شناسهٔ خبر: 22797981 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

محمدعلی مجاهدی در گفت‌وگو با فارس:

امتیاز مرحوم چایچیان بر همگنان خود/ ته‌لهجه تبریزی حلاوت سروده‌های «حسان» را دو چندان می‌کرد

محمدعلی مجاهدی درباره مرحوم چایچیان گفت: ته‌لهجه تبریزی در هنگام قرائت شعر، حلاوت سروده‌های مرحوم چایچیان را دو چندان می‌کرد، همانگونه که حافظ می‌گوید: «ترکان پارسی‌گوی بخشندگان عمرند».

صاحب‌خبر -

محمدعلی مجاهدی از شاعران آئینی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، پیرامون مرحوم «حسان» اظهار داشت:‌ استاد حسان چایچیان از چهره‌های نام آشنای شعر ولایی و از چهره‌های مطرح شعر هیئت در روزگار ما بود. 

وی گفت: مرحوم چایچیان به لحاظ سلوک، اخلاق اجتماعی و آداب فردی و جمعی، فردی منزه بود، رفتارش بسیار ستایش‌برانگیز به شمار می‌رفت، جاذبه‌های وجودی داشت، با ته‌لهجه تبریزی.

این شاعر پیشکسوت ضمن اشاره به این لهجه تبریزی افزود: این ته‌لهجه تبریزی در هنگام قرائت شعر حلاوت سروده‌هایش را دو چندان می‌کرد، همانگونه که حافظ می‌گوید: «ترکان پارسی‌گوی بخشندگان عمرند». 

مجاهدی با بیان اینکه مرحوم چایچیان اهل تبریز بود وعلاوه بر اینکه در شعر پارسی و ولایی، ماتمی و مناقبی کارهای خوبی دارد و آثار خوبی به چاپ رسانده به زبان دیگری هم سروده‌هایی را از وی شاهدیم، افزود: از مرحوم حسان آثاری هم به زبان آذری منتشر شده، چرا که او مسلط به این زبان بود و حتی اشعار آذری او در هیئت‌های آذربایجانی‌های مقیم تهران و سایر هیات‌ها هم قرائت می‌شد. 

این شاعر پیشکسوت با بیان اینکه حسان حدود دو سال و اندی در بستر بیماری بود، تصریح کرد: مدت‌ها بود این شاعر ولایی در بستر بیماری بود ولی تا جایی که اطلاع دارم مطابق با شأن و منزلتی که داشت شاید اقتضا می‌کرد متولیان امور فرهنگی کشور حداقل در طول این دوران بیماری به وی سری بزنند ولی بعید می‌دانم سری زده باشند، وقتی سرمایه‌هایمان را از دست می‌دهیم، تازه از خواب  غفلت بیدار می‌شویم؛ اما این رفتارها خوب نیست، وقتی فردی مسئولیت امور فرهنگی و هنری را بر عهده می‌گیرد و خودش فرصت نمی‌کند به عیادت بیماران برود باید همکارانی را جهت رصد داشته باشد چرا که یک ملاقات چیزی از کسی کم نمی‌کند.

مجاهدی با بیان اینکه مرحوم چایچیان نیاز به این ملاقات‌ها نداشت ولی این دیدارها به لحاظ روحی کمک‌کننده است،‌گفت: حسان سرمایه‌ای بود که از دست رفت خدا با خاندان محمدی محشورش کند اما نام و یاد او تا همیشه در صدر خواهد بود. 

وی افزود: همین عرض ادب به پیشگاه امام رضا (ع) با شعر «آمدم ای شاه پناهم بده» که مقبولیت عام هم یافته بود، نشان داد شعر او ساده و به دور از پیچیدگی لفظی و معنوی بود و می‌توانست مطلب را به راحتی به مخاطب منتقل کند. اگر چه نمی‌خواهم راه مبالغه را طی کنم ولی شعر مرحوم حسان بی‌عیب بود و برای پیشبرد شعر آئینی معاصر وجود ایشان نقش بسزایی داشت. 

به گفته وی،‌ شعر او روان، ساده و صمیمی به دور از تکلفات و تصنعات ادبی و استفاده از آرایه‌ها و صنایع لفظی و معنوی پیچیده بود، شعر او ساده و روان است. امتیازی که از نظر من مرحوم حسان بر همگنان خود داشت. مسلماً‌ تأثیر نفس علامه امینی بر ایشان تا مدت‌ها حس شد چرا که ایشان خدمت علامه امینی بودند و از افاضات او استفاده می‌کرد خود این امر موضوعیت دارد زیر بسیاری از پیشکسوتان شعر ما از این موهبت محروم هستند.

انتهای پیام/