شناسهٔ خبر: 2256122 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

رسانه‌هاي اروپايي: مذاكرات هسته‌اي به توافق نزديك است

صاحب‌خبر -

بخش خبري: مذاكرات دو جانبه ايران و آمريكا عصر ديروز در دومين روز از مذاكرات هسته‌اي در وين درحالي برگزار شد كه به گفته رسانه‌هاي اروپايي مذاكرات هسته‌اي بيش از هر زمان به توافق نزديك شده است و طرفين تلاش دارند تا مهلت تعيين شده به نتيجه برسند.
در مذاكرات دو جانبه ايران و آمريكا، معاونان وزراي خارجه ايران و آمريكا، سيد عباس عراقچي، مجيد تخت روانچي از ايران و وندي شرمن از سوي آمريكا حضور داشتند.
معاونان وزير خارجه ايران و آمريكا روز سه شنبه نيز دو دور مذاكرات در وين داشتند كه يك دور مذاكرات با حضور نماينده اتحاديه اروپا برگزارشد.
معاونان وزير امورخارجه كشورمان همچنين در دومين روز مذاكرات با همتايان روسيه،انگليس، آلمان، چين و فرانسه نيز ديدار كردند.
منابع غربي مي‌گويند كه "جان كري" وزير امور خارجه آمريكا كه اكنون در فرانسه براي ديدار با "لوران فابيوس" همتاي فرانسوي خود به سر مي‌برد، قرار است امشب و يا صبح جمعه وارد وين شود.
به نظر مي‌آيد با جديتي كه هيات‌هاي مذاكره‌كننده و رفت و آمدهاي سياسي در سطوح مختلف وجود دارد احتمال رسيدن به توافق تا سوم آذر ماه غيرممكن نيست.
درهمين رابطه در رسانه‌هاي فرانسوي آخرين دور مذاكرات هسته‌اي ميان ايران و گروه 1+5 در فاصله كمتر از يك هفته تا مهلت تعيين شده 24 نوامبر (3 آذر) بازتاب يافت و اين منابع نوشتند: مذاكرات هسته‌اي به توافق نزديك است.
به نوشته اين رسانه‌ها اعضاي گروه 1+5 شامل فرانسه، روسيه، چين، آمريكا، انگليس و آلمان به همراه مسوولان ايراني در وين گرد هم آمدند تا با هدف دستيابي به توافق در مسئله‌اي گفتگو كنند كه از سال 2002 ميلادي (1381) تاكنون سبب تيرگي روابط ميان ايران و غرب شده است.
پايگاه اطلاع رساني شبكه خبري "فرانس 24" در گزارشي با انتشار خبر آغاز مذاكرات در وين، نوشت: دور نهايي مذاكرات ميان ايران و قدرت‌هاي بزرگ به منظور دستيابي به توافقي تاريخي بر سر برنامه هسته‌اي تهران آغاز شد.
اين گزارش با بيان اين كه همه طرف‌هاي مذاكره به نحوي تمايل خود را براي دستيابي به توافق اعلام كرده اند، افزود: جان كري مذاكرات پيش رو را "بهترين شانس براي حل مسالمت‌آميز مسئله" دانست.
روزنامه فرانسوي "لو فيگارو" نيز در گزارشي نوشت: سومين ماراتن هسته‌اي در يك سال اخير ميان ايران و كشورهاي گروه 1+5 برگزار مي‌شود.
اين گزارش حاكي است: ايران مي‌تواند در صورت لغو تحريم‌ها در صورت توافق هسته‌اي جايگاه خود را در ميان توليدكنندگان جهاني نفت، بازيابد.
روزنامه فرانسوي "لو موند" نيز در گزارشي با اشاره به آغاز مذاكرات وين، نوشت: پس از يك دهه تلاش ناموفق، كمتر از يك هفته به دستيابي به توافقي باقي مانده است كه مي‌تواند راه عادي سازي روابط با تهران را گشوده و تاثير عميقي بر خاورميانه بگذارد.
اين روزنامه نوشت: هرچند كه اختلافات ميان ايران و غرب در مواردي به قوت خود باقي است اما مذاكرات هيچگاه تا اين اندازه به هدف نزديك نبوده است. به گفته يك كارشناس، اكنون پس از ده سال شكست، اين مذاكرات هم از منظر پيچيدگي‌هاي فني، هم از نظر تعداد فعالان پرونده و نيز از منظر راهبردي در سير ديپلماتيك بي‌سابقه‌اي قرار گرفته است.
