شناسهٔ خبر: 22947563 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: شبستان | لینک خبر

به بهانه سالروز شهادت آیت‌الله دستغیب؛

نوسازی مساجد، پیشه سومین شهید محراب بود

خبرگزاری شبستان: آیت‌الله سیدعبدالحسین دستغیب در کنار تمام خدمات اجتماعی و فرهنگی و فعالیت‌های سیاسی، همواره دوستدار ساخت و نوسازی مساجد بود.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون‌های مساجد:  آیت‌الله سیدعبدالحسین دستغیب شیرازی در شب عاشورای 1292 شمسی در شهر شيراز در یک خانواده روحانی پايی به عرصه وجود گذاشت و ۲۰ آذر سال ۱۳۶۰ توسط توسط گوهر ادب‌آواز از اعضای سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به شهادت رسید. در این فرصت به بهانه سالروز شهادت وی، فعالیت‌ها و رویکرد مسجدی سومین شهید محراب انقلاب اسلامی ایران را بررسی کردیم.

 

عبدالحسین تحصیلات مقدماتی را نزد آیت‌الله محمدتقی دستغیب، پدرش آموخت و پس از درگذشت پدر، سرپرستی مادر، سه خواهر و دو برادر کوچک‌تر را بر عهده گرفت و در مدرسه خان شیراز نزد کسانی چون ملااحمد دارابی و آیت‌الله علی‌اکبر ارسنجانی به تحصیل ادامه داد.

 

وی سال‌ها در نجف مشغول تحصیل بود و از محضر آیات، سیدابوالحسن اصفهانی، آقاضیاء عراقی، آقاسیدباقر اصطهباناتی، شیخ محمدكاظم شیرازی بهره برد و در بازگشت به شیراز، ابتدا در مسجد طالبیون به اقامه جماعت پرداخت و در بیست سالگی اقامه نماز جماعت مسجد باقرخان، در محله بازار مرغ شیراز را بر عهده گرفت.

 

وی در کنار مدیریت مسجد باقرخان و برگزاری مجالس وعظ و سخنرانی و تدریس و تألیف، به امور عام‌المنفعه‌ای چون تأسیس و بازسازی مساجد و مدارس از جمله مسجد جامع شیراز، و نوسازی مدرسه علمیه حکیم پرداخت و البته مساجد الرضا، شهید خلیل دستغیب، المهدی، روح‌الله، فرج آل رسول و امام حسین(ع) را بازسازی کرد.

 

شیوه‌های تربیت اسلامی را در قالبی لطیف برای نسلهای جامعه در مسجد جامع عتیق شیراز مطرح کرد و خود عملا به تربیت جوانان و مستعدان جامعه همت گماشت و بسیاری از سوره‌های قرآن را در آن روگزار تفسیر کرد و زمینه تربیت عده‌ای را فراهم نمود.

 

وی که خطیب مسجد جامع عتیق بود، طی چند دهه فعالیتش در پیش از انقلاب اسلامی، از اوضاع اجتماعی کشور و رواج مظاهر غیردینی در کشور انتقاد می‌کرد و در همین مسجد، پس از آغاز برنامه انقلاب سفید در اوایل دهه ۱۳۴۰، به پیروی از مراجع تقلید و علما به لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی و به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی نظام شاهنشاهی، اعتراض کرد و سرانجام چندین بار دستگیر و زندانی و در سال 1352 ممنوع المنبر شد.

 

از آیت‌الله دستغیب بیش از ده‌ها جلد کتاب در مباحث مختلف اسلامی و بیشتر در حوزه اخلاق، باقی مانده است. برخی از کتاب‌های وی مانند گناهان کبیره و معاد در بیش از یک میلیون نسخه به چاپ رسیده است.

 

بررسی زندگی  آیت‌الله دستغیب دیگر بار اهمیت و نقش مساجد در مدیریت پدیده‌ها و رویدادهای جامعه را بر همگان روشن می‌کند، هرچند مسئولان دستگاه‌های فرهنگی کشور بنایی برای برداشتن پنبه از گوش‌های خود ندارند و همچنان باید شاهد غربت مساجد در تصمیم‌گیری‌های کلان و راهبردی کشور به ویژه در اسناد بالادستی مانند برنامه‌هایی پنج‌ساله توسعه بود.

 

منابع

ویکی شیعه

ویکی فقه