شناسهٔ خبر: 22901162 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

خشم جهانی علیه نمایش ترامپ

تهران- ایرنا- روزنامه ایران در گزارشی نوشت: در پی شناسایی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی دولت امریکا، شورای امنیت شب گذشته نشست اضطراری برگزار کرد.

صاحب‌خبر -

در ادامه این گزارش می خوانیم: از چهارشنبه شب که خبر اعلام رسمی پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی دونالد ترامپ مطرح شد، مردم خشمگین فلسطین به خیابان‌های کشورشان که دهه‌هاست محل جولان و زورگویی رژیم اشغالگر است، ریختند تا اعتراضشان را به تصمیمی نشان بدهند که او گفته بود برای کاهش رادیکالیسم و افزایش قدرت نیروهای معتدل گرفته است؛ شوخی تلخی که کمتر کسی را می‌توان به باور کردنش مجاب کرد. در حالی که بیشتر رهبران سیاسی و کارشناسان معتقدند که دونالد ترامپ با گرفتن این تصمیم، شیپور را از سر گشادش دمیده، مردم جهان خشمشان را فرو نخوردند و صدای اعتراض، یکپارچه در کشورهای جهان پیچیده است.

به گزارش «ایران» به نقل از گاردین، مأموریت رئیس‌جمهوری امریکا در خاورمیانه باعث برانگیخته شدن درگیری جدیدی میان مردم فلسطین و رژیم صهیونیستی شد. جریان‌های ملی و اسلامی فلسطین در محکومیت این اقدام امریکا، عموم ملت فلسطین را به شرکت در تظاهرات‌های گسترده دعوت کردند. فلسطینی‌ها در این تجمع که در نوار غزه برگزار شد پرچم‌های اسرائیل و امریکا را به آتش کشیدند. این راهپیمایی بلافاصله پس از درخواست اسماعیل هنیه رهبر حماس از ساکنان نوار غزه برای حضور در راهپیمایی اعتراضی صورت گرفته است. هنیه در موضعگیری خود این تصمیم امریکا را اعلان جنگ خواند. مناطق دیگر فلسطین از جمله رام‌الله، بیت لحم، قدس و کرانه باختری نیز تظاهرات‌هایی را شاهد بوده است. به دنبال آن مردم فلسطین در واکنش به این اقدام رئیس‌جمهوری امریکا سه روز خشم عمومی اعلام کردند. در واکنش به تظاهرات مردمی فلسطین، گزارش‌هایی حاکی از پرتاب گاز اشک‌آور و شلیک گلوله پلاستیکی و خشونت شدید نظامیان اسرائیلی در سرکوب معترضان به گوش می‌رسد. روز پنجشنبه هنیه، اعلام قدس به عنوان پایتخت فلسطین اشغالی را پایان روند سازش اعلام کرد و گفت قرارداد قرن و غیره برای همیشه دفن شدند. او در ادامه از انتفاضه‌ای جدید برای آزادی قدس و کرانه باختری خبر داد و تصریح کرد: «تصمیم امریکا در آستانه سالروز انتفاضه سنگ (انتفاضه اول فلسطین در سال 1987) اعلام می‌شود و هیچ انتفاضه‌ای در فلسطین شکل نگرفته جز این‌ که در ارتباط با قدس بوده است. ما خواستار ترسیم سیاست‌ها و راهبرد برای مقابله با توطئه‌های جدید علیه قدس و فلسطین هستیم. اسرائیل اصلاً وجود ندارد که بخواهد پایتختی برای آن تعریف شود. قدس واحد است و شرقی و غربی ندارد، بلکه شهری فلسطینی، عربی و اسلامی و پایتخت دولت فلسطین است. فقط با انتفاضه جدید می‌توان با سیاست اسرائیلی مورد حمایت امریکا مقابله کرد و ما در راستای یک انتفاضه جدید کار خواهیم کرد.» به گزارش «ایران» به نقل از خبرگزاری الجزیره، طی حمله ارتش رژیم صهیونیستی به تظاهرات جوانان فلسطینی، دست‌کم 100 فلسطینی زخمی شدند و 16 نفرشان روانه بیمارستان شدند. صائب عریقات مذاکره کننده ارشد فلسطینی‌ها، هم به ایالات متحده هشدار داد و گفت: «با این اقدام هرگونه شانس برای رسیدن به راه حل حکومت دو دولتی از بین می‌رود». محمود عباس رئیس تشکیلات خودگران فلسطین نیز اعلام کرده که دیدار هفته آینده با معاون اول ترامپ را لغو می‌کند. احمد عقل سفیر فلسطین در بغداد هم اقدام ترامپ را به منزله تشویق اشغالگری و اشغالگران و ظلمی مضاعف بر مردم فلسطین دانست.

