صاحبخبر - فرقی نمیکند که اهل این شهر باشی یا آن شهر، یا اهل کلانشهر یا شهرستان یا حتی روستا. حجابت را با چادر ساده، چادر ملی، چادر عربی رعایت کرده باشی یا با مانتو شلوار بلند یا متوسط، گشاد یا معمولی، مقنعه به سر داشته باشی یا شال و روسری. حتی فرقی ندارد نوجوان باشی یا جوان یا میانسال یا هفتادوچند ساله. روایتهای بسیار زیادی از زنان از همه قشرها در همه نقاط کشور، با هر پوششی با هر سنی و در انواع مکانهای عمومی، از پارک و خیابان و نمایشگاهها و بازارها گرفته تا وسایل حملونقل عمومی وجود دارد که نشان میدهد، آزار و مزاحمتهای خیابانی از خیره شدن و متلک انداختن گرفته تا مزاحمتهای فیزیکی جنسی و عورتنمایی، تجربههای مشترکی است که میتوان گفت همه زنان جامعه این موارد را در زندگی خود بارها تجربه کردهاند.
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که خیل عظیم آزارگران در مکانهای عمومی، گستره بزرگی از پسران نوجوان گرفته تا مردان جوان و میانسال و حتی مردان مسن را شامل می شود و در یک قشر یا دسته خاص هم محدود نمیشوند. بعضی تحقیقات نشان داده که خیلی از مزاحمان از بیخوبن نسبت به زنان و احساس زنان هنگام آزار جنسی دیدن، دچار سوءتفاهمهای بزرگی هستند. برای مثال پاسخگویان یک پایاننامه در پاسخ به این سوال که چرا برای زنان مزاحمت ایجاد میکنند، پاسخ داده بودند: «چون زنان این کار را دوست دارند!». آنها حیا و سکوت غالب زنان را به رفتارهای زشت خود، حمل بر رضایت آنها کرده بودند و احتمالا به زعم خودشان هنگام مزاحمت برای زنان، لابد خود را در حال لطف به آنان تصور میکردند. البته برخی دیگر هم متوجه هستند که زنان از رفتار آنها لذت نمیبرند و معذب و منزجرهستند. اما کدام آموزشها و چه فرهنگسازیای در جامعه ما، برخی مردان را از نوجوانی، در ایجاد مزاحمت برای دختربچهها و زنان، گستاختر میکند؟ آیا در مقابل رفتارهای زشت خود، برخورد قضایی یا حتی عرفی میبینند؟
از سوی دیگر رفتارهای ما در جامعه، وقتی تکرار میشوند که در مقابل سود یا تشویقی به دست بیاوریم یا حداقل ضرر یا تنبیهی نبینیم. مردی که در واگن مترو، زنی را دستمالی میکند و با سکوت او و البته عدم توجه دیگران به کارش روبرو میشود، از این کار چقدر سود میبرد و چه ضرری میکند؟ او قطعا از این کار لذتی جنسی میبرد؛ و ضرر؟ هیچ ضرر یا تنبیهی متوجه او نیست. نه زن به او اعتراض کرده و نه دیگران. چه بسا متوجه رفتار زشت او شدهاند. پس چرا دوباره و دهباره همین کار را تکرار نکند؟ گاهی از زنان میپرسم که در مواجهه با آزارهای خیابانی چه میکنند؟ پاسخها متنوع هستند، هرچند بیشتر پاسخگویان سکوت میکنند اما بعضی پاسخها این است که ما با نگاه یا چشمغره به او اعتراضمان را نشان میدهیم. شاید چشمغره برای یک نوجوان یا کودکی که هنوز در حال آموزش دیدن است، پاسخ مناسبی به رفتاری غلط باشد؛ اما فراموش نکنیم که مزاحمتی که یک زن متحمل میشود، حاصل سکوت و فقدان مجازات برای آزارگر در مزاحمتهای قبلی بوده است. آزاری که بین آزارگر و آزاردیده وجود دارد، مسئلهای شخصی بین 2نفر نیست که با چشمغرهای بین آنها حل شود، آزارگر تا مجازاتی که ضرر این کار را بیشتر از سودش کند، نبیند، دست از تکرار عمل خود برنمیدارد و مدام جامعه را از این رفتار زشت متضرر میکند. ضمن اینکه اگر بنا بود او با یک چشمغره شما، اصلاح شود و دست از کارش بکشد و عذرخواهی کند، احتمالا باشخصیتتر از آنی میبود که بخواهد مزاحم و آزارگر باشد. پس با صدای «بلند» اما محترمانه به رفتار او اعتراض کنید، طوری که «دیگران» را متوجه ناشایست بودن رفتار او کنید. چندان به اینکه خودش متوجه ناشایست بودن رفتارش شود، امیدوار نباشید. هدف این است که او با قرار گرفتن در این موقعیت، با تنبیه و ضرری مواجه شود که تکرار این کار را برای او سخت کند.
با این حال ما زنان، گمان میکنیم وقتی در معرض خشونتهای خیابانی قرار میگیریم، یا در فضایی عمومی آزاری جنسی را تجربه میکنیم، این «ما» هستیم که تپش قلب میگیریم، دهانمان خشک میشود، دست و پایمان میلرزد، نفسهایمان به شماره میافتد و در لحظه انگار قدرت و توان مقابله با آزارگر را نداریم، برای خودمان هزارویک تئوری در ذهنمان داریم که سکوتمان را با آن توجیه کنیم. سرخوسفید میشویم و خودمان را بیشتر به درب تاکسی میچسبانیم و با هزار زحمت سعی میکنیم در شلوغی جمعیت به شکل بهتری بایستیم و گاهی خودمان را به آن راه میزنیم تا مبادا صدایمان را بلند کنیم و این ناراحتی را بروز دهیم. بگذارید خیالتان را راحت کنم؛ تابهحال هیچ زنی از مورد آزار جنسی قرار گرفتن، خوشحال و راضی نبوده و تپش قلبش آرام نمانده و آرامش و اعتماد به نفسش در چنین موقعیت ناراحت کنندهای چند برابر نشده است. پس مطمئن باشید که شما در همه این احساسهای بد تنها نیستید و چه بسا سکوت زن قبلی هم به خاطر همین چیزها بوده! اما سکوت تا کی؟ و اجازه دادن به آزارگران برای مزاحمت تا چه سالی و تا چه سنی قرار است ادامه پیدا کند؟
در نهایت لازم به یادآوری است که هر آزاری در فضای عمومی میبینیم، انگشت اشاره را به سمت «آزاردیده» نگیریم که آسیبشناسیاش کنیم. فرق قربانی و متجاوز را بدانیم و اینکه کدامیک مستوجب مجازات و ملامت هستند. به حقوق خودمان آگاه باشیم و از حقوق ساده شهروندیمان نگذریم. یکسوم از صندلی عقب تاکسی حق هر مسافر است که تا مقصد با آرامش خاطر روی آن بنشیند. ایستادن یا نشستن بدون تحمل آزار جنسی در واگنهای مترو، حق هر مسافر است. کنار خیابان در انتظار تاکسی ایستادن، کار خطایی نیست. در آرامش و بدون تحقیر و توهین دیگران رانندگی کردن، حق هر شهروندی است. از فضای پارک، خیابان، بازار، و دیگر فضاهای شهری استفاده کردن، سهم همه است و نباید گروهی به واسطه جنسیتش از گروهی دیگر، آرامش و امنیت کمتری داشته باشد. این ما هستیم که با پافشاری بر حقوق بدیهیمان، بستر به رسمیت شناختن حقمان را فراهم میکنیم.
*ارشد جامعه شناسی و فعال حقوق زنان∎