در این جلسه شورای امنیت اعضا ابتدا به سخنرانی هماهنگکننده سازمان ملل در روند صلح گوش دادند.
نیکلای ملادینوف، هماهنگکننده سازمان ملل در روند صلح نسبت به افزایش تنشها بعد از تصمیم اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل هشدار داد و گفت، ممکن است این تصمیم به انتفاضه جدید منجر شود لذا خواستار مشخص شدن مساله قدس در چارچوب راه حل فراگیر و طبق قطعنامههای بینالمللی شد.
به گزارش ایسنا به نقل از المیادین، ملادينوف تاکید کرد، راه حل دو کشوری تنها راه حل است و نسبت به امکان اینکه گامهای یکجانبه به سمت اقدامهاي افراطگرایانه سوق یابد، هشدار داد.
ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل نیز در این جلسه تاکید کرد: دونالد ترامپ با این تصمیم خود تهدید به بیثباتی اوضاع کرد که تبعات خطرناکی دارد؛این تصمیم باید لغو شود.
او خاطرنشان کرد: امکان ندارد یک طرف روند صلح را به انحصار درآورده و به جانبداری از قدرت اشغالگر بپردازد.
منصور از کشورهای عضو شورای امنیت به دلیل مواضع اولیهشان در قبال قدس تشکر کرد و عنوان داشت: شورا باید طوری عمل کند که اعتماد ملت فلسطین به قوانین بینالمللی را بازيابد.
نماینده فلسطین تصریح کرد، دولت اشغالگر اسرائیلی همچنان به ارتکاب جنایتها، زورگویی به فلسطینیها و تغییر ماهیت جمعیتی قدس ادامه میدهد.
در این حین نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل به دفاع از تصمیم ترامپ پرداخت و تاکید کرد: رئیسجمهور آمریکا متعهد به روند صلح است و تصمیم اخیر مقدمات در نظر گرفته شده در روند صلح را تغییر نمیدهد.
او افزود: واشنگتن هرگز نمیپذیرد که از کشورهایی دستور بگیرد که هیچ اعتباری در تعامل با مساله درگیریهای فلسطینی و اسرائیلی ندارند.
هیلی مدعی شد، سازمان ملل از متخاصمترین جناحها علیه اسرائیل است.
او افزود، کشورش موضعی در قبال مرزهای قدس ندارد و از هیچ تغییری در زمینه اماکن مقدسه در قدس حمایت نمیکند.
در این حال ماتئو ریکرافت، نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز تاکید کرد، قدس شرقی اشغال شده و سفارت انگلیس در تلآویو باقی خواهد ماند.
او گفت: به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل قبل از توافق صلح جایز نیست.
نماینده انگلیس بر لزوم بررسی مساله مرزها همزمان با تبادل اراضی و قرار دادن قدس به عنوان پایتخت مشترک دو طرف، حل مساله آوارگان فلسطینی، حفظ وضعیت کنونی مسجد الاقصی و قرار داشتن عبادتگاههای آن تحت قیمومیت اردن تاکید کرد و گفت: گسترش شهرک سازیها مانعی در مسیر صلح است.
فرانسوا دلاتر، نماینده فرانسه نیز با تکرار مواضع نماینده انگلیس خواستار راه حل فراگیر شد.
وی با اعلام مخالفت خود با موضع اخیر آمریکا خواستار راه حلی شد که صلح را به خاورمیانه و جهان بازگرداند و هشدار داد، قدس نمیتواند زمینهساز تلاش افراطگراها باشد.
نماینده روسیه نیز در سخنرانیاش عنوان داشت که مسکو نگران تصمیم اخیر آمریکا در قبال قدس است.
او تصریح کرد، کشورش شرح کاملی از طرف آمریکا درباره انتقال سفارت از تلآویو به قدس دریافت کرده است.
نماینده چین هم حمایت کشورش از تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای سال ۶۷ به پایتختی قدس شرقی را اعلام کرد.
نماینده سوئد نیز با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل مخالفت كرد و گفت: این تصمیم بر خلاف قوانین بینالمللی بوده و مساله قدس باید در چارچوب مسائل وضعیت نهایی بررسی شود.
این نماینده تاکید کرد، هرگز الحاق قدس به اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و اتحادیه اروپا به این مساله باور دارد.
او تاکید کرد، این اقدام آمریکا موجب شعلهور شدن اوضاع منطقه و خارج آن شده است و باید از خشونتی که منجر به درگیری دینی میشود، اجتناب کرد.
نماینده مصر در شورای امنیت نیز بر اجرای قطعنامههای این شورا به منظور حفظ صلح و امنیت بینالمللی تاکید و مخالفت و محکومیت مصر در قبال این تصمیم را اعلام کرد.
او نسبت به پیامدهای تصمیم اخیر ترامپ بر ثبات منطقه با توجه به جایگاه تاریخی و دینی قدس در میان کشورهای عربی و اسلامی هشدار داد.
∎