** جهان اسلام، یکپارچه علیه این تصمیم
چند ساعت پس از اعلام این خبر، واکنش‌های کوبنده مردمی از جهان اسلام بلند شد. به گزارش «ایران» به نقل از وب‌سایت روزنامه ایندیپندنت، مردم ترکیه همراه با اعتراض رئیس‌جمهورشان به خیابان‌های شهر آمدند و با آتش زدن تصاویر دونالد ترامپ و سر دادن شعار علیه او مراتب اعتراضشان را نشان دادند. به دنبال روز خشم نامیدن جمعه از سوی سازمان‌های مردمی فلسطینی، بعد از نماز جمعه نیز در شهرهای متعدد ترکیه، مسلمانان دست به تظاهرات زدند. در طی این تظاهرات، جوانان ترکیه‌ای با در دست داشتن اعلان‌هایی که رویش نوشته شده بود «قدس شهر اسلام است» و «مسلمانان برای قدس به پا خیزید»، اتحاد و همبستگی‌شان را با برادران و خواهران فلسطینی‌شان نشان دادند. صد‌ها شهروند اردنی نیز پنجشنبه در مقابل سفارتخانه امریکا در امان، پایتخت اردن جمع شدند، شعار‌هایی جهت لغو توافقنامه صلح اسرائیل-اردن و تعطیلی سفارتخانه امریکا در این کشور سر دادند. معترضان با حمل پلاکارد‌هایی با مضمون «قدس تا ابد به عنوان پایتخت فلسطین خواهد ماند» و «مردم اردن این تصمیم تحقیر‌آمیز را قبول ندارند»، عکس‌های ترامپ را به آتش کشیدند. با وجود درگیری نیروهای امنیتی و معترضان، جمعیت آنها رفته‌رفته بیشتر شد. منابع محلی گزارش دادند که دانشگاه‌های اردن، هاشمیه، زیتونه، بلقا، دانشگاه بین‌المللی اسلامی، دانشگاه یرموک، دانشگاه موته و برخی دانشگاه‌های دیگر شاهد تجمعات اعتراض‌آمیز نسبت به تصمیم اخیر ترامپ بودند.

وزارت امور خارجه عراق هم تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا در اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر اسرائیل را رد کرد و هشدار داد که این تصمیم منطقه را به سمتی که سرنوشت آن معلوم نیست سوق خواهد داد: «وزارت خارجه بر موضع دائم عراق در حمایت از موضوع فلسطین و حقوق مردم آن از جمله برپایی دولت مستقل به پایتختی قدس شریف تأکید می‌کند.» پاکستان نیز یکی از کشورهایی بود که اعتراض گسترده مسلمانانش را بر خود دید. صدها نفر در شهرهای اسلام‌آباد، کراچی، پیشاور و چند شهر دیگر پاکستان با برگزاری تظاهرات مخالفت‌ خود را با اقدام ترامپ اعلام کردند. تظاهرات گسترده‌ای در اردوگاه‌های فلسطینی در بیروت نیز برگزار شد و تظاهرکنندگان پرچم‌های اسرائیل و امریکا را به آتش کشیدند. مردم افغانستان نیز با سر دادن شعارهای «قدس پایتخت فلسطین است» صدای اعتراضشان در خیابان‌های کابل طنین انداخت.

در همین حال، اردوگاه‌های آوارگان فلسطینی در جنوب لبنان و گروه‌های فلسطینی خود را برای برگزاری راهپیمایی‌ها و برنامه‌های گسترده طی روزهای آتی آماده می‌کنند. شیخ عبداللطیف دریان مفتی جمهوری لبنان نیز از تمامی خطبای مساجد این کشور خواست که خطبه نماز جمعه دیروز را به مسأله قدس اختصاص دهند. وی تصمیم انتقال سفارت امریکا به قدس را مغایر قطعنامه‌های بین‌المللی و تحریک آشکار احساسات فلسطینیان، عرب‌ها و مسلمانان دانست. دانشجویان و استادان دانشگاه‌ها در شهر جرجیس تونس تظاهرات گسترده‌ای را برگزار کرده و همبستگی خود را با مردم فلسطین اعلام کردند. گروه ملی کار در مراکش نیز خواهان مشارکت در تظاهرات مردمی در مقابل پارلمان در رباط شده است. در بیانیه این گروه از مردم خواسته شده روز یکشنبه در این تظاهرات شرکت کرده و خشم خود را در سرتاسر این کشور علیه اقدام ترامپ نشان دهند. مردم مالزی هم با به آتش کشیدن آدمک ترامپ در مقابل سفارت امریکا در این کشور، خشمشان از او را نشان دادند. صدها نفر در قاهره پایتخت مصر در اعتراض به اقدام امریکا برای اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی تظاهرات کردند و پرچم این رژیم را به آتش کشیدند. همزمان با اعتراض مردم کشورهای مسلمان، در کشورهای اروپایی و امریکا نیز تظاهرات اعتراض‌آمیزی شکل گرفت.

** هشدار رهبران جهان
واکنش رهبران سیاسی جهان نشان داده که تنها حامی تصمیم ترامپ، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی است. دامنه اعتراضات از کشورهای منتقد سیاست‌های امریکا شروع می‌شود و حتی به کشورهای دوست و متحد امریکا بسط پیدا می‌کند. سازمان ملل روز چهارشنبه با برگزاری نشست اضطراری روز جمعه شورای امنیت موافقت کرد. هشت کشور بریتانیا، سوئد، ایتالیا، مصر، فرانسه، مجارستان، بولیوی و سنگال خواهان گفت‌و‌گو بر سر تصمیم دونالد ترامپ برای به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی شدند. به گزارش «ایران» فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه‌ای با کریستین امانپور در شبکه خبری سی‌ان‌ان، اعلام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را بسیار خطرناک عنوان کرد و گفت: «این تصمیم منطقه را که اکنون به اندازه کافی درگیری دارد، ملتهب‌تر می‌کند.» او پیش از این در نشستی در بروکسل گفته بود این تصمیم «ما را به دورانی حتی تاریک‌تر برمی‌گرداند».

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه در گفت‌و‌گوی تلفنی با همتای ترکیه‌ای خود طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی را به خویشتن‌داری و مذاکره فراخواند. او گفت: « چنین اقداماتی فرصت موفقیت روند صلح در خاورمیانه را از بین می‌برد. ما با متشنج شدن اوضاع مخالفیم و خواهان خویشتن‌داری و مذاکره میان فلسطین و اسرائیل هستیم.» رئیس‌جمهوری ترکیه نیز پیش‌تر تهدید کرده بود که اگر ترامپ تصمیمش را عملی کند تمام روابط دیپلماتیک ترکیه با رژیم صهیونیستی قطع می‌شود.

پادشاه آل سعود با اشاره به این‌که این اقدام، احساسات مسلمانان را تحریک می‌کند، گفت:«با اندوه تصمیم ترامپ را پیگیری می‌کنیم.» این کشور گفته است که این اقدام ترامپ نشاندهنده تعصب در مقابل حقوق مردم فلسطین است. در همین حال، برلین با صراحت اعلام کرده است که از تصمیم ترامپ حمایت نمی‌کند. اشتیفن زایبرت، سخنگوی حکومت آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در یک پیام توئیتری گفته است: «حکومت فدرال آلمان از این اقدام حمایت نمی‌کند زیرا سرنوشت بیت‌المقدس در چارچوب راه حل دو دولت باید تعیین شود». در همین حال، زیگمار گابریل، سرپرست وزارت خارجه آلمان گفته است که این اعلام مانند «پاشیدن نفت بر روی آتش است». شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر شامگاه پنجشنبه در تماس تلفنی با اسماعیل هنیه، بر حمایت قطر از مردم فلسطین در برهه کنونی و مخالفت با تصمیم ترامپ تأکید کرد. بریتانیا این حرکت را «مضر و مخرب» و فرانسه آن را «قابل افسوس» خوانده است. میشل عون رئیس‌جمهوری لبنان روز پنجشنبه در تماس تلفنی با محمود عباس تأکید کرد که او و ملت لبنان در مخالفت با تعیین قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی در کنار ملت فلسطین ایستاده است. رئیس‌جمهوری تونس نیز روز جمعه سفیر امریکا را احضار کرد. مجلس الجزایر، پارلمان پاکستان، احزاب بزرگ اسپانیا، شورای مفتی‌های روسیه، سازمان همکاری اسلامی و... هم در بیانیه‌هایی این اقدام را محکوم کردند. این تنها بخشی از محکومیت بین‌المللی جهان در مقابل ظلم رژیم صهیونیستی بر مردم فلسطین است.

*منبع: روزنامه ایران؛ 1396،9،18
**گروه اطلاع رسانی**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

انتهای پیام /*