شناسهٔ خبر: 22802820 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صمت | لینک خبر

هزار راه نرفته برای خرید فولاد اکسین

صاحب‌خبر -

گروه معدن: تغییر مالکیت فولاد اکسین مسئله‌ای است که هفته گذشته در جامعه فولادی کشور سر و صدای زیادی به پا کرد.

این کارخانه که ورق‌های فولادی را تبدیل به لوله‌های بدون درز می‌کند و عمده خریدارانش هم شرکت‌های نفت و گاز و پتروشیمی هستند به تازگی با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند.
بیشترین مشکلش هم این است که به دلیل تولید لوله‌های فولادی ویژه و مشتری‌های ویژه‌تر نمی‌تواند تا سفارشی نگرفته، تولید کند یا تولیدش باید بر اساس میزان خوراک صنایع پایین‌دستی‌اش باشد؛ البته اگر به این کارخانه سفارش بدهند و خرید از خارج نداشته باشند. وزارت نفت به عنوان مهم‌ترین مشتری این کارخانه به تازگی قول‌های مساعدی بر اساس دستور بیژن زنگنه، وزیر نفت به کارخانه‌های تولید لوله از جمله این کارخانه داده و گمان می‌رود اتفاقات خوبی در این راستا در حال رخ دادن است.


راه نجات اکسین
در همین زمینه، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان معتقد است: راه نجات فولاد اکسین خوزستان، ادغام با فولاد خوزستان است. مهندس نوراله حسن‌زاده در گفت‌وگوی اختصاصی با روزنامه صمت با اشاره به مشکلات مواد اولیه این شرکت، راه نجات و خروج از بحران را واگذاری یا ادغام با شرکت فولاد خوزستان دانست. وی ضمن استراتژیک دانستن محصول شرکت فولاد اکسین افزود: خوراک فولاد اکسین اسلب است که در فولاد خوزستان در ابعاد مختلف تولید می‌شود. حسن‌زاده با اشاره به این موضوع که فولاد اکسین در ابتدای دهه ۱۳۸۰ از سوی شرکت فولاد خوزستان برنامه‌ریزی و پس از کلی کشمکش برای جلوگیری از برون‌رفت از خوزستان ساخته شد، افزود: شاید اگر فولاد اکسین را داخل محوطه فولاد خوزستان می‌ساختند مشکلات فولاد اکسین در نطفه خفه می‌شد و به بحران نمی‌رسید. وی با بیان اینکه فولاد خوزستان به دلیل اینکه موسس فولاد اکسین بوده، بهتر از هر فولادساز کشور، چالش‌های آن را می‌داند افزود: واگذاری فولاد اکسین و جدا شدن آن از فولاد خوزستان نیز منجر به بدهکاری این شرکت شد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان گفت: بعضی از تسهیلات دریافت شده فولاد اکسین با ضمانت فولاد خوزستان بوده و هنوز بسیاری از موسسه‌های بانکی، مالک فولاد اکسین را فولاد خوزستان می‌دانند. وی با اشاره به اینکه فولاد اکسین در واقع حلقه گمشده فولاد خوزستان است تصریح کرد: می‌طلبد که فولاد خوزستان برای تکمیل زنجیره تولید خود، اکسین را به فولاد خوزستان متصل کند. وی با اشاره به اینکه فاصله دو خط تولید اسلب در فولاد خوزستان و تولید ورق در فولاد اکسین کمتر از ۵۰ متر است افزود: هزینه حمل‌ونقل مواد اولیه یکی از چالش‌های بزرگ شرکت‌های تولیدی در سراسر دنیاست. از دیدگاه مصالح ملی و منویات رهبر معظم انقلاب برای حمایت از صنعت نیز که به این موضوع بنگریم، دسترسی خوزستان به آب‌های آزاد، موسس بودن فولاد خوزستان، نزدیکی دو کارخانه به یکدیگر و سایر دلایل، وزنه را برای مالکیت فولاد خوزستان دوچندان می‌کند. وی همچنین فولاد خوزستان را چشم و چراغ صنعت خوزستان و صنعت فولاد کشور دانست و گفت: این شرکت دارای نظم پایه‌ای و مدیریت ساختار است و در دوره‌های گذشته و امروز علاوه‌بر اینکه اشتغال حدود ۶۰ هزار نفر را به طور مستقیم و غیرمستقیم فراهم کرده، همچنان سودآور بوده و به راحتی مشکلات فولاد اکسین را برطرف خواهد کرد. شرکت فولاد خوزستان در کیلومتر ۱۰ محور اهوازـ بندر امام خمینی(ره) واقع شده و زمینه اشتغال ۱۱ هزار نفر را به طور مستقیم و حدود ۶۰ هزار نفر را به طور غیرمستقیم مهیا کرده است. شرکت فولاد اکسین نیز در نزدیکی شرکت فولاد خوزستان قرار دارد که به دلیل نبود نقدینگی، درحال‌حاضر به صورت کارمزدی از پیمانکاران اسلب دریافت کرده و به آنها عریض تحویل می‌دهد.


