شناسهٔ خبر: 22946532 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

ظریف موضوع نازنین زاغری را با قوه قضاییه پیگیری می کند

سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر اخیر بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس به تهران و هم‌چنین مباحث احتمالی که در جریان این سفر در ارتباط با موضوع نازنین زاغری مطرح شده است، گفت: سفر وزیر خارجه انگلیس به تهران از قبل پیش‌بینی شده بود و این سفر به دعوت وزیر خارجه ایران صورت گرفته بود.

صاحب‌خبر -
بهرام قاسمی
MEHR
 
به گزارش پارسینه، بهرام قاسمی روز دوشنبه در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره نتایج سفر بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس به تهران و این که آیا در این سفر در مورد مساله نازنین زاغری صحبتی شد، افزود: این سفر از پیش تعیین شده و به دعوت وزیر خارجه ایران انجام شد.

وی ادامه داد: طیف وسیع و مجموعه زیادی از مسایل در حوزه های مختلف وجود داشت که در این سفر باید میان ایران و انگلیس مورد بحث و بررسی قرار می گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات که وزیر خارجه انگلیس در تهران مطرح کرد موضوع خانم زاغری بود که با توجه به این که ایشان دو تابعیتی است و از نظر ما ایرانی تلقی می شوند و از نظر سیستم قضایی ایران محکوم هستند، دوران محکومیت خود را طی می کنند.

قاسمی افزود: در نهایت وزیر امور خارجه اعلام کرد با توجه به مسایل انسان دوستانه این موضوع را دنبال و با مقامات سیستم قضایی ایران پیگیری خواهند کرد اما این مساله یک موضوع قضایی است و نهایتا با توجه به تفکیک قوا در ایران این موضوع در سیستم قضایی دنبال می شود و باید ببینیم چه خواهد شد.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که انگلیس همواره نسبت به ملت ایران ستم کرده است آیا در سفر جانسون به تهران قولی داده شده که دیگر این کشور یا کشورهایی مثل آمریکا علیه ایران ستم نکنند، گفت: ایران دیگر ایران چند دهه پیش نیست و ما از دهه ۵۰ عبور کردیم و موازین و چهارچوب سیاست خارجی و روابط خارجی ما با سایر دول بر اصول خاص خودمان تدوین شده و اجرا می شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: قطعا یکی از شرایط ما احترام متقابل و عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها است و با انگلستان نیز از این قاعده مستثنی نیستیم و در این چارچوب با کشور انگلیس و سایر دول می توانیم همکاری های معقول داشته باشیم.

وی ادامه داد: تاریخ گذشته روابط ایران و انگلیس شاهد فراز و فرودهای بسیاری بوده است، امیدوارم گذشته و تجاربی که لندن از روابط با ایران پیدا کرده فضای لازم و مناسب را برای گام مثبت تر و عملی تر در همکاری های دوجانبه ایجاد کرده باشد.

وی افزود: اما قطعا ایران بر اصول و موازین خود پابرجاست و به عنوان یک کشور مقتدر و مستقل و موثر در منطقه مناسبات خود را براساس شرایط با سایر کشورها تنظیم می کند.

وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با توجه به تفکیک قوا، حضور مجلس شورای اسلامی و افکار عمومی و حتی رسانه ها فکر می کنم یک نظارت کافی بر مجموعه سیاست خارجی وجود دارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: سیاستمداران ما با آگاهی و خردورزی لازم تصمیمات مقتضی را در زمان مقتضی و لازم اتخاذ می کنند.

قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که برخی رسانه ها «پوشه قرمز جانسون» را تیتر کردند، چرا وزارت امور خارجه برنامه دیدار وزیران خارجه ایران و انگلیس را به پوشش تصویری خلاصه کرد، گفت: در هیچ مذاکرات جدی سیاسی در هیچ جای دنیا رسانه ها حضور ندارند و این امر پذیرفته شده در همه جهان است.

وی افزود: نشست خبری بعد از دیدارها نیز براساس تفاهم طرفین است که برخی هیات ها به این موضوع علاقه مند و برخی علاقه مند نیستند و اجبار و قاعده مشخصی که حتما باید نشست خبری وجود داشته باشد نداد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: پرداختن به حاشیه برخی سفرها در رسانه ها می تواند جالب و قابل توجه باشد اما گاهی خیال پردازی ها و اغراق گویی های زیادی صورت می گیرد و از چهره، لباس، کلاه ،کیف و کفش تفسیرهای عمیقی می شود که با واقعیت فاصله زیادی دارد.

قاسمی درباره آخرین رایزنی ‌ها برای پس گرفتن طلب ایران از انگلیس در سفر وزیر امور خارجه این کشور به تهران افزود: موضوع طلب ایران از دولت انگلیس که به گذشته ‌های دور مربوط می شود و در دست بررسی دو کشور بوده و به دلایل مختلفی به ثمر نرسیده است، از موضوعات رایزنی دو کشور است که دراین باره در سفر آقای جانسون نیز مورد بررسی قرار گرفت.

وی ادامه داد: طرف انگلیسی وعده داد در اسرع وقت موضوع را با جدیت دنبال کند و ایران نیز این موضوع را با جدیت دنبال می کند، البته دستگاه ‌های اقتصادی نیز این موضوع را پیگیری می ‌کنند.

