ایران آنلاین / دکتر «محمدرضا جعفریان» عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام در نشستتخصصی "سازه و زلزله" در آموزشکده فنی دختران ایلام با بیان اینکه زلزله مانند سیل، گردوغبار و ... یک پدیده کاملا طبیعی است، اظهار کرد: زلزله پدیدهای پیچیده نیست و نحوه برخورد ما با آن که عمدتا به دلیل ناآگاهی است موجب پیچیدگی آن شده است.
سه ویژگی زلزله
وی با اشاره به اینکه زلزله 3 ویژگی مشخص شامل قابل پیشبینی نبودن، رخ دادن در زمان بسیار کوتاه و مشخص نبودن است، افزود: حرکت سریع و ناگهانی زلزله باعث بروز خسارات ناشی از این پدیده میشود و نباید فراموش کرد که رخ دادن زلزله جزء نظم طبیعت است و حتی گفته میشود که در حاصلخیزی خاک در یک منطقه نیز بسیار موثر است.
این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه باید زلزله را به خوبی شناخت، اضافه کرد: این پدیده یک مسئله کاملا طبیعی و حاصل آزاد شدن انرژی درونی زمین است و کشورمان بر روی 2 کمربند زلزله قرار گرفته که استان ایلام نیز نزدیک گسلهای "کرند"، "نهاوند" و "بروجرد" است که خطرناکترین منطقه برای ما محسوب میشود.
عضو هیات علمی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام با بیان اینکه علاوه بر ریشتر، مرکالی مقیاس دیگر سنجش زلزله است، یادآور شد: از جمله زلزله های بزرگ جهان می توان به زلزله 8.7 ریشتری اقیانوس آرام، 9.1 ریشتری سوماترای اندونزی، 8.8 ریشتری آلاسکا، 8.8 ریشتری کلمبیا، 8.8 ریشتری شیلی، 8.5 ریشتری روسیه و 9 ریشتری سواحل شرقی ژاپن که در ایران نیز میتوان به زلزله 7.2 بوئین زهرا در سال 41، زلزله 7.7 ریشتری طبس، زلزله 7.4 ریشتری رودبار و منجیل، زلزله 6.5 ریشتری بم، زلزله 6 ریشتری زرند، زلزله 6.2 ریشتری ورزقان و اکنون هم زلزله 7.3 ریشتری سرپل ذهاب اشاره کرد.
زلزله دوره بازگشت دارد
جعفریان با تاکید بر اینکه زلزله دوره بازگشت دارد، اظهار کرد: از جمله توصیههایی که در این بخش قابل ارائه است میتوان به پلان متقارن، ستونهای روی هم، نیروی پیچشی، استفاده از مصالح سبک و ... اشاره کرد.
وی در پایان افزود: زلزله زمان و مکان خاصی نمیشناسد لذا باید خود را برای مقابله آن تجهیز کرد که رعایت اصول فنی و مهندسی در احداث سازهها و فراگیری نکات ایمنی و مقابلهای با آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
راه حل مبارزه با زلزله ساخت سازههای مستحکم است
دکتر «همایون شاوردی» عضو هیات علمی عمران دانشگاه ایلام اظهار کرد: شایعات زیادی بعد از وقوع زلزلهی اخیر در فضای مجازی منتشر شد در حالی که زلزلهنگارهای خیلی دقیق هم تنها 5 ثانیه قبل از وقوع زلزله قدرت پیشبینی دارد.
وی گفت: راه حل مبارزه با این پدیده طبیعی ساخت سازه های مستحکم و منطیق با اصول فنی و مهندسی است .
این عضو هیات علمی عمران دانشگاه ایلام با بیان اینکه وقوع زلزله با شدت کم و دفعات زیاد بسیار بهتر از وقوع یک زلزله با شدت زیاد است، تصریح کرد: عمران تئوری نیست بلکه بر اساس داده های واقعی است .
چرا خسارت زلزله اخیر در ایران بیش از عراق بود؟
شاوردی با طرح این سوال که چرا زلزله اخیر استان کرمانشاه که در مرز ایران و عراق رخ داد ولی خسارت آن در ایران بیش از عراق بود، گفت: حرکت گسل در جهت امواج زلزله با اصطلاح پیش رونده همراه است و چون در این زلزله جهت حرکت امواج به سمت ایران بودند خسارات ناشی از آن در کشورمان بیش از عراق بود .
عضو هیات علمی عمران دانشگاه ایلام یادآور شد: فلات عربستان فلات ضربه زننده به فلات ایران است و کشور عراق نیز جزء فلات عربستان محسوب می شود .
ساختمانهای با طراحی و اجرای درست هیچگونه آسیبی نخواهند دید
وی با اشاره به اینکه 4 تیپ خاک (سنگی، متراکم، با تراکم متوسط و نرم) در آئین نامه 2800 ساختمان وجود دارد، تصریح کرد: تیپهای دوم، سوم و چهارم در زلزله اخیر استان کرمانشاه دیده شد و بیشترین اتفاق در سرپل ذهاب در نزدیکی مسیل ها و محل دپوی نخاله های ساختمانی و خاک های نرم رخ داد .
این مدرس عمران دانشگاه ایلام با تاکید بر اینکه دوره تناوب نیرو در زلزله بسیار حائز اهمیت است، اضافه کرد: بیمارستانها باید 40 درصد مقاوم تر از سایر ساختمانها احداث شوند و این در حالی بود که بیمارستان اسلامآبادغرب در جریان زلزله اخیر متحمل خسارتهایی شد .
شاوردی در پایان تصریح کرد: هر جا ساختمانی درست طراحی و اجرا شده باشد هیچ گونه آسیبی نخواهد دید که این امر به دلیل رعایت اصول فنی و مهندسی است./ ایسنا