به گزارش ایسنا، سیدحسین بهشتی شیرازی در آیین رونمایی از طرح جامع مشهد که در هتل پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: شهرها احوالات مختلفی را پشت سر میگذارند و همیشه حالشان خوب نیست، گاهی حالشان معمولی و گاهی هم حالشان خراب است و این نوسانات احوال در شهرها که در همه جای دنیا شاهد آن هستیم نشانهها و دلایلی دارد.
وی ادامه داد: این احوالات از احوال کسانی که در شهر زندگی میکنند و دگرگونی احوال شهرها و شهروندان نسبت مستقیم با هم دارد.
بهشتی تصریح کرد: احوال شهرها در بدترین حالت مسئله شان آن چیزی است که در شهرداریها حوزه معاونت شهری میدانیم، یعنی در بدترین حالات شهرها مسئله شان جمعآوری زباله و کفن و دفن اجساد است و ما یاد داریم که تا چندسال قبل شهرهایمان در این وضع به سر میبردند.
وی با بیان اینکه وقتی حال شهر خوب میشود از روزمرگی جدا میشود، خاطرنشان کرد: در آن زمان است که فعالیتهای عمرانی به ویترین شهر تبدیل شده و شعار مدیریت شهری در این شهرها «کارگران مشغول کارند» است. در این وضعیت شهر به بد حالی اول نیست، اما هنوز حالش خراب است در حقیقت در این مرحله شهر صحنه توازن قواست و هیچ چیزی نظم و ترتیب و حساب و کتاب ندارند و انگار تاریکی در شهر حاکم است و عدهای به دنبال آن هستند که سهم بیشتری از شهر را به دست آوردند.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور مرحله بعدی را زمانی عنوان کرد که انضباط در شهر ظاهر میشود و گفت: شهرداری مشهد در حال حاضر در این وضع قرار دارد. طرح جامع یعنی همه چیز سر جای خودش قرار گیرد و این ما را یاد عدل میاندازد. طرح جامع مقدمه عدل است و در فقدان آن ما در شرایط تاریکی و ظلم قرار میگریم و در آن ظلمت است که خیلی کارها اتفاق میافتد و خیلی بلاها سر شهر در میآید.
وی عنوان کرد: بنابراین باید به این مرحله اهمیت داد، چراکه به این معنی است که شهر دارد روشن میشود و از تاریکی بیرون میآید و به همین دلیل رونمایی از طرح جامع اتفاق بسیار ارزشمندی است، اما این هم یک مرحله از مدیریت شهری و احوال شهر است و به معنی نیست که حال شهر خیلی خوب شده باشد. زیرا عدل هم مراحلی دارد و نازلترین مرحله عدل بودن هر چیز سرجای خودش است و طرح جامع در این مرحله قرار دارد.
بهشتی با بیان اینکه «من از منتقدین طرحهای جامع هستم»، تصریح کرد: من منتقد طرحهای جامع هستم زیرا اکثر شهرها به طرح جامع اکتفا میکنند و این اکتفا کردن به طرح جامع باعث شده همه شهرهای ما مثل هم شده و از هویت خود دور شوند. طرح جامع نسبت به احوال قبل شهر یک پیروزی و مرحله مهمی است، زیرا ما از ظلمت به روشنایی آمدیم، اما اکتفا کردن به طرح جامع بزرگترین خطر برای هویت شهرهاست.
وی با اشاره به اینکه «مرحله بعد مرحله توجه به این نکته است که شهر محل زندگی شهروندان است»، خاطرنشان کرد: این زندگی باید مد نظر ما باشد، زیرا همه این امکانات و تجهیزات وجود دارد که ما زندگی خوبی داشته باشیم. متأسفانه ما دهههاست در فازهای قبل از این درجا زدیم و فهم مفهوم زندگی برایمان سخت شده و گاهی فکر میکنیم اگر سرانههایمان بیشتر شود زندگیمان بهتر میشود، اما سرانه اصلاً ربطی به زندگی ندارد و ما در گاهی در شهرهای پیشرفته دنیا شاهد هستیم سرانهها را برای بهبود زندگی شهروندان فدا میکنند.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با اشاره به اینکه «در این مرحله دیگر شهرداری برای فعالیتهای روزمره و عمرانیاش پُز نمیدهد در حالی که آنها را انجام میدهد»، یادآور شد: در این مرحله از مدیریت شهری آنجایی که پُز میدهد که لبخندی در شهر باشد. برای مثال شهرهایی داریم که فرآیندهای عمرانی را برای راحتی مردم یواشکی و دور از چشم مردم انجام میدهند، با این وجود هنوز ما به دنبال انجام کار جلوی مردم هستیم که بگوییم کار انجام میدهیم. اگر توانستید شهر مشهد را وارد این فاز کنید خیالتان راحت باشد که شهر در این وضعت روشنایی میماند.