تکمیل زنجیره، هدف بوده
یکی دیگر از گزینه‌های پیش روی فولاد اکسین، ادغام با مجتمع فولاد مبارکه است. این موضوعی است که احتمال وقوع آن بیشتر می‌رود اگر چه منتقدانی جدی در فولاد خوزستان دارد.
در همین زمینه، محمد ناظمی هرندی، مدیر روابط عمومی فولاد مبارکه، در گفت‌وگو با صمت عنوان کرد: با توجه به پرسش‌هایی که برخی عزیزان مطرح کرده‌اند برای روشن شدن موضوع بد نیست به برخی نکته‌ها اشاره شود.وی افزود: جمعی از خبرنگاران در بازدید از خطوط تولید فولاد مبارکه درباره خرید فولاد خوزستان سوال کردند. آقای دکتر سبحانی ضمن رد این مطلب، اعلام کرد تکمیل زنجیره در گروه فولاد مبارکه موردنظر بوده و یکی از گزینه‌ها خرید سهام فولاد اکسین با هدف تکمیل زنجیره در فولاد هرمزگان است. این سیاست به بهره‌وری بیشتر ظرفیت در فولاد اکسین خواهد انجامید و سیاست منطقی و ملی است. وی اضافه کرد: در حالی که در دنیا فراتر از مرزها، تصمیمات ادغام، شراکت و... مبتنی بر منافع اقتصادی پایدار طرف‌های صاحب سود گرفته می‌شود، یادآوری موضوعات قومی، بنگاهی و... وجاهت زیادی ندارد. ناظمی تاکید کرد: این امکان برای همه مسئولان و بنگاه‌های پیرامون شرکت اکسین وجود دارد تا نسبت به استراتژی‌های مناسب با هدف خلق ارزش برای صاحبان سود خود اقدام کنند. مدیر روابط عمومی فولاد مبارکه اضافه کرد: یاداوری اینکه مردم فلان منطقه می‌خواهند فلان کارخانه را ببرند و مطالبی مانند آن، برای کسانی که از شیوه مدیریت در بنگاه‌ها مطلعند اندکی غیرقابل درک است. نه کسی کارخانه‌ای را جابه‌جا می‌کند و نه از محل سود، کسی غیر از سهامدار بهره می‌برد و نه مالیات و عوارض محل دیگری هزینه می‌شود. فراموش نکنید درحال‌حاضر سهامداران شرکت‌های بزرگ ازجمله مبارکه و خوزستان لزوما ارتباطی با منطقه جغرافیایی استقرار ندارند. ناظمی افزود: در این بین، یک عده فرصت‌طلب با استفاده از کلمات انحصار، خصولتی و... همچنان در مسیر ماموریت خود در جهت تخریب چهره صنایع فولادی گام برمی‌دارند.