شناسهٔ خبر: 22816932 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: پانا | لینک خبر

گزارش پانا از نقش دولت در کنترل نوسانات نرخ ارز

دولت اهرمی قوی برای کنترل بازار ارز ندارد

فعالان بازار ارز، افزایش تقاضا در پایان سال میلادی به ویژه برای انجام تسویه حساب با شرکت های خارجی را علت رشد قیمت ارزهای عمده در بازار می دانند و این پرسش مطرح است که آیا بانک مرکزی می تواند با تزریق به موقع ارز و براساس پیش بینی هایی که از قبل صورت می گیرد، به کنترل بازار اقدام کند یا خیر.

صاحب‌خبر -

به گزارش پانا، بازار ارز در نخستین روز کاری هفته جاری با افزایش قابل توجه مواجه شد تا آنجا که نرخ دلاربا 6 تومان  افزایش 4 هزار و 145 تومان، هر یورو با12 تومان رشد، 4 هزار و 997 تومان و پوند انگلیس با 40 تومان  افزایش 5 هزارو 680 تومان فروخته شد .

امیرحسین شریعتی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار پانا در مورد پیش بینی بازار ارز در ماههای پیش رو و نقش دولت در کنترل نوسانات بازار ارز می گوید‌: دولت اهرم چندان قوی برای کنترل بازار ارز در اختیار ندارد.

کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید براینکه ‌دست دولت برای تعدیل بازار ارز چندان باز نیست ،اظهار کرد:‌ در شرایط کنونی نیز برگرداندن ارز حاصل از فروش نفت به کشور به راحتی صورت نمی گیرد و باید گفت دولت بازو و اهرم زیاد قوی برای کنترل بازار ارز در اختیار ندارد.

وی اظهار کرد: البته براساس قانون هر فردی که کارش ربطی به ارز خارجی نداشته باشد و بیش از 10 هزار دلار ارز را در اختیار داشته باشد قاچاقچی ارز محسوب می شود .‌بنابراین یک سری قوانین و ابزارهای کنترل کننده برای بازار ارز و کنترل تقاضای آن وجود دارد اما دولت با محدودیت های ارزی مواجه است و در هنگام نوسانات نمی تواند ارز زیادی به بازار تزریق کند  .

کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد:‌به دلیل گسترش مبادلات تجاری ایران و اروپا پیش بینی می شود نرخ یورو با شیب ملایم رو به افزایش باشد که البته افزایش نرخ آن  توان صادراتی کشور را افزایش می دهد .

وی افزود: در ماههای پیش رو ، نرخ دلار نیز با شیب ملایم و اندک افزایشی خواهد بود و در سایر ارزهای اروپائی پیش بینی می شود فرانک با افزایش قابل توجهی در یک سال آینده مواجه شود.

شریعتی با بیان اینکه  مبادلات تجاری ایران با چین و سایر کشور ها با یورو و دلار است ،خاطرنشان کرد:‌ اگرچه گفته می شود که یوان و روبل نیز وارد ارزهای تجاری ایران شده و مبادلات تجاری با روسیه و چین با ارز این کشورهاست اما در عمل از همان یورو و دلار در مبادلات استفاده می شود .

افزایش نرخ ارزها به مصرف کنندگان آسیب می زند

کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه افزایش نرخ ارزها به دلیل وابستگی که تولید به واردات مواد اولیه دارد موجب آسیب رسیدن به مصرف کنندگان می شود ،‌خاطرنشان کرد:در صورت افزایش نرخ ارزها ‌ارزش پول ملی با افزایش نرخ ارزها کاهش می یابد اما توان صادراتی کشور با افزایش قابل توجهی همراه می شود و اگر از این فرصت برای افزایش توان رقابتی و صادراتی تولیدات داخلی استفاده شود مناسب است ،در غیر این صورت نوسانات نرخ ارز بازی هر دو سر باخت برای اقتصاد است .

وی در پاسخ به این پرسش که نحوه کنترل و مدریت بازار ارز را چگونه ارزیابی می کنید ،عنوان کرد:‌چندین نوع از تقاضا برای بازار ارز وجود دارد در مرحله اول ارز مسافرتی است که بازار آرامی را طی می کند و هیچ موج خروشان و کف آلودی در آن دیده نمی شود و ترکیه که مقصد بیشترین سفرهای تفریحی است به دلیل سردی هوا با اقبال مسافران همراه نیست .

موج تقاضای ارز مسافرتی در اسفند

شریعتی خاطرنشان کرد:‌البته از اواخر بهمن و ابتدای اسفند تقاضای ارز مسافرتی به شدت در کشور افزایش خواهد داشت و باید در دوره اسفند و شهریور تزریق ارز به بازار انجام  شود تا شاهد تعدیل قیمت ها در بازار باشیم .

شریعتی خاطرنشان کرد:‌ درمورد نوع دوم تقاضای ارز که ارز تجاری است نیز باید گفت بسته به سیاست های بانک ملی ، وزارت صنعت ،معدن وتجارت ، شرایط استفاده از این نوع ارزها و بانکهای هر دو سمت تقاضای مبادلات تجاری، عرضه و تقاضای ارز از سوی مشتریان برای ارزهای تجاری  متفاوت خواهد بود .

وی با بیان اینکه از 10 آبان ماه نوع جدیدی از تحریم های بانکی از سوی وزارت خزانه داری آمریکا علیه ایران وضع شده است ، تصریح کرد:‌وزارت خزانه داری آمریکا عضو تعیین کننده در مبادلات تجاری دنیا است و تحریم ها موجب شده تا 1.2 میلیارد دلار از ارز حاصل از فروش نفت به چین در بانکهای این کشور بلوکه شود .

مردم هیجان زده نشده و به فعالیت های سوداگرایانه در بازار ارز روی نیاورند

براساس این گزارش بازار ارز در ایران قابل پیش‌بینی نیست ومردم نیز خاطرات بدی از تاثیرات افزایش نرخ ارزها بر روی قیمت ها دارند .با نوسان نرخ ارزها در روزهای اخیر برخی زنگ خطرها را به صدا درآورده اند و بر این باورند که دولت باید یک بار برای همیشه، تکلیف نرخ ارز را مشخص کرده و راه را برای رقابتی کردن بازار ارز و تنظیم بازار بر اساس عرضه و تقاضا هموار کند.

در این میان کارشناسان تاکید دارند که مردم نباید از تغییرات جزئی نرخ ارز هیجان زده شده و به اقدامات سوداگرانه در بازار روی آورند.