به گزارش ایرنا روزنامه پر تیراژ ' اکیپرس تریبیون' پاکستان روز شنبه در خبری اعلام کرد:پس از این توافق قرار است، یادداشت تفاهمی برای احداث خط لوله گاز که چندین میلیارد دلار هزینه دارد طی چند هفته آینده بین مسئولان بلند پایه اسلام آباد و مسکو امضا شود.
این یادداشت تفاهم برخلاف انتظارات دولت آمریکاست که مخالف هر نوع سرمایه گذاری برای اجرای پروژه خط لوله گاز بین ایران و پاکستان است.
گفته می شود، قرار است شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان نیز بزودی به روسیه سفر کند.
دولتمردان دو کشور قبلا برای عملی شدن این معاهده تلاش هایی کرده بودند اما مشکلاتی، مانع امضای این توافقنامه شده بود.
روزنامه اکسپرس تریبیون در ادامه خبر خود نوشت:مقامات دو کشور اکنون عزم خود را برای اجرای این توافقنامه جزم کرده اند.
روسیه که مدیریت تعداد زیادی از پروژه های انرژی در خاک ایران را بر عهده دارد در صدد است با اجرای خط لوله گاز از پاکستان منابع عظیم گاز را از ایران به پاکستان و هند صادر کند.
دولت روسیه که در خاک خود دارای منابع عظیم انرژی گاز است به دلیل اختلافات عمیق با آمریکا و اروپا در قبال موضوعات مختلف از جمله بحران اوکراین، به شدت نگران از دست دادن بازارهای انرژی اروپاست، به همین دلیل سعی می کند این کمبود را از طریق بازارهای جدید در شبه قاره هند جبران کند.
یک مقام ارشد دولتی در پاکستان که خواست نامش برده نشود در گفت و گو با روزنامه تریبیون گفت: پس از اعلام سیاست ضد پاکستانی از سوی آمریکا، اسلام آباد قصد دارد روابط خود را با روسیه توسعه داده و امضای این توافقنامه در راستای همین سیاست است.
پس از امضای این یادداشت تفاهم برای احداث خط لوله گاز در طول سواحل جنوبی پاکستان (ایالت بلوچستان و سند) اقدامات مطالعات امکان سنجی این پروژه آغاز می شود.
بر اساس توافقنامه اولیه، دولت روسیه هزینه مالی این مطالعات را بر عهده می گیرد.
آمریکا از مالکیت و کنترل روسیه بر منابع عظیم انرژی در خاک جمهوری اسلامی ایران آگاه است، به همین دلیل با هر نوع اقدام برای عملی شدن خط لوله گاز بین ایران و پاکستان مخالف است.
دولت هند هر چند قبلا در نظر داشت گاز طبیعی از ایران را از خاک پاکستان دریافت کند، توافق آمریکا برای امضاء معاهده انرژی هسته ای صلح آمیز با این کشور باعث شد تا هند از این پروژه دست بردارد.
در زمان کنونی هند موافقت خود را برای دریافت گاز از ایران در چارچوب توافقات با روسیه و از طریق خاک پاکستان اعلام کرده است.
روسیه همچنین با خرید گاز از ترکمنستان آن را به اروپا می فروشد و همچنین در نظر دارد، منابع عظیم گاز ایران را به پاکستان و هند بفروشد.
به گزارش ایرنا، پاکستان کشوری با نزدیک 200 میلیون نفر جمعیت بوده و یک بازار مصرف بزرگ گاز طبیعی در منطقه محسوب میشود که در حال حاضر تنها توانایی تامین دو سوم گاز مورد نیاز خود را دارد.
این در حالی است که با توجه به افت فشار مخازن گاز این کشور، سهم تولید داخلی در تامین گاز مورد نیاز آینده پاکستان بیش از پیش کاهش خواهد یافت.
از سوی دیگر در سالهای اخیر پاکستان با بحران تامین انرژی روبه رو بوده است، به همین منظور در سالهای اخیر، پاکستان به دنبال انعقاد قراردادهای مختلف واردات گاز از جمله خط لوله صلح، خط لوله تاپی برای واردات از ترکمنستان و واردات' ال.ان.جی ' از قطر بوده است.
پروژه گازرسانی از ایران به پاکستان موسوم به خط گاز صلح سالهاست آغاز شده اما دخالت کشورهای مختلف اجرای آن را در پاکستان به تأخیر انداخته است.
میزان مصرف گاز در پاکستان طی 20 سال گذشته بیش از 80 درصد افزایش داشته است. جمعیت پاکستان بهسرعت در حال رشد است و تعداد انشعابات گاز از 4 میلیون به 8.4 میلیون انشعاب افزایش یافته است.
آساق**6125*1144*سیدبهادر حسینی* انتشار دهنده: علیرضا جباری
توافق پاکستان و روسیه برای امضا توافقنامه اجرای خط لوله انتقال گاز
اسلام آباد - ایرنا - پاکستان و روسیه در خصوص احداث یک خط لوله انتقال گاز در طول ساحل در جنوب پاکستان به توافق رسیدند.
صاحبخبر -
∎