شناسهٔ خبر: 22802759 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

«الشرق‌الاوسط» بررسی کرد

تلاش نخست‌وزیر اقلیم کردستان برای احیای نقش میانجیگرانه فرانسه در پرونده اختلافات با بغداد

نخست‌وزیر منطقه کردستان، امروز در دیدار با رئیس‌جمهور فرانسه در کاخ الیزه، تلاش خواهد کرد تا وی را به میانجیگری در پرونده اختلافات اربیل و بغداد متقاعد کند.

صاحب‌خبر -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «نیچروان بارزانی» نخست‌وزیر منطقه کردستان برای نخستین بار به پاریس سفر خواهد کرد و پیش از ظهر امروز (شنبه)، «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در کاخ الیزه به استقبال او و «قباد طالبانی» معاونش خواهد رفت.

روزنامه «الشرق الاوسط» چاپ لندن با انتشار این خبر نوشت که این اقدام بیانگر، تداوم تلاش پاریس برای میانجیگری میان اربیل و بغداد است.

بر اساس این گزارش، پاریس می‌خواهد که از منطقه کردستان در مرحله پس از شکست همه‌پرسی استقلال و بازگشت نیروهای عراقی به مناطق مورد منازعه و غنی از نفت، حمایت کند. ماکرون و بارزانی، امروز در جمع خبرنگاران حاضر خواهند شد و این همان سناریویی است که پس از سفر «حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق به فرانسه در 29 اکتبر گذشته و در اوج بحران میان دولت مرکزی عراق و منطقه کردستان، انجام شد.

محافل سیاسی فرانسه معتقدند که پاریس به «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان توصیه کرده بود که همه‌پرسی را برگزار نکند اما با وجود حمایت‌های دایمی پاریس از اربیل از سالهای دهه نود قرن گذشته تا آن روز، هیچ گوش شنوایی نیافت. این محافل معتقدند که اربیل اشتباه بزرگی مرتکب شد و مسعود بارزانی وارد ماجراجویی شد که نتایجش را برآورد نکرده بود. موضع فرانسه در این باره همواره ثابت بوده و از وحدت عراق و حاکمیت آن و در عین حال حقوق کردها حمایت می‌کند.

بنا بر این گزارش، پاریس نیز مانند واشنگتن معتقد بود که برگزاری همه‌‌پرسی، موجب منحرف شدن از مسیر نبرد با داعش و تقسیم شدن قدرتها در نبرد با این گروه تروریستی می‌شد. به نظر می‌رسد که مخالفت پاریس با همه‌پرسی جدایی کاملا ریشه‌ای باشد زیرا جدایی منطقه کردستان به منزله از بین رفتن مرزهای ترسیم شده بر اساس توافق پاریس و لندن در چارچوب توافق معروف «سایکس پیکو» است که صد سال پیش امضاء شد و این جدای طلبی به منزله بی‌ثبات کردن کشور عراق بود. منابع آگاه می‌گویند که پاریس اساسا با هرگونه همه پرسی جدایی‌طلبانه‌ای مخالف باشد همانگونه که با جدایی کاتالونیا نیز مخالفت کرد. لذا در قبال مسئله همه‌پرسی جدایی کردها از خود پرسید: چگونه از جدایی کردستان عراق حمایت کنیم در حالی که استقلال کاتالونیا را رد کردیم؟

در ادامه گزارش الشرق الاوسط آمده است: به هر حال این همه‌پرسی برگزار شد و مسائلی که امروز میان بارزانی و ماکرون مطرح خواهد شد، طبیعتا، تداوم جنگ با تروریسم و به طور مشخص داعش، نحوه اداره مرحله پس از همه‌پرسی و آغاز گفت‌وگوها میان اربیل و بغداد برای رفع اختلافات موجود خواهد بود. دولت عراق، مجموعه شروطی برای آغاز گفت‌وگوها دارد که مهمترین آنها، عقب‌نشینی منطقه کردستان از همه‌پرسی و اعلام ابطال نتایج آن است. طرف کردی برای اعلام صریح موافقتش با این شرط، تردید دارد با اینکه چند روز پیش اعلام کرد که به حکم دادگاه عالی فدرال عراق مبنی بر ابطال همه‌پرسی، احترام می‌گذارد.

بنا بر این گزارش، پاریس تاکنون چندین بار از دولت عراق و شخص العبادی خواسته تا با آغاز گفت‌وگوهای با رهبران کردستان موافقت کند. یکی از بهانه‌های آغاز این گفت‌وگوها می‌تواند اعتراف به شکست مسعود بارزانی و خروجش از پست ریاست منطقه کردستان است.اما پاریس تاکنون درباره پیشنهاداتش در قبال برون رفت از شرایط کنونی چیزی اعلام نکرده است و چه بسا که در دیدار امروز در کاخ الیزه، پاریس طرح ابتکاریش را فعال و ارائه کند.

الشرق الاوسط ادعا می‌کند که پاریس درباره تحولات میدانی در «طوزخورماتو» و اقدامات الحشد الشعبی در مناطقی که طی چند هفته اخیر، کنترلش را به دست گرفته‌اند، نگران است و دیدار امروز در کاخ الیزه، صرفا به شکایت کردها از مخالفت بغداد با آغاز گفت‌وگوها محدود نمی‌شود و تصمیمات اتخاذی بغداد در قبال اربیل از جمله کاهش بودجه منطقه کردستان از جمله مسائل مطرح در دیدار بارزانی با ماکرون خواهد بود.

گفته می شود که ماکرون در سفر اخیر العبادی به پاریس از او تعهد گرفت که وی به نیروی نظامی و اقدام تلافی‌جویانه علیه کردها روی نیاورد و بی‌شک، امروز بارزانی نیز مطالباتی را به ماکرون ارائه خواهد کرد تا وی به عنوان میانجی‌وارد عمل شود و این به معنای بازگشت پاریس به پرونده عراق است.
بارزانی به دلیل بسته بودن فرودگاه‌های بین‌المللی در منطقه کردستان، ابتدا زمینی و از طریق گذرگاه مرزی «ابراهیم الخلیل» وارد ترکیه شد و از فرودگاه «شرف الدین الجی» در استان شرناخ به استانبول رفته است. به نظر می‌رسد که میانجیگری «صلاح الدین محمد بهاء الدین» دبیرکل حزب اتحاد اسلامی منطقه کردستان در این زمینه مثمر ثمر بوده و بارزانی پس از گذشت چندروز از بازگشت بهاء الدین به منطقه کردستان ازترکیه، سفرش به پاریس را از طریق این کشور، آغاز کرد.هرچند که آنکارا نیز همانند بغداد بر ضرورت لغو نتایج همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان تاکید دارد و آن را پیش شرط بهبود سطح روابطش با اربیل می‌داند.