شناسهٔ خبر: 22769140 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

اسد؛ مهره شکست ترامپ از پوتین

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل-مانیا شوبیری: دورهشتم مذاکرات برقراری صلح در سوریه آغاز شده است. با توجه به اینکه هیچ یک از طرفین قصد کوتاه آمدن از مواضع خود را ندارند امیدهای زیادی به سرانجام رسیدن این مذاکرات وجود ندارد. رفتن و یا ماندن «بشار اسد» را می‌توان جدیترین نزاع مابین مخالفان و موافقان دانست.
در این میان به اعتقاد رسانه‌های آمریکایی با توجه به حمایت سوریه از اسد، او در سوریه ماندگار خواهد بود. رسانه‌های آمریکایی روسیه را پیروز نهایی در سوریه می‌دانند و حمایت ترامپ از سیاست‌های کرملین را به باد انتقاد گرفته اند. آنها مدعی شده اند که در این نزاع کرملین همه را فریب داده و در جریان جنگ به منافع خود دست یافته است.
نشریه تایمز انگلیس مدعی شده است که «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه «بازی‌هایی» را در خاورمیانه به اجرا در آورده که در نهایت موجب فریب آمریکا شده است.
«راجر بویز»، تحلیلگر تایمز در این مقاله نوشته است که روسیه با دانش کارشناسی خود نسبت به منطقه خاورمیانه و اجرای سیاست‌های واقع گرایانه در آن توانسته در این زمینه هم بر دولت اوباما و هم بر دولت ترامپ برتری یابد.  پوتین یک اصل کارآمد دارد؛ هرگز نگذار یک جنگ مغشوش به هدر برود. 
مداخله دو ساله روسیه در سوریه بیش‌از 5/2 میلیون دلار در روز هزینه داشته و همین پاییز امسال مسکو در این جنگ یکی از ژنرال‌های تاثیرگذار خود را که به سربازان بشار اسد مشاوره میداد از دست داد اما این جنگ در نهایت پاداشی را برای این فروشنده سلاح‌های کرملین (پوتین) به ارمغان آورد.
بویز مدعی شده است که کمپینی که علیه گروه تروریستی داعش به اجرا در آمد به مسکو اجازه داد چیزی نزدیک به 600 سلاح مجزا را آزمایش کند. او رئیس‌جمهور روسیه را پیروز شده در سوریه دانسته است که حالا همه آن چیزی که او به آن احتیاج دارد کسب صلح و اعمال نفوذش بر مابقی نقاط خاورمیانه است.
روزنامه واشنگتن پست نیز از «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری آمریکا را به این دلیل که منطقه نفوذ این کشور در خاورمیانه را به تدریج به نفع روسیه رها می‌کند، انتقاد و نوشته است: نقش برجسته روسیه در حل و فصل درگیری‌ها در سوریه به صورت عجیبی مورد استقبال گسترده ترامپ، قرار گرفته است.
واشنگتن پست در ادامه گزارش خود به دیدار پوتین و اسد در مسکو پرداخت و تاکید کرده است که تصویر منتشر شده از این دیدار نقش روسیه را تشریح می‌کند و نشان می‌دهد که مسکو موفق شد که اسد را از شکست نظامی‌نجات دهد. روسیه همچنین در محقق ساختن پیروزی‌های متعددی علیه مخالفان مورد حمایت غرب ظرف دو سال گذشته نقش داشته است.
نشست‌هایی که به میزبانی روسیه پس از دیدار پوتین با اسد برگزار شد تاکید مجددی بر این ادعاست که اقدامات دیپلماتیک مسکو پس از پیروزی نظامی ‌بر ماندن بشار اسد در قدرت تا اطلاع ثانونی متمرکز خواهد بود. این مساله عرصه جدیدی را برای روسیه در خاورمیانه به ارمغان می‌آورد و آمریکا را به صورت بیشتری به حاشیه می‌راند.
واشنگتن پست معتقد است که متاسفانه کسی که از طرح روسیه در حمایت از اسد بیشترین خرسندی را دارد، ترامپ است و این علی رغم آن است که طرح روسیه، نفوذ ایران در سوریه را بیشتر خواهد کرد.
ترامپ پس از تماس تلفنی‌اش با پوتین از طرح روسیه در سوریه حمایت کرد، براساس این طرح، مذاکراتی میان اسد و مخالفان برای تدوین قانون اساسی جدید سوریه صورت می‌گیرد و این طرحی است که ترکیه و ایران نیز از آن پشتیبانی کردند. این در حالی است که عربستان با برگزاری کنفرانس گسترده مخالفان سوری در ریاض از این طرح حمایت کرد که در جریان این کنفرانس تمامی‌طرف‌های سوری مخالف ماندن اسد را به حاشیه راند.
مسؤولانی از دولت ترامپ گفته‌اند که پوتین تعهد داده است انتخاباتی با نظارت سازمان ملل در پایان کار با مشارکت تمامی‌سوری‌ها از جمله نیمی‌از ساکنان آواره شده برگزار شود.
اما آنگونه که واشنگتن پست نوشته است حتی اگر انتخاباتی آزاد و سالم برگزار شود اسد هیچ جایی نخواهد داشت و مسکو نیز این مساله را می‌داند و به همین دلیل مسکو و تهران تکمیل این طرح را نخواهند پذیرفت.
این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش خود آورده است که با وجود ضعف مخالفان، اما پوتین نخواهد توانست که یک شهرک روسی را در سوریه ایجاد کند، این امر دلیل به تعویق افتادن کنفرانسی است که امید می‌رفت پوتین آن را در سوچی در هفته جاری برای بررسی پیشنهادها پیرامون قانون اساسی برگزار کند. مخالفان سوری با این کنفرانس مخالفت کرده و ترجیح دادند که مذاکره در ژنو صورت بگیرد. اردوغان نیز به مشارکت کردها اعتراض کرده است. با وجود اینکه این شکستی زودهنگام برای تلاش‌های پوتین به نظر می‌رسد مساله قطعی این است که روسیه جای ایالات متحده را در حال حاضر به عنوان قدرتی برای حل و فصل مهمترین درگیری‌ها در خاورمیانه گرفته است. استقبال ترامپ نیز از این نقش روسیه پس از کارنامه اوباما در سوریه منجر به این خواهد شد که فروپاشی رهبری جهانی آمریکا سریع‌تر صورت بگیرد.
روز گذشته با آغاز دور هشتم مذاکرات صلح سوریه در ژنو، فرستاده سازمان ملل با هیئت مخالفان سوری دیدار و گفت‌وگو کرد. به گزارش روزنامه مستقل رأی الیوم، «استفان دی‌میستورا»، نماینده سازمان ملل در امور سوریه بعد از این نشست مقدماتی گفته است روس‌ها طی نشست پنج کشور عضو دائم شورای امنیت به من ابلاغ کردند که مسکو و دمشق با آتش‌بس در غوطه شرقی موافقت کرده‌اند. 
این مذاکرات درحالی آغاز شده است که با پایبندی دو طرف بحران به مواضع خود به ویژه درباره سرنوشت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه امید کمی‌به پیشرفت وجود دارد.
در حاشیه این مذاکرات دی‌میستورا بعد از دیدار با هیئت مخالفان قرار است با هیئت دولت سوریه نیز دیدار و گفتگو کند.
وی در جمع خبرنگاران در این زمینه گفته است که دولت و مخالفان سوریه در ژنو فرصت مذاکرات مستقیم را برای نخستین بار دارند، او اما توضیح نداده است که آیا از این فرصت استفاده خواهد شد یا خیر.
اما منابع سوری میگویند که دی‌میستورا به هیئت دولت سوریه تعهد داده که این دور از مذاکرات شامل دیدار مستقیم با هیئت مورد حمایت ریاض نمی‌باشد و به هیچ وجه به بیانیه ریاض و شروط آن نیز پرداخته نخواهد شد.
از سوی دیگر منابع دیپلماتیک اروپایی پیش‌بینی کرده‌اند که مخالفان در رابطه با برکناری فوری بشار اسد واقع‌بین و انعطاف‌پذیر باشند.
دی‌میستورا تاکید کرده است که نباید هیجان زده شد، بلکه باید منتظر نتایج بمانیم.
هیئت مخالفان مورد حمایت ریاض نیز در بیانیه‌ای از آمادگی‌ این هیئت برای نشست با هیئت دولت سوریه خبر داده اند.«یحیی العریضی»، سخنگوی رسمی‌هیئت مخالفان سوریه نیز تاکید کرده است که دولت سوریه دیگر نمی‌تواند این بهانه را بیاورد که ما متحد نیستیم. مخالفان اکنون متحد و آماده مذاکرات هستند.ما به خاطر مذاکرات مستقیمی‌آمده‌ایم که به راهکار واقعی بینجامد.
نصر الحریری نیز یادآور شده است که ما به تحقق انتقال سیاسی پایبند هستیم و این دور از مذاکرات را با هیئتی واحد شروع کرده‌ایم و امیدواریم نظام سوریه نیز به شکل جدی آماده مذاکره باشد. وی صراحتا عنوان کرده است که هدف این هیئت این است که برکناری بشار اسد یکی از نتایج نشست باشد.
این نخستین بار است که مخالفان به صورت یک هیئت منسجم شامل هیئت عالی مذاکرات،‌ دو گروه مخالفان مقیم قاهره و مسکو که تاکنون موضعی منعطف‌تر در قبال بشار اسد داشتند، در نشست ژنو شرکت کرده است.