معصومه خلیلی، کارشناس و مشاور خانواده در گفت وگو با کانون خبرنگران ایکنا، نبأ، اظهار کرد: کشور ما دارای قوانین مدنی و فرهنگ نهادینه ای بر پایه دین مبین اسلام است که دستورالعملهایی برای تعاملات صحیح و عفیفانه مردان و زنان نامحرم در خانواده و اجتماع لحاظ کرده است که بر اساس این دستورالعمل زنان را با حفظ حجاب و مردان را با حفظ نگاه، از شهوت به حضور در جامعه فرا می خواند. اما در فضای جامعه کنونی ما فرهنگ وارداتی در قالب تجدد و امروزی بودن بسیاری از این بایدها و نبایدها را زیرپا گذاشته است و امروزه ما شاهد ارتباطات خارج از عرف دختران و پسران در مراکز عمومی و مهدهای علم و دانش هستیم.
کارشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه پدیده ارتباطات خارج از عرف به صورت تدریجی و به مرور زمان به صورت یک امرعادی جلوه کرده است، عنوان کرد: عدم بررسی ابعاد و پیامدهای اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی این مسئله سبب شده است تا قبح و زشتی این امر از بین برود.
وی گفت: امر به معروف و فرهنگ سازی برای جوانان به صورت تبلیغ عملی در قالبهای مختلف میتواند از شکلگیری این ارتباطات خارج ازعرف که سبب مشکلات فراوان و تأخیر در امر ازدواج می شود، بکاهد.
خلیلی درباره عوامل ایجاد ارتباطات خارج از عرف بیان کرد: عواملی همچون نداشتن پوشش مناسب، عدم استفاده درست از بویخوش و آرایش، عدم ارضای غریزه جنسی، تأمین نشدن احساس نیاز به محبت در جوانان و الگوگرفتن از فرهنگ غربی میتواند سبب ارتباطات خارج از عرف شود.
وی افزود: دین اسلام دین زیبایی و آراستگی است و پیشوایان ما نه تنها به زیبایی باطنی خود بلکه به زیبایی وآراستگی ظاهری خود نیز توجه داشته اند. همچنین آراستگی، عفاف و عزتمندی با هم ارتباط دارند به گونه ای که فردی که دارای عزت نفس است در خود عظمت و صلابتی را احساس می کند که حقارت و پستی را نمی پذیرد و عزت مندی او باعث آراستگی عفیفانه در او می شود.
کارشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه یکی از اهداف ازدواج ارضای غریزه جنسی است، گفت: متأسفانه امروزه به دلائل مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نظیر بالارفتن سطح توقعات، آینده شغلی جوانان و تشریفات غیر لازم امر ازدواج به تعویق افتاده است که این امر باعث ارضای نیازهای جوانان از راههای غیر عاقلانه و نامناسب و انحراف در جامعه می شود.
خلیلی اظهار کرد: اریکسون، روانشناس غربی می گوید: جوانان در مرحله ای از زندگی خواهان ارتباط نزدیک و دوستانه با دیگران و یافتن هویت جدیدی هستند که گمان می کنند خانواده و والدینشان نمی توانند از آنها حمایت کنند. که در این میان تأمین احساس نیاز به محبت به خصوص از جانب مادر می تواند از ایجاد ارتباطات خارج از عرف جلوگیری کند.
وی افزود: ارضای صحیح غریزه، تحکیم روابط خانوادگی، ایجاد فضای عاطفی و روابط صمیمانه در خانواده، احساس امنیت و آرامش و امر خود کنترلی از سوی جوانان گامهای مؤثری در جهت جلوگیری و کاهش ارتباطات خارج از عرف و پیامدهای نامطلوب آن در جامعه است.
فاطمه بغدادی