بهشتی تصریح کرد: وجود طرح جامع یک شرط لازم است، اما شرط کافی نیست، شرط کافی خیلی بیشتر از این حرفهاست. ما از سال 42 در کشور شاهد اجرای طرح جامع در شهرهای مختلف بودیم، اما همه آنها در فراز فرود بوده برای همین من تأکید میکنم شهر را وارد فازنهایی کرده به طرح جامع اکتفا نکنید.
رئیس کمیسیون عمران و طرحریزی شهری شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به نقاط قوت و ضعف طرح جامع مشهد، گفت: نقاط ضعف این طرح لیست بلندی است که از جمله مهمترین آنها میتوان به طولانی بودن فرآیند تصویب، حریم و پهنههای حریم شهر مشهد و نداشتن مفسر رسمی اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، محمدهادی مهدینیا در آیین رونمایی از «طرح جامع مشهد» که در هتل پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: امروزه طرحهای جامع و تفصیلی با ادبیات 1970 در کشورهای توسعه یافته متروک است و ما در کلاسهای درس دائما این را میگوییم، اما در عمل همان مشکلات که در کلاسهای درس بیان میکنیم در طرحها وجود دارد.
وی ادامه داد: شاکله قوانین و مقررات شهرسازی ما مربوط به دهه 1350 است. البته تلاشهای زیادی دارد صورت میگیرد در حوزه محتوا تغییرات ایجاد کنند، اما وقتی دست به قلم میبرند باز طرحی مانند طرحهای آن زمان درست میکنند.
مهدینیا تصریح کرد: یکی از چالشهای طرح جامعه این است که برای تحققپذیری نیازمند دخالت تمام دستگاههاست، اما در عمل متولی اصلی شهرداری است. همچنین عدم انعطافپذیری در فرآیندها نیز از مشکلات این طرحها است.
وی با اشاره به اینکه وضعیت مشهد با سایر شهرهای کشور متفاوت است، خاطرنشان کرد: این تفاوت در تمام هویت و فرهنگ شهر محفوظ است، همچنین اعداد و ارقام هم این تفاوت را نشان میدهند.
رئیس کمیسیون عمران و برنامهریزی شهری با اشاره به نقاط قوت و ضعف طرح جامع مشهد، عنوان کرد: از نقاط قوت این طرح میتوان به اینکه در این طرح الزمات صرفا کالبدی نیست و سعی شده از دیدگاه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و... هم به شهر نگاه شود و همچنین حداقل تعارض این طرح با طرح حملونقل اشاره کرد.
وی افزود: نقاط ضعف این طرح لیست بلندی است که در بدنه متخصص شهر مشهد انتقادات بسیار زیادی را داشته است که از جمله مهمترین آنها میتوان به طولانی بودن فرآیند تصویب طرح جامع، حریم و پهنههای حریم شهر مشهد که پهنهها در این طرح سه برابر محدوده شهر مشهد است، نبودند پهنهبندی حریم و نداشتن مفسر رسمی اشاره کرد.
مهدینیا با بیان اینکه «اگر قرار باشد طرح جامع اجرایی شود حتماً همکاری و همراهی همه دست اندرکاران را میطلبد»، گفت: همچنین با توجه به اینکه مشهد یک شهر بینالمللی است، هیچ اشکالی ندارد یک مشاور بینالمللی به آن نگاه کند و از آن تجربیات آنان هم استفاده کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی گفت: رونمایی از طرح جامع مشهد اعلام رسمی اتکا به قانون از سوی مدیریت شهری است.
به گزارش ایسنا، محمد مقدوری در آیین رونمایی از طرح جامع مشهد که در هتل پردیسان برگزار شد، با اشاره به اینکه «ما نیازمند شهری سالم هستیم»، اظهار کرد: شهر سالم حداقل دارای سه مشخصه است؛ شهری که در آن قانون رعایت شده، عدالت جاری است و اخلاق حاکم است.
