
به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه خبری 'پاکستان تودی'، سفارت چین پرداخت مجدد هزینههای جاری انجام پروژههای راهداری به پاکستان را به دریافت دستور از پکن مشروط کرد.
پروژههایی که حمایت مالی چین از آنها متوقف شده در 'دیره اسماعیل خان' ایالت خیبرپختونخواه، 'خضدار' ایالت بلوچستان و منطقه گلیگت بلتستان قرار دارد.
بر این اساس، کارشناسان معتقدند این اقدام چین میتواند خسارتهای جبران ناپذیری برای پروژههای در حال انجام در پی داشته باشد.
اگرچه در اخبار منتشر شده در رسانه ها، دلیل اصلی توقف حمایتهای مالی چین در پاکستان اعلام نشده، بر اساس برخی نظرات، دولتمردان پکن به دنبال یافتن تضمین جدی و راهکار جدید برای ممانعت از اختلاس در طرح مشترک کریدور اقتصادی چین - پاکستان هستند.
البته اخیرا نیز، روزنامه اکسپرس تریبیون در مقاله ای به قلم ' رحیم'سهیل به سرمایه گذاری عظیم چین در پاکستان موسوم به 'CPEC' پرداخت و نوشت:آیا پاکستان قادر به پرداخت بدهی خود به چین در قبال این سرمایه گذاری هست؟
بر اساس این مقاله، هر چند گفته می شود که طرح 'سی پک' می تواند باعث توسعه اقتصاد پاکستان شود، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که دولت دست به ریسک بزرگی زده است زیرا که با این اقدام تمامی تخم مرغها را در یک سبد قرار داده است.
با این سرمایه عظیم از سوی یک کشور جهان دیگر کشورهای جهان رغبتی برای سرمایه گذاری در پاکستان احساس نمی کنند.
از سوی دیگر سرمایه گذاری چین باعث وخیم تر شدن روابط بین اسلام آباد و دهلی نو شده است، هند رقیب سرسخت چین در منطقه جنوب آسیاست و اجرای این طرح در پاکستان باعث می شود تا هند نتواند به منابع عظیم انرژی در آسیا میانه دست یابد.
هند برای راهیابی به آسیای میانه باید از طریق خاک پاکستان اقدام کند اما این سرمایه گذاری باعث شده تا پاکستان در رقابت های تجاری و ترانزیتی دست بالا را داشته باشد .
به گزارش ایرنا گزارش های موسسات اقتصادی معتبر بیانگر آن است که اجرای طرح بزرگ مشترک 'کریدور اقتصادی چین – پاکستان' موسوم به (CPEC) نقش موثری در بهبود رتبه رقابت پذیری اقتصاد پاکستان ایفا کرده است.
طرح راهروی اقتصادی مشترک چین- پاکستان به ارزش 57 میلیارد دلار، مهم ترین و بزرگ ترین طرح همکاری میان دو کشور است که اجرا و تکمیل این طرح بزرگ دست کم تا سال 2025 به طول می انجامد و آثار و نتایج مثبت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قابل توجهی برای پاکستان در زمینه های گوناگون به دنبال دارد.
اهمیت طرح راهروی اقتصادی مشترک چین - پاکستان برای طرف چینی نیز قابل انکار نیست.
چینی ها می دانند که برای تکمیل این طرح بزرگ به عنوان شریان حیاتی اقتصادی چین در آینده (اتصال مناطق شرقی چین به آبهای گرم دریای عمان، خلیج فارس و اقیانوس هند و کوتاه شدن مسیر تجارت چین با جهان) باید هزینه بپردازند.
آساق**6125**سیدبهادر حسینی**1663**انتشار دهنده: خسرو حسینی