سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: هیچ علائمی که مبتنی بر تغییر رفتار از سوی مقامات سعودی در جهت منطق و خردگرایی باشد دیده نمیشود
بهرام قاسمی دیروز در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال سیاست روز در مورد پیش شرطهایی که از سوی رئیسجمهور برای برقراری روابط با عربستان مطرح شده و اینکه آیا از سوی عربستان اقدامی انجام شده که بیانگر تمایل او جهت بهبود روابط با ایران باشد، تصریح کرد: هیچ علائمی که مبتنی بر تغییر رفتار از سوی مقامات سعودی در جهت منطق و خردگرایی باشد دیده نمیشود و آنها با توجه به مشکلات اساسی که در داخل عربستان، منطقه و با دیگر همسایگان خود دارند به دنبال یافتن دشمن فرضی هستند که بتوانند با فرافکنی و نسبت دادن مشکلات به آنها زمان را به نفع خود بخرند، این وضعیت فعلی عربستان است.
سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد که در آینده شاهد تغییر رفتار و سیاست در بین دولتمردان عربستان باشیم، به نحوی که آنها به درایت و یک منطق عقلایی در جهت تحقق آرامش و ثبات در منطقه و جلوگیری از افزایش افراطیگری و خودداری از کشتار مردم بیگناه در یمن دست پیدا کنند و یک سیاست جدیدی را برای حسن همجواری جهت تعامل با همسایگان اتخاذ کنند. ما این امید را داریم و علاقهمندیم که این اتفاق بیفتد.
وی سفر جانسون را سفری از پیش تعیین شده و در پاسخ به دعوت ظریف برشمرد و افزود: در این سفر طیف وسیع و مجموعه زیادی از مسائل در حوزههای مختلف وجود داشت که بایستی بین دو کشور مورد بررسی قرار میگیرد و این سفر در آن چارچوب و با مجموعهای از مسائل و موضوعات مختلف انجام شد.
قاسمی افزود: یکی از موضوعاتی که احتمالاً جانسون در تهران مطرح کرد موضوع خانم زاغری بود چون ایشان دوتابعیتی و از نظر ما ایرانی است و به لحاظ سیستم قضایی ایران محکوم است و دوران محکومیتش را طی میکند و وزیر خارجه و وزارت خارجه ایران در این خصوص اعلام کردند که با توجه به مسائل انساندوستانه، این موضوع را با مقامات در سیستم قضایی ایران پیگیری و دنبال میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: این مسئله قضایی و محکومیت است و نهایتاً در اختیار سیستم قضایی ایران است که با توجه به تفکیک قوا باید این موضوع در سیستم قضایی دنبال شود تا ببینیم چه خواهد شد. وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری گفت که موضوع زاغری توسط طرف انگلیسی در سفر جانسون مطرح شد و توضیحات لازم توسط طرف ایرانی و مکانیسمهای حقوقی و قضایی و تفکیک قوا و اینکه ایران دوتابعیتیها را به رسمیت نمیشناسد و ایشان را شهروند ایرانی میشناسد و مجرم است و دوران محکومیتش را طی میکند به جانسون منتقل شد.
قاسمی بیان کرد: این آمادگی در وزارت خارجه و طرف ایرانی وجود داشت که این موضوع باز مورد بررسی قرار بگیرد. وی افزود: این موضوع در دست قوه قضاییه است و دولت و وزارت خارجه نمیتواند در آن دخالتی داشته باشد. تفکیک قوا همانطور که در اروپا وجود دارد در ایران هم هست.
وی درباره عدم برگزاری نشست خبری پس از دیدار وزرای خارجه ایران و انگلستان با بیان اینکه نشستهای خبری بایستی با تفاهم دو طرف صورت گیرد، اظهار داشت: برخی هیأتها خیلی علاقهمند به برگزاری این نشستها نیستند پرداختن به حواشی برخی سفرها در رسانهها میتواند جالب و قابل توجه باشد ولی گهگاهی احساس میکنیم که خیالپردازیها و اغراقگویی صورت میگیرد و از چهره، لباس، کیف، کفش و کلاه تفسیرهای عمیق و دقیقی میشود که با واقعیت فاصله زیادی دارد.
