شناسهٔ خبر: 22945136 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

پدر علم کویرشناسی ایران نسبت به خشک شدن دریای خزر هشدار داد

- همشهری آنلاین: پدر علم کویرشناسی ایران با هشدار نسبت به خشک شدن دریای خزر در آینده گفت: بخش عمیق دریای خزر در ایران واقع شده است که امروزه شاهد خشک شدن قسمت‌هایی از آن هستیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، پرویز کردوانی روز یکشنبه در همایش توسعه اقتصاد دریای ایران؛ چالش‌ها و راهکارها، افزود: مطبوعات ایران در سال 1354 از قول یک دانشمند روسی اعلام کردند که دریای خزر خشک می‌شود و اکنون شاهد وقوع نشانه‌هایی از این پیش‌بینی هستیم.

وی با اشاره به این که گفته می‌شود ایران کشوری خشک و نیمه خشک است، اظهار کرد: ایران به علت قرارگرفتن در عرض 30 جغرافیایی و وضعیت هوای پرفشار باید مانند دبی و صحرای آفریقا، بیابان می‌شد اما کشوری استثنایی است و به برکت داشتن کوه و دریا به بیابان تبدیل نشده است بلکه انواع آب و هوا به جز آب و هوای گرم و پر باران استوایی را دارد.

وی افزود: آب و هوای مرطوب خزری در خطه شمال منحصر به فرد است و انواع محصولات در آن رشد می کند در حالی که ترکمنستان به عنوان یکی از همسایگان ایران آب و هوای مرطوب دارد اما محصولاتی همچون برنج، چای، خربزه و هندوانه در آن به عمل نمی‌آید.

کردوانی به امکان بالقوه کشاورزی با استفاده از آب‌های دریاچه خزر اشاره کرد و گفت: در حال حاضر می‌گویند وضعیت آب به حدی بد است که باید کشت فراسرزمینی داشته باشیم بر این اساس مسئولان اقدام به کشت محصولات کشاورزی از جمله گندم و جو در کشورهایی همچون برزیل، قزاقستان، غنا و اوکراین کرده‌اند؛ در حالی که می‌توان با صرفه‌جویی و مدیریت از هدررفت آب جلوگیری کرد.

وی تاکید کرد: کشاورزان نیز آب را هدر می‌‌دهند؛ در حالی که وزارت کشاورزی به عنوان متولی امور کشاورزی در کشور باید نوع کشت، بذر و نحوه آبیاری را اصلاح کند.

کردوانی به ظرفیت بالای اقتصادی در پهنه‌های آبی کشور مانند خلیج فارس اشاره کرد و گفت: خلیج فارس دارای 2 هزار کیلومتر مرز مشترک با شهرهای حاشیه است که می‌توان با حفر کانال صنعت پرورش میگو ایجاد کرد و آن را توسعه داد.

وی افزود: همچنین امکان تولید جلبک‌های سبز در این منطقه وجود دارد که در مدت 16 تا 17 روز قابل برداشت خواهند بود و می‌توان برای تغذیه دام از آنها استفاده کرد؛ یک مشت خشک شده این جلبک‌ها معادل سه مشت و نیم یونجه است و 70 درصد پروتیین دارد.

کردوانی همچنین به وضعیت خلیج فارس اشاره کرد و گفت: خلیج فارس هیچ وقت خشک نمی‌شود اما به ترتیب در 20 هزار، 60 هزار و 120 هزار سال پیش خشک شده بود که علت آن هم یخبندان شدید بود اما اکنون دیگر زمین گرم شده و سطح آب بالا آمده است بنابر این دیگر خشک نمی‌شود.

پدر علم کویرشناسی ایران اظهار کرد: ذوب شدن یخ‌ها و بالا آمدن آب دریاها و اقیانوس‌ها در آینده موجب به زیر آب رفتن جزایر زیادی خواهد شد.

وی گفت: نواحی ساحلی ما مرتع ندارد از این رو در راستای تامین آذوقه برای دام و برداشت بی‌رویه از آن‌ها، درختان حرا و چندل در حال نابودی هستند.

کردوانی به استفاده چند منظوره از آب اشاره کرد و گفت: از منابع آب باید برای پرورش انواع ماهی، کشاورزی و دامداری استفاده کرد، حتی می‌توان با برنامه‌ریزی علمی و اصولی یونجه فراوانی تولید کرد تا از ورود این محصول از ترکیه به کشور بی‌نیاز شویم.

وی تاکید کرد: پهنه‌های آبی، سواحل و جزایر کشور دارای امکانات و پتانسیل بالقوه‌ای هستند که سازمان‌ها و نهادهای مختلف مانند شیلات باید به درستی از این ظرفیت استفاده کنند.

همایش توسعه اقتصاد دریایی ایران 19 آذرماه با حضور اندیشمندان و متخصصان این حوزه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

برچسب‌ها: