عدنان نصاری روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار سینمایی ایرنا درباره تازهترین فعالیت خود اظهار داشت: بعد از تحقیقات مفصلی درباره انیمیشن در ایران و جهان در حال تولید مراحل ابتدایی پیش تولید انیمیشن سینمایی «ماهو» هستیم.
وی افزود: حدود 3 سال پیش تحقیقاتی را در سه مرحله بر روی بیش از 80 انیمیشن سینمایی موفق و شکست خورده جهان انجام دادیم. این انیمیشن¬ها را مورد بررسی بسیار دقیق از لحاظ محتوا ، فرم و گیشه قرار دادیم. علل موفقیت یا عدم موفقیت هر کدام از لحاظ طراحی نیاز و خواسته جهانشمول و تاثیرات حسی ناتج از هر کدام بر مخاطب، چهارچوب ساختاری فیلمنامه و نحوه گویش در روایت ، ریتم، تکنیک تولید ، انتخاب قالب بصری مناسب و تطابق آن با محتوا و نوع فانتزی عامه پسند قرار دادیم و عوامل تاثیر گذار بر تفاوت درآمدزایی در گیشه های فروش (جذب حد اکثری مخاطب) نیز علل کسب جوایز در محافل بین الملل را به صورت آکادمیک بدست آوردیم.
کارگردان کلیپ انیمیشن «قفل طلا» ادامه داد: پس از انجام این تحقیقات که 15 ماه به طول انجامید، بر اساس یافته های این تحقیق 7 ماه را به ایده پردازی برای نگارش یک انیمیشن سینمایی در دپارتمان تولید محتوای آفاق پیکچرز گذراندیم. ماحصل این جلسات نگارش سیناپس و به تبع آن تریتمنت یک انیمیشن سینمایی بنام “ماهو” شد. ماهو با تکنیک سه بعدی و به زبان انگلیسی جهت عرضه در بازارهای بین المللی تولید خواهد شد.
این کارگردان انیمیشن اضافه کرد آمارهای بازار انیمیشن حاکی از آنست که این صنعت به علت قدرت های منحصر به فرد و حیطه های بی حد و مرز با جذب چندین نسل از خردسال تا کهنسال، پر مخاطب ترین هنر کنونی جهان به شمار آید. مدیای انیمیشن 6 خصیصه منحصر به فرد (آنتروپومورفیزم، ذماتریالیزیشن، ترنسفورمیشن، پلاسماتیزم، اغراق، نمادپردازی) خود دارد که او را از مابقی مدیاها جدا می کند.
این نویسنده انیمیشن درباره صنعتی و جهانی شدن انیمیشن ایران توضیح داد: یقیناً تمامی تولیدکنندگان حرفه¬ایی انیمیشن در ایران سودای جهانی شدن را در سر می پرورانند اما با وجود هنرمندانی قابل و متخصص در این عرصه، هنوز پایپ لاین استاندارد جهانی برای تولید در ایران رعایت نمی شود. این امر هم علت های فراوانی دارد که به سه مورد از مهمترین آنها اشاره خواهم کرد.
کارگردان انیمیشن کوتاه «نوید» ادامه داد یکی از مهمترین علت های ضعف در تولید، بودجه می باشد. برای تولید یک انیمیشن سینمایی با استانداردهای جهانی تقریباً به بیش از 300 آرتیست متخصص و مدت زمان میانگین 2 سال نیاز می باشد. بازار ایران محدودیت مخاطب دارد و جوابگوی هزینه این همه آرتیست نمی باشد لذا تولیدگنندگان مجبورند با استفاده از حداقلی متخصصین و به تبع آن بودجه تولیدات خود را انجام دهند که یقیناً این امر کیفیت مناسبی را به همراه نخواهد داشت.
وی ادامه داد دومین و مهمترین ضعف انیمیشن ایران فیلمنامه آن می باشد. نگارش فیلمنامه انیمیشن علاوه بر دانش و بینش فیلمنامه نویسی، تکنیک و پایپ لاین منحصربه¬فردی دارد. علاوه بر مقوله دانش، بینش و پایپ لاین یکی از علت های اساسی این ضعف در انیمیشن ایران هم همان بودجه پرداختی برای نویسندگان این عرصه می باشد. بودجه¬های بسیار نازل، فعالان این عرصه را وادار می کند که در کمترین زمان فیلمنامه را به اتمام برسانند یا اینکه همزمان چندین پروژه را با هم تقبل کنند. یقینا نتیجه هر کدام از این دو مورد مطلوب نخواهد بود.
نصاری مورد سوم را ندانستن پایپ لاین صحیح تولید کیفی با توجه به توان فعلی نیروهای متخصص در ایران و استفاده حداکثری از توانمندی و تخصص آنها بیان کرد. صدالبته در این مورد هم بودجه نقش اساسی بازی می کند. حتی اگر تولید کننده¬ها این پایپ لاین را بدست بیاورند، بعلت بودجه¬های بسیار اندک امکان اعمال آن میسر نخواهد بود.
این کارگردان انیمیشن ادامه داد: با یک نگاه به سه مورد فوق که بخشی اساسی از مشکلات انیمیشن ایران هستند، فاکتور 'سرمایه' در هر سه مشترک می¬باشد. یقیناً اولین مشکلی که برای جهانی شدن صنعت انیمیشن ایران باید بر آن فائق گردیم، تامین سرمایه¬های حرفه¬ای برای تولیدات حرفه ای می باشد.
وی ادامه داد: اغلب هنرمندان انیمیشن در ایران با تلاشهای شخصی و شرکت در جشنوارههای جهانی تلاش میکنند توجه بازار جهانی را به پتانسیلها و تولیدات خود جلب کنند. یقیناً جهانی کردن صنعت انیمیشن ایران با اکتفا به این تلاش های فردی میسر نخواهد بود و نیازمند برنامه ریزی، همدلی، همفکری و همت دولت، سرمایه گذارن و فعالان این عرصه ست.
صنعت انیمیشن (پویا نمایی) یکی از شاخههای صنایع خلاق است که در جهان به سرعت در حال رشد است و علاوه بر سودآوری و درآمدزایی بالا، تاثیرگذاری فرهنگی و اعتقادی نیز داشته و از آنجا که کودکان و نوجوانان طیف وسیعی از مخاطبانش را تشکیل میدهند، انیمیشن در تربیت نسل آینده تاثیر درخورتوجهی ایفا میکند.
از همین رو، کشورها و کمپانیهای بزرگ، سرمایهگذاری قابل توجهی در این حوزه داشتهاند که با بازده سرمایهگذاری مناسبی نیز همراه بوده است.
کشورهای آمریکای شمالی و اروپایی 90 درصد سرمایهگذاری در صنعت پویانمایی جهان را به خود اختصاص میدهند.
اگرچه 90 درصد پویانماییهای تلویزیونی آمریکا و اروپا در آسیا تولید میشود، نزدیک به چهل سال است که استودیوهای غربی امکانات تولید پویانمایی را ابتدا در ژاپن، سپس کره جنوبی و تایوان و اکنون در فیلیپین، مالزی، سنگاپور، ویتنام، تایلند، هند، اندونزی و چین به علت نیروی کار ارزانتر تأسیس و راهاندازی کرده اند.
هزینه تولید هر دقیقه پویانمایی سریالی بهطور میانگین دقیقهای هفت هزار دلار در آسیا است، اغلب فعالیتها برای پیشتولید در آمریکا یا کشورهای پیشرو انجام میشود و سپس برای تولید به آسیا فرستاده میشود.
بیشترین شیوه تولید در آسیا شامل تولید پروژههای برونسپاری شده میشود که کمترین ریسک را برای تیم تولید دارد.
طبق پیش بینیها ارزش بازار جهانی بازی و انیمیشن در سال 2016، 242 هزار و 93 میلیارد دلار خواهد بود، بنابراین نرخ رشد مرکب سالانه طی سالهای 2011 تا 2016، حدود 13 درصد تخمین زده میشود.
پنجاه فیلم پویانمایی پرفروش در جهان، طی بیست سال از 1991 تا 2013 جمعاً نزدیک به 30 میلیارد دلار فروش داشتهاند و 50 فیلم پرفروش تاریخ جهان، کاملاً پویانمایی بوده و تقریباً در 85 درصد دیگر از پویانمایی و جلوههای ویژه استفاده شده است.
این روند تا به امروز به همین منوال ادامه پیدا کرده تا جایی که 3 فیلم از 10 فیلم پرفروش سال 2013، تماماً پویانماییهای سهبعدی بودند و بهطور متوسط ، هرکدام حدود 700 میلیون دلار فروش جهانی کردهاند، البته بقیه فیلمهای پرفروش نیز اغلب دارای پویانمایی و جلوههای ویژه بوده و بعضاً دارای تکنیک نمایش سهبعدی نیز هستند.
این روند همچنان تداوم یافته و در سال 2016 با ثبت رکوردهای متنوع همراه بود به طوریکه از 5 فیلم پرفروش سینمایی در جهان، 4 فیلم، پویانمایی بوده است. این در حالیست که انیمیشن صنعتی ایران نه تنها در عرصه های بین المللی بلکه در داخل کشور نیز سهم چندانی از تولید و فروش ندارد و کمتر شاهد محصولات انیمیشن موفق و پرفروش در سالن های سینما، تلویزیون و شبکه توزیع خانگی هستیم.
فراهنگ**9246**1055
خبرنگار: علیرضا مرادی**انتشار: زینب کارگر
کارگردان انیمیشن:
انیمیشن ایران قابلیت جهانی شدن دارد
تهران - ایرنا - نویسنده و کارگردان انیمیشن گفت: هنر - صنعت انیمیشن، اقتصادی است که بر پایه خلاقیت و دانش نامحدود شکل می گیرد نه ذخایر محدود زمین، در حال حاضر کیفیت تولیدات انیمیشن در ایران از حیث تکنیک در قیاس با ابرغول های انیمیشن جهان بسیار بالا رفته و می توان گفت همان گونه که سینمای رئال ما جهانی شده، انیمیشن هم می تواند جهانی شود.
صاحبخبر -
∎