اين گزارش با اشاره به سفرهاي اخير "جان كري" وزير امور خارجه آمريكا به پكن، مسكو و پاريس، افزود: به نظر مي‌رسد كه وي در فرانسه از حمايت همتاي فرانسوي برخوردار شده است.
كري در پاريس، همكاري فعلي ميان فرانسه و آمريكا را ستود اما "فرانسوآ نيكولو" سفير سابق فرانسه در تهران، اين ديدار را تلاشي براي حصول اطمينان از موضع "لوران فابيوس" وزير امر خارجه فرانسه دانست.
وي افزود: كري مي‌خواست اطمينان يابد كه فابيوس مسئله‌اي را كه در نوامبر 2013 ميلادي در جريان مذاكرات سوئيس به راه انداخت، دوباره مطرح نخواهد كرد.
نيكولو افزود: كري اين بار خطر نمي‌كند و به دقت همتاي فرانسوي خود را در جريان آخرين پيشرفت‌هاي مذاكرات ميان ايران و آمريكا قرار مي‌دهد.
راديو فرانسه با پيش‌بيني سه پايان متفاوت براي مذاكرات وين، افزود: نخستين پيش بيني، حصول توافق سياسي است كه پس از چند ماه به لغو تحريم‌هاي اقتصادي عليه ايران منجر مي‌شود.
دومين پيش‌بيني بر تمديد مهلت مذاكرات مبتني است كه اين امر خود مي‌تواند مذاكرات را از قالب توافق اوليه ژنو (نوامبر 2013) خارج كند؛ چرا كه در اين توافق تنها دو دوره شش ماهه براي تمديد مذاكرات پيش‌بيني و مهلت رسيدن به توافق نهايي 24 نوامبر اعلام شده بود.
اين گزارش سومين پيش‌بيني خود را عدم امضاي توافقنامه نهايي عنوان كرد و با اشاره به خوشبيني "تييري كويل" كارشناس مسائل ايران در موسسه روابط بين‌المللي و راهبردي پاريس در مورد آينده مذاكرات هسته‌اي به نقل از وي نوشت: هر چند كه امروز هيچ كس نمي‌تواند نتيجه قطعي مذاكرات را پيش‌بيني كند اما مي‌توان تاييد كرد كه تاكنون هيچگاه تا اين اندازه به توافق نزديك نبوده ايم.
* گاردين: غرب با ايران به توافق مي‌رسد
روزنامه گاردين هم در گزارشي با پرداختن به علل پافشاري ايران بر حفظ برنامه هسته‌اي‌اش، نوشت: ايران با غرب توافق خواهد كرد اما تنها به شرطي كه شان و منزلت خود را از دست ندهد.
روزنامه گاردين در اين گزارش با اشاره به اين كه رئيسان‌جمهوري كنوني ايران و آمريكا رويكردهاي متفاوتي نسبت افراد قبلي خود در اين جايگاه دارند، نوشت: با توجه به فرصت باقيمانده تا ضرب‌الاجل 24 نوامبر (3 آذر) براي ايران و گروه 1+5 تا بتوانند به يك راه‌حل نهايي در مذاكرات‌شان برسند، آن چه اهميت‌ دارد اين است كه اين فرصت تا سال‌هاي بعد تكرار نخواهد شد. اين يك شانس ديپلماتيك عالي است تا ايران و آمريكا در صورت تمايل‌شان روند بهبود روابط ميان دو كشور را آغاز كنند.
بهبود روابط تهران - واشنگتن تغيير جهت منافع غرب در منطقه را كه ايران در بسياري از آن‌ها اشتراك دارد در پي خواهد داشت كه به مراتب از تعداد سانتريفيوژها، حجم اورانيوم ذخيره شده، مدت زمان تئوري گريز هسته‌اي ايران يا سال‌هايي كه يك توافق بايد ادامه داشته باشد مهم است.
اين مسائل كه به نظر مي‌آيد از اصلي‌ترين موانع حصول توافق هسته‌اي هستند، حل‌شان اگرچه سخت اما غيرممكن نيست.
