به گزارش «جوان»، یک مقام ارشد امریکایی، روز جمعه اعلام کرد که ایالات متحده به عربستان سعودی درباره خشم کنگره درخصوص اوضاع انسانی در یمن، هشدار داده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، این مقام امریکایی، که خواست نامش فاش نشود، افزود: واشنگتن ضمن درخواست از ائتلاف سعودی برای تسهیل ارسال کمکهای انسانی به یمن، درباره کاهش کمکهای امریکایی به ریاض هشدار داده است. این منبع گفت:« ما میخواهیم با مسئولان سعودی بسیار رُک باشیم؛ اوضاع سیاسی در آنجا، ما را سوق میدهد تا زمانیکه گامهایی برای بهبود اوضاع انسانی در یمن اتخاذ نشده است، محدودیتهایی( علیه رژیم سعودی) اعمال کنیم.» این برای چندمین بار است که واشنگتن طی چند روز گذشته عربستان را به خاطر یمن تحت فشار میگذارد. تنها ساعاتی پس از اینکه ترامپ اعلام کرد سفارت امریکا را به قدس انتقال میدهد طی بیانیهای کم سابقه از عربستان خواست سریعا به محاصره یمن پایان دهد. همچنین کاخ سفید روز جمعه در بیانیهای از ائتلاف عربستان سعودی خواست بندرهای یمن را باز کند تا اجازه دهد کمکهای بشردوستانه به این کشور برسد.
دقیقاً معلوم نیست که دولت امریکا چرا در این برهه تصمیم گرفته عربستان را به صورت علنی درباره یمن تحت فشار بگذارد اما آنچه مشخص است این فشارها همزمان با اعلام ترامپ برای انتقال سفارت امریکا به واشنگتن شروع شده است. از طرف دیگر، به نظر میرسد واشنگتن از اینکه ریاض بتواند از طریق محاصره و جنگ به اهداف خود در یمن دست یابد ناامید شود. این اقدامات امریکا پس از آن صورت میگیرد که تلاش امارات و عربستان برای جدا کردن علی عبدالله صالح از ائتلاف با انصارالله شکست خورد و نیروهای یمنی موفق شدند با سرعت عمل توطئه جدید را خنثی کنند. رسانههای امریکا گزارش دادند جراد کوشنر، داماد دونالد ترامپ از طریق امارات به علی عبدالله صالح پیام داده بود در صورتی که با عربستان متحد شود پول و قدرت و هر آنچه را که بخواهد به دست خواهدآورد. اما حالا با کشته شدن صالح ظاهراً آخرین کارت واشنگتن و ریاض نیز سوخته است. بعضی ناظران معتقدند درخواستهای مکرر دولت ترامپ نشانه روشنی از نگرانی امریکا از پیامدهای سیاست خارجی عربستان است. روز جمعه رکس تیلرسون، وزیر خارجه امریکا در اظهاراتی کمسابقه گفت: « درخصوص تعامل سعودی با قطر، نحوه مدیریت کردن جنگ یمن توسط سعودی و اوضاع در لبنان، معتقدم که ما بایستی آنها(سعودیها) را ترغیب کنیم تصمیمهایشان را بسیار سنجیدهتر و بررسیشده اتخاذ کنند و اینکه در این تصمیماتشان بسیار تجدیدنظر کنند و به نظر من، به پیامدهای این سیاستها نیز بیندیشند.»
وی افزود:« ما و خود رئیسجمهور ترامپ طی هفته جاری، خواستار پایان کامل محاصره یمن و بازگشایی تمامی گذرگاهها شدیم.» تیلرسون تصریح کرد:« بازگشایی گذرگاهها و بندرهای یمن بایستی انجام شود آن هم نه فقط به روی کمکهای انسانی، بلکه به روی واردات تجاری. 80 درصد از محصولات غذایی در محمولههای تجاری وارد میشوند. از عربستان سعودی میخواهیم که اجازه ورود این محمولهها را بدهد.» مقامات امریکایی در حالی عربستان را تحت فشار قرار دادهاند که در طول سه سال گذشته حمایتهای همهجانبه از تجاوز آلسعود به یمن به عمل آوردهاند. بورس رایدل، تحلیلگر مسائل عربستان در مؤسسه کارنگی میگوید بدون خواست انگلیس و امریکا حتی یک جنگنده عربستان نمیتواند به پرواز درآید. رژیم سعودی حدود یک ماه قبل و پس از شلیک یک فروند موشک بالستیک دوربرد به سمت فرودگاه «ملک خالد» ریاض از سوی یمن، تمامی گذرگاههای زمینی، هوایی و دریایی با یمن را بست و این کشور جنگزده را تحت محاصره کامل قرار داد. سازمان ملل اعلام کرده است تحت تأثیر ممانعت طرفهای درگیر در جنگ از انتقال کمکهای بشردوستانه ممکن است بزرگترین قحطی در تاریخ معاصر این کشور روی دهد. تجاوز ائتلاف سعودی به یمن از زمان آغاز آن دستکم 10 هزار کشته و بیش از 2میلیون آواره برجای گذاشته است.
معمای قطعه امریکایی
بررسی یافتههای ادعایی سازمان ملل درباره حمله موشکی ارتش و کمیتههای مردمی یمن به فرودگاه بینالمللی ریاض در ۱۳آبان نشان میدهد که موشک مورد استفاده در این حمله، حاوی یک قطعه امریکایی بوده است. مجله «فارینپالیسی» نوشته هیئت محققان سازمان ملل متحد در روزهای گذشته تلاش کردهاند درباره ادعاهای واشنگتن و ریاض مبنی بر نقش ایران در تأمین موشکهای مورد استفاده گروههای یمنی بررسیهای لازم را انجام دهند. هیئت تحقیق سازمان ملل ماه گذشته در گزارشی به جانبداری از ادعاهای اثباتنشده امریکا و عربستان پرداخت و ادعا کرد موشک مورد استفاده برای حمله به فرودگاه بینالمللی «خالد ملک» حاوی قطعات ایرانی بوده است. فارینپالیسی نوشته، اما آن گزارش که به بررسی مجله امریکایی رسیده نشان میدهد موشک مورد نظر حاوی قطعهای بوده که سازنده آن یک شرکت امریکایی است. فارینپالیسی نوشته شواهد جدید برای متقاعد کردن سازمان ملل برای متهم کردن علنی ایران به تأمین فناوریهای موشکی ممنوعشده برای اعضای انصارالله کافی نبودهاند. هیئت کارشناسان سازمان ملل که وظیفه نظارت بر تحریمهای تسلیحاتی یمن را بر عهده دارند ماه گذشته به این جمعبندی رسیدند که هنوز درباره هویت تأمینکننده یا واسطه انتقال این موشکها به یمن، شواهدی در اختیار ندارند. علاوه بر این، گوترش هم از متهم کردن ایران به تأمین موشک برای اعضای انصارالله خودداری کرد.
پیشتر روزنامه نیویورکتایمز طی گزارش مفصلی نشان داد موشکی که یک ماه قبل یمنیها شلیک کرده بودند با فاصله کمی از فرودگاه ریاض به زمین اصابت کرده است. بر اساس این گزارش، پنج فروند موشک پاتریوت برای انهدام این موشک شلیک میشود که هیچکدام موفق نمیشوند. این گزارش نیویورکتایمز در حالی است که عربستان و امریکا مدعی شده بودند موشک را در هوا رهگیری و منهدم کردهاند.