قاسمی همچنین در پاسخ به سوالی درباره خبرهای منتشر شده از نتیجه کارگروه های تخصصی سازمان ملل مبنی بر این که موشک پرتاب شده از سوی یمن به عربستان ساخت ایران بوده است، گفت: در مورد گزارشی که به یکی از گروه های تحقیقاتی سازمان ملل منتسب کردید، خبری بود که در برخی از رسانه ها منتشر شد که یک نوع خبرسازی با اهداف خاص است و هیچ اعتبار و سندیتی ندارد.

وی ادامه داد: مواضع ما درمورد مساله یمن روشن است و دخالتی در مسایل این کشور نداریم، صرفا تلاش ما برای بیان مظلومیت مردم یمن است تا بتوانیم صدای این مظلومیت را در عرصه جهانی مطرح کنیم و این گونه اتهامات تکذیب می شود.

قاسمی گفت: هر آنچه در داخل یمن اتفاق می افتد به مردم و مقاومت یمن مربوط است و ارتباطی با جمهوری اسلامی ایران ندارد. وی افزود: در مورد کمیته اشاره شده چنین کمیته ای وجود ندارد و آنچه در خبرها بود، خبرسازی است و پایه و اساسی ندارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره تصمیمات اتخاذ شده در نشست وزیران خارجه کشورهای حاشیه دریای خزر اظهارداشت: این نشست که در روزهای ۱۳ و ۱۴ آذرماه در مسکو برگزار شد نشست مهمی بود.

قاسمی افزود: ۲۱ سال از آغاز مذاکرات در مورد رژیم حقوقی دریای خزر می گذرد و در نهایت موفقیت های مناسبی حاصل شده که بیشتر در مورد کنوانسیونی است که باید بعد از برگزاری تعداد دیگری جلسات فنی و کارشناسی به اجلاس آستانه برود و تکلیف کنوانسیون در آنجا روشن شود.

وی تصریح کرد: فکر می کنم اگر وضعیت به همین شکل پیش برود، بتوانیم در اجلاس آستانه و اجلاس سران به نقاط مشترک ملموس تری در این خصوص نایل شویم.سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: این کنوانسیون یک کنوانسیون خاص است که تنها اصول اساسی کلیات مربوط به دریای خزر و تکالیف کشورها در قبال وظایفی که در قبال آن دارند، مشخص می کند و جزییات تمامی موضوعات در آن قید نخواهد شد و در پروتکل های ضمیمه و جانبی دیگر موضوعاتی که لازم است در آینده تنظیم خواهد شد.

قاسمی یادآور شد: گام های مهمی برداشته شده و تا حد زیادی کشورها با توجه به تفاهمی که در بخش های مهمی از کنوانسیون داشتند، توانسته اند راه طولانی را طی کنند و بعد از ۲۱ سال نهایتا به نقاط مشترکی برسند اما کار هنوز باید ادامه یابد.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که اخیرا یکی از رسانه های کویتی ادعا کرده ایران از تونس خواسته برای میانجی گری با عربستان اقدام کند آیا این خبر را تایید می کنید، گفت: سیاست ما در خصوص مسایل منطقه و هر کشوری که بتواند گام موثر و مثبت و سازنده در جهت افزایش ثبات و امنیت و مبارزه با تروریسم و ایجاد آرامش بردارد روشن است و از آن استقبال می کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در مورد بحث تونس در چند هفته گدشته در یک موضع گیری مشخص این موضوع را رد کردم که موضع خاصی در این زمینه نداشتیم. قاسمی یادآور شد: البته ما مذاکراتی را با مقامات تونسی داشتیم و در خصوص مسایل دوجانبه و جهانی و مسایل جهان اسلام و مسایل منطقه گفت و گو کردیم اما در مورد بحث عربستان میانجی گری بین ما نبوده و فعلا نیست.

وی همچنین گفت: در کلیت موضوع ما از هر گام مثبتی که نهایت بتواند به ثبات و امنیت در منطقه کمک شایانی کند قطعا خیر مقدم خواهیم گفت. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: هیچ تحولی در روابط ایران و عربستان وجود ندارد، عربستان کماکان بر همان طبل سابق خود می کوبد و نهایتا با بی درایتی و بی دقتی مسایل منطقه رادنبال می کند و خطاهای قبلی خود را در مورد منطقه و سایر همسایگان خود انجام می دهد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که رییس جمهوری گفتند در خصوص دزدان دریایی سومالی با دولت خارجی مواجه نیستیم و با یک گروهک تروریستی مواجه هستیم آیا این پرونده همچنان در وزارت خارجه پیگیری می شود؟، اظهارکرد: در خصوص شهروندان ایرانی که مدتی در اسارت قرار دارند ما برای وضعیت آن ها متاسف هستیم و تلاش های زیادی در این زمینه صورت گرفته است.

قاسمی افزود: این موضوع بحث یک وزارتخانه یا سازمان مشخصی نیست و به مساله نظام و کشور تبدیل شده و تمامی کسانی که می توانند در این خصوص کمک حال و کمک رسان باشند در این پرونده دخالت دارند.

وی ادامه داد: با توجه به وضعیت خاص سومالی و نبودن یک دولت مستقر و اسارت ایرانیان عزیز توسط گروه های ناشناخته کار دشوار شده است اما ما هنوز امیدوار هستیم و با امیدواری موضوع را دنبال می کنیم و یکی از وظایف اصلی کشور از جمله وزارت خارجه می دانیم که برای آزادی این افراد و بازگرداندن آنان به کشور تلاش کنیم.