گاردين در ادامه نوشت كه آن چه فهميدنش براي آمريكايي‌ها 35 سال زمان‌ برد اين است كه مردم ايران به دليل حفظ شأن و منزلت‌شان حامي برنامه هسته‌اي هستند اگرچه به دليل تاريخ پنج هزار ساله‌شان مغرور نيز هستند. آن‌ها هم‌چنين مي‌گويند كه پاكستان و اسراييل كه غرب از آن حمايت مي‌كند داراي سلاح هسته‌اي هستند بنابراين ايران دست كم بايد انرژي هسته‌اي بومي داشته باشد و البته تمام احزاب شامل اصولگرايان و اصلاح‌طلبان در اين مساله اتفاق نظر دارند.
بنابراين ايراني‌ها بر اين باورند كه مي‌توانند سازش كنند به شرط آن كه جايگاه و منزلت‌شان را از دست ندهند.
نشريه ايتاليايي: لحظه يك دگرگوني فرا رسيده؛ ايران و آمريكا به يك توافق نزديك مي‌شوند
نشريه تحليلي فورميكه در ايتاليا با اشاره به نزديك شدن تاريخ ضرب‌الاجل تعيين شده براي رسيدن به توافق هسته‌اي ميان ايران و گروه 1+5 نوشت: پس از يك سال مذاكرات فشرده، اكنون لحظه يك دگرگوني فرا رسيده است.
اين نشريه آنلاين ايتاليايي نوشت: ايران و آمريكا به يك توافق درمذاكرات هسته‌اي در وين نرديك مي‌شوند و توافق احتمالي تهران و گروه 1+5 مي‌تواند بالاخره روابط جمهوري اسلامي و غرب را عادي كند.
در اين گزارش آمده است: پس از يك سال مذاكرات شديد، لحظه دگرگوني فرارسيده است و ديپلمات‌هاي فعال در اين مذاكرات تا روز 24 نوامبر يعني هفت روز فرصت دارند تصميم در خصوص مواضعشان را اعلام كنند.
فورميكه افزود: به عقيده جان كري وزير خارجه آمريكا فرصت كنوني بهترين زمان براي حل مساله به طور صلح‌آميز است و شكست در مذاكرات مي‌تواند معرف يك تهديد براي جهان باشد.
عباس عراقچي مذاكراه‌كننده ايراني نيز اظهار كرد كه عادي‌سازي روابط ميان ايران و غرب مي‌تواند منجر به همكاري تهران با واشنگتن در سوريه و عراق شود.
نشريه اينترنتزيوناله ايتاليا نيز نوشت: در وين هفته بسيار مهمي آغاز شده است. امروز مذاكرات ميان ايران و گروه 1+5 به آخرين دور گفت‌وگوها در باره برنامه هسته‌اي رسيده است كه مي‌بايست تا روز دوشنبه آينده به توافق نهايي برسند.
در ادامه اين گزارش آمده است: ناظران خوشبين عقيده دارند كه تاكنون چنين فرصت مناسبي پيش نيامده بود و رسيدن به يك توافق نهايي به نفع همه است و اينكه توافق هسته‌اي مي‌تواند درها را براي حل ساير بحران‌ها باز كند.
به گزارش ايرنا، در اين زمينه هفت نفر از سياستمداران اروپايي از جمله اما بونينو وزير خارجه پيشين ايتاليا از مذاكره كنندگان دعوت كرد تا وقت را غنيمت شمرده و ديگر رسيدن به توافق نهايي را به تعويق نياندازند.
* تكذيب خبر روزنامه ژاپني در خصوص مذاكرات هسته‌اي ايران
يك منبع نزديك به تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي كشورمان خبر منتشره در روزنامه آساهي ژاپن به نقل از يكي از مسئولان دولتي ايران درخصوص برخي تصميمات جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با آينده مذاكرات با گروه 1+5 را فاقد صحت دانست و آن را تكذيب كرد.
يك منبع نزديك به تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي ايران گفت: با توجه به حساسيت موجود در شرايط جاري مذاكرات برخي رسانه‌ها در حوزه خبرسازي‌هاي كاملا كذب و مبتني بر گمانه زني‌هاي ناصحيح فعال شده‌اند و ازاين رو لازم است رسانه‌هاي كشورمان با دقت مراقب اينگونه خبر سازيها بوده و مانع اثرگذاري بر افكار عمومي كشورمان باشند.
* افخم سخنگوي وزارت امور خارجه: فضاي مذاكرات وين فشرده و جدي است
در همين حال مرضيه افخم سخنگوي وزارت امور خارجه در دومين روز مذاكرات وين 8، فضاي مذاكرات را جدي و فشرده خواند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي گفت: مذاكرات در سطوح كارشناسي و معاونان وزراي خارجه در حال انجام است و بصورت جدي بحث‌ها ادامه دارد.
افخم اضافه كرد: در مذاكرات كارشناسي و معاونان وزرا تمام جزئيات كه دسته‌بندي شده است، دوباره در حال بررسي و مرور است.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالي درباره برخي اخبار و مطالب رسانه‌ها به ويژه رسانه‌هاي غربي گفت كه آنچه در برخي تحليل‌ها ديده مي‌شود فاقد صحت است.
* ابراز اميدواري وزير امور خارجه آلمان به پيشرفت مذاكرات هسته‌اي
"فرانك والتر اشتاين ماير" وزير امور خارجه آلمان در مورد پيشرفت مذاكرات ايران و گروه 1+5 در وين ابراز اميدواري كرد.
اشتاين ماير گفت: هنوز نمي‌دانيم كه در جريان مذاكرات هسته‌اي ايران، ديدار وزيران امورخارجه كشورهاي 1+5 برگزار خواهد شد يا خير.
وي خاطرنشان كرد: همه طرف‌ها اميدوارند مذاكرات به سطحي برسد كه در روزهاي آينده بتوان در سطح وزيران در مورد نتايج آن تصميم گيري كرد.
* لاوروف: حل مساله هسته‌اي ايران به ثبات خاورميانه كمك مي‌كند
وزير امور خارجه روسيه هم گفت: دستيابي به توافق هسته‌اي با ايران به برقراري ثبات در منطقه خاورميانه كمك خواهد كرد.
سرگئي ريابكوف، با اشاره به مذاكرات هسته‌اي ايران و گروه 1+5، گفت: دستيابي به راه‌حل نهايي بر سر برنامه هسته‌اي ايران مي‌تواند به افزايش ثبات در منطقه خاورميانه كمك كند.
وزير امور خارجه روسيه افزود: ابتكار عمل روسيه براي حل اين مساله بر اساس يك رابطه متقابل موجب پيدايش رويكردهايي شده كه هم‌اكنون تهران و گروه 1+5 بر سر آن رايزني مي‌كنند.
او تاكيد كرد: پيشرفت به دست آمده در اين مسير مي‌تواند تاثيري مثبت در وضعيت خاورميانه داشته و به موفقيت‌آميز بودن تلاش‌ها براي ايجاد خاورميانه عاري از سلاح‌هاي كشتار دسته جمعي كمك كند.
* معاون وزير خارجه روسيه: مانعي براي حصول توافق جامع هسته‌اي وجود ندارد
"سرگئي ريابكوف" مذاكره‌كننده ارشد هسته‌اي روسيه با بيان اينكه "مانعي براي كسب توافق هسته‌اي وجود ندارد" گفت: بر اين باورم كه در يك قدمي توافق هسته‌اي ايران قرار گرفته ايم.
ريابكوف كه سرپرستي هيات مذاكره‌كننده روسي را در مذاكرات برعهده دارد، روز چهارشنبه به خبرنگاران رسانه‌هاي روسي گفت: امكان حصول توافق جامع به اراده سياسي سران كشورهاي شركت‌كننده در مذاكرات هسته‌اي ايران بستگي دارد. مذاكره‌كننده ارشد هسته‌اي روسيه افزود: هيچ گونه مانعي براي حصول توافق جامع وجود ندارد و تنها مساله موجود اراده سياسي براي كسب توافق در پايتخت‌هاي كشورهاي شركت‌كننده در مذاكرات است.
ريابكوف ادامه داد: اگر توافق‌هايي در مذاكرات به دست آيد، سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه و ديگر وزيران امور خارجه كشورهاي عضو گروه 1+5، براي شركت در مذاكرات به وين خواهند آمد اما حال سخن گفتن در مورد امكان شركت وزراي خارجه در مذاكرات وين زود است.
* چين از ايران و 1+5 خواست كه به دنبال توافق باشند
وزارت خارجه چين نسبت به دستيابي به اجماع در مذاكرات گروه 5+1 با ايران ابراز اميدواري كرد.
هونگ لي، سخنگوي وزارت امور خارجه چين درباره دهمين دور مذاكرات ايران و 1+5 گفت: چين اميدوار است كه همه طرف‌ها به دنبال رسيدن به توافق باشند و از راه‌حل تدريجي پيروي كنند.
او ادامه داد: چين خواهان ايفاي نقش سازنده در روند امضاي توافق ميان ايران و 1+5 است.

نظر شما