به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)؛ مسلمانان از مناسبت میلاد پیامبر(ص) برای آموزش شیوه زندگی و سیره حضرت محمد(ص) و تأکید عمل به آموزههای نبوی و قرآنی استفاده میکنند.
در حالیکه در بعضی کشورها مانند قطر و عربستان به دلیل وجود عقاید وهابی، از برگزاری جشن میلاد خودداری میشود، در برخی کشورهای اسلامی از فرصت این جشن برای آشتی مذاهب مختلف اسلامی و وحدت میان همه مسلمانان استفاده میشود.
با آمدن ماه ربیع و نزدیک شدن به نیمه آن، میلیونها مسلمان در سراسر جهان به متولد شدن این انسان متعالی فکر میکنند و زندگینامه ایشان را دوباره مطالعه میکنند و از ارزشها و آموزههای ایشان درس میگیرند.
مسلمانان تلاش میکنند تا از پیامبری که خداوند در قرآن کریم وی را صاحب خلق عظیم (وَ اِنَّكَ لَعَليخُلُقٍ عَظيم) معرفی میکند، درس بگیرند. بدون شک، یکی از بهترین راه ها برای گرامیداشت میلاد این انسان بزرگ، بازخوانی داستان زندگی او برای کودکان، جوانان و بزرگسالان و سرلوحه زندگی قرار دادن آن است.
روزه گرفتن یا اطعام نیازمندان، تعمق در قرآن قرآن، مناجات و یاد خدا، انجام کارهای زیبا و نیک و کمک به دیگران از جمله کارهایی است که به عنوان گرامیداشت روز میلاد رسول خاتم (ص) میتوان انجام داد.
خداوند در قرآن کریم میفرماید: وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ * و (ای رسول) ما تو را نفرستادیم مگر آنکه رحمت برای اهل عالم باشی. پس مسلمانی و پیروی از محمد(ص) ایجاب میکند که تا حد امکان برای اطرافیان و محیط اطراف خود مایه رحمت باشیم.
جشن میلاد پیامبر(ص) در اقصی نقاط جهان
در سراسر جهان، میلاد پیامبر(ص) به شیوههای مختلفی جشن گرفته میشود. برخی در خانهها جشن میگیرند، برخی خیابانها و مساجد را تزئین میکنند. توزیع غذا، پخش کردن شیرینی، شرکت در سخنرانیها، برگزاری راهپیماییها، خواندن قرآن، برپایی مجالس نعت، همه و همه از آیینهایی است که به این مناسبت برگزار میشود.
بنا بر اعلام روزنامه The Nation؛ در کشورهایی مانند پاکستان، کل ماه ربیع الاول به عنوان ماه میلاد پیامبر(ص) جشن گرفته میشود. در سنگاپور میلاد پیامبر (ص) یک جشن یک روزه است که در آن جشن تولد برای کودکان فقیر و یتیم و نیز نماز روز عید و سخنرانی در مساجد محلهها برگزار میشود. در مالزی و اندونزی جشن میلاد نبی به لحاظ اهمیت، شادابی و زرق و برق باشکوهتر از عید فطر و عید قربان برگزار میشود.
میدان الازهر قاهره نیز محل برگزاری یکی از بزرگترین جشنهای میلاد با حضور بیش از 2 میلیون مسلمان میشود. در عراق و سوریه مراسمهای میلاد پیامبر(ص) با شکوه خاصی برگزار میشود.
در لیبی، پس از انقلاب اخیر جشن میلاد پیامبر با حضور مردم در خیابانها و آتشبازی انجام میشود. در زمان قذافی اجازه برپایی آتشبازی به مردم داده نمیشد. عمانیها نیز در روز عید در مساجد و اماکن دینی جمع میشوند و به قصیدهخوانی و مدح پیامبر (ص) میپرازند. در الجزایر نیز جشن میلاد نماد انسجام ملی است و با مشارکت دولت برگزار میشود.
مردم تونس با بوی خوش عود به استقبال سالروز ولادت پیامبر(ص) میروند و محافل قرائت قرآن میزبان مردم میشود. در اردن نیز جشن میلاد نبی (ص) در مساجد و مراکز دینی و فرهنگی با قرائت قرآن و برگزاری آیینهای دینی گرامی داشته میشود.
در هند عید میلاد پیامبر (ص) با برگزاری نماز و انجام آیینهای مذهبی برپا و همانند پاکستان همایش های متعددی سیرت النبی و نعت خوانی برگزار میشود و در جامو و کشمیر نیز ضمن برپایی نمایشگاهی از سبک زندگی نبوی، راهپیماییهایی برگزار میشود.
در کشورهای غیراسلامی، مساجد و مراکز فرهنگی و اسلامی میزبان جشنها و برنامههای مختلفی از جمله برگزاری مسابقات قرآن و جشنهای آشنایی بیشتر با پیامبر(ص) و آموزههای ایشان میشوند.
میلاد رسول الله(ص)؛ حلقه وحدت مسلمانان
میلاد بزرگ حضرت محمد(ص) موجب تقویت مشارکت اجتماعی در کنار حفظ خطوط فرهنگی، قومی و مذهبی است و آمادگی برای برگزاری آن سبب گسترش و بهبود روابط میان گروههای مختلف میشود. افزایش مشارکتهای اجتماعی که سلامت جامعه را به دنبال دارد در سایه حضور همه گروهها و اقشار جامعه در جشنها و مناسبتهای دینی و فرهنگی عملی میشود و این مهم در جشنی به وسعت جشن میلاد حضرت محمد(ص) به بهترین شکل قابل اجرا است.
امروز آنچه در سطوح رسمی و غیررسمی و نیز ملی و بینالمللی در میان جوامع اسلامی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، کنار هم قرار گرفتن همه مذاهب و فرق اسلامی در برگزاری این عید بزرگ اسلامی و تولد حضرت محمد(ص) به عنوان حلقه وحدت مسلمانان جهان است. برگزاری برنامههای فرهنگی و دینی و جشنوارههایی با حضور مسلمانان همه مذاهب و ملیتها میتواند گام موثری در ترویج فرهنگ وحدت و حل مشکلات پیشروی مسلمانان با اتکا به نیروی اتحاد بردارد.
آغاز جشنها
جشن میلاد پیامبر (ص) از دیروز جمعه 12 ربیع الاول (10 آذرماه) در میان جوامع اهل سنت سراسر جهان به جز در عربستان آغاز شده است و جوامع شیعیان نیز با برپایی تدارکات لازم به پیشواز میلاد پیامبر(ص) که بنابر عقاید شیعی روز 17 ربیعالاول برگزار میشود.
خواندن نماز در مساجد، پخش کردن شیرینیهای خاص عید، راهافتادن دستههای موسیقی و نعتخوانی در بسیاری از کشورها آغاز شده است.
به گزارش آناتولی، مردم ترکیه از عصر چهارشنبه جشن میلاد را آغاز کرده و مسلمانان با رفتن به مساجد، ضمن قرائت شعرهایی در مدح پیامبر(ص) با آرمانهای اسلامی تجدید میثاق میکنند. مساجد سراسر ترکیه با برگزاری نماز و قرائت قرآن و سرودهایی در ستایش نبی رحمت این روزها میزبان مسلمانان هستند.
روزنامه پاکستانی The News نیز نوشت: در پاکستان نیز عید میلاد با شلیک 31 تیر هوایی در پایتخت و 21 تیرهوایی در دیگر استانها آغاز شد و دیروز شهرهای سراسر پاکستان از جمله کراچی، اسلامآباد، راولپندی، پیشاور، کویته، فیصلآباد، لاهور و ... میزبان دستههای بزرگ و کوچک شادمانی بودند. خیابانها، مساجد، آرامگاهها، مراکز خرید و مناطق مسکونی همگی با چراغهای کوچک تزئین شده و همایشهای سیرت النبی (ص) و محافل نعت در حال برگزاری است.
در کشمیر نیز هزاران نفر از مردان، زنان و کودکان مسلمان با حضور در راهپیماییهای میلاد به مساجد رفته و در سراسر شب نماز نماز برپا کردند.
بزرگترین گردهمایی مسلمانان کشمیر در مسجد حضرت بل در شهر سرینگر برگزار شد و بالابردن دستها و قرائت آیات قرآن توسط مومنانی که اشک در چشمهایشان جاری بود، صحنه زیبایی آفرید. همایشهای سیرت النبی(ص) و دستههای میلاد نبوی در سراسر شهرها نیز از دیگر برنامههای مرسوم کشمیریها است/.
گردآوری و ترجمه: معصومه سادات حسینی