شناسهٔ خبر: 22633029 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بررسی ابعاد بن‌بست سیاسی حاکم بر آلمان

تهران- ایرنا- روزنامه آسمان آبی در گزارشی نوشت: آنگلا مرکل بر سر دوراهی سرنوشت‌سازی قرار گرفته است، برگزاری انتخابات جدید یا تشکیل دولت اقلیت. همه چیز به سیاست‌های بعد کریستیان لیندنر، رهبر حزب دموکرات آزاد بر می‌گردد.

صاحب‌خبر -

در ادامه این گزارش آمده است: رهبری که مذاکره با دو حزب دموکرات مسیحی وابسته به مرکل و حزب سبز را به بهانه نبود اعتماد متوقف کرد. طرح تشکیل دولت ائتلافی به بن‌بست رسیده است و نمایندگان وابسته به جریان راست افراط‌گرا منتظر گام بعدی مرکل هستند.

ناظران بر این باورند که صدراعظم آلمان باید قمار کند، قماری که می‌تواند حیات سیاسی‌اش را به خطر بیندازد. آنتونی رابرایت، تحلیلگر مسائل بین‌الملل طی تحلیلی در نشریه «نشنال اینترست» ضمن اشاره به بن‌بست حاکم بر میدان سیاست آلمان بر این باور است که تنها راه‌حل این چالش، پایان دادن به شکاف‌های ایدئولوژیک است، شکاف‌هایی که در تمامی زمینه‌ها مانع از تحقق اجماع میان سه جریان اصلی در آلمان و تشکیل دولت ائتلافی شده است. با این حال به نظر می‌رسد مرکل با تداوم بحران زمینه را برای برگزاری انتخاباتی جدید فراهم کند، انتخاباتی که با شواهد موجود بی‌شباهت به بازی دو سرباخت برای صدراعظم آلمان نیست. در ادامه به بررسی اجمالی سناریوهای احتمالی در مورد آینده دولت ائتلافی اشاره می‌شود.

**آیا امیدی به ائتلاف هست؟
براساس معادلات حاکم، شانس مرکل برای تشکل دولت ائتلافی بسیار کم است. تحلیلگرانی چون ادوارد مکلان بر این باورند که ایجاد وقفه‌ای کوتاه در روند مذاکرات شاید بتواند به این بن‌بست پایان دهد، اما برخی دیگر از کارشناسان باور دیگری دارند، از منظر آن‌ها تنها راه خروج از بن‌بست کنونی، تداوم مذاکرات فارغ از ایدئولوژی‌های حاکم بر احزاب شرکت‌کننده است. با این حال اختلاف‌نظر احزاب سبز، لیبرال‌های آزاد و حزب لیبرال دموکرات مسیحی در ارتباط با مواردی چون مهاجرت، تغییرات اقلیمی به اندازه‌ای زیاد است که بعید به نظر می‌رسد سه حزب فوق بتوانند برای تشکیل دولت ائتلافی به اجماع نسبی دست یابند.

**بازگشت به متحدان پیشین
بسیاری بر این باورند که مرکل دو راه پیش رو دارد یا دولت اقلیت تشکیل دهد یا این‌که شانسش را در یک کارزار دیگری بیازماید. با این حال به باور برخی ناظران، مرکل برای خروج از بن‌بست حاکم راه دیگری هم دارد و آن بازگشت به متحدان پیشینش است، به بیانی دیگر صدراعظم آلمان می‌تواند به متحدان قدیمی‌اش تکیه کند؛ یعنی حزب سوسیال دموکرات که در چهار سال صدر اعظمی کنونی مرکل متحدش بودند.

با این حال شکاف حاکم بر این حزب و موضع‌گیری‌اش در جریان انتخابات آلمان و پس از آن می‌تواند صدراعظم آلمان را با چالشی جدی روبه‌رو کند. حزب سوسیال دموکرات در جریان کارزار انتخاباتی آلمان رسما خود را حزبی اپوزیسیون اعلام کرد و حالا به گفته سخنگویش این حزب قصد ائتلاف ندارد.

**آیا مرکل می‌تواند اکثریت را رها کند
یکی از گزینه‌های مرکل تشکیل دولت اقلیت است، به بیانی دیگر صدراعظم آلمان می‌تواند قمار کند و با وجود حضور نمایندگان حزب راست افراطی و قدرت گرفتن آن‌ها طرح تشکیل دولت ائتلافی را کنار گذاشته و صرفا با تکیه بر نمایندگان حزب سبز و اتحاد دموکرات مسیحی ایالت باواریا دولت آینده آلمان را تشکیل دهد. دولتی که پس از پایان جنگ سرد تاکنون شاید ضعیف‌ترین دولت آلمان محسوب شود. اگر مرکل این گزینه را انتخاب کند آن زمان در دوران ریاستش برای اتخاذ بسیاری از سیاست‌ها و تصمیم‌ها باید از سد مجلس بگذرد، نهادی که مخالفانش اکثریت آرا را به خود اختصاص دادند. پیپین برگسن، تحلیلگر فعال در بخش اطلاعات اقتصادی آلمان ضمن تأیید کاهش محبوبیت مرکل بر این باور است که صدراعظم این کشور باید به جای انتخاب این گزینه و رها کردن اکثریت، به اهرم مذاکره روی آورده و از این طریق جای پایش را مستحکم کند.
**بازگشت به صندوق رأی
برگزاری انتخابات جدید محتمل‌ترین گزینه پیش روی مرکل است، گزینه‌ای که نتیجه بخش بودنش در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. با این حال اجرای این گزینه نیز نیازمند مقدماتی است که در قانون اساسی آلمان پیش‌بینی شده است. در این میان حکم فرانک والتر اشتاین، رئیس‌جمهوری آلمان برای برگزاری انتخابات تعیین‌کننده است. اشتاین مایر تاکنون از احزاب خواسته تا اختلافات را برطرف کرده و زمینه را برای شکل‌گیری دولت جدید فراهم کنند، این موضع‌گیری نشان می‌دهد رئیس‌جمهوری آلمان به برگزاری دوباره انتخابات تمایل چندانی ندارد.

حقیقت آن است که مرکل در صورت برگزاری دوباره انتخابات برای تحکیم جایگاه سیاسی‌اش شانس زیادی ندارد. این احتمال وجود دارد که حزب راست افراطی در دور جدید انتخابات بتواند آرای بیشتری را به خود اختصاص دهد. نتایج نظرسنجی‌ها مهر تأییدی بر این حقیقت است.

**آینده مبهم
اجماع نداشتن میان احزاب آلمان برای شکل‌گیری دولت ائتلافی، آینده آلمان را مبهم کرده است. اریک شویتزر، رئیس اتاق صنایع و تجارت این کشور ضمن اشاره به بن‌بست حاکم به هزینه‌های تحمیل شده بر اقتصاد آلمان اشاره کرده و در این باره می‌نویسد، چالش‌های سیاسی در گام اول ساختار اقتصادی کشورها را هدف قرار می‌دهد، آلمان درگیر یک بلاتکلیفی است و همین مسئله در نرخ عرضه و تقاضا و همچنین بیکاری تأثیر می‌گذارد.

ماه گذشته دولت آلمان از رشد اقتصاد از 1.5به 2 خبر داد، با این حال به باور تحلیلگران شکست مذاکرات در کوتاه‌مدت ساختار اقتصادی را به‌شدت تحت تأثیر قرار نمی‌دهد، اما در درازمدت این مهم می‌تواند اصلاحات ساختاری و اصل سرمایه‌گذاری را به خطر بیندازد.

**تأثیرات تنش‌ها بر اتحادیه
تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا در کنار مجموعه عوامل دیگر زمینه را برای تضعیف پایه‌های این نهاد منطقه‌ای فراهم کرد. حالا با اوج‌گیری تنش‌ها در آلمان، شرکای اروپایی این کشور بیش از هر زمان دیگری نسبت به آینده اتحادیه اروپا نگران شده‌اند. آلمان شریک باثباتی برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شد و حالا اگر این بازیگر درگیر تنش سیاسی شود، طبیعتا سایر اعضای این نهاد منطقه‌ای تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.

شاید به همین دلیل امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری جوان فرانسه در آخرین موضع‌گیری‌اش در ارتباط با مسائل سیاسی آلمان، از رهبران این کشور خواست تا هر چه سریع‌تر به اختلاف‌ها پایان دهند تا فرانسه و آلمان در کنار هم بتوانند راه پیش‌رو را طی کنند.

*منبع: روزنامه آسمان آبی؛ 1396،9،1
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002**انتشاردهنده: فاطمه قناد قرصی

انتهای پیام /*

نظر شما