وی ادامه داد: امکان ندارد ما در محلی که در آن قانون حاکم نیست خوشبختی را حس کنیم، امکان ندارد بدون عدالت به سر منزل مقصود برسیم و عدالت تازه زمینهساز مراحل بعدی است که میتواند با اتکا به اساس مباحث فرهنگی شکل بگیرد و در آن صورت است که اخلاق در جامعه حاکم خواهد شد و یقیناً شهر علیبن موسیالرضا(ع) باید با این منزلت و شأن همراه شود.
مقدوری با بیان اینکه «جای تأسف است که ما در بسیاری از موارد شاهد اقدامات غیر قانونی از ناحیه کسانی بودیم که باید مجری قانون بوده و از تخلف دیگران جلوگیری میکردند»، تصریح کرد: به دلایلی و به هر انگیزهای خسارات و بقایای زیادی از جهت عملکردی به جای گذاشتند که امروز برای مشهد آزاردهنده است و ما برآیند عملکرد قبل را میتوانیم با شرایط کنونی به تحلیل بکشیم.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با همدلی و مشارکت همه مسئولین، متخصصین و مردم عزیز شاهد شرایطی بهتر باشیم و در این مقطع زمانی که شورای پنجم شهر مشهد و شهردار محترم با رویکرد رونمایی از طرح جامع اعلام رسمی حمایت از قانون و اتکا به قانون را اعلام کردند و حتماً با عنایت همه مسئولان دولتی میتوان شرایط بهتری را با جلب اعتماد مردم اخذ نمود چراکه هدف همه اقدامات مردم هستند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی با اشاره به روند کار بر روی سومین طرح جامع مشهد، عنوان کرد: با وجود اینکه قرارداد طرح جامع مشهد در سال 1383 بسته شده بود، اما هنگامی ما در ابتدای دولت تدبیر و امید در سال 93 کنترلها و بررسیهایی را انجام دادیم با شرایطی مواجه شدیم که10 سال بعد از عقد قرارداد طرح جامع مشهد و هنوز بلاتکیف است. بر این اساس با تقاضایی که از شورای عالی معماری و شهرسازی صورت گرفت با فاصله زمانی بسیار خوبی با اخذ مدارک مشاور طرح توانستند جمعبندی سریعی را داشته باشند و طرح جامع را ابلاغ کنند و برخی مشکلات این طرح از طریق ارائه طرحهای تفضیلی رفع خواهد شد. مسلماً شهر مشهد شایستهترین شهر کشور برای رسیدن به نتیجه مطلوب خواهد بود.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد گفت: مشهد در سالهای گذشته به دلیل نداشتن طرح جامع و طرحهای تفصیلی دچار آسیب جدی و جبرانناپذیری شده است.
به گزارش ایسنا، محمدرضا حیدری در آیین رونمایی از «طرح جامع مشهد» که در هتل پردیسان برگزار شد، با اشاره به اینکه «عمل و اقدام در ساختارهای پیچیده شهری قطعاً جز بر مبنای نظم و همکاری میسر نیست»، اظهار کرد: مدیریت یک کلانشهری در مقایس شهر مشهد برای رسیدن به توسعه پایدار جز حرکت بر مدار قانون میسر نیست. اگرچه فرآیند تدوین و تصویب طرحهای جامع و تفصیلی کند است و همه نیازهای جامع مدیریت شهری را برآورده نمیکند، اما داشتن طرح جامع یا تفصیلی هرچند با نواقصی بهتر از نداشتن طرح جامع در این شهر است.
حیدری با بیان اینکه «مشهد در سالهای گذشته به دلیل نداشتن طرح جامع و طرحهای تفصیلی دچار آسیب جدی شده است»، تصریح کرد: برخی از آسیبها جبرانناپذیر است، برای نمونه با آنچه در منظر شهری اتفاق افتاده است دیگر نمیتوان کاری کرد، همچنین توسعه نامتوازنی که اتفاق افتاده و در برخی از زمینهها بر اساس سلایقی که اعمال شده و حقوق مردم ضایع شده را نمیتوان کاری کرد.
وی افزود: بر این اساس شورای پنجم و مدیریت شهری با علم به این نقاط قوت و مثبت طرح جامع، کاملاً به ایرادات و نواقص طرح جامع اشراف کامل دارد و واقف است و از آغاز شورای پنجم این طرح در کمیسیونهای تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و این نقاط قوت و ضعف کاملاً شناسایی شده، اما در راستای تعامل با دولت و تحقق شعار قانونگرایی امیدواریم که بتوانیم در تهیه طرحهای تفصیلی و پیوستهای آن انتظارات شورای پنجم و مدیریت شهری تحقق پیدا کند.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد خاطرنشان کرد: آنچه که به لحاظ رویکردی مورد انتظار شورای پنجم است که در تعامل چندسویه بین دولت، شورا، شهرداری و همکاران ما در حوزه معاونت عمرانی استانداری طرح تفصیلی بتواند نواقص و کمبودها را جبران کند.
