به گزارش اعتدال، مذاکرات ایران و ۱+۵ برای رسیدن به راهکاری جامع در مذاکرات هستهای، در حالی از سهشنبه 27 آبانماه به طور غیررسمی از سر گرفته شد که تا سوم آذر، آخرین روز تعیین شده برای مذاکرات زمانی، چهار روز باقی بود و در این فاصله اندک تا پایان مذاکرات با آمدن وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی طرف مذاکره با ایران به وین، سرنوشت حساسترین مذاکرات سیاسی ایران در هالهای از ابهام قرار دارد.
دور تازه مذاکرات گسترده با هدف دستیابی به راهکاری جامع برای رفع چالشهای پیش آمده بر سر برنامه هستهای ایران، در حالی از اسفندماه سال گذشته (1392) در وین از سر گرفته شد و سرانجام پس از شش دور مذاکرات سخت و نفسگیر که آخرین دور آن، هفده روز در جریان به طول انجامید، مذاکرات برای مدت چهار ماه تا سوم آذرماه تمدید شد تا در این مدت مذاکرات با لحنی جدی در خصوص نقاط اختلاف میان طرفین صورت پذیرید.
حال در فاصله چهار روز تا پایان مذاکرات، بیش از هر زمان دیگری است و جدیترین مخالفان توافق نیز در بدبینانهترین تحلیلها از توافق موقت دیگر و تمدید مذاکرات خبر میدهند و البته توافق بر سر تمدید مذاکرات تا اینجای کار، با تکذیب طرف ایرانی همراه شده است.
روز نخست مذاکرات پیش از ناهار کاری محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با کاترین اشتون هماهنگ کننده ١+ ٥ با مذاکرات کارشناسی آغاز و در پایان شب نیز با مذاکرات کارشناسان پایان یافت. همچنین در نخستین روز از دهمین دور مذاکرات در وین، دیدارهای دو و چند جانبهای میان ایران، آمریکا، اتحادیه اروپا و چین برگزار شد.
در دومین روز مذاکرات نیز شاهد دیدار دو جانبه هیات ایرانی و هیات آمریکایی بودیم اما اتفاقی که بیش از این دیدار مورد توجه قرار گرفت، نشست کارشناسی ایران و فرانسه بود که با شایعات مبنی بر نقش آفرینی غیرسازنده فرانسه در روند مذاکرات متاثر از عربستان و اسرائیل همراه بود؛ موضوعی که زمان مشخص میکند تا چه میزان واقعیت داشته است.
روز سوم مذاکرات نیز با اخبار متعددی درباره تمدید مذاکرات همراه بود، با این تفاوت که این بار تاریخ تمدید نیز در اخبار آمده بود و عنوان شده بود مذاکرات تا ماه مارس (اسفند 93 و فروردین 94) تمدید خواهد شد. در عین حال جان کری پس از انجام یک سلسله مذاکرات با وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، عمان و عربستان در لندن و پاریس، در عصر پنجشنبه وارد وین شد و مذاکراتی دو ساعته و سه جانبه میان او، کاترین اشتون و محمدجواد ظریف برگزار شد.
رایزنی های فشرده ظریف در سه روز مانده به پایان مهلت تعیین شده
قرار است وزیر خارجه ایران امروز ساعت یازده به وقت محلی دومین نشست خود را با کاترین اشتون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جان کری وزیر خارجه امریکا برگزار می کند.
ساعت 14 (16:30 به وقت تهران) نیز دیدار ظریف با همتایان انگلیسی و فرانسوی اش به همراه رییس هیات مذاکره کننده امریکایی خواهد بود
ظریف، کری و اشتون شب گذشته نیز به مدت دو ساعت با یکدیگرگفت و گو کردند که ادامه آن به جلسه امروز موکول شد.
یک عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران دیشب گفت که در جلسه سه جانبه ظریف ، اشتون و کری هیچ طرح جدیدی مطرح نشده است.
نشست دو جانبه روانچی و عراقچی با نماینده چین
چهارمین روز مذاکرات وین 8 ، صبح جمعه به وقت محلی با دیدار دو جانبه مجید تخت روانچی و سید عباس عراقچی معاونان وزیر امور خارجه ایران با نماینده چین در گروه 1+5 آغاز شد.
این دیدار که حدود 40 دقیقه طول کشید در هتل کوبورگ، محل استقرار دیپلمات های بلندپایه ایران و 1+5 برگزار شد.
وزیرخارجه آلمان شنبه به مذاکرات وین 8 می پیوندد
«فرانک اشتاین مایر» وزیر امور خارجه آلمان روز شنبه به مذاکرات وین 8 می پیوندد.
یک عضو تیم مذاکره کننده هسته ای گفت که وزیر خارجه آلمان هم اکنون در آفریقای جنوبی به سر می برد و شنبه به مذاکرات وین 8 می پیوندد.
قرار است وزیران خارجه انگلیس و فرانسه نیز پس از جان کری وزیر خارجه آمریکا به مذاکرات وین 8 بپیوندند.
با این حال خبر دیگری نیز در مورد حضور اشتاین مایر در روز جمعه در وین منتشر شده است. خبرنگار روزنامه آلمانی تاگس تسایتونگ گزارش داد که فرانک والتر اشتاین مایر که قرار بود عازم کنگو شود به دلیل حضور در مذاکرات هسته ای سفر خود را لغو کرده است و احتمالا عازم وین خواهد شد.
وزیر خارجه فرانسه امروز به وین میرود
وزیر امور خارجه فرانسه بر خلاف برنامه از قبل اعلام شده خود مبنی بر حضورش در اواخر هفته (شنبه و یکشنبه) در مذاکرات هستهای ایران در وین امروز جمعه به وین میرود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک دیپلمات فرانسوی اعلام کرد: لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه پیش از زمان مورد انتظار روز جمعه برای حضور در مذاکرات هستهای ایران به وین میرود. این دیپلمات فرانسوی ادامه داد: فابیوس اواخر صبح در آنجا خواهد بود.
به نوشته خبرگزاری رویترز، فابیوس در نظر داشت که آخر هفته در آنجا باشد و در مذاکرات شرکت کند.
حضور لاوروف در هاله ای از ابهام
صدای روسیه ضمن اشاره به این موضوع که هنوز سفر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به وین مشخص نیست گزارش داد، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت: بدون انگیزههای و ابتکارات جدید از سوی 1+5 و ایران طراحی توافق درباره برنامه هستهای ایران بسیار دشوار خواهد بود. مذاکرات در شرایط سخت جریان دارد. رسیدن به توافق دشوار خواهد بود اما نباید این شانس از دست برود.
همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از معاون وزیر امور خارجه روسیه که سرپرستی هیأت روسی در مذاکرات هستهای را بر عهده دارد درباره تمدید مذاکرات گفت: هیچ یک از طرفهای مذاکره کننده مساله تمدید مذاکرات را بیان نمیکنند.
نشست سه جانبه کری، فابیوس و هاموند
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس ساعت 13 (15:30 به وقت تهران) به وقت محلی با یکدیگر نشست سه جانبه خواهند داشت.
