانههايشان بايد دركانكس اسكان پيدا كنند.» وي ادامه داد: « در حال حاضر ۳هزار سكو براي نصب كانكس در مناطق زلزلهزده تهيه شده كه به زودي روي تمامي اين سكوها كانكس نصب خواهد شد. ضمن اينكه اكثر كانكسها در اين مناطق نصب شده است و اميدواريم تا يك ماه آينده اسكان موقت در اين مناطق به صورت كامل برقرار شود.»
تنها 300 كانكس
با وجود قولهايي در زمينه نصب كانكس براي تمامي خانوادههاي درگير با زلزله كرمانشاه كه اكثراً خانه و سرپناه خود را از دست دادهاند، بررسيهاي بعدي نشان داد اين قولها تنها در حد حرف باقي مانده است و نقش مردم در خريد و ارسال اين كانكسها بيشتر از دولت بوده است. اين كاستيها موجب شد تا سرانجام روزگذشته فرماندار سرپلذهاب اعلام كند: «برخلاف ادعاهاي بنياد مسكن در روزهاي اوليه وقوع زلزله درخصوص تأمين كانكس مورد نياز مردم منطقه تنها تعداد اندكي تهيه و به مناطق زلزلهزده فرستاده شد.» اكبر سنجابي گفت: «درحال حاضر تنها 300كانكس براي زلزلهزدگان فرستاده شده كه 200 كانكس توسط مردم و نهادها و تنها 100كانكس به وسيله بنياد مسکن تهيه و به مناطق زلزلهزده فرستاده شده است.» وي با اشاره به اينكه بنياد مسكن هنوز با وجود دادن وعدههاي فراوان در خصوص برپايي كانكس، هيچ اقدامي در زمينه نصب آنها در داخل شهر انجام نداده است ادامه داد: «درحالي كه قرار بود بنياد مسكن اقدام به نصب كانكسها در شهر كند اما هنوز هيچ اقدامي دراين زمينه انجام نشده است.»
درحالي كه مردم منطقه از در اختيار قرار نگرفتن كانكسها در فصل سرد زمستان به شدت گلهمند هستند، گزارشهاي شبكههاي اجتماعي نشان ميدهد برخي از كانكسها به قدري سست و ناايمن هستند كه يا در زمان انتقال به مناطق زلزلهزده آسيب ديده يا پس از نصب و وزش باد در اين منطقه تخريب شدهاند كه اين مهم جاي تأمل دارد. اين درحالي است كه به گفته شاهدان، سرماي شديد و زير صفر درجه در مناطق زلزلهزده كرمانشاه به شدت ميطلبد تا ضمن تأمين كانكسهاي مورد نياز، اين خانههاي موقت داراي استحكام باشند تا در برابر باد و پس لرزهها به راحتي از بين نروند و موجب به بار آمادن تلفات انساني نشوند.
نياز به كمكهاي بيشتر
با وجود كمكهاي قابل توجه مردم كشورمان به مناطق زلزلهزده و همچنين توزيع و ارسال سايركمكهاي دولتي، اما هنوز به كمكهاي بيشتر نياز است. فرماندار سرپل ذهاب دراين خصوص بيان كرد: «با توجه به كمكهاي قابل توجه مردم، اما در حال حاضر اين كمكها كمرنگ شده كه نياز است دراين زمينه بازنگري شود.» سنجابي با اشاره به نياز مردم منطقه به سرويسهاي بهداشتي و ساخت مدرسه براي دانشآموزان افزود: «هم اكنون مردم برخي از مناطق شهرستان سرپلذهاب به 200 سرويس بهداشتي نياز دارند و علاوه بر آن هشت مدرسه نيز بايد براي تحصيل دانشآموزان آماده شود.» اين اظهارات درحالي مطرح ميشود كه با توجه به قولهاي مسئولان كه در زمان وقوع زلزله به مردم منطقه داده شد و با توجه به كمكهاي مردمي، توقع ميرود تا مشكلات مردم بدون وقفه مرتفع شود.