وی با اشاره به اینکه «نگاه معمارانه و مهندسی و یکسویه در تهیه طرحهای جامع باعث غفلت ما از مسائل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و انسانی شهر شده است»، عنوان کرد: طبیعتاً تمامی این حوزههای شهر مشهد بر محوریت امام رضا(ع) و مشاهیر و مفاخر این شهر و آداب و سنتها و آنچه به عنوان ارزشهای معنوی این شهر است میتواند در حوزه طرحهای تفصیلی مورد توجه قرار گیرد.
حیدری با بیان اینکه «بحث حقوق مردم بسیار مهم است»، بیان کرد: به طور قطع شورای پنجم بر این نکته تأکید دارد که حقوق مکتسبه ناشی از طرحهای جامع و تفصیلی گذشته بوده باید حفظ و ماندگار باشد، همچنین توجه به توسعه متوازن شهر و رونق اقتصادی و اجتماعی از اولویتهای شورای پنجم است و امیدواریم طرحهای تفصیلی این ابزار را در اختیار مدیریت شهری قرار دهد تا بتوانیم از تمام ظرفیتها برای توسعه شهر استفاده کنیم.
وی اضافه کرد: همچنین پیشبینی انعطافپذیری موضوع دیگری است که باید در طرحهای جامع و تفصیلی باشد که این انعطافپذیری در راستای تغییرات اقتصادی و اجتماعی بتواند در حوزههای مختلف به نیازها پاسخ دهد. اگر چه شاید توجه به این عنصر کَمی مطلوب نباشد، اما واقعیت این است که مدیریت شهری در شرایط کنونی در حوزه تامین منابع بودجه عملیاتی خود را با طرحهای جامع و تفصیلی پیوند زده است و طرحهای جامع و تفصیلی باید بتواند پیشبینی لازم را برای تامین این منابع فراهم کند.
استاندار خراسان رضوی گفت: طرح جامع، طرح اولیه است و در طرح تفصیلی مقداری از مشکلات آن اصلاح میشود، همچنین شورای عالی شهرسازی این را پذیرفته است که اگر اصلاحیهای با چارچوب مشخص در این حوزه ارائه شود، آن را پذیرفته و روی اصلاح آن کار کند.
به گزارش ایسنا، علیرضا رشیدیان در آیین رونمایی از «طرح جامع مشهد» که در هتل پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: مدتها بود طرح جامع جدید مشهد بلاتکلیف مانده بود، اما با همتی که شد در سال 93 با همان شرایط و اندک اصلاحاتی که باید صورت میگرفت انجام شد و این طرح تصویب شد. مرداد سال گذشته بود که طرح توسط شورای عالی شهرسازی و از طریق استانداری به شهرداری ابلاغ شد.
وی با بیان اینکه «داشتن طرح جامع، بهتر بیبرنامگی و نداشتن چارچوب است»، ادامه داد: با این وجود همه فعالیتهای انسانی تابع محدودیتهای عقل انسانی است و مسلماً هر چیز بهتر میتواند بهتری هم داشته باشد.
رشیدیان خاطرنشان کرد: طرح جامع، طرح اولیه است و در طرح تفصیلی مقداری از مشکلات آن اصلاح میشود و شورای عالی شهرسازی این را پذیرفته است که اگر اصلاحیهای با چارچوب مشخص در این حوزه ارائه شود، آن را پذیرفته و روی اصلاح آن کار کند.
وی با اشاره به اینکه «ما باید از آن بهم ریختگی و گسترش فضای شهری خارج میشدیم»، عنوان کرد: من از طرف دولت این قول را میدهم که دستگاههای دولتی کمال همکاری را با مسئولان شهری برای اداره بهتر شهر و توسعه مناسبتر شهر خواهند داشت.
استاندار خراسان رضوی افزود: از تمام متخصصان و صاحبنظران درخواست دارم در این زمینه با شهرداری همکاری داشته باشند چراکه هرچه قدر این همکاری بیشتر باشد نتایج برای شهر مشهد که یک کلانشهر مذهبی بینظیر در سطح جهان است بهتر خواهد بود.
وی با بیان اینکه «امیدوارم رونمایی از این طرح شروع یک حرکت خوبی در مشهد باشد»، گفت: ما به امید آن روزی هستیم که هیچ شهری در کشورمان حاشیه و متن نداشته باشد و شهری یکدست و مناسب با ایران اسلامی باشد. همه شهروندانی که در مشهد زندگی میکنند شهروند درجه یک هستند و ما شهروند درجه دو در هیچگوشه این شهر نداریم.
رشیدیان اضافه کرد: امیدوارم در حوزه ارائه خدمات و توسعه شهری بر اساس عقل و منطق و فرهنگ بزرگ و غنی این کشور بتوانیم حرکت کنیم و اهدافمان برسیم.
شهردار مشهد در آیین رونمایی از طرح جامع مشهد، گفت: عمدهترین فرصتی که این طرح دارد، حاکمیت قانون است و قانون بد بهتر از بیقانونی است.
به گزارش ایسنا، قاسم تقیزاده خامسی در آیین رونمایی از «طرح جامع مشهد» که در هتل پردیسان برگزار شد، با بیان اینکه «واقعیت این است که حال شهر مشهد خوب نیست»، اظهار کرد: با وجود اینکه کارهای خوبی در مشهد صورت گرفته، اما همان روندی را داشته سایر شهرهای کشور داشتهاند.
وی ادامه داد: طرح خازنی –نخستین طرح جامع مشهد- شهر جدیدی برای مشهدیها معرفی کرد و در آن زمان ما به آن میگفتیم شهر جدید و معنای شهر جدید این است که شهر قدیمی خواهد بود که همین محلات اطراف حرم و اینهاست، اما واقعاً چیزی از آن نمانده و من تعجب میکنم وزارت راه و شهرسازی که ابلاغیه جدید را داده است چه چیزی را میخواهد حفظ کند و واقعاً چه مانده؟
تقیزاده خامسی با بیان اینکه «برخی از پیشبینیهای طرح خازنی تحق نیفتاد»، تصریح کرد: بر این اساس در سال 70 مطالعات طرح جامع مشهد به شرکت مشاور واگذار شد و برنامهریزی کردند و طرحی دادند که از سال 75 تا 95 معتبر بود. پس از آن کار انجام مطالعات طرج جامع جدید به یک شرکت مشاور واگذار میشود که آن شرکت خلع ید میشود و راه و شهرسازی آن را تصویب کرده و استانداری هم و 18 ماه پیش به شهرداری ابلاغ شد.
وی افزود: شهردار محترم قبل به دلایل خود این را به بدنه شهرداری ابلاغ نکرد و شهرداری از ترکیبی از طرح جامع خازنی و طرح مهرآزان روزگار را به سر میکرده است. هنگامی که من به شهرداری آمدم دو راه حل بیشتر نداشتم که آمدم یا اینکه مثل سابق عمل میکردم یا اینکه طرح را با یک بازنگری کوتاهمدت ابلاغ میکردم. اتفاق دوم افتاد و دوستان ما در این مدت به صورت فشرده به سئوالاتی که برای این طرح مطرح بود پاسخ دادند و بخشی از آن را راه و شهرسازی پذیرفت که تغییراتی را اعمال کند.
شهردار مشهد با اشاره به مشکلات این طرح، عنوان کرد: برخی از مشکلاتی که برای این طرح عنوان میشود درست است و ما برای آن پاسخ داریم و بخشی هم از سوی افرادی که از دور دستی در آتش دارند مطرح میشود که اشکلالی ندارد.
وی بیان کرد: هر تصمیمی که یک مدیر در موضوعی میگیرد یکسری فرصت دارد و یکسری تهدید و این طرح هم مانند آن است و همه آن فرصت نیست. فرصتهای این طرح مشخص است و عمدهترین فرصتی که این طرح دارد، حاکمیت قانون است و قانون بد هم بهتر از بیقانونی است. بالاخره یک سند مرجعی امروز ابلاغ میشود.
تقیزاده خامسی اضافه کرد: دومین فرصت این است که ما دیگر از امروز به حاشیه شهر، حاشیه نمیگوییم، زیرا خود کلمه «حاشیه شهر» پرخاشگری میآورد که ما یک میلیون و 200 هزار نفر از شهروندان شهر مشهد را حاشیه بخوانیم. از امروز من اعلام میکنم که این افراد در متن شهر هستند و مشهدی شدند و ما وظیفه داریم به آنها خدمت دهیم.