وی درباره گزارش اخیر رویترز درخصوص انجام تحقیقات درباره موشکهای پرتاب شده به عربستان و ادعاهای مطرح شده مبنی بر اینکه ایران این موشکها را در اختیار انصارالله قرار داده، اظهار داشت: آنچه در خبرها عنوان شده خبرسازی است و پایه و اساس جدی ندارد و با اغراض خاص مشخصی این خبر در هفته گذشته در برخی رسانهها مطرح شد. قاسمی درخصوص اوضاع یمن نیز گفت: امیدواریم یمن بتواند هرچه زودتر به کشوری آرام و امن تبدیل شود. وضعیت فعلی یمن بسیار خطرناک است چه به لحاظ اقتصادی و نظامی و درگیریها و اختلافات و حوادث تلخی نیز در این کشور همواره اتفاق افتاده است.
وی افزود: آرزوی جمهوری اسلامی ایران این است که حل و فصل موضوعات در مذاکرات یمنی - یمنی اتفاق بیفتد. مشکل اساسی یمن تجاوز نظامی عربستان است و آرزوی ما و جامعه جهانی این است که این تجاوز و فاجعه انسانی هر چه زودتر به پایان برسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما امیدواریم تراژدی یمن هر چه زودتر پایان یابد و تنها راهحل نیز قطع تجاوز نظامی دولت سعودی است.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره همراهی برخی از کشورهای عربی با دولت ترامپ درخصوص انتقال سفارتخانه این کشور از تلآویو به قدس و موفقیت آمریکا در این خصوص نیز خاطرنشان کرد: این اقدامی نسنجیده و ناپخته و خطرناک است و نیاز به همکاری و همراهی و اجماع همه کشورهای اسلامی و جهان عرب دارد، متاسفانه در درون جهان عرب با آشفتگیها و تکرویهایی که وجود دارد فرصت را به عناصر فرامنطقهای و آمریکا میدهد که چنین گامهایی را بردارند و این مواضع را اعلام کنند.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان ادامه داد: فکر میکنم برخی دول عربی در جریان این تحولات قرار داشتند و هماهنگیهای لازم با آنها صورت گرفته و این خیانتی آشکار به مسئله فلسطین و قدس شریف و جهان اسلام است. با توجه به شناختی که از مقاومت و نیروهای فلسطینی داشتیم این اقدام آمریکا یکی از اشتباهات فاحش و خطاهای استراتژیک این کشور است که در دهههای گذشته به طور مرتب تکرار شده و احتمالا باعث آشفتگی، تنش، آشوب و مشکلات عدیده در منطقه خواهد شد و متضرر نهایی دولت آمریکا خواهد بود.
وی با بیان اینکه هرگز باطل نمیتواند بر حق پیروز شود، عنوان کرد: اگرچه ممکن است این مسئله هزینههای بسیاری داشته باشد و زحماتی را بر مردم منطقه و خود منطقه تحمیل کند.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی برنامههای خود را دارد و با توجه به نگاهی که به آرمان فلسطین و مقاومت در منطقه داشته تلاشهایی را آغاز کرده و به این تلاشها ادامه خواهد داد.
قاسمی افزود: این هفته جمهوری اسلامی ایران در عالیترین سطح در اجلاس سازمان همکاری اسلامی در استانبول شرکت میکند و سعی میکنیم با کشورهای همسو، جهان اسلام و کشورهای عربی که در این مسیر حرکت میکنند مشورتهای خود را شدت بخشیم. به باور وی، مجموعهای از تلاشهای وسیعتر و گستردهتر نیاز است که در این خصوص بایستی بررسیهای لازم صورت گیرد.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر جانسون و همزمانی آن با اعلام تصمیم ترامپ برای انتقال سفارتخانه این کشور به قدس بار دیگر با بیان اینکه سفر وزیر خارجه انگلستان به ایران از پیش تعیین شده و تاریخ آن هم از قبل بین دو کشور تفاهم شده بود، بیان کرد: این همزمانی سفر و اعلام مواضع آمریکا در قبال قدس با هم قابل قیاس نیست و خیلی سمت و سوی فکر خود را به آنجا نبریم. وی ادامه داد: آنچه در افکار عمومی و مجموعه دول جهان بعد از اقدام ترامپ دیده شد، یک اجماع همگانی در سطوح مختلف در سطح جهان بود که به اتفاق کشورهای اروپایی هم یکصدا با این روش و اقدام ترامپ مخالفت کردند و اروپا مواضع روشنی را اتخاذ کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه این تفاوت در دیدگاهها از قبل در برخی از حوزههای مسئله فلسطین اشغالی بین اروپا و آمریکا وجود داشت، اظهار داشت: در شرایط کنونی نیز این تفاوت دیدگاهها دیده میشود و کاملاً روشن و شفاف است و شاهد این دیدگاهها هستیم.
قاسمی درخصوص گفتوگو درباره مسائل اقتصادی بین ایران و انگلستان در سفر جانسون اظهار داشت: یکی از موضوعات و محورهای مذاکره وزیر خارجه انگلستان در تهران با مقامات ایرانی مسائل دوجانبه و روابط فیمابین بود و در عرصههای مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی، سایر حوزهها و به خصوص مسائل بانکی و مالی گفتوگوهای مفصلی انجام و در دیدار وزیر خارجه مباحث به صورت تفصیلی بحث و بررسی شد. طرف انگلیسی نیات و آرمانهای خودش را برای همکاریهای هر چه بیشتر با جمهوری اسلامی مطرح و طرف ایرانی نیز مشکلات و موانعی که احتمالاً بر سر این همکاریهای اقتصادی و چگونگی گسترش این همکاریها وجود دارد را بیان کرد.
وی افزود: امیدواریم در نشستهای بعدی و مذاکرات کارشناسی بتوانیم در مسیر بهتری در همکاریهای اقتصادی فیمابین قرار بگیریم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه موافقتنامهای در این سفر امضا نشد، خاطرنشان کرد: در برخی موضوعات اشتراک نظرات قوی وجود داشت و این اشتراکات میتواند در آینده نه چندان دور ادامه یافته و شاید در فرصت بهتر و زمان کمتری به نتایج خاص خود برسد.
به هر گام مثبت در راستای کمک به ثبات و امنیت منطقه خیرمقدم میگوییم
خبرنگاری درخصوص خبر منتشر شده در رسانههای کویتی مبنی بر درخواست ایران از تونس برای میانجیگری بین تهران و ریاض سؤال کرد که قاسمی بیان کرد: سیاست ما در مورد مسائل منطقه و هر کشوری که بتواند گام موثر، مثبت و سازندهای در جهت افزایش ثبات، امنیت، مبارزه با تروریسم و ایجاد آرامش بردارد، روشن است و ما از این اقدامات استقبال میکنیم. وی با بیان اینکه ما چنین درخواستی از جانب تونس نداشتیم، گفت: البته مذاکراتی در این کشور با مقامات تونسی انجام شد و مسائل دوجانبه، جهان اسلام و منطقه مورد گفتوگو قرار گرفت اما در مورد میانجیگری چیزی بین ما و تونس مطرح نبوده و نیست.
قاسمی اضافه کرد: ما از هر گام مثبتی که بتواند به ثبات و امنیت در منطقه کمک شایانی کند استقبال کرده و به آن خیرمقدم خواهیم گفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ملوانان ایرانی در دست دزدان دریایی در سومالی با بیان اینکه مدتی است شهروندان ایرانی در اسارت هستند و نسبت به وضعیت آنها متأسف هستیم، خاطرنشان کرد: تلاشهای بسیاری در این زمینه انجام شده است و پرونده مفتوح و جدی در مجموعه کشور است و بحث یک وزارتخانه و یا سازمان مشخص نیست و این به مسئله نظام و کشور تبدیل شده و موضوعی ملی است و تمام کسانی که میتوانند به انحای مختلف در این زمینه کمککار و یاریرسان باشند در این پرونده حضور دارند و با هم کار را پیش میبرند و هماهنگی خوبی وجود دارد.
وی افزود: با توجه به وضعیت خاص سومالی و اینکه این افراد در دست آدمربایان و گروههای مافیایی بسیار پیچیده در اسارت هستند کار را دشوار کرده ولی ما هنوز امیدواریم و این موضوع را دنبال میکنیم و یکی از وظایف اصلی کشور و وزارت امور خارجه، آزادی این افراد و بازگرداندن آنها به کشور و نزد خانوادههایشان است.
وی گفت: رفع تحریمها صورت گرفته، ما مشکلات بانکی را داریم در برخی حوزهها بیشتر و در برخی موارد کمتر و درصدد برداشتن این موانع هستیم. بانک مرکزی باید این موضوع را دنبال کند و دستگاه دیپلماسی در کنار بانک مرکزی و سایر دستگاههای اقتصادی در این مسیر گامهای خوبی را برداشتند.
نویسنده: هدی دهقان بذرافشان
قاسمی در پاسخ به سیاست روز:
هیچ علائمی در رفتارسعودیها مبتنی برخردگرایی دیده نمیشود
صاحبخبر -
∎