پس از آن و در ساعت 14 (16:30 به وقت تهران) نیز دیدار ظریف با همتایان انگلیسی و فرانسوی اش به همراه رییس هیات مذاکره کننده امریکایی خواهد بود.
یک مقام بلند پایه آمریکایی به خبرنگاران گفت که کری دیدارها و مشورت ها را در وین ادامه خواهد داد و پس از مشورت با خانم اشتون در نشست سه جانبه با حضور وی و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران شرکت خواهد کرد.
قرار است فابیوس و هاموند نیز با حضور نماینده آلمان در 1+5 بعداز ظهر امروز نشست مشترکی با ظریف و سپس دیدارهای دو جانبه ای با وی داشته باشند.
تحلیل روزنامه کریستین ساینس مانیتور از مذاکرات
روزنامه کریستین ساینس مانیتور در تحلیلی با مطرح کردن این سوال که چقدر ایرانیها را میشناسید بحثهای مطرح شده توسط مقامات آمریکایی درباره اینکه تحریمها ایران را پای میز مذاکره کشانده رد می کند. اسکات پترسون نویسنده این مطلب در ادامه با اشاره به فضای ایران از قول یک کارشناس تصریح میکند که تحریمها بیش از آنکه تاثیر واقعی و محسوس داشته باشند دارای تاثیر روانی بودهاند.
انعقاد همکاری ایران و روسیه
مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه در حاشیه اختتامیه همایش فرصتهای سرمایهگذاری با رویکرد اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه قرارداد نیروگاه شماره دو و سه بوشهر امضا شده است، اعلام کرد: ارزش اقتصادی این قرارداد قابل توجه بوده و امیدواریم اجرای این پروژهها حجم مبادلات بین دو کشور را متحول کند.
این دیپلمات ایرانی در ادامه از امضای یادداشت تفاهم ضمیمه به پروتکل همکاری هستهای خبر داد و افزود: این یادداشت تفاهم ضمیمه بین ایران و روسیه بوده که برای تولید سوخت در ایران در آینده منعقد شده و هر دو کشور در زمینه تولید مشترک سوخت همکاری میکنند. سند دیگری هم مبنی بر ساخت و اجرای نیروگاه بوشهر بین دو کشور امضا شده که عملیات اجرایی نیروگاه اول باید از امسال آغاز شود و ساخت نیروگاه دوم نیز از دو سال آینده آغاز خواهد شد.
عقب نشینی لابی آیپک در مقابل دیپلماسی ایران
خبرگزاری رویترز نوشت دیپلماسی ایران، بزرگترین لابی صهیونیست ها (آیپک) در آمریکا را وادار به عقب نشینی کرده است. در حالی که ایران و کشورهای 1 + 5 برای دستیابی به توافق مذاکره می کنند، صدایی که همواره مخالف توافق بود، اکنون سکوت کرده است.
به نوشته ای خبرگزاری، لابی صهیونیستی آیپک (AIPAC) که اوایل سال جاری نتوانست آمریکا را به اعمال تحریم های بیشتر ایران وادارد، در روزهای اخیر نیز آشکارا عقب نشینی کرده است.
برخی کارشناسان می گویند لابی آیپک در مورد نحوه برخورد با رخدادهای سیاسی اخیر سردرگم است. یک منبع نزدیک به این گروه، می گوید: وقتی نمی دانیم در وین چه خبر است، چیزی برای لابی کردن وجود ندارد.
خبرگزاری رویترز ادامه داد رژیم صهیونیستی به شدت به تلاشها برای رسیدن به توافق نهایی هستهای بیاعتماد است اما حامی سرسخت صهیونیستها در آمریکا که همان آیپک است، کنار کشیده است. آنها اوایل سال جاری میلادی موفق نشدند علیرغم تلاشهای بسیار زیاد دولت آمریکا را وادار به تحمیل تحریمهای بیشتر علیه ایران کنند و کاخ سفید گفت که تحریمها، مذاکرات با ایران را از مسیر اصلی منحرف میکند.
بر اساس این گزارش، در حالیکه نشانههای زیادی وجود دارد که مهلت 24 نوامبر برای رسیدن به توافق هستهای با ایران، احتمالاً مجدداً تمدید شود، آیپک سکوت پیشه کرده است و بررسی میکند که چگونه در میان جو سیاسی در حال تغییر واشنگتن به نتیجه این مذاکرات واکنش نشان دهد.
یک منبع نزدیک به آیپک میگوید: تا زمانیکه مشخص نشود که چه در وین رخ میدهد، چیزی برای لابی کردن وجود ندارد اما بعد از آن سوال اینجا است که شاهد یک فشار شدید برای تعامل با کنگره باشید یا خیر. ممکن است این آرامش قبل از طوفان باشد».
سال گذشته، زمانی که ایران و 1 + 5 به توافق موقت دست یافتند، آیپک تاکید کرد که آمریکا باید به ایران بگوید که توافق موقت دیگری وجود نخواهد داشت. با این حال، به نظر می رسد ممکن است ایران، آمریکا و دیگر کشورهای مذاکره کننده با تمدید توافق موقت، احتمالا تا ماه مارس (اسفند 93) موافقت کنند. روشن نیست اگر چنین توافقی حاصل شود، واکنش لابی صهیونیست ها چه خواهد بود.
احتمال بازگشت ظریف به تهران
چندین خبرنگار مستقر در وین گزارش داده است که شایعاتی مبنی بر احتمال بازگشت «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به تهران، برای رایزنی و مشورت بیشتر در مورد مذاکرات، وجود دارد.
خبرنگار شبکه بیبیسی در توئیتر به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که دیدارهای امروز آقای ظریف، مشخص میکند که آیا لازم است وی سفری به تهران داشته باشد یا نه. وزیر امور خارجه امروز با همتایان آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی خود دیدار میکند.
برخی دیگر از خبرنگاران هم گزارش دادهاند که احتمال دارد این دیدار یک روزه باشد و وزیر خارجه پس از آن بار دیگر به محل مذاکرات هستهای بازگردد. هنوز این خبر از سوی هیچیک از مقامات ایرانی تائید نشده است.
وزارت خارجه آمریکا: درباره مساله تمدید مذاکرات گفتوگو نمیکنیم
پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه این کشور در نشست روزانه خود با خبرنگاران با اشاره به سفر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به وین برای حضور در مذاکرات هستهای گفت: وی اکنون در وین به سر میبرد. وی پیش از دیدار سه جانبه با کاترین اشتون و ظریف وزیر امور خارجه ایران با هیأت آمریکایی دیدار و گفتوگو کرده است. پیش از این سفر در طول روزهای گذشته کری با بسیاری از شریکان بینالمللی آمریکا در سفرش به لندن و پاریس درباره مساله هستهای ایران و روند مذاکرات دیدار و گفتوگو کرده است. اکنون جان کری در وین به سر میبرد تا با هیأت آمریکایی مشورت کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: وزیر امور خارجه آمریکا درهیچ یک از سخنانش از کلمه تمدید استفاده نکرده است و همان گونه که جان کری گفت ما درباره مساله تمدید مذاکرات گفتوگو نمیکنیم حتی در میان اعضای 1+5. ما تنها درباره دستیابی به توافق گفتوگو میکنیم و تمرکزمان بر روی این مساله است. بر همین اساس وی به وین رفته است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات اخیر وزیر امور خارجه انگلیس مبنی بر تشکیک نسبت به دستیابی به توافق گفت: وی گفته است (روند مذاکرات مشکل است اما قابل دسترسی است). شرکای ما میتوانند دیدگاههای خود را بیان کنند.
گفت و گوی روسیه و عربستان
یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری ایتارتاس گفت که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه امروز (جمعه) با سعود الفیصل، همتای عربستانیاش در خصوص تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا، روند مذاکرات هستهیی ایران و 1+5، مذاکرات فلسطینی - اسراییلی و روابط دو جانبه دو کشور گفتوگو خواهد داشت.
به نوشته الیوم السابع، سعود الفیصل در سفری دو روزهاش به مسکو با ولادیمر پوتین، رییسجمهور روسیه نیز دیدار و طی آن پیامی را از امیر عبدالله بن عبدالعزیز، ولیعهد عربستان به وی تسلیم خواهد کرد.
در همین راستا روزنامه کویتی الرای العام از دیدار امیر متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز، رییس گارد ملی عربستان با باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا خبر داد و نوشت: معمولا کاخ سفید تنها به رییسانجمهور و نخستوزیران کشورها به عنوان کسانی که در راس قوه مجریه کشورها هستند، اجازه ملاقات با رییسجمهور را صادر میکند اما در این میان عربستان مستثنی است و امیر متعب بن عبدالله بن عبدالعزیز روز گذشته با باراک اوباما دیدار و گفتوگو کرد.
بلینکن: رسیدن به یک توافق جامع کار دشواری است
تونی بلینکن، مشاور معاون امنیت ملی آمریکا گفت: رسیدن به یک توافق جامع تا پیش ازضرب الاجل 24 نوامبر کار دشواری است و به پایین آوردن خواستههای دو طرف بستگی دارد. در حال حاضر فکر میکنم رسیدن به نقطهای که دو طرف خواستار آن هستند کار دشواری است اما غیرممکن نخواهد بود. انتیجه مذاکرات کاملا به گامهایی که ایران در جهت متقاعد کردن ما و دیگر کشورهای عضو گروه 1+5 برای ثابت کردن این موضوع که برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز خواهد ماند بستگی دارد.
بان کی مون نرمش بیشتر در مذاکرات هستهای را خواستار شد
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد که ایران و 1+5 باید نرمش بیشتری در مذاکرات نشان دهند تا در دور آخر مذاکرات به توافقی جامع در مورد مسائل هستهای تهران دست یابند.
به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ اظهارات بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد روز گذشته همزمان با دیدار سه جانبه ظریف، کری و اشتون در وین مطرح شد.
بان کی مون در ادامه تصریح کرد: رسیدن به یک توافق جامع درباره هستهای ایران به صلح جهانی کمک قابل توجهی خواهد کرد، آن هم در زمانی که افزایش همکاریهای بینالمللی بیش از هر زمان دیگری حس میشود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه ،سازمان ملل سعی دارد تا پس از توافق هستهای ایران و غرب، ایران را در فهرست کشورهای ائتلاف مبارزه با گروه تروریستی داعش که اکنون مناطق وسیعی از عراق و روسیه در اختیار دارند، وارد کند.
دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که دو طرف نرمش بیشتر و عاقلانهای در مذاکرات داشته باشند تا مذاکرات به نتیجه مناسبی ختم شود که نگرانیهای پیرامون برنامه هستهای تهران را از بین برده و با منافع هیچ یک از دو طرف در تضاد نباشد.
ابراز امیدواری روسیه به توافق هسته ای
راشا تودی گزارش داد، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، پس از دیدار با وزیر خارجه عربستان سعودی در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: «گفتگوی هستهای با ایران وارد مرحله جدی شده است... تقریبا تمام عناصر دستیابی به یک توافق هستهای آماده است.»
لاوروف گفت: از مشارکت کنندگان در مذاکرات وین میخواهیم که اراده لازم برای حل موضوع هسته ای ایران بر اساس حفظ منافع مشترک را داشته باشند. رسیدن به توافق هسته ای با ایران زمانبر است. ما برای حل مسئله هسته ای ایران در چارچوب توازن منافع عمل میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مسکو و ریاض در صدد تشکیل کارگروهی برای مبارزه تروریسم هستد.با سعود الفیصل درباره راههای همکاری در زمینه به کار گیری صلح آمیز انرژی هسته ای گفتگو کردم."
کارشناس هسته ای فرانسوی:ایرانی ها نشان دادند حقیقت را می گویند
'فرانسوا ژره' Francois Gere کارشناس فرانسوی مسائل هسته ای به دنبال انتشار گزارش فرانس24 از راکتور اتمی تهران گفت: ایرانی ها نشان دادند که حقیقت را می گویند.
شبکه تلویزیونی فرانس 24 روز جمعه در برنامه 'فوکوس' گزارش تصویری از راکتور اتمی تهران پخش کرد و گفت برای نخستین بار مقام های ایرانی به یک شبکه تلویزیونی خارجی مانند فرانس 24 بازدید ویژه از این تاسیسات را اجازه دادند.
در این گزارش 'احمد منتظری' از مدیران سابق و بازنشسته راکتور اتمی تهران به فرانس 24 گفت: این تاسیسات در دهه 60قرن گذشته میلادی به منظور پژوهش های بنیادی هسته ای طراحی و ساخته شد.
منتظری قطعه ای مربوط به تهیه سوخت راکتور هسته ای تهران را نشان داد و گفت: این قطعه از کشور آرژانتین وارد و تلاش شده است، نسخه مشابه آن در ایران ساخته شود.
فرانس 24 در ادامه گزارش خود آورده است : تا پیش از انقلاب (اسلامی)، آمریکا تامین کننده سوخت راکتور اتمی تهران بود. پس از انقلاب اسلامی با کاهش و در مواردی قطع روابط ایران و غرب، تهران به دنبال شریکان جدیدی برای تامین نیازهای راکتور خود رفت.
فرانسوا در مورد گزارش فرانس24 از راکتور اتمی تهران گفت: بسیار حایز اهمیت است که مقام های ایرانی به ذکر نام کشور و شرکت وارد کننده قطعات هسته ای اشاره می کنند.
این کارشناس هسته ای با تحلیل تصاویر گزارش گفت:' این نشان می دهد که ایرانی ها می خواهند بگویند که کاملا دقیق هستند و می گویند که ما حقیقت را می گوییم. چیزی برای پنهان کردن نداریم. بیایید و بررسی کنید.'
فرانس 24 در گزارش ویژه خود افزود، در اواخر دهه 80 قرن گذشته میلادی راکتور اتمی تهران به غنی سازی با غلظت پایین پرداخت و آرژانتین سوخت آن را تهیه کرد که این برای نیازهای 10 تا 20 سال راکتور کافی بود.
یک سوم سوخت راکتور اتمی تهران بومی است و ایران با توجه به تکمیل راکتور اتمی بوشهر و این که بناست، دو واحد دیگر به آن اضافه شود، سوخت اتمی بیشتری تولید می کند.
فرانس 24 سپس به طبقات پایینی راکتور اتمی تهران اشاره کرد که در آن پژوهش های پزشکی برای درمان بیماری های سرطانی صورت می گیرد.
ظریف برای نماز مذاکره با اشتون و کری را متوقف کرد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به رغم فشردگی زمان و جدی بودن مذاکرات، با فرارسیدن وقت نماز ظهر، جلسه سه جانبه با اشتون و جان کری را متوقف کرد.
وزیر خارجه ایران از ساعت 11 به وقت محلی دومین نشست سه جانبه خود با کاترین اشتون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جان کری وزیر خارجه امریکا را آغاز کرد.
این جلسه دقایقی پیش با توجه به اذان ظهر متوقف شد.
ظریف برای مشورت با مسوولان ارشد کشور به تهران می آید
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران اعلام کرد که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه احتمالا امشب برای مشورت و تبادل نظر درباره موضوع هسته ای به تهران می رود.
این منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اعزامی ایرنا به وین گفت: « احتمالا دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به منظور پاره ای مشورت ها و تبادل نظر با مسوولان ارشد کشور به تهران می رود».
ظریف در دهمین و آخرین مرحله از مذاکرات جامع هسته ای تاکنون دو دور مذاکرات سه جانبه با جان کری وزیر امور خارجه و کاترین اشتون هماهنگ کننده 1+5 داشته است.
ظریف قرار است بعد ازظهر امروز به وقت محلی نیز با لوران فابیوس و فیلیپ هاموند وزیران خارجه فرانسه و انگلیس دیدار و گفت و گو کند.
تحلیل گاردین از مذاکرات هسته ای
روزنامه «گاردین» گزارش داد، «جان کری» وزیر خارجه ایالات متحده که برای شرکت در مذاکرات اتمی ایران به وین رفته است، با رد ادعای تمدید مذاکرات، اصرار دارد که رسیدن به توافق تا پیش از مهلت پایانی مذاکرات یعنی دوشنبه، 24 نوامبر (سوم آذر) امکانپذیر است. وی همچنین پیش از سفر به وین در پاریس گفته بود «درباره تمدید مذاکرات بحث نمیکنیم، برای رسیدن به توافق مذاکره میکنیم. به همین سادگی».
در عین حال یکی از مقامات پیشین کاخ سفید که تا همین چند هفته پیش در بخش سیاستهای خاورمیانه مشغول به کار بود به خبرنگار این روزنامه گفته جمعبندی و دستیابی به توافق جامع، در زمان باقی مانده، امکانپذیر نیست و از لزوم تمدید شش ماهه مذاکرات برای دستیابی به نتیجه خبر داده است.
گاردین در گزارش خود به نقل از محققین و گزارشگران حوزه مذاکرات اتمی ایران مینویسد که اگرچه تمدید مذاکرات میتواند راهی برای رسیدن به توافق باشد ولی ریسکهای خود را نیز به همراه دارد چرا که میتواند به لابی مخالفین دستیابی به توافق فرصت کارشکنی بیشتری بدهد.
تحلیل ریانووستی از مذاکرات وین 8
به گزارش خبرگزاری ریانووستی، کارشناسان روز جمعه به این نتیجه رسیدند که امکان توافق هستهای جامع درخصوص برنامه هستهای ایران تا مهلت 24 نوامبر وجود ندارد. رابرت آینهورن در کنفرانس انرژی هستهای، خلع سلاح و عدم گسترش در مسکو گفت: پیشرفت در راستای راهحل جامع به شدت کاهش یافته است. در سه روز باقیمانده میتوانیم اینگونه نتیجهگیری کنیم که درستیابی به توافق جامع تا 24 نوامبر غیرممکن است. تعدادی از مسائل همچنان باقی است. مهمترین موضوع اندازه ظرفیت غنیسازی است که ایران مجاز به حفظ آن خواهد بود. آمریکا و متحدانش خواستار کاهش شدید این ظرفیت هستند. تاکنون مذاکره کنندهگان ایرانی با هرگونه کاهش قابلتوجه ظرفیت مخالفت کردهاند.
لی گیوفو، مدیر مرکز مطالعات خاورمانه در موسسه مطالعات بینالملل چین نیز با نظر آینهورن موافق بود و گفت: پیشبینی دستیابی به توافق جامع واقعبینانه نیست.
ورود فابیوس به هتل پله کوربوگ
وزیر خارجه فرانسه دقایقی پیش وارد هتل پله کوبورگ، محل مذاکرات میان ایران و 1+5در وین شد. فابیوس در جمع خبرنگاران اعلام کرد: برای دستیابی به توافق هستهای به وین آمدهام. انرژی هستهای صلحآمیز برای ایران آری، اما بمب هستهای نه.
ورود هاموند به هتل پله کوربوگ
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلستان دقایقی پیش وارد هتل پله کوبوگ، محل برگزاری مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 شد. وی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه مذاکرات هستهای ایران بسیار سخت و پیچیده است از ایران خواست که برای دستیابی به توافق انعطاف بیشتری از خود نشان دهد و در ازای آن "ما نیز انعطاف نشان خواهیم داد. وی اظهار داشته است: مباحث مثبت با فضای صمیمی است. جایزه ای بزرگ روی میز است اما زمان چندان زیادی باقی نمانده است.
فابیوس و برای هاموند به پاریس و لندن بازمی گردند
لوران فابیوس و فیلیپ هاموند، وزرای خارجه فرانسه و انگلیس نیز امشب برای مشورت با مقامات و سران خود وین را به مقصد کشورهای خود ترک میکنند.
تیم هسته ای برای ادامه رایزنی ها در وین می ماند
هرچند که اعلام شد محمد جواد ظریف برای پاره ای مشورت ها به تهران باز می گردد، اما سایر اعضای تیم مذاکره کننده ایرانی در وین خواهند ماند.
یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایرانی گفت سایر مذاکره کنندگان و دیپلمات های ارشد ایرانی در وین خواهند ماند تا به رایزنی ها و مذاکرات خود ادامه دهند.
پس از دو دور گفت و گوی سه جانبه ظریف با اشتون و کری، روز جمعه اعلام شد که وزیر خارجه ایران برای پاره ای مشورت ها با مسئولان ارشد کشور به تهران باز خواهد گشت.
فابیوس: به وین امده ام تا به توافقی خوب برسیم
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه گفت به وین آمده است تا به یک توافق خوب دست پیدا کنیم؛ توافقی که به نفع صلح و امنیت بین المللی باشد.
وزیر خارجه فرانسه پس از ورود به وین در جمع خبرنگاران گفت: موضع فرانسه در این زمینه کاملا شناخته شده و معقول است. این موضع هماهنگ با جامعه بین المللی است وطبق آن، ایران کاملا حق دارد به انرژی هسته ای برای مقاصد صلح امیز دسترسی داشته باشد.
فابیوس با اشاره به مذاکرات پیش روی خود با محمد جواد ظریف و همتایان اروپایی و امریکایی اش گفت: مسائلی هست که باید حل شود. من باهمتای ایرانی ام گفت و گو خواهم کرد و امیدوارم ایران این فرصت را از دست ندهد.
قرار است فابیوس به همراه فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس و رییس تیم مذاکره کننده المانی ساعت 14 (16:30 به وقت تهران) به وقت محلی با وزیر خارجه ایران دیدار و گفت و گو کند.
پایان دو ساعت و نیم مذاکره ظریف، کری و اشتون
دومین نشست سه جانبه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و کاترین اشتون هماهنگ کننده 1+5 پس از دو ساعت و نیم مذاکره پایان یافت.
این دومین نشست ظریف، کری و اشتون در چهارمین روز مذاکرات وین 8 بود.
تاثیر نتیجه مذاکرات هستهای ایران بر تصمیمات آتی اوپک
دستیابی به توافق جامع هستهای ایران و قدرت جهانی و وارد شدن دوباره ایران با ظرفیت بالای تولید نفت به بازارهای جهانی بر تصمیمات اوپک تاثیر جدی خواهد گذاشت.
به گزارش فایننشیال پست هم اکنون ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 در وین، پایتخت اتریش گردهم آمدهاند تا به یک توافق جامع هستهای تا پیش از ضرب الاجل 24 نوامبر (3 آذر) دست یابند.
هلیما کرافت، رییس یکی از فعالان بازار نفت و رییس اداره تولیدات بازارهای بینالمللی دراین باره گفت: ورود دوباره ایران با ظرفیت بالای تولیدات نفتی خود به بازار اوپک، بازار نفت را اشباع میکند و قیمت صعودی نفت را کاهش خواهد داد.
هلیا کرافت در ادامه افزود: رسیدن به موقع به یک توافق جامع هستهای و برداشته شدن کامل تحریمهای نفتی ایران میتواند تلاش برخی از مقامات اوپک که اخیراً سعی دارند با کاهش تولیدات نفت، قیمت آن را بالا ببرند، را متوقف کند.
بر این اساس مذاکرات هستهای ایران سایه عظیمی بر نشست آتی اوپک که در 27 نوامبر برگزار میشود انداخته است؛ همچنین برای اوپک پیشبینی امتیازات کاهش تولیدات نفت بدون پی بردن به نتیجه مذاکرات هستهای ایران و 1+5 کار بسیار دشواری خواهد بود.
لاریجانی: زمینه هایی برای تفاهم در کلیت مذاکرات وجود دارد
رییس مجلس شورای اسلامی درمورد دور نهایی مذاکرات گفت: زمینه هایی برای تفاهم در کلیت مذاکرات وجود دارد.
علی لاریجانی امروز ( جمعه ) پیش از عزیمت به جیبوتی در فرودگاه مهرآباد تهران و در جمع خبرنگاران افزود: تا آنجایی که به من اطلاع دادند طرفین مذاکرات جدی داشته اند و اگر چارچوب هایی را که تاکنون وضع شده ، مرور کنیم زمینه هایی برای تفاهم در کلیت وجود دارد.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی مجال خوبی برای تفاهم وجود دارد به شرط این که نگاه های عادلانه و عاقلانه ای وجود داشته باشد.
آغاز نشست ظریف، هاموند، فابیوس و اشتون
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، با لوران فابیوس و فیلیپ هاموند، همتایان فرانسوی و انگلیسی، کاترین اشتون، هماهنگ کننده گروه 1+5، و نیز نماینده آلمان در مذاکرات هستهای دیدار و گفتگو کرد.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای: ایده ها به مرحله ای نرسیده که ظریف به تهران برود
یک عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان برخی اخبار مبنی ارائه طرح جدید از سوی آمریکایی ها را رد کرد و گفت: ایده های مطرح شده در مذاکرات هنوز به مرحله ای نرسیده است که دکتر ظریف آنها را به تهران ببرد.
این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران که خواست نامش بیان نشود، بعد از ظهر جمعه در پاسخ به این سوال که گفته می شود جان کری وزیر امور خارجه آمریکا طرح جدیدی را به دکتر ظریف ارائه کرده که وی برای مشورت درباره این طرح به تهران می رود؟ گفت: این موضوع صحت ندارد.
وی تاکید کرد: این ما بوده ایم که از مذاکرات مسقط تا کنون طرح های مختلفی را ارائه کرده ایم.
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در عین حال تصریح کرد: هنوز این ایده ها به مرحله ای نرسیده است که دکتر ظریف آنها را به تهران ببرد؛ از این رو ایشان به تهران نمی رود و مذاکرات ادامه می یابد.
پیش از این، یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای اعلام کرده بود که ظریف برای پاره ای مشورت ها و تبادل نظر با مسوولان ارشد کشور درباره موضوع هسته ای امشب احتمالا به تهران می رود.
گفت و گوی ظریف با دیپلمات های اروپایی
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران با همتایان ا نگلیسی و فرانسوی خود، کاترین اشتون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رییس تیم مذاکره کننده آلمانی به گفت و گو نشست.
در این جلسه که دقایقی پیش اغاز شد، روند ادامه مذاکره و نیز دستیابی به توافق جامع مورد بررسی و بحث قرار خواهد گرفت.
پایان گفت و گوی چندجانبه ظریف؛ اغاز گفت و گو با هاموند
گفت و گوی چند جانبه وزیر خارجه ایران با همتایان انگلیسی و فرانسوی، کاترین اشتون و رییس تیم مذاکره کننده آلمان دقایقی پیش پایان یافت و دیدار دوجانبه ظریف و هاموند آغاز شد.
در ادامه رایزنی های فشرده تیم مذاکره کننده ایرانی در وین، صبح امروز نشستی سه جانبه با اشتون و کری داشت و متعاقب آن، با همتایان ا نگلیسی و فرانسوی خود، کاترین اشتون و رییس تیم مذاکره کننده ایرانی گفت و گو کرد.
روند ادامه مذاکره و نیز دستیابی به توافق جامع موضوع بحث ظریف در این دیدارها بود.
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس ساعتی پیش برای دیدار با ظریف وارد هتل کوبورگ شدند
پایان دیدار ظریف و هاموند؛ مذاکره با فابیوس
مذاکرات دو جانبه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس لحظاتی پیش پایان یافت و لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه به دیدار ظریف رفت.
احتمال توافق 12 ماهه
خبرگزاری روسی ریانووستی روز جمعه از قول دبیر اجرایی یک کنفرانس امنیت هستهای که در مسکو برگزار میشود گزارش داد ایران احتمالاً با یک دوره 12 ماهه برای گریز هستهای موافقت میکند. لاسینو زبرو گفت با بیان اینکه ایران و گروه 1+5 در فاصله نزدیکی با توافق قرار دارند گفت که ایران احتمالاً با یک دوره 12 ماهه برای گریز هستهای موافقت خواهد کرد.
سفر اشتاین مایر به وین در هاله ای از ابهام
درحالی که خبرگزاری آلمان (د.پ.آ) روز جمعه از سفر اشتاین مایر به وین در ساعت 7 صبح روز شنبه خبر داده است، ساسون شبلی معاون سخنگوی وزارت امور خارجه زمان اعلام شده از سوی رسانه ها برای این سفر را تایید نکرد.
شبلی روز جمعه در نشست خبری سخنگویان دولت آلمان با خبرنگاران درخصوص ملحق شدن فرانک والتر اشتاین مایر به همتایان خود در مذاکرات هسته ای وین،افزود: وزیر امور خارجه آلمان در طول امروز (جمعه) از آفریقای جنوبی به برلین باز خواهد گشت اما اینکه چه زمانی عازم وین شود،این موضوع به روند مذاکرات بستگی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان با تاکید بر اینکه نمی تواند خبر رسانه ها از جمله 'د.پ.ا' و اشپیگل را درمورد زمان سفر اشتاین مایر به وین تایید کند،گفت: وزیر امور خارجه پس از بازگشت به برلین درمورد زمان سفرش به وین تصمیم خواهد گرفت.
هفته نامه اشپیگل در گزارش خود از تصمیم وزیر امورخارجه آلمان برای سفر وین و پیوستن به مذاکرات هسته ای،نوشت: اشتاین مایر با نیمه تمام گذاشتن سفر خود به چند کشور آفریقایی،روز جمعه تنها پس از دیدار از آفریقای جنوبی به برلین بازخواهد گشت و بلافاصله در ساعات اولیه صبح روز شنبه عازم وین می شود.
رسانه های خارجی همچنین از احتمال ترک وین از سوی وزیران امورخارجه آمریکآ، فرانسه و انگلیس در شامگاه جمعه برای مشورت با سران کشورهای خود و بازگشت به این شهر در روزهای آخر هفته خبر داده اند.
احتمال دیدار کری و لاوروف
ریانووستی گزارش داد، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که وزرای خارجه روسیه و آمریکا میگویند وزیران خارجه گروه 1+5 احتمالا در روزهای آینده برای رایزنی درباره برنامه هستهای ایران دیدار میکنند. وزارت خارجه روسیه در بخش دیگری از این بیانیه اعلام کرد که جان کری و سرگئی لاوروف بر روی این مسئله توافق دارند که به تلاشهای بیشتری برای دستیابی به توافق براساس برنامه از پیش توافق شده نیاز است.
تماس ظریف با تهران
خبرگزاری روسی ایتارتاس به نقل از مقامات نزدیک به مذاکرات هسته ای اعلام کرد، گروه 1+5 پیشنهادات جدیدی به ایران داده است که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، از طریق یک خط امن به تهران منتقل خواهد کرد. گفتگوها درباره پیشنهادات درباره عناصر کلیدی یک توافق احتمالی است. این پیشنهاد شامل نکاتی درباره لغو برخی تحریم ها علیه ایران و محدودیتها بر برنامه هستهای این کشور است.
درخواست موضعی سخت تر از لندن
نمایندگان مجلس عوام انگلیس با انتشار بیانیهای که به امضای 100 نفر از قانونگذاران این مجلس رسید خواستار موضعگیری سختتر لندن در مذاکرات هستهای با ایران شدند. 43 سناتور جمهوریخواه نیز اعلام کردهاند که اگر دولت باراک اوباما به توافقی برسد که بخواهد با دور زدن کنگره تحریمها علیه ایران را به طور گسترده لغو کند، در مقابل آن خواهند ایستاد.
امیدورای اتحادیه اروپا به مذاکرات
اتحادیه اروپا روز جمعه برای توافق هستهای بین ایران و گروه 1+54 ابراز امیدواری کرد. «میجا کوچیجانیگ»، سخنگوی فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری در بروکسل ابراز امیدواری کرد دو طرف بتوانند به توافقی طولانی مدت برای پایان دادن به مناقشات بر سر برنامه هستهای ایران دست یابند.
خبرگزاری رسمی کویت ضمن اعلام این خبر افزود، وی درباره تمدید احتمالی مذاکرات هستهای بین ایران و گروه 1+5 گفته است که مهلت نهایی برای توافق بین دو طرف 24 نوامبر، برابر با سوم آذرماه است.
آغاز سومین کنفرانس عدم اشاعه سلاح های هسته ای در روسیه
سومین کنفرانس بین المللی هسته ای مسکو با محوریت موضوع برنامه هسته ای ایران روز جمعه در پایتخت روسیه آغاز بکار کرد.
این کنفرانس با عنوان 'کنفرانس عدم انتشار سلاح هسته ای و خلع سلاح' برگزار می شود و در آن 200 کارشناس و متخصص امور سیاسی و هسته ای از بیش از 40 کشور جهان شرکت دارند.
موضوعات اصلی کنفرانس بین المللی مسکو ، شامل موضوع برنامه هسته ای ایران ، امحاء تسلیحات شیمیایی سوریه ، امنیت هسته ای پس از حادثه نیروگاه هسته ای فوکوشیما، مساله هسته ای شبه جزیره کره و ایجاد محدوده عاری از سلاح های کشتار جمعی در منطقه خاورمیانه می شود.
رییس مرکز انرژی و امنیت مسکو در ابتدای این کنفرانس گفت : این کنفرانس بین المللی با توجه به نزدیک شدن زمان مقرر برای کسب توافق جامع درمورد برنامه هسته ای ایران که برای 24 نوامبر برنامه ریزی شده است، اهمیت خاص می یابد.
آنتون خلوپکوف ابراز امیدواری کرد 10 دور مذاکرات در یک سال اخیر در مورد برنامه هسته ای ایران سرانجام در روزهای آینده به ثمر بنشیند.
وی افزود: تشدید اوضاع بحرانی در برخی نقاط دیگر جهان هم با کنفرانس بین المللی مسکو همزمان شده است.
'روبرت آینهورن' کارشناس ارشد انستیتو بروکینگ آمریکا هم در کنفرانس مسکو با اشاره به حجم بسیار گسترده موضوعات مورد بحث در مذاکرات هسته ای ایران گفت: با توجه به حجم مسایل مورد بحث، بعید است که در چند روز آینده توافق جامع در مورد مساله هسته ای ایران به دست آید.
وی افزود: بدیهی است که در مدت باقی مانده تا 24 نوامبر امکان برای کسب توافق بسیار کم است به همین دلیل در شرایط کنونی بهترین راه حل این است که شاخص های اصلی و چارچوب برای توافق های آینده به توافق برسد و جزییات برای بعد بماند.
کارشناس آمریکایی بر ضرورت ادامه مذاکرات هسته ای ایران و تمدید حداقل شش ماهه این مذاکرات تاکید کرد.
کنفرانس بین المللی هسته ای مسکو را مرکز انرژی و امنیت مسکو با حمایت وزارت امور خارجه روسیه برگزار می کند.
در این کنفرانس علاوه بر کارشناسان سیاسی دست اندرکار امور هسته ای و امنیت اتمی، دیپلمات ها و مقامهای چندین کشور ازجمله 5 قدرت اتمی جهان و نمایندگانی از سازمان های بین المللی ازجمله سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی شرکت دارند.
کنفرانس بین المللی مسکو فردا شنبه نیز ادامه خواهد داشت و انتظار می رود خانم 'رز گوتمولیر' دستیار امور کنترل تسلیحات وزیر خارجه آمریکا در بحث های آن شرکت کند.
رفت و آمدها در وین شدت می گیرد
گزارش ها حاکی از آن است که اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان فردا به وین سفر خواهد کرد. همچنین لاوروف وزیر امورخارجه روسیه نیز برای حضور در مذاکرات هستهای یک شنبه به وین سفر میکند. اخبار رسیده همچنین حاکی از آن است که احتمال دارد جان کری، علی رغم اخبار منتشره، امشب وین را ترک نکند.
هاموند: اختلافات قابل توجه هنوز باقی است
فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس عصر جمعه پس از گفت و گو با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود گفت: اختلافات قابل توجه هنوز باقی مانده است.
وی که گفته میشود قصد دارد در ساعات آینده وین را به مقصد لندن ترک کند، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت که «هنوز فاصله قابلتوجهی بین طرفین شرکتکننده در مذاکرات مربوط به پرونده هستهای ایران وجود دارد و کارشناسان کماکان بحث و بررسی در خصوص این پرونده را ادامه خواهند داد.»
هاموند همچنین گفته که وزرای خارجه 1+5 آخر هفته (روز یکشنبه) گرد هم خواهند آمد، خبری که وزارت خارجه روسیه ساعتی پیش تأیید کرده بود.
هاموند همچنین با تکرار سخنان قبلی خود در خصوص لزوم انعطافپذیر بودن ایرانیان گفته که «روشن است که طرفین میخواهند در مسیر رسیدن به توافق تلاش کنند ولی هیچ یک از ما نمیخواهیم که یک توافق بد حاصل شود؛ ما صراحتاً اعلام کردهایم که باید انعطاف بیشتری از طرف ایرانیان نشان داده شود.»
هاموند در تفسیر نتایج نشان دادن انعطاف از سوی ایرانیان گفته که «در عوض ما هم آمادهایم مقداری انعطاف نشان دهیم ولی زمان کوتاه است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی انگلیس جو حاکم بر مذاکرات را هم مورد ارزیابی قرار داده و گفته که این دور از مذاکرات وین «مثبت» بوده و در «جوی بسیار دوستانه» برگزار شده است.
اتمام مذاکرات ظریف و فابیوس
گفتوگوی دوجانبه محمدجوادظریف و لوران فابیوس وزیران خارجه ایران و فرانسه پس از یک ساعت و نیم در وین به پایان رسید.
ظریف، اشتون و کری گفت و گو ها را از سر می گیرند
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران عصر جمعه گفت و گو های سه جانبه خود با کاترین اشتون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جان کری وزیر خارجه امریکا را از سر خواهد گرفت.
این سومین نشست سه جانبه ظریف، اشتون و کری از شب گذشته تاکنون است. این سه، دیشب و امروز صبح نیز دو دور گفت و گو داشتند که هر بار بیش از دو ساعت طول کشید.
ظریف امروز نیز با وزیران خارجه انگلیس و فرانسه یک بار جداگانه و بار دیگر همراه با کاترین اشتون و رییس هیات مذاکره کننده آلمانی دیدار و گفت و گو کرد.
نحوه حل و فصل اختلافات باقی مانده و نیز ادامه مذاکرات تا پایان مهلت تعیین شده از جمله موضوعات مورد بحث در دیدارهای ظریف بوده است.
بازگشت وزرای خارجه فرانسه و انگلیس به پاریس و لندن
فیلیپ هاموند و لوران فابیوس، وزیران خارجه انگلیس و فرانسه عصر امروز پس از دیدار و گفت وگو با همتایان خود به پایتخت هایشان بازگشتند.
پیشنهاد 5+1 مبنی بر تمدید مذاکرات تا ماه مارس (اوایل اسفند)
پایگاه خبری «ایاِی ورلدویو» در گزارشی مدعی شد که کشورهای حاضر در گروه 1+5 طرحی جدید به ایرانیان پیشنهاد دادهاند که ضامن پیشرفت در برخی موارد و تمدید مذاکرات تا ماه مارس است. بر اساس خبری که منابع مطلع و البته ناشناس به این پایگاه خبری دادهاند، طرح پیشنهادی 1+5 شامل توافق جامع هستهای نمیشود ولی با ارائه راهکارهای رو به جلو در برخی موارد مورد اختلاف، از تمدید مذاکرات تا ماه مارس (اوایل اسفند) حمایت میکند.
بر اساس خبر «ایاِی ورلدویو» ایرانیها نسبت به این پیشنهاد «امیدوار» بوده و در حال بررسی آن هستند. در همین حال، خبرگزاری رویترز هم به نقل از منابع مطلع نوشته است که گروه 1+5 سندی را به ایران ارائه کردهاند که اصول توافق جامع و نحوه لغو تحریمها در قبال اعمال محدودیت بر برنامه هستهای، در آن تشریح شده است. ایتارتاس نیز پیش از این از ارائه طرحی تازه خبر داده بود.
آغاز مذاکره کری، اشتون و ظریف
سومین دور نشست سه جانبه وزرای خارجه ایران، آمریکا و هماهنگ کننده 1+5 در وین لحظاتی پیش آغاز شد.
تکذیب پیشنهاد 1+5
مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه خبرسازی ها مبنی بر ارائه طرح و پیشنهاد جدید کشورهای ٥+١ به ایران و پردازش های پیرامون ان را بی اساس خواند و ضمن تکذیب این موضوع اظهارداشت: در سه روز گذشته مذاکرات فشرده و متعدد دو جانبه و چندجانبه بر اساس طرح ها و ابتکارات متعدد تیم مذاکره کننده إیرانی که اخرین انها در مسقط پیشنهاد گردید،انجام شده و مذاکرات درسطوح مختلف کارشناسی و سیاسی ادامه دارد و هیچگونه طرح جدیدی از طرف کشورهای ٥+١ ارایه نشده است.
شکست کری در بازی روانی ظریف برای سفر به تهران
در صورتی که عصر امروز خبر بازگشت ظریف به تهران برای رایزنی با مسئولان بلندپایه کشور به عنوان اصلی ترین خبر مذاکرات هسته ای منتشر شده بود، به یکباره یک خبر بر روی خروجی های رسانه های ایرانی قرار گرفت مبنی بر اینکه، یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده، اظهار داشت: «ما از مسقط تاکنون طرح های مختلف داده ایم و هنوز این ایده ها به مرحله ای نرسیده که ظریف به تهران برود.» این خبر بازی پاریس را بر هم زد و با وجود اینکه آلن ایر به خبرنگاران آمریکایی حاضر در زیر چادر سفید، ایمیل زده بود که قطعا نشست پاریس برگزار می شود توئیت های غیر رسمی دهان به دهان مطرح می شود که جان کری اعلام کرده است که اگر ظریف به تهران نرود من به پاریس نمی روم.
گروه 1+5 درصدد بود تا خبر بازگشت ظریف به تهران را به گونه ای جلوه دهد که اگر مذاکرات به نتیجه نرسید به سرعت به گونه ای جلوه دهند که گویی تهران اجازه تصمیم گیری و انعطاف به ظریف را نداده است که با خبر منتفی شدن بازگشت ظریف عملیات روانی آمریکایی ها به یکباره شکست خورد.
به نظر می رسد جان کری در روزهای پایانی مذاکرات هسته ای توان بازی خوانی ظریف را ندارد و در گام اول عملیات روانی تیم ایرانی شکست خورد.
هانس بلیکس: قدرت های بزرگ به لغو تحریم های ایران توجه بیشتری کنند
ˈهانس بلیکسˈ رییس پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، با بیان این که به لغو تحریم های ایران توجه کافی نشده است، گفت: قدرت های بزرگ باید در مذاکرات هسته ای به لغو تحریم های این کشور توجه بیشتری کنند.
بلیکس روز جمعه در سومین کنفرانس بین المللی هسته ای مسکو گفت: معلوم نیست چرا با پیشرفت مذاکرات هسته ای ایران، تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا و متحدانش علیه این کشور لغو نشده است.
بلیکس که مسوول موسسه کمیسیون سلاح های کشتار جمعی سوئد است به عنوان کارشناس امور هسته ای در کنفرانس مسکو در مورد مذاکرات ایران و گروه 1+5 در وین بر ضرورت تلاش بیشتر برای دست یابی به توافق جامع هسته ای در این دور از مذاکرات تاکید کرد.
وی گفت: تاخیر تصمیم گیری در این زمینه پیامدهای ناخوشایندی خواهد داشت.
وی افزود: امیدوارم 24 نوامبر - سوم آذر روند حل و فصل پرونده هسته ای ایران به پایان برسد.
بلیکس با اشاره به آمادگی کشورهای مذاکره کننده با ایران برای همکاری با تهران اظهار داشت: در مورد امکان توسعه انرژی هسته ای ایران در چارچوب قرارداد ان.پی.تی تفاهم وجود دارد.
رییس پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: به این ترتیب فقط مساله تایید ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران باقی می ماند.
وی افزود: در شرایط کنونی که اوضاع بین المللی متشنج است نیاز به ریسک نیست. پنج عضو دائمی شورای امنیت باید در مساله هسته ای ایران مسوولانه رفتار و به تعهدات خود عمل کنند.
بلیکس به قراردادهای ساخت نیروگاه های هسته ای جدید در بوشهر میان ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: امیدوارم این قراردادها به حل و فصل پرونده هسته ای ایران کمک کند.
ظریف: پیشنهاد قابل توجهی نبود که به تهران ببرم
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمعه شب گفت: پیشنهاد قابل توجهی نبود که به تهران ببرم.
ظریف لحظاتی پیش در جمع خبرنگاران در وین افزود: بحث های زیادی در مذاکرات وین انجام شده ولی ایده های جدید و پیشنهاد قابل توجهی نبوده است که به تهران ببرم.
کری در وین می ماند/ تعویق سفر کری به پاریس
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد جان کری، وزیر خارجه این کشور، سفر خود به پاریس را به تعویق انداخته و فعلا در وین حضور خواهد داشت. این تعویق به دلیل تداوم مذاکرات با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، انجام گرفته است.
پیشتر وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای اعلام کرده بود که جان کری به مانند لوران فابیوس به پاریس بازخواهد گشت. در این بیانیه اعلام شده است که برنامه زمانی سفرهای بعدی هنوز مشخص نشده و معلوم نیست که وی کی به وین بازخواهد گشت.
گفته میشد که زمان بازگشت کری منوط به پاسخی خواهد بود که ظریف از تهران خواهد آورد اما ظاهرا پس از لغو سفر وزیر امور خارجه ایران کری نیز سفر به پاریس را به تعویق انداخته است.
عضو کمیسیون امنیت ملی: تیم مذاکره کننده هستهای قابل اعتماد است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: تیم مذاکرهکننده هستهای تاکنون مذاکرات را خوب پیش برده و قابل اعتماد است و خط قرمزهای کشور و نظام را زیر پا نگذاشته است.
موسی قربانی با اشاره به روند مذاکرات هستهای صورت گرفته تاکنون، خاطرنشان کرد: فضایی که در بحث مذاکرات باید حاکم باشد اگر در چارچوب مشخص پذیرفته شده و در راستای قوانین بینالمللی باشد و مذاکرات برای رفع سوءتفاهمها باشد به اعتقاد من میتوان آن را به نتیجه رساند. اما اگر برخی قدرتها به دنبال ایجاد فشار بر جمهوری اسلامی ایران و بهانه جویی باشند و بخواهند روحیه قدرت طلبی را بر جمهوری اسلامی ایران القا کنند معلوم نیست نتایج بتواند نتایج مطلوبی باشد.
وی افزود: در شرایط فعلی طرفین نمیخواهند فضای یأس و ناامیدی را در مذاکرات حاکم کنند و هر دو طرف به پیشرفت مذاکرات امیدوار هستند. البته ممکن است در جریان مذاکرات تعدیلهایی صورت گیرد و گاهی اتفاقاتی بیفتد اما به هر حال ملت ما بر این باور است که دستاوردهای هستهای باید حفظ شود و محدودیتی برای ادامه فعالیتهای هستهای بوجود نیاید.
قربانی با بیان اینکه دکترین جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه بر اساس ساخت سلاح هستهای نبوده و نیست، تصریح کرد: ما اطمینان را به طرفهای خارجی دادهایم که هیچ انحرافی به سمت سلاحهای نظامی نداریم و آنها نیز میدانند که جمهوری اسلامی ایران به سمت این موضوع نخواهد رفت. اما آنچه که مشخص است این است که طرفهای خارجی به دنبال بهانهتراشی هستند. بنابراین باید بدانند جمهوری اسلامی ایران کشور بااقتدار، مردمی با اراده و مصمم است و به هیچ وجه به دنبال ناامنی نیستند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد، مذاکره کنندگان بتوانند در جریان مذاکرات جدید حقوق ملت را صیانت کنند و با توجه به توان و تجربهای که دارند مذاکرات را به سرمنزل مقصود برسانند.
مذاکرات تلفنی کری و لاوروف
دو طرف در گفت و گویی تلفنی به بررسی مذاکرات هسته ای پرداختند.
به گزارش ایتارتاس؛ وزرای خارجه روسیه و آمریکا در گفت و گویی تلفنی آخرین تحولات مذاکرات هسته ای را بررسی کردند.
طرفین در این گفت و گوی تلفنی آخرین جوانب مذاکرات و توافق جامع هسته ای را مورد بررسی قرار دادند.همچنین بر ادامه مذاکرات و انتخاب دیپلماسی بعنوان راه حل پرونده هسته ای ایران تاکید کردند.در این گفت و گوی تلفنی بر به کار گیری حداکثر تلاش اعضای حاضر در مذاکرات در جهت نیل به توافق جامع هسته ای تاکید شده است.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است طرفین ادعا کرده اند اگر پیشرفتی در مذاکرات حاصل شود، ممکن است دیداری در سطح وزرا در وین برگزار شود.
نظر شما