وی با بیان اینکه «رونمایی از این طرح گام اول در توانمندسازی مردم حاشیه شهر است»، گفت: این دو مورد ارزش پذیرفتن این طرح را دارد و این فرصتها میتواند برای ما الگویی باشد که طرحهای تفصیلی را بر اساس آنها تهیه کنیم. ما میتوانیم با مذاکره با شورای عالی شهرسازی 18 ماه زمان برای اصلاح طرح بگیریم و در این زمان آن را اصلاح کنیم و هم میتوانیم طرح تفصیلی را ارائه کنیم که بخش عمده آن تهیه شده و به سرعت به کمیسیون ماده 5 ارائه و تصویب خواهد شد.
شهردار مشهد با اشاره به تهدیدات این طرح، تصریح کرد: این طرح دو تهدید عمده دارد که باید روی آن فکر کرد یکی اینکه در بعضی از نقاط ما در مرز شهر اختلاف داریم که البته وزارت کشور نظر ما را قبول کرده که پیگیر ابلاغ آن خواهیم بود. همچنین تهدید دوم این است که در این طرح حریم شهر را در قسمت گلبهار خیلی گسترش دادند و حریم شهر مشهد تا شهر گلبهار ادامه پیدا کرده که حفاظت و حراست از این حریم کار سخت و مشکل است.
رئیس کمیسیون عمران و طرحریزی شهری شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به نقاط قوت و ضعف طرح جامع مشهد، گفت: نقاط ضعف این طرح لیست بلندی است که از جمله مهمترین آنها میتوان به طولانی بودن فرآیند تصویب، حریم و پهنههای حریم شهر مشهد، نداشتن مفسر رسمی و... اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، محمدهادی مهدینیا در آیین رونمایی از «طرح جامع مشهد» که در هتل پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: امروزه طرحهای جامع و تفصیلی با ادبیات 1970 در کشورهای توسعه یافته متروک است و ما در کلاسهای درس دائما این را میگوییم، اما در عمل همان مشکلات که در کلاسهای درس بیان میکنیم در طرحها وجود دارد. شاکله قوانین و مقررات شهرسازی ما مربوط به دهه 1350 است. البته تلاشهای زیادی دارد صورت میگیرد در حوزه محتوا تغییرات ایجاد کنند، اما وقتی دست به قلم میبرند باز طرحی مانند طرحهای آن زمان درست میکنند.
مهدینیا تصریح کرد: یکی از چالشهای طرح جامعه این است که برای تحققپذیری نیازمند دخالت تمام دستگاههاست، اما در عمل متولی اصلی شهرداری است. همچنین عدم انعطافپذیری در فرآیندها نیز از مشکلات این طرحها است.
وی با اشاره به اینکه «وضعیت مشهد با سایر شهرهای کشور متفاوت است»، خاطرنشان کرد: این تفاوت در تمام هویت و فرهنگ شهر محفوظ است، همچنین اعداد و ارقام هم این تفاوت را نشان میدهند.
رئیس کمیسیون عمران و برنامهریزی شهری با اشاره به نقاط قوت و ضعف طرح جامع مشهد، عنوان کرد: از نقاط قوت این طرح میتوان به اینکه در این طرح الزمات صرفا کالبدی نیست و سعی شده از دیدگاه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و... هم به شهر نگاه شود و همچنین حداقل تعارض این طرح با طرح حملونقل اشاره کرد.
وی افزود: نقاط ضعف این طرح لیست بلندی است که در بدنه متخصص شهر مشهد انتقادات بسیار زیادی را داشته است که از جمله مهمترین آنها میتوان به طولانی بودن فرآیند تصویب طرح جامع، حریم و پهنههای حریم شهر مشهد که پهنهها در این طرح سه برابر محدوده شهر مشهد است، عدم وجود سند پهنهبندی حریم، نداشتن مفسر رسمی و... اشاره کرد.
مهدینیا با بیان اینکه «اگر قرار باشد طرح جامع اجرایی شود حتماً همکاری و همراهی همه دست اندرکاران را میطلبد»، گفت: همچنین با توجه به اینکه مشهد یک شهر بینالمللی است، هیچ اشکالی ندارد یک مشاور بینالمللی به آن نگاه کند و از آن تجربیات آنان هم استفاده کنیم